Wednesday, November 11, 2009

Tips Pergaulan Harian 101


insecurities come in many different forms.be it big thigh,oily skin,hidung kembang,kaki busuk or anything that makes u feel uncomfortable. perