Sunday, April 24, 2011

Saya Obese Saya OK


Sejak kebelakangan ini, belog ni dah jadik foodie blog. It's unintentional but with nothing much going on in my life lately plus i dont want to write yet another whiny post, food and friends are the only two things that make my life exciting.

So with the usual group of borderline obese friends, malam jumaat lepas kami menuju keRestoran Ikan Bakar Adnan Hassan di Teluk Tempoyak. Perjalanan tidak mudah kerana none of us have been there before. We were supposed to fetch another friend at Air Hitam tetapi berakhir dengan kesesatan. Bila dah lepas Air Hitam pun sesat jugak sebab GPS bengong suruh rempuh dinding rumah cina.

Quarter tank of gas later,we safely arrived at the restaurant. Dia kedai kampung-kampung je so takdelah ramai orang sangat. And they only serve carcinogenic bakar-bakar stuff (if im not mistaken).

They also serve nasi lemak untuk dimakan dengan ikan bakar. But its not nasi lemak bungkus yang macam dekat Umbai tuh and it didnt taste as good as those in Umbai.


So next time kalau anda datang sini takpayah order nasi lemak. Nasi biasa pun ok sebab sambal yang dia taruk atas ikan bakar tu sedap gila.



-udang bakar

-aftermath. Takyah teka la pinggan siapa yang paling banyak sampah dalam tu.

This morning pulak i went to Transfer Road for a dose of roti canai. Im not a fan of roti canai to be honest. Its oily and nowadays its not that cheap either,might as well go all out and have nasik lemak.

But i give it a try anyway. I had roti telur with mutton kari.

-i frikkin love the curry. And the roti is not oily. Yay for that

But if you are a health concious you can always opt for their roti bakar.

While eating, my friend came up with this idea untuk vacation. They want to go to some island for snorkeling and stuff. I honestly think that its a brilliant idea, and God knows we need one right now. Except that all this eating and sleeping combo has taken its toll on my body image.

Can i get rid of these excessive lemaks just in time before any beach vacation? Lets hope so.

22 comments:

Miss Ran said...

makan je keje

haha
obess ke?

ainzoo said...

Hai Timmmm...sikit jam lagi, aku dah tak kenal ko ... ko nak ganti Maria Tengku Sabri ke? ehehehehh

Plan untuk bercuti tu memang bagus...dan explore tempat2 makan yang menarik kat tempat percutian (makan lagi...ihihihi).


Adakah selepas ni kerajaan nak sekat penjualan Nasi Lemak kat sepital pulak? ahaks...

nourelcahaya said...

dah jadi jalan-jalan cari makan versi blog plak..

NADIAH KZAMAN said...

let's hope for a miracle hatim turun berat bdan..=p *jokin

ninie said...

hi hatim, sy dah follow blog ni since u kat dublin, jejak blog ni pun dari rizalman nye blog, n memang ketara sangat ur blog dah jadi part of jalan-jalan cari makan sejak2 u balik penang ni... n honestly, sy dah lapar lepas baca ur blog! keep it up! sy nak g lunch... daaa! xoxo!

najihatussolehah said...

teluk tompoyak tu kat ne..johor ek..aah dah macam jalan2 cari makan..;p

dayanaazhar:) said...

ni la best kalau study kat malaysia. lepas penat je blajau, pi makan sana sini, provided ada geng yang best dan suka makan sekali, especially boys la. kalau girls, asyik2 diet...haiseh

anisizatyA.J said...

Ala seronok gilaa. Nak ikuttt.

Aisyah Kay said...

sila laa tunjuk diri anda yg dah obess tu :D

K2r~90 said...

kalo guwa ditempat der pon mebi obses gak kot.. ..



lapo laaaa

hatim a.r said...

@miss ran:belum la obese but on the right path dah ni

@ainzoo:alaa nasik lemak dekat spital tu tak sedap sgt pun.nak sekat pun tadehal

@nourel:lepas ni buat rancangan nona versi blog plak

@nadiah:hoping T_T

@ninie:tq ninie.what took you so long to drop a comment hehe

@najiha:its in penang la

@dayana:thats why u have to find the right group of friends. kat sini girls pun kuat makan jugak boleh join sekaki

@anis:im sorry makassar sucks tehee

@aisyah:why would i lol

@k2r:lapo makan lerr

nama.aku.lynn said...

makk aihh..ini betul2 balas dendam makan..ala2 btahun tak balik msia..hahha..

xpe2,as long dberi kesihatan utk makan,,makannnn jep! ;))

p/s:nasib ah tak rempuh dinding rumah cina tu,,klau tak,ade yg nk kena bakorr sblum smpai kdai ikan bakar..

Shahirah Elaiza said...

You see the diff between studying in Malaysia and overseas is the type of (fast) food that's available. Memang it's sooo easy to gain weight in Msia because 1) Halal food is everywhere 2) Shops are open until late. So don't be hard on yourself.

p.s. I totally know what you mean about feeling like you whine too much. God knows how much whining my friends have had to put up with the past 2 months! I think by next month we'll be feeling much better about our new responsibilities this year =)

bugs said...

udang kt sna memang stok2 obesiti ke??

fatin farhanah said...

guys makan banyak tapi payah naik punya lah!
perut stokin' :p
so don't worry.

harnidahussin said...

hatim..pi la Pulau Jerejak..dekat pa...takleh snorkelling..tapi boleh main paintball ker..wall climbing ker..flying fox ker...nak main bola tampaq pantai pun boleh..tak pun main dart kat tepi pantai tu..nak karok pun boleh..kalau malas nak beriadah..pi jer spa kat situ...heaven....tapi food so-so jer la kot..barbeku kat situ tak pernah try lagi...

The Womanish said...

Takyah jauh2..nasi lemak bawah ofis i ni pun dah jadik gian hari hari mauuu....
Dtg ofis lmbt pun nak cilok2 pi turun pekena nasik lemak..
Lagi lambat smp ofis, lagi makan dlm seram terserempak dgn boss..lg adventure tuuuu....

Balqis Riza said...

tensen aku tgk mknn2 ni~

norhidana said...

salam hatim...

akak tgk segala mcm makanan tu pun dh seram... hjehehhe korang mmg best bab mkn nih ek...

selamat bercuti ek berenagn2 n snokeling2 blh la membkr sdkt lmk kn

hatim a.r said...

@lynn:lepas gian katanyaaa

@shahirah:im sure there's plenty of halal food in NZ.lets hope we can sail through this difficult phase of our studies!

@bugs:udang suntik ni haha

@fatin:perut lembu.ada 4 compartment.

@harnidah:best ke pulau jerejak tu?mcm takde apa sangat je nak buat.selalu la dok usyar2 dari queensbay tapi x sampai seru lagi nak pegi

@thewomanish:ni mesti dah kena mandrem tokeh nasi lemak

@balqis:hahaha sori lerr apa nak buat

@norhidana:wsalam. kata duduk malaysia,makanan halal bersepah. haruslah try semua selagi boleh

faryin said...

berapa hrga mkn kt restoran ikn bkar tu..?nnti nk try gk..slama ni x prnh g tkut mahal sngt plak..

mrs. nizam ~farra~ said...

omaigod..thats my favorite..tgh mengidam ni..adoiyaiii