Sunday, April 10, 2011

Tangkap Muat 2.0


Baru perasan belog ni dah hampir seminggu tak ber-update. Yelah semenjak dah bizi mengalahkan neurosurgeon mana ada masa nak update belog yang tak berilmiah ni. Life has been pretty blehh,rutin sama setiap hari so today's post will not be about my daily life like always. Tapi mari kita bersama dalam siri kedua segmen Tangkap Muat.

Berdasarkan pemerhatian rapi mari kita lihat beberapa lagi kategori fesyen dan pemakaian yang perlu dikecam.

Over accesorizing.

Hijab fashion nowadays are cool. However,over accesorizing is not. Banyak kita lihat gadis-gadis sekarang cuba bereksperimentasi dengan pelbagai fesyen hijab yang bersimpang siur gaya ikatannya. Itu takpe.

Tapi bila kepala anda dah sarat dengan simpulan dan ikatan,tak perlu rasanya nak letak bunga kiambang,rafflesia dan doplohpat spesis bunga lain atas kepala kau. Dah macam pesta flora 2009.


Lepastu taknak kalah gelang,cincin,rantai,reben dan perkakasan rumah semua nak pakai atas badan. Bawak bertenang, seminggu ada 7 hari. Satu hari limit pakai 3 aksesori bukan tak boleh.

Mix & Mismatched

Satu lagi trend zaman sekarang ialah mix and match. Mix & match ni memang bagus sebab sungguh ekonomik. Kalau yang kreatif tu,baju kelawar pun boleh sampai 12 cara penggayaan.

Tapi masalahnya kalau yang tak berapa nak kreatif,part mix memang expert tapi tak berapa nak match. Penyudahnya tu yang kita tengok baju pattern zebra,seluar pattern ular sawa, jeket kulit ungka.Tambah pulak setiap helai tu kaler nak terang benderang tapi langsung tak matching. Stok yang kalau tengok gambar diorang ni lebih semenet komfem migraine.


Leggings as pants

When it comes to leggings, i personally think that it should be worn underneath a skirt or with long blouse/shirt/dress. Leggings should not be worn with baby tee. Not only you will end up with a severe case of camel toe, but you're also one sheer fabric away from showing the world your asscrack.

NOT attractive ladies,not attractive at all. Bila tengok mereka yang pakai leggings semata-mata ni memang nervous okeh,macam bila-bila masa boleh koyak bertelanjang di kawasan awam.

Bubble jacket

Or any kind of winter clothing for that matter. Wahai rakan-rakan 1Malaysia, walaupun anda fail geografi tapi at least perlu tahu Malaysia terletak di kawasan khatulistiwa. Iklim panas dan lembab sepanjang tahun.

Bubble jaket tuh orang Rusia pun simpan tunggu winter baru pakai weh, yang kau apahal pergi i-City,pergi Uptown pun bantai pakai bubble jacket? Aku tengok pun dah menitik peluh ketiak,agak mukjizat jugak takde yang pitam sebab heat stroke. Kalau anda pakai bubble jacket di Malaysia dan people come up to you and say "you look HOT",it's not a compliment. They're just being sarcastic.


Walaupun i-city dengar khabar ada salji, tak payah semangat sampai beli bubble jaket. Normal sweater would do.

2 Tona Lebih Cerah

Setiap wanita di Asia mahukan kulit cerah. Maka terciptalah pelbagai produk make up yang mampu memberi ilusi 'wah anak omputeh dia ni'. Tapi anda perlu berhati-hati dalam menggunakan face powder sebegini. Kerapkali golongan wanita gelojoh membeli face powder yang paling cerah tanpa menghiraukan tona kulit sendiri.


face powder fail.

Akibatnya muka jadi kelabu. Dahlah muka kelabu,leher hitam berkilat. -___-"
Tak perlu jadi putih untuk rasa cantik. Be comfortable in your own skin sebab orang putih pun sanggup habis duit nak kulit gelap macam kita.

Tapi kadang-kadang certain orang boleh pull off gaya over the top seperti yang telah kita bincangkan di dalam post ini. Jadi sukati masing-masinglah nak pakai apa pun kerana berpakaian itu lebih baik dari bertelanjang bulat. Ambik kau ending ala-ala tazkirah Akhil Hayy.

