Thursday, April 21, 2011

Attitude Problem


I started my surgery rotation this week and we have bedside teaching with the surgeons EVERYDAY. Which means there's a very high probability that you gona get scolded on a daily basis. Yes,its a very hostile working enviroment. Dahlah you are dealing with diseases,exposing yourself to countless viruses and bacteria on top of that boleh kena maki lagi. Fuh, memang dream job nih.

When i was doing my medicine rotation a doctor said i've attitude problems for being 1 minute late. Actually i wasnt even late,he was the one who came one minute early. But since im constantly whining,i guess i do have attitude problems eh?

First step to recovery. Admit.

Ok menyimpang kepada cerita lain pulak, kelmarin i went to vet with my friend to send her cat. Her cat fell off dari tingkat 7 and went missing for a night. Siap buat misi mencari tapi still tak jumpa malam tu. Sikit lagi nak call Harun Din suruh carikkan.

But the next morning she found the cat dalam keadaan yang menyedihkan.

-ini rupa sebelum bungee jump dari tingkat 7

So that evening after class we went to see the vet. Tapi masuk-masuk je kena straight kena marah dengan vet tuh sebab lambat bawak pergi klinik. He said if the cat has internal bleeding,by that time sure dah mati.

BUTTTTT the cat is still alive whattt. No need to emo here,dahlah pagi tension dengan dokter senior petang kena marah dengan dokter haiwan pulak. Sikit lagi nak makan kaki aku ni ha.

After getting all the ubat needed we went to makan at Fort Cornwallis. Had mee goreng sotong (my second time having this hehe)

Its really good and also cheap. Tapi kalau taknak cepat muak jangan gaul mee dengan sambal sotong tuh sebab dia letak banyak sangat sambal.

We also had ais kacang =)

The stall that serves this ais kacang makes the best coconut shake in the world. Like seriously, the best.
I was so fascinated by this coconut shake i even 'Like' the pakcik's page on facebook. Yes hawkers nowadays are so canggih they have fanpage on facebook.

-____-" Check him out here.

Memang tah hape hape post ni mula-mula macam tension lepastu macam sedih kucing terjun tiba-tiba part hujung suka pulak dapat makan. Ini mungkin akibat tekanan hidup ni tu yang macam tak tentu arah je. Dahlah nak tido sekarang. Bye.

29 comments:

Lili Sakina said...

sabo jela...jadi student mmg cenggini


yes, i rupawan!

dayanaazhar:) said...

adui comelnya kucing

[i.l.y.a] said...

tetiba aku rasa sedih dan sedikit unfair kucing aku terjun tingkat dua dah arwah, ni tingkat 7 steady lagi. comelnyaaaa kucing kawan kau. kirim salam kat kucing tu.

btw, aku dah confirm practical penang. wajib bawak tempat coconut shake tu.

redbirdfe said...

mcm ni kott nti jadi trainee doc. :((((

BuNgA PuJaAn said...

jangan nanti kena marah dengan doktor gigi pulak. hehehhe.

^_^

Aisyah Kay said...

mmd dream job betul jd doc ni. ehh gambar kucing lps jatuh xde ke? hee

bugs said...

dua tiga menjak ni setiap post wajib cite psl mknn kn haha.bagus!!dhla semua nmpk sedap tp yg xbesnya ktorg ni terliur abis ah hehe

wah,coconut shake 2 siap ada fanpage lagi

~ Cik Azz ~ said...

Anak kucing akak mati lemas jatuh dalam kolam ikan keli... Pelik jugak, macam mana dia boleh panjat naik ke kolam tu...

Tapi takde la sedih sangat sebab esok lusa ada lagi anak kucing yang keluar dari perut mak dia... hahaha...

Cuma sedih sebab si Gemuk dah kurus sikit dah.. huhu...

norhidana said...

heheheh biasa la tu dik dugaan bile kene mrh ngn senior2 sbb dulu diaorang pun biasa kene mrh masa jd junior cam kamu...
tp tensen2 pun akak tgk mkn mmg best je... heheeh

K2r~90 said...

eh muak ke kalo sambal byak .. ase macam sedap je hehe

The Womanish said...

Pening mak mcm2 citer ada.
Tapi memang kalau mona pendi idup lagi..musti dia pun ada fb fanpage...time election paling hot aar..tutttt

Syira ITIK KEJ♥M said...

weiii !

kau letak gambar kucing dengan caption "ini rupa sebelum bungee jump dari tingkat tujuh"

mati-mati aku ingatkan ada gambar kucing terjelepuk lembik bila aku scroll bawah. mula-mula aku ternampak mee goreng tu aku ingatkan kucing yang dah lebik hancur ke ape!!!!

dali said...

tim, makanan mmg menceriakan kehidupan-admit it hehe..
ur post is still kelakar walopun mode sedih di awal..
semoga kau menjadi doktor yg baik dan kelakar nanti
amin..

