Friday, November 6, 2009

Beauty and The Beast bukan Kisah Dongeng Semata-mata



Zaman sekarang rupa paras memang main peranan.bukan lelaki je yang memilih pasangan hidup berdasarkan rupa paras semata-mata tetapi perempuan juga sudah ramai yang terjebak dengan trend sebegini.apsal ayat macam artikel majalah Wanita??

memang diakui lelaki memang lebih mudah tertarik dengan perempuan berparas molek dan indah.tetapi perempuan juga begitu.namun acapkali golongan perempuan mengcover perkara ini dengan pelbagai alasan seperti "aku sukalah si polan sebab mengasihi kucing" atau "aku sukalah si polan sebab gemar bertadarus".
translate ayat ini:i suka dia sebab muka cute macam hero korea.

kalau tak suka pula akan bagi alasan biasa,"kita tak sehaluan".
translate ayat ini:rupa kau haruk jadi takut anak kita end up macam ronaldinho.
untuk tidak kelihatan bias i ingin nyatakan lelaki lebih kurang begitu juga. eleh mengaku jelah..kalau Rosnah mat Aris yang berlakon transformers ade korang nak gi nengok??hah jawab jawab

aku tak cukup meletop ke hah? aku pown boleh dress up cenggini lah


namun sesuatu yang luaran kelihatan indah tidak semestinya baik untuk kita.berdasarkan pengalaman hidup di luar negara i ada satu analogi yang sangat sesuai. burger yang dijual oleh masjid mungkin nampak hambar dan kusam tetapi halal,murah dan lazat. manakala burger yang dijual oleh Mcdonald nampak sedap,chesee meleleh-leleh,murah dan mungkin sedap tapi daging BABI. woh memang deep giler ah analogi ini.

memang rupa paras yang elok memberi advantage kepada seseorang seperti mudah mencari teman, status sosial yang hebat, popular,dikagumi ramai dan sebagainya. tetapi amat malang sekiranya rupa paras yang jelita/tampan/rupawan membuatkan seseorang perasan bagus dan memilih rakan-rakan di kalangan yang rupawan juga.bila yang muka ala kadar kalau add kat facebook terus ignore taknak layan. golongan yang sebegini memang amat rugi kerana kalau rupa cantik tambah pula berpesonaliti menawan juga memang akan jadi rebutan macam nur kasih.

tapi kita yang berparas kurang indah ini jangan mengalah. ada hikmah berwajah kelat kerana kita lebih menghargai setiap insan yang menerima kita seadanya. sejak kecil memang dilatih untuk berpersonaliti menarik kerana itulah satu-satunya modal untuk mencari jodoh. its nice when people actually remember u based on your personality daripada mereka yang menghargai kita semata-mata kerana superficial appearance. that shows yang anda benar-benar disayangi tak kiralah rupa paras se haruk mana.

konklusinya walaupun kita tidak rupawan tapi perlu bersyukur sebab at least bila mencari pasangan hidup memang akan jumpa yang tidak menilai luaran semata-mata. memang membencikan bila terdengar rungutan-rungutan seperti: owh tak lawanye aku, eh bulu kening bercantum tak sukaaa.bersyukur lah hansuang!kalau cantik pun tak kemana juga.yang penting keyakinan diri mesti ada. bila konfiden ada walaupun muka longkang habes tapi tetap teguh menghadapi dunia.(pengalaman peribadi)

sekian tazkirah kali ini.




45 comments:

Amirah I. said...

wahh. i love u hatim.




LOL :D :D
Aku mati mati pikir kau tulis psl disney movie beauty and th beast tadi.

marshitahmohamadmohaidin said...

:DDDD
:)
perangai yng kekal smpi hujung nyawa,
muka kekal dlm gmbor jer...

adrinaqamarina said...

wa...
syahdunye bace...
hehe~

yup...
walau pe pon kte...
i am who i am...
besyukur la kalo rupe kte da cam longkang pon...
kang sala plak kalo pg operate...
kot la nak mke cam megan fox ke kan?

btw...
nice entry...
sangat2 bemakne kot...
(0_o)

hatim a.r said...

@amirah:apahal i love u tibe2 haha
beauty and the beast tu sekadar nk btau kalau rupa huduh boleh juga bah dpt bini lawa haha

@marsh:cudnt agree more.kalau muka megan fox tapi perangai sadis mak mertua rejek juga

@adrina:entry ini utk diri sendiri sebenonye.biar ah muke tak hensem,kawan ramai pun dh bahagia dh.jodoh lambat sikit takpe.tengok datuk K..buat penat je kawen awal last2 dapat siti.jackpot woo

Amirah I. said...

persediaan untuk umur 30 tahun. elle dah kata ok kat aku haritu. Hahaha

~*puding caramel*~ said...
This comment has been removed by the author.
~*puding caramel*~ said...

hatim, datuk K hensem ape..haha

elele aku sgt2 igt kate2 ko mase skolah dulu mse kt skolah, mcm ayat kat atas jugak pasal muka longkang sbg pasangan hidup sebab nnti spnjang hdp nk tmuntah.. sebb aku menegakkan ciri2 jejaka idaman itu biar baik dr paras cewah wpun suke juga org bermuka ryan reynolds. hmm but anyway, bile tgk2 balik la kan..
tp betulla. org cantik lebih menarik perhatian. lg2 klu jln sebelah rakan yg cntik. mmg nvicible la.