36 comments:

MiaDiera said...

yang bubble jacket tu memang slalu jumpa,tak faham betul pergi mall pun nak pakai macam tu

dayanaazhar:) said...

yeah. pakai hijab smpai berbunga, bersepit semua mcm kartun. tak lawa n not sophisticated.

neddie said...

Part bubble jacket tu sgt dipersetuju. Feeling Korea masing2 tak agak. Leggings with baby T big no no, for plus size apatah lagi. Nak pengsan u'ols. Tak tercover benda-benda yang patut di cover.

nourelcahaya said...

suka part bubble jack & leggings..

~~*sepHatosTifiC*~~ said...

ha3,,blog ni bleyh wat sy glak,,hu3.. mse akk sy jd H.O dlu,,pnt sgt,,blik2 kdg nanges sbb die kje kne jd mcm monkey . krje mcm nk gle,, dgn on call lgik..tp ,u hatim,, sgt bgus ley wat entry y wat org lek gelak n release tension. syabas! tumbs up! keep it up bebeh..huuuhh

Aisyah Kay said...

lame bebno nunggu kome update blog. setuju dgn semua di atas. nasib baek sy x tergolong dlm mana2 list di atas.

Tijah said...

tu blm lagi yang pakai hijab pastu tetiba ada toncet tinggi cam nak nak buat video clip black eye peas...

ma hump!
ma hump!
ma hump!

Ayu said...

HAHAHAHAH!!! :D "Like" 10 kali!

Apis Hilton said...

i like! blh jadi tetamu undangan joan rivers..syabas!

Hannah Haykhall said...

so true...
nak berfesyen boleh, tapi berpada-pada....

miss zizie said...

like entry nih 100 kali!

pakai cantik macam mana pun, hati perlu baik :)

Zuliza Mohadin said...
This comment has been removed by the author.
Zuliza Mohadin said...

lame aq tnggu ko update belog...bz sngt kew wey...

~ Cik Azz ~ said...

Mujur la akak tak termasuk dalam semua kategori yang disenaraihitamkan.. =)

Muka putih melepak tapi hati busuk macam bangkai pun tak guna jugak..

sape setuju sila cakap soley soley... huhuhu...

Aliyah Zambri said...

So ini kerja anda di Penang ye? Jadi FashionPolice? :p

ashz_ami said...

yeay !! hatim dh update blog.. ada gak hiburan hari ni.. hehe..
aisyh rs, takat ni, xde lg la buat bnd2 y masuk dlm list fashion faux pass hatim ni.. ke ada?? hehe..
mmg ada ke org kt msia pakai bubble jacket?? aisyh y duk dublin y suhu belas2 skrg ni pun,pakai sweater jalan2 pun dh b'peluh.. xleh byg.. xleh byg..

[i.l.y.a] said...

setakat ni zon paling ramai aku jumpa pakai bubble jacket dekat depan Pavillion. siap ada pasangan perempuan rambut merah ala-ala rihanna.

speechless.

hatim a.r said...

@miadiera:semoga mereka insaf

@dayana:some look decent tho.but some..i rather not say

@neddie:plus size + leggings = nangka

@nourel:suka semua

@sephatos:thats because i havent start my HOship yet!lol

@aisyahkay:haaa lega la tuh haha

@tijah:dari belakang nampak macam hoodie klu klux clan

@ayu:like 10X jugak

@apis:memang tgh tunggu joan rivers call nih

@hannah:i'd say keep the avant garde for the runways

@miss zizie:ya kecantikan itu dari dalaman.

@zuliza:memang bizi

@cik azz:SOLEY SOLEY!!!

@aliyah:this is my community service.helping my fellow malaysians to dress tastefully lol

@aisyah:you'd be surprised. dekat tempat orang ramai takde aircond dia boleh pakai yg siap bulu-bulu tuh.talking about serious fashion commitment right there

hatim a.r said...

@ilya:pavilion kat pusat fesyen katanyaaaa. nk gantikan pusat gothic times square la tu

NADDY KZAMAN said...

hahaha...dahlah tengah exam ni..ilang stress bce entri neh.. ermm betul la yg pasal hijab tu agree sgt2 kdg2 over sgt..!

arinieva said...

kdg2 pakai hija pun cm nk bungkus kepale je.

Emi Miao said...

setuju sangat2 dgn semua di atas..bertudung lilit macam gebor atas kepala pastu letak reben la cekak rambut la bagai..pastu baju kaler2 dah rupe boyan je..adoi adik2 semua less is more..tak payah la nak stylo mylo tapi buat sakit mata tgk..korg among member mmg la puji memuji tapi cuba dgr pendapat org lain pulak..dah lama nak luahkan..tq for putting such entry

misz lollybabe said...

http://1tube.my

najihatussolehah said...

ish..bleh plak diorg tahan pakai bubble jaket tu..

FARAH ASYIQIN said...

yang pakai bubble jacket tu, temperature body dorang abnormal kot, geng2 burung dan seangkatan dengannya maybe :)

Anash said...

memang cool this blog.
I like...
make my bad day to a happy day..
sukerrrr sangat.

Mama said...

i like this post..:)..job weel done doc..:)

dali said...

tim, hihi dorg ni byk eksperimentasilah dik. mcm zaman akak dulu 90-an pakai dress, but ala2 komik aku hidup dlm blues. tp akak idak le pakai, krg ada but bapak aku melekat kat kepala..

ShilaShower said...

i believed pemerhatian mata you terhadap fesyen begini sampai u dah sakit otak tu yang keluar entri macam nih. hahahaha.

tp siriyes, semua benar belaka. paling vote skali isu nombor 1. hihihihi. lilit2 segala bagai mmg cute, tapi over lilit, bantai taruk bunga lagi, hmpphhh macam berat je kepala tu tengok. :P

hatim a.r said...

@naddy:harapnya tiadalah hijabis sentap.ini pemerhatian bebas saja

@arinieva:im not qualified to comment on that huhu

@emi:inilah pentingnya english edukesyen.eh silap.ini pentingnya pendapat yang tak bias.takdela syok sendiri je

@miszlollybabe:is this a spam?

@najiha:berat mata memandang...

@farah asyiqin:mungkin lah ada baka biawak

@anash:thank you

@mama:segannn hahaha

@dali:yelah tak salah pun bereksperimentasi.tapi mungkin selama ni diorang ni pikir eksperimen tu berjaya.well guess what?eksperimen anda gagal. sila kembali normal.

@shila shower:sikit-sikit takpe. jangan sampai sinki dapur pun nak letak atas kepala

Natasha said...

Lagi satu, have you seen people wearing a trench coat under burning sun? Umanggg aiii feeling Gossip Girl ke hape? Agak-agak la, kot ye pun nak merasa 'mandi sauna', pergilah to a proper spa. Jangan gadaikan gaya fesyen.

voguekutawadu said...

hahahahhaa!!! actually most of russian people kat sini, ramai yang pakai buble jaket mase kira-kira suhu -10 to -40 dgree camtu dan kebawah yang memang sejuk bagai, sakit segala rusuk sendi speseli muka n tgn. tp ramai je yang pakai trench coat yang ala2 carpet n mmg didesignd ade bulu2 beruang kutub mana ntah. tp kalau ade yang pakai trench coat n baju bulu2 kat msia, mmg nak kene tarek telinga neh! dush!

JHaZKiTaRo said...

salam kenal.. jemput la singgah my blog 'Aku Sebutir Pasir' kalau nak baca my experiences travelling ke 45 buah negara.. :)

hatim a.r said...

@natasha:malaysia kena banyakkan design baju lawa2.takyah susah2 nak pakai coat,jeket segala.

@voguekutaawadu:yang siap ada bulu tu yang tak boleh belah tu.rasa nak tolong belikan kipas meja bagi sorang satu

@jhaz:okie.will do =)

K2r~90 said...

yup.. sungguh meriah ea tudung skang express la, seledang lilit la
aq wonder akan datang ade tudung versi tampal siap ade dok hehe

crazee_tangerine said...

As-salam.. Hello! (blog-hopping from Ecah's page)

You sum it all well. Thumbs up! ;D