McCat said...

How's the cat now..hope he getting well soon...plez update ok..

najihatussolehah said...

bestnye tgok makanan2 tu..jeles..

fruitted said...

tu la kami dh habag kat hmpa, kalo nk mkn kat penang kena bwk org penang pi skali. baru tak kena katok n pueh ati hiks! ;)

Nurulbadiah Lai said...

that cat terlalu comel..
kalu kat depan mata..sanggup eden jdik pencurik

Mama said...

hatim...as i told u before...memang medical student di malaysia makan maki hamun TIAP2 hari...relex2...lama2 boring...u terkejut pulak kenapa dr tak marah2 hari ni...:P

and satu lagi..jgn complaint about ur senior Dr depan dia even kalau dia memang salah...kalau nak terus menjadi medical student di malaysia...if not..awal2 dia cam muka u...nanti exam..memang mampus!...ko pandai pun dia kata ko bodoh!...betul...tak main2 ni weh!

belinda dee said...

atim, dr kat oversea attitude diorg sama x dgan dr kat malaysia ni? aku tengok kalo kt cni time tension mesti x bleh nak control emosi...

hatim a.r said...

@lili sakina:memang gojes-gojes orang yang komen kat sini hehe

@dayana:tu yang tak tentu arah mencarik malam2 buta

@ilya:dah ajal onyx sabor jela.kucing ni scheduled untuk xray today. so hopefully okay la. bila dtg penang weh??

@redbirdfe:dont lemme scare you.actually doctors in medicine rotation generally baik-baik.surgeons je garang sikit.tapi lama2 dh biasa la

@bunga:kalau kena marah dengan dr rozmey lagi emo

@aisyah:letak gambar lepas recover la.baru manis sikit ropenye hehe

@bugs:expect more updates on food!!! =)

@cik azz:anak2 kucing ni mmg degil ah. gatal2 nak buat stunt sekal tergolek menyusahkan orang.haih nasib baik comel

@norhidana:tu la kak,nasib baik ada makanan. memberi ketenangan la sket

@k2r:kalau dengan nasik ok la kot sambal banyak.kalau dengan mee dia jadi mcm kembang sket.so x berapa kick

@the womanish:ini yg dipanggil entry rojak pasembur

@itik kejam:hahaha kalau dah rope macam mee sotong takkan la kucing tu idop lagi. ni dia still boleh bergerak2 lemah longlai.maybe ade fracture sikit je.but so far takde signs of internal injury

@dali:sembahyang hajat jgn lupa ulang doa nih hehe

@mccat:she's doing fine.dah aktif sikit.maybe tonite will go for xray then we'll see how.

@najihatussolehah:memang best.dahlah murah hehe tu yg penting

@fruitted:masalahnye tempat ni bukan org penang yg discover.orang gombak!orang penang asek la suggest queensbay -__-"

@nurulbadiah:haritu siap buat notis lagi.nasib baik tak kena curik

@mama:no i wouldnt do that.komplen depan2 tu carik nahas namanya. sebab kita pun paham jugak diorang ni lagi stress.macam2 dalam kepalaotak.emo kejap je bila kena marah tu.lepas makan ok balik =)

@belinda:diorang overworked kot. tu yang tak happy je manjang.dokter overseas xboleh lebih 24 hours straight.

diladayu said...

oh noooo.....
the cat is soooo cute...=)

fatin farhanah said...

wow!bestnyeee coconut shake!
lama tak rasa :'(

anisizatyA.J said...

Poor cat :/

NADIAH KZAMAN said...

sabar2x..usaha tangga kejayaan k hatim!! good luck n oh poor cat..suh tuan der jge leklok next time!

Azmir Seed Fakkri said...

hatim is ireland's doctor treating the students just the same?

fazzYnamed said...

sabiaq ja la noHHhhh...

hatim a.r said...

@diladayu:kan?sedih gila wkatu mula2 hilang

@fatin:tengok gambar je lah

@anis:she's doing well now.back to her old self

@nadiah:thanks

@azmir:depends. the more senior they are the grumpier they'll be. you just have to tahan lah

@fazzy:sabaq laaa

dayahdayah said...

biasalah dr.vet. i got so many vet wannabe frens. dia orang jaga animal welfare. samalah kalau kita sakit tapi lambat jumpa doc, kne marah jugak. entah2 ko nanti pun sama melenting kalau patient lambat dtg cek up,haha.

izz zara said...

oh geramnya hri tu ada pg kedai pkcik ni mkn cendol n ais kcg dgn kwn2 for the 1st time n xtahu pulak coconut shack dia best. hmm kena pg lg ni next sem haha. tq for the info ^_^