ape2 pun personality org itu yg buat die cntik atau ensem. percaya la.

paras rupa tu kan subjektif. ada je kdg2 nmpak cantik kdg2 satu angle tu biasa je sebenanya

p.s: hatim aku dah promote blog ko kat seantero indo dh. terharu x?

ps2: ade member aku kate muka ko ensem ape. walaupun aku xle trima bulat2 kate2 die tp aku ckp je la eh ehehehe..<--saje je taknak ko perasan. hehe

~*puding caramel*~ said...

aku delete yg sebelum ini punnye sebab mcm pnjang sgt. segan la plak. haha..tp ini pun da kire pnjang juga

Nadirah Abd Hamid said...

saya comel~

ashz_ami said...

nada serius~~

hatim, u ada suka someone other than lisa smith tu ke ?
tb2 ckp sal rupa paras n daya tarikan ni..
ada gosip t'baru ?

nada main2~~

beauty always lies to the eye of the beholder..
so, xkisahla rsnya if some people think someone muka cm longkang -quoting from u, ada je someone else n pk that someone is beautiful..

hatim a.r said...

@puding caramel:betul,bila dh kenal gila2 barulah nampak inner beauty seperti yg digembar gemburkan di dlm novel cinta.so pengajarannya love takes time haha sukati je bagi pengajaran.
ko promot seluruh indo?segan la weh
member ko yg kate aku hensem tu baik pegi cek mata.gile ko aku hensem??

@nad:saya kurang setuju hahahaha jk

@aisyah:owh sukati je asal ckp pasal paras rupa semua aku jatuh cinta ah.eh mungkinkah??jeng jeng jeng..betulla cantik atau tidak tu subjektif la jugak.tapi yg penting tuan punya badan cantik ke haruk ke bersyukur je la apa yg ade.kalau org tak terima kita sebab dia rasa kita huduh x semestinya semua org pun akan rase kita huduh. =)

ashz_ami said...

waaahhhhh !! mungkin kah ?
ni yang rs nk bukak round table gosip mlm ni ng housemates ni..
jeng jeng jeng..

luvly tyra said...

waaahhh.i like u lah hatim!haha. im the beuty and u r the beast?
ok?

hatim a.r said...

@aisyah:bukak la round table ke lonjong table ke.carikkan aku jodh yg elok2 haha

@tyra:laki ko nk letak mane hah?belom ape2 dh nusyuz di situ.astaghfirullah....

Balqis Riza said...

wah giler deep..and i setuju 111%!! heheeehe...

ade my fren ni die sgt cntk..tp perangai die tak bape nk cntk..bl org kutuk die cntk tp perangai buruk, die kate, 'cntk tu aset weyh..peduli org nk ckp ape'..
hahaha..

humm..sbg manusia yg tak mempunyai rupa yg cntk, i berusaha gak membina peribadi yg best so org pndg dlm bkn luar..tp tetap tak dipandang..tu psl agaknye single smpai skg..hahaha!

ah ape ntah aku merapu ni..papepon nice entry

~Kak AZZ~ said...

hahakkk......tak boleh blah letak pic rosnah mat aris cenggitu....hehe...

akakpun ada pengalaman gak...ye la kan, muka buruk org pun takmo nak kawan...sodih den....huhu...

cmner nk tambahkan keyakinan diri ehh...akak kurang la dlm bab ni...sbb tu susah nak berjaya agaknya...haishh...

dyla ishak said...

first time dgr ko ckp something yg massuk akal.haha

hatim a.r said...

@balqisriza:takpe cuba lagi.lama2 pasti org boleh terima kita. x boleh nk paksa semua org suka kita jugak.itu mmg mustahillah.yg penting cuba buat baik ngan org.kalau ikhlas insya Allah akan dihargai balik.haaa ambik kau mood ustaz dh keluar

@kak azz:kalo org xnk kawan ngn kite sbb muka buruk maknanya org itu sgt shallow n tak berbaloi jadik kwn kite.saye rilek je kawan ngan akak walaupun x penah jumpe hahahaha

hatim a.r said...

@dyla:wohhhhh selama ni tak masuk akal ke?aku puitis sikit so yg dulu2 ko kene gali lebih dalam untuk mendapat maksudnye.kire dia punye isi yg core lah

Nadirah Abd Hamid said...

i taw u melawak je hatim..sbb i mmg comel lalala~ confidence yg utuh..dpt challenge???

Ai-Gie said...

wah.. dah sampai mase nampaknya hatim nie. sape individu bertuah nie hatim? senyap2 yerk ko. tak bg tau kat aku langsung. takpe2.

hatim a.r said...

@nad:itu konfiden terlebih jengkel haha.kena 3 orang saksi baru boleh isytihar diri comel

@ai gie:sampai mase kepalotak ko.kau yg dh ada calon pun x kawen2 lg.mcm mane aku yg single ready to mingle ni nk langkah bendul?

tengku_fir21 said...

huhu
mcm pernah mimpi ngeri dikatakan:
"ko tk encem aku tk nk!!!"
huhuhu bagi aku di dunia ni ada 4 org jenis manusia cantik:
1.cantik rupa,hati dan minda
2.cantik rupa tapi buruk hati dan minda
3.buruk rupa tapi hati dan minda yang cantik
4.buruk rupa dan buruk hati dan mindanya

adrinaqamarina said...

owh...
krenye nak jadi dato k la ne?
hihi~
so kalo u...
dato h la?

yup...
kalo rupe cam longkang pon...
asal ati bek n ramai membe...
okay gak pe...
tapi rse nye...
mke u tak de la cam longkang sgt pon...
since u ckp entry ne utk diri sendiri...
(0_o)

Sultan Fauzee ibnu Mazuki said...

saya ensem ~ hehehe...

huwaa..aku terasa aku tak hensem nih..uwaaa...

hatim a.r said...

@tengku:fuh siap kajian mendalam spesis2 manusia huhu

@adrina:tenkiu lah ye haha

@fauzee:tau takpe ;P

saya;mer said...

couldnt agree more :)

adrinaqamarina said...

yup2...
welcome...
tp rse cam mte ne pon kne pg check kot...
ngee~
pe2 pon...
keep it real la...
(0_o)

anisizatyA.J said...

hahaha tu mgm megan fox paling sizzlin hot lah! ROFL.

and my take on this, mmg semua org x born with natural beauty but its not wrong to try and be smart i.e takdelah sampai x kesah penampilan diri langsung, taknak gosok gigi, taknak pakai ubat kutu bila ada kutu kan. get what i mean?

and one more thing, beauty DOES fade away, in the end personality is what stays. hehe pergh gila macam fadzilah kamsah kacukan dr.love. LOL :)

hatim a.r said...

@saya;mer: =)

@adrina:fuh keep it real.memang ah i tak pernah buat plastic surgery lagi

@anis:kan?megan fox versi ni lebih vass.betui tuh.walaupun tak berapa nak cantik tak payah ah sampai daki bawah ketiak pun nak biar simpan sampai hujung hayat.at least kena ada efort utk buat diri presentable. tenkiu fadzilah kamsah!

adrinaqamarina said...

eh?
nmpak cam plastic surgey je...
ngee~

ye la...
nowadays...
orang mke cam longkang nak wat plastic surgery...
bia whoa! sket...
p/s* i rse bukan u la...
(0_o)

hatim a.r said...

i mmg bsyukur je ape yg ade..muka memang la tak berapa sedap mata memandang tapi bolehlah buat carik makan haha.so far belum ade yg mati kejung tgk muka i jadi rasenye masih di tahap boleh diterima akal hehe

edimccrappy said...

ah ko hatem. ko da kacak bole lah. aku nih cane. asyik berkepit je ngan hanis tuh. haha.tgk yg komen pun sume awek. demm.

adrinaqamarina said...
This comment has been removed by the author.
hatim a.r said...

glabah ah edi.ko la lagi kacak dari aku,dahlah kacak hebat pula mengedit foto.fuh pakej tu kawen nanti amek gambar sendiri je.awek mane yg tanak

Hanis Abd Razak said...

oi!!!! ko ni asek blog je.. bile belajarnye.. bgtau mama kang. haha

hatim a.r said...

hoi bontot,ko ingat aku updet setiap hari ke?cube cek tarikh tak caye..minggu exam mane ade updet pun..

Hanis Abd Razak said...

eleh.. komen tiap mase je updet. hahaha.. oh tim. aku bg fon lame ko kat adib dah. huhuh

Tijah said...

osah la. buleh bona buek menantu nih...

hatim a.r said...

@hanis:aku bagi fon lame ko kat adib..trenslet:aku dah beli henpon baru!sial ko saje nk brag kt aku yg muflis ni.huh okla tu at least ade kemajuan ah dh keje ni.xde la gune henpon zaman batu tu lg

@tijah:akak peromot den jadik menantu kek mano2 kawan akak yg ado anak hot okeh.kalau den dapek satu den blanjo akak ciken rosmeri hahaha

Tijah said...

ciken rosmeri yo? hoh! buang karen.

hatim a.r said...

ok la tu..ayam sekor 5 euro,rosmeri sebokeh 2 euro,lemon sebijik 20 sen,butter,garlic lagi.haaa kalau kali 5 dah bapo dh tu.buleh buek makan kenny rojes ok

Adhlin said...

saya suke entry ni...
actually my fwen yg suh sy blog kamu ni..
name die raihan.. die jumpe blog kamu mase kitorg tgh sebok bwat preparation for mock trial... lps bace blog kamu, sgt men'release'kan tekanan dan keje pon x sempat siap on the time sbb terlampau asyik membaca blog kamu..
akhir kata dari saya, update la selalu dengan entry br.. wassalam..

hatim a.r said...

thank you adhlin.sekarang i tgh busy pindah rumah.nanti ada free time insyaallah update. =)

mvp_dina13 said...

tepi sket

trm ksh tim!