Saturday, April 16, 2011

Medicine Is No Fun.

That's not entirely true lah. The only fun part ialah bila pergi hospital pakai white coat, kau boleh sukahati masuk wad mane-mane bila-bila masa. Lepastu bila lalu dekat jaga tu dia senyum-senyum cakap 'Selamat pagi dokter'. Wah matila kembang bontot 5 menet walaupun bukan dokter.

Basically that's it.

Other than that,all i can say is studying medicine izz a seriuzz bizznezz. Tengok tak cukup tidur semua perkataan nak letak zzzz. Pagi pergi hospital,lepas kena ceramah 2-3 round dengan dokter senior,pergi clerk patient. Lunch. Lepas lunch pergi kelas. Kelas kadang-kadang sampai petang. Letih tahu tak.

Minggu ni pulak kena siapkan write up case yang macam harem. Kalau lecturer tak puas hati kena resubmit. Kalau resubmit pun still dia tak puas hati, terjun lombong. Dan inilah senario apabila cuba membuat 4 write up dalam satu malam.

-baju seluar semua memang dah main campak atas tilam. baju dalam kotak yang sampai dari dublin insyaallah sebelum raya cina tahun depan baru kemas.

And now its harder to stay awake sebab kopi atas meja kalau biar 30 minit sure semut tolong minumkan. Kalau tak sebab mengenangkan makan semut jadik bodoh,memang dah kutelan semut-semut nih.

So i found another way to keep me going. This is a bit psychotic-ish but it works. Sometimes.

I pasted all these reminders in front of my desk. Kita tengok sampai habis semester agak-agak boleh penuh tak dinding.

It wont be surprising if im not able to update as frequent as before. Even mom complained. Lepas dia baca berita blogger boleh jadik kaya dekat Berita Harian terus semangat suruh update hari-hari.

Memang tak dapek la tu.

30 comments:

Adileen Ramlee said...

u can do it incik hatim!!!! we'll always wait for u'r update....*kipas lelebih mna nak tau boleh dpt pemeriksaan percuma*

onie said...

i'm medic student too,tp baru 2nd year, read ur entry then terus terbayang masa depan i pulak..omg!!

anisizatyA.J said...

superzzz notzzz funzzzzzzz aaa mengantukzzzzz

iza...affa said...

i'm not student medic! but i'm architecture graduate. bukan saje tido lewat malah tak tidor langsung dlm seminggu itu kebiasaan. but itu lah yg fun ye jd student. ahaks. so GOOD LUCK dlm menahan mata!
actually wat we face during study is wat going to happen in ur career. hehehe. wat important dun forget to enjoy n smile always!

Aisyah Kay said...

selain drpd melawat org sakit, sy suka masuk hosp atas tujuan cuci mata tgk dokter2 hengsom. hahaa :D

Nana said...

ahhhh I pun selalu buat camni! hehe! I think it works!! But I tak buat ciut miut camni.. i punya gedabak tahap dewa punya. One word .. one A4 paper! hhahahahahah so much for beautiful wall deco huh?

The Womanish said...

Ok gak sekali sekali makan semut. Kira mcm vitamin aar..hehehee

Aezudin said...

aku lepasan spm hajat nk amek medic..care ko cerita ne membuatkn aku berfikir..

nabilah shuib said...

org yg bersabar ada ganjarannya :)

sui nawi said...
This comment has been removed by the author.
ainzoo said...

Bersusah2 dulu... bersenang2 kendian..cayok2...ko akan windukan saat2 ni...ihihihi..

zaman student mmg zaman yang best..walau sestres mana sekalipun,xde la sestres zaman kije 24/7 (nak tambah 25/8 ble jugak..eheh).

Good Luck for all of us... :D

bugs said...

terbaeklah mak u hatim!! haha

:D said...

pls jadi dokter.nnt boleh rawat saya hari-hari (gatal mode)

freeter farn said...

don't give up hatim! I am sure you can success as a doctor :) it's only temporary bizzzness~

mia sha said...

canteq je bilik...gud luck stdy en.hatim

nama.aku.lynn said...

seram sojuk den dongar..hailaa..
tabahkan diri wahai dokter hatim!;)
org kata student medic ni mmg la blajar bhmepas pulas..tapi,nanti2 senang hidup..so,enjoy ur life dokter hatim..

p/s:apa kata pass ur blog to ur mom..suruh dia cover kalau in case u xdpt update..hihihihi~

Nur Rashidah said...

i'm a first year medic student...so, still boleh tido lena lagi even i had my exam every week..huahuahua..
tp akak senior i yg 4th year skrg, tgh practical asyik terperap je dalam bilik...rutin dy macam u jgk la...msk hosp., dgr bebelan doc jap, check patient, & cls every day..tp i think life as medic student in oversea tak sedasyat malaysia kot...i think la..

najihatussolehah said...

sy tgok kak sy wat housemen..lagi truk..smpai x sempat makan pn ada..s ckup tido tu besalah..tp x pelah..dah minat kan...

hatim a.r said...

@adileen:thank you

@onie:masa depan anda bakal gelap lol

@anis:kanzzzz memangzzz lahzzz ngantukzzz

@iza:its one thing to tahan ngantuk. dahlah kena tahan ngantuk pastu kena fokus takut terbunuh orang.haa camno

@aisyah:mana ada dokter hensem.semua muka stress je

@nana:ive to downsize haha.nanti kejap je penuh satu dinding ni.banyak lagi nak tampal ni

@the womanish:tapi nanti otak jadik seloww

@aezudin:if u think bio is hard,then kali dengan 86.haa itulah kesusahan sekarang ni.belum masuk final year lagi nih

@nabilah:harap-harap lah

@ainzoo:tu yg setiap minggu asek look forward to weekend hehe.nk bersuka ria

@bugs:dia mmg suka terpengaruh dgn dakyah berita harian

:D :tak dapek la tu jon

@freeter:insyaallah

@mia sha:thank you

@lynn:dia nak tag gambar dekat fesbuk pun tak pass lagi

@rashidah:true.i wasnt this stressed out back in dublin

@najihatussolehah:redha je lah tsk tsk

Miss El said...

gud luck doc ;). i student nurse so mmg boleh bayangkan your life tu. pagi2 MO round bebel2 kat HO. haha.

FaiZaH YaaKuB said...

hurm..ade HO pernah ckp kat sy..jadi doktor x ade life..jadi kuli org je..

Then sy jwb kitorg amik nursing pun 2x5 je:)

Nur said...

macam takut je nak masuk hosp..nak belajar teori je la camnih.hahah

Balqis Riza said...

dapat boyfriend study medicine pon tak best..
busy memanjang..
tu belom keje..
nasib baik syg..kalau tak syg, aku tinggal je,,
cari mamat jual kebab..banyak masa dia utk aku T_T

~ Cik Azz ~ said...

Sangat tidak suka pergi/masuk hospital.. Terus teringat kisah si Samiha dulu.. huhuhu..

Kalau hospital yg besar2 tu okay la sbb lanskap cantik2.. Ni hospital kecik je, takde apa yg nak dipandang... Pandang langit je la... ^__^

hatim a.r said...

@miss el:good luck to you too

@faizah:kalau taknak jadi kuli kerja sendiri jele jawabnye.bukak klinik ke hape

@nur:malangnya tahts not an option here

@balqis:mamat jual kebab pun ok ape.

@cik azz:bayangkan saya yang tiap hari kena pergi hospital nih.huii stress tak hengat

Nurhayatie Salleh said...

kwn saya amek madic sbb dy kata org ramai nak kawen dgn DOKTOR or nak bermenantukan DOKTOR.. hahaha..

fihanawati said...

sabar jela Hatim...da keje nnt baru tahu betapa b'harga nye 'moment stay up' memlm buta tuu...hehehe..^_^

K2r~90 said...

dr- blajo susah, keje susah, kawen pon susah ..


tapi pahala banyak ..
i beleive u can .. juz wait n see hehe =)

fazzYnamed said...

hahahahaha..macam syok ja tempek menempek tu. guna masking tape ja. tak yah beli3 post it. wah. nak kene cuba try test nih,

Mira Hana said...

medic isnt that easy rite.. i student perubatan juga merasai apa yang anda rasa..rase tak sabar nak habiskan 6 tahun!lepas tu HO pulak,MO pulak OMG!pengsan! tapi nak wat camne kan..this is what we choose :)..gudluck Dr. Hatim :)