Saturday, November 14, 2009

Ikan Mentah,Beras Lembik wattheheck?



Malam ini dinner i tak seberapa.dah nasib dok obersi memang cenggitulah. eceyh intro nak menggelabah je hehe.saje nk brag ngan korang malam ni sebenonye pertama kali seumur hidup i buat sushi sendiri woot woot!!!eleh baru buat sushi nk poyo ah diam kau.

Komponen paling penting dalam pembuatan sushi,Sensei yg diimport dari Jepun or bak kata haizie anak ganu,jepung.mana-mana pun boleh.

-Tu diaa sensei meng-demo sambil mulut ngokngekngokngek tak henti mencurahkan gosip terbaru


-sebelum mula kena baca doa dalam bahasa jepun,baru menjadi

-dah semangat nak gulung-gulung sensei suruh mula dari bawah,kacau nasi.ceh tu yg muka tak puas hati

-setelah mendapat restu sensei upacara menggulung bermula..kalau study neuro bersungguh begini pasti result tak berapa memalukan +_+



-setelah dipotong dengan tahap graceful ifa raziah terhasillah sushi sulung ciptaan yos truly =)

-inilah yang dibanggakan sangat.walaupun tak berapa lawa tetap dilisyes *masuk bakul

-abaikan ekspresi muka.cuba nak buat ekspresi wajah japanese tapi hasil macam mongolia.

-akhir sekali bergambar dengan sushi hasil tangan sensei.arigatojinomototottemodaisuki senseii!!!!!!

ok disebabkan sudah kenyang mahu sambung stadi pula.niat jadi dokter tidak boleh terpesong.ingat mahu jadi dokter!bukan kerja sushi king


29 comments:

Balqis Riza said...

wah! niceeeeeeeee..hahahah
cute je..kalau i, syg nk mkn..

hantumakan said...

okay dek, kau klakar, nanti aku sambung baca entri kau yg lain, sebab skang aku nak pi bakar lemak, bukan kat oven tpi kat padang..

hatim a.r said...

@balqisriza:jangan tengok luaran je.rupa dahla cute sedap gilak pulak tuh haha

@hantumakan:woh tahniah2 kekalkn gaya idop sihat

Amirul Afiq Mohd Zainuri said...

saya mahu juga~ :( nmpk sgt delisyes.
ikan ape ko pakai?

hatim a.r said...

salmon lah bang.tak main dah ikan melayu hahaha.sensei aisyah yg blikan.3 pek 10 euro je.guna dlm 1 pek lebih je kut.

ashz_ami said...

yay ! gmbr aisyh dh berjaya dimasukkn kt cni.. hihi..
next time if aisyh mengidam nk mkn, kn buatkn tau.. hehe..

~Kak AZZ~ said...

wahhhh.....ini sudah lobih ni....akak buek kek dio baleh buek sushi lak yoo....takpo2...ghayo aji sok nak buek lomang lak....itupun kok buluh lomang tak tonggolam dek banjir la kan...haha....

ehh...sushi tu bungkus dgn apa tu....riben ke....daun pandan manader kat sana kan....kakakaka...
siyes la, akak tak pnh makan sushi2 ni.....bak sikit nak rasa Tim huhu....

tu meski ko buat dgn ikan baung yg akak htr ikut sungai hari tu kan...kan..kan....wahahaha....

hatim a.r said...

@aisyah:tak abes blaja lagi nih.td baru blajar teknik,details tak lg.guide me sensei!

@kak azz:sebab nk celen akak nye kek tu yg den buek gak sushi ni.kalo ado lobih lomang sok anta la sket hehe

die wrap ngan seaweed laa kak.mano pulak ado daun pandan plak kek sini lg pown mano plak nk mengunyah pandan tu.ikan baung aponyo den tunggu sampai sudah tak dapek2 hahaha

Tijah said...

kok omak kau tau kau makan ikan montah...sodeh hati eh dik. dah cam hantu air dlm cito badang tu plak dah. hikhik

ainun zulkiflee said...

shushi nie balik kg bole buatla...buat pesta shushi..heh! :))

~*puding caramel*~ said...

hatim nak resepi hatim nak resepi hatim nak resepi hatim nak resepi

aku dah try buat. memang messy and huduh gile. cemana ko buat heartshape cantu. nak buat bulat pun fail weh...

ehh gmbar ke tige tu mmg typical muke ko.

and ya, ni out of topic.
pssst~ ko still melukis fesyen lagi tak?

hatim a.r said...

@tijah:tula pasal kak dh ini je yg saye mampu. *redha

@ainun:battle ah kalo brani.yg ni br 1st attempt dh gempak cenggini.haaa kalo prektis lg baby octopus sushi king pown tadehal

@puding caramel:resepi kena tanya sensei haha.ala guna bahan biasa je.nak bentuk2 kena ada darah japanese dlm badan baru jadik heeeee.interior designing,fashion designing,businessman,event cordinator,tv presentor sume tu cita2 lama yg dh terkubur haha.skang fokus nk keje sushi king.eh dokter

~Kak AZZ~ said...

ikan baung tu dh tukar jd ikan dugong kot....muahahaha....

kalau nak lomang bg resepi sushi tu dulu....kono ado pertukaran okay....hahaha.....

gmbr last ekau tu sgt comey....cam malu2 kucing lak buek muko cmtu...kakakaka....

adrinaqamarina said...

wa...
best3...
wat sushi...
urm~
tetiber rse da lme tak makn sushi...
nak kne ajak diorg wat gak ne...
huhu~
sushi tu cam cantik je...
tp rse dye ok tak?
(0_o)

adrinaqamarina said...
This comment has been removed by the author.
adrinaqamarina said...
This comment has been removed by the author.
hatim a.r said...

@kak azz:eceyh nak kena pengeras pulak die hahaha.alaa ni sushi basic je.resepi dia kt internet pown byk kot.baru 1st tyme buat sdr gulung pown x brapa cantik sgt

@adrina:memang ah cantik rase apetah lagi hahaha.memang tak bole benti makan *masuk bakul lagi

luvly tyra said...

wah2!tahniah2. pasni part time sushi king okeyh!

adrinaqamarina said...

wa...
t boley bg resepi la ye...
hehe~
chef dr hatim...
urm~
cam ok je...
(0_o)

azel said...

Amboi!!!! hebatnyer, balik nanti boleh ler bukak kelas buat sushi. Tengok gambar sushi tu terus rase nak gi sushi king malam ni jugak.Emmm yummy...

hatim a.r said...

@tyra:sushi king mmg bertuah ah kalau dpt aku

@adrina:itu resepi sensei.kalau nk kena mintak kt die hehe

@azel:bukan stakat kelas sushi,seminar pown bole

Amirah I. said...

wohhhhh. buat sushi kat rumah x ajak ye (cewah cewah nak jugak di ajak). apekah ini tanda kau x sayang aku? :/

hatim a.r said...

wahai amirah ibrahim yg disayangi,bukan takmaw ajak tapi kalau ajak pown ur housemates tdk akan membenarkan.lagi pula ini adalah impromptu punya sushi sesion apabila sensei scr tiba2 dtg mencemar duli ke rumah saya

AdiE said...

comey sushi kamoo...
tumpang lalu ye...
(dh lalu dh pon..hehehe)

hatim a.r said...

comel seperti?...pembuatnye hahahaha.sila lah lalu nak meniarap pown boleh

Shaera Abdul Mubin said...

hatim macam sedap je :)

hatim a.r said...

MEMANG SEDAP!!!!

annys nabila said...

eh. terbace comment yana.
hatim, ko minat fashion designing keb4 ni?
now i know...ehehe :D

YnaaOhYnaa said...

wah.. style! =)