Monday, April 25, 2011

Tapi...Saya Takut Jarum


Eventhough all these hospital attachments are driving my crayzeyy, banyak yang dipelajari dari pengalaman bertemu pesakit. Other than those academic stuff, we also learn to be compassionate.

Waktu mula-mula datang hospital lepastu tengok patient muka miserable, memang menyampah ok. Dahlah sakit at least positif la sikit,takpayah nak bagi negative vibe kat semua orang woi. But as i spent more time in those wards, i realize that i'm in no position to judge these people.

Contohnya, patient yang diagnosed with serious illness like cancer, have many kids at home, plus dont have a steady job to begin with.

So how to smile mehh? Its good enough they dont go and jump over the Penang Bridge.

You see, there are reasons why people act certain ways. And we, as fellow human beings must not be so quick to judge. Get it?
I was lucky enough to meet up with Thalassemia(google it) patients few weeks back. Seeing how these patients' life depend on regular blood transfusions was really an eye opening.

So today bila kawan-kawan i secara randomnya ajak untuk derma darah selepas kelas, i jumped at the opportunity.

Ok yang ni memang tipu gila.

Basically lepas 10 menet fikir baru agree nak join tehee. Itu pun siap nak tarik diri di saat akhir. We went to Penang GH to get it done. Im not gonna lie and say owh it didnt hurt at all yadda yadda. It hurt, and yes they use this HUGE jarum to drain blood out of your vein.

But thing is, they injected some anesthetic first so you wont even feel anything bila dicucuk dengan jarum gedabak tu. The only pain you would feel ialah waktu nak suntik dengan anesthetic tu, which of course was done using normal teeny tiny syringe.

Only one of us pernah donate darah sebelum ni. So we came in with mixed reactions.

Ada yang excited,not knowing what the hell to expect;

Ada yang macam nak pitam justeru tak mahu duduk diam;


Exhibit A: Sedang mengucap.
Exhibit B: Mesej emak tinggalkan wasiat.

But lemme tell you kids. Derma darah ni selain mendatangkan pahala dan rahmat Ilahi, memang banyak manfaatnya. Bukan saja manfaat kepada bakal penerima darah,bahkan manfaat kepada diri sendiri. Manfaat kepada diri sendiri?? How?

Selfish betul nak tahu manfaat pada diri baru nak derma heh.

Ok meh sini i nak open table. Tahukah anda bila kita derma darah some of our blood akan diuji untuk pastikan takde hepatitis dan HIV so that it'll be safe to be used? Kalau in case kita ada penyakit-penyakit yang disebutkan, hospital akan inform. Dan tahukah anda test-test darah sebegini adalah tidak free di klinik-klinik? Dekat klinik biasa withdraw darah dah 25 hengget oi.
Kalau anda derma darah dapat free je.

Bukan itu saja puan-puan, semua penderma akan dapat satu buku rekod pendermaan darah. Dalam buku ni kita boleh kumpul cop berapa kali dah derma lepastu boleh redeem (ecewah redeem tu) ganjaran. Macam Jusco card kekdahnye.

-Kalau derma lebih dari 31 kali boleh dapat free stay in first class ward. Wow. Teruja,terus rasa nak masuk spital.

Ganjaran-ganjaran ini tidak terhenti di situ. Sebaik melangkah keluar dari tempat derma darah anda akan terlihat ini di atas meja ruang menunggu;
-ada bihun goreng,karipap,twiggies,muffin,milo panas.

Kalau ada sup ekor sumpah tiap hari datang derma darah.

45 comments:

Miss Ran said...

skong byk kelebihan

tapi pahal diutamakan

bukan sampingan tu ye dr..hehe

Nor atau Nad said...

betul ka kalau derma darah
berat badan bley cepat naik??

Aisyah Kay said...

haishhh, teringin nak derma darah tp xpenah lepas. berat badan x cukup laa, darah kotor laa, haemoglobin kurang laa. macam2 dugaan nk buat baik ni :p

Tijah said...

saya baru buat 3 kali. b+. awak type aper?

ghina nisa said...

Baru derma darah ritu kt student centre.n u know what,kat sini xde guna anasthetic lgsung.die guna alcohol swab utk sterilise pastu die teruuus cucuk jarum besar.

Dan saya mendapat lebam yang teruk berbanding pngalaman buat derma darah kat msia.

ninie said...

saya tak penah derma darah... berat tak cukup (ada kena mengena ke alasan tu?)... rasanya tu kot sy tak layak menderma lagi... and again hatim, memang ada cerita makanan lagi =P... hehehe nice! time kaseh share info yang berguna ni... sy tak penah tau pun pasal redeem reward tu =)

mArdHiaH is wUwU said...

hehe!!besar kn jarum tu..sbb tu smpai ke arini x smpai2 pon seru nk derma darah..aslkn nk derma je Hb low..kikikikki..so syabas to incik hatim!!lps 3bln leh la derma lg.. :)

miss zizie said...

setiap kali nak derma darah mesti sebelum tu demam so kena makan ubat, bila amik ubat sure tak boleh derma darah kan. haha! tapi niat dah ada, kira ok lah tu kan ;p

hatim a.r said...

@miss ran:kalau cakap pahala tak ramai yang minat.alangkan benda wajib pun orang tak buat

@nor:its a myth.

@aisyah:go eat more!!or have some of my lemak

@tijah:wuih ni dh boleh redeem free rawatan wad kelas dua nih. saya A+

@nisya:apahal dublin punya teruk sangat tu?kat sini heaven gila,dok lepak sambil tengok sinetron indon

@ninie:basically you've to be more than 50kg to derma.but kalau 48-49 tu boleh lagi depending on ur body size. you can redeem those rewards provided u keep record of ur donation lah

@mardhiah:tapi tak sakit pun.mula2 tu rasa macam ambik darah biasa je

@zizie:niat ada ok le tu -_-"

BuNgA PuJaAn said...

saya tak pernah jumpa lagi dihidang mihun goreng lepas derma darah.

5x derma....dapat roti + biskut + milo.

alhamdulillah.
^_^

dayanaazhar:) said...

wait wait. kalau nak derma darah bukan boleh derma je kan? ada terms and regulations like you can exceed a certain BMI range, for women under menses pun tak leh, baru lepas menses pun tak leh takut pitam and etc, and kena ada certain mass utk membolehkan derma darah, am I right? Waktu kat UiTM dulu, bila nak derma darah, my friend kena weigh dulu berat. she weighs around 60 kg, and cannot go for it. betul ke camni...??? kadang2 sedih gak

dayanaazhar:) said...

cannot** exceed certain BMI range ...sorry nak cepat...

nourelcahaya said...

dah lama x derma darah.pernah derma 2x..tp setiap kali derma mesti demam. npe yer incik doc?

Fatimah Zahra' said...

aiiyyppp. konfem derma darah sebab nak makan je lepas ni. wakakaka.

fatin farhanah said...

kalau dapat makan cenggini,teman ponnn nak derma darah leee hendaknyee :ppp

bugs said...

hatim,np kurus je awk 2?xckup mkn ke ape? hahaha pdhal stiap post nk crita psl mkn.tp serius la,kurus

ainzoo said...

saya mmg suke nk derma darah..cuma hemoglobin asik tak cukup....sighhh :(

irma-ain ibrahim said...

berapa beg kena ambil? saya dulu 3 beg setiap kali derma. serius. kawan yang berat 78kg cuma 2 beg. tak adil.

and yes true enough dengan derma darah boleh tau apa penyakit ada. dulu dok derma selalu takde apa but last year derma , tetiba hospital call kata ada cancer cell. bila check banyak kali and yes im positive CML.

so sekarang tak boleh derma darah dah. tak sempat rasa percuma wad firts class. :D

ina said...

boleh jadi duta derma darah nie..nice info ...

syuu said...

Okay,ending memang tak lekang dengan makanan.

WZulhilmi said...

twiggies? mufin? karipap? how come bila ak derma darah asyik dpt air kotak dgn 60sen roti gardenia shj? LOL!

tbh derma darah is a fun thing to do. =)

MY HEART said...

Seb baek terjun penang bridge tim.. buatnya terjun ke Colosseum cane?

terus buat tugu peringatan kat situ hik..

hatim, meh la datang rome tim... bole akak kirim belacan kat awak bawak mai sini....

sui nawi said...

takmo derma darah..
takuttt..kwn kte prnh pingsan >.<

faryin said...

saya derma darah x de anasthetic pn..tp sbb derma darah sy dpt tau sy +ve Hep B...saya dlm golongn bayi yg x dpt vaksin hep B time lahir..huhu..

gedebus gedebas said...

ahaaa...tak pernah sekali pon..yeaayhhh takot jarum dan takot dokte..xde chance nk kawen ngn dokte la gamoknye..takot dokte sbb die yg pegang jarum...hihi

Nana said...

ahhh memang its very important! My dad hari tu kena tambah darah nak dekat 10 bags kot! GILA ok! 5 bags before the operation and 4 bags during the operation! Kalau takde hamba Allah menderma .. memang tak tau what would happen to my dad. ish mintak simpang lah.

Anyways, thanks for cheering me up with that youtube vid! kelakar gila! memang relevant tahap dewa punya! Hik! Hik!!!

la d0n$eja n0reul said...

teringin tapi x pernah terlaksana g niat tue....
paling x leh bla part last...de sup ek0r terus nak derma darah tetiap hari...mau kering ar camtue...
hakhak

noname said...

hahaha. likeeee~

akutoolips said...

saya pon suka derma darah.....=)

norhidana said...

mmg banyak kelebihan derma darah nih, pastu kite pun blh hasilkn darah yg baru heheheh... akak lama dh tak menderma darah dulu masa mude2 ada lah gk skrg haram,..

tp paling tak tahan tul korang xcited ngn mkn2 pas menderma ek dr masa menderma tuh

anisizatyA.J said...

Makan je kerja you -___-

hatim a.r said...

@bunga:kalau expect food je nanti x ikhlas pulak kan..bsyukur jele apa yg dapat

@dayana:of course theyre certain regulations.if u are anemic we cannot take blood from u maaa

@nourel:its highly unlikely u got infected during the procedure since everything is sterile. kebetulan je kot,kalau terima darah demam tu biasa ah

@fatimah:tgk tempat jugak ni

@fatin:ateee ape tunggu lagi weh

@bugs:inilah akibat stress melampau

@ainzoo:makan makanan high in ferum lah. red meat ke

@irma:see,kalau x donate mesti lambat baru diagnosed

@ina:dh berminat nak derma tak?hehe

@syuu:dah trademark dah ni ending mesti makanan

@zulhilmi:tengok tempat ah jugak.penang ramai orang donate everyday,tu yang masak makanan best

@myheart:rome dah pegi.kalau nk pegi europe lagi pun greece la

@sui:tu mesti berat badan tak cukup tu.takpun sebab cuak sgt tgk darah dgn jarum

@faryin:hepB?wuih bahaya jugak tu

@gedebus: -_____-"

@nana:kalau tak jadik dekat kita we wouldnt know how important it is kan..glad u like the video haha

@noreul:kena bertekad la bagi terlaksana

@noname:memang bahan gila marsh dowh.aku ingat dia hypovolemic shock ke apetah

@akutoolips:glad you enjoy it!

@norhidana:actually sebelum derma dah makan dulu sikit haha.pantang nampak bende free!

@anis:haruslahhh benda dah terhidang

Princess Sasa said...

i super like exhibit A & exhibit B

Miss Fireflies said...

berat badan kena berapa kalau nak derma darah?

cikja said...

tim, ni first time ke ko menderma dare (pronounce mcm samy vellu ye)?
alhamdulillah terbuka juga ati ko akhirnya..heheh

aBoi said...

Niat memang dah ada..tapi saringan first je dah out. zat besi dalam darah tak cukup untuk menderma. T___T

AY KIRA said...
This comment has been removed by the author.
nama.aku.lynn said...

honestly,tak pernah lagi la derma darah..bukan kedekut nak kasik darah,,kalau boleh ambik la banyak mana...TAPI,,,SAYA TAKUT JARUM....

ha,camno tu haa..tak dapek den nak buek apo la..TAPI..AKAN KU TERAII la lps ni nak mderma..sebab,dapat masuk 1st class pnye ward kalau 31kali..hahahah~

mohdhafifi said...

kalo ade kempen membeli darah

lagi ramai yg menjual darah

termasuk lah teman

hehe

najihatussolehah said...

hmm..pesakit nih lebih sensitif ..ya lah..dah sakit kan..

..hehe..tak layak nk derma darah..underweight..:p

Rafidah Farhana said...

saya dari dulu berangan nak derma darah, tapi tak pass je, bila timbang, tak cukup berat.haillaaa..

pssstt:kalau derma darah tiap hari, kering la nanti.sup ekor pun tak mampu nak cover darah.hihihi

:)

belinda dee said...

lepas ni saya pun nak derma darah la...mcm best jer terutama bab makan..

mR Ishaq said...

tapikan darah yg tak guna dia akan buang selepas 3 bulan. sayangkan...

so seruan utk korang. yg baik hati sila menderma, yg tak berapa baik tu sila la luka banyak2. eek apa punya seruan tuh...

Kisah Aku... said...

baca tajuk ingat cuak nak buat phlebotomy..rupanya derma darah, xsakit pun cuma rasa cam kena gigit semut je,hehe

misa said...

selalu teman member je. sebab tak lepas minimum weight. sigh. +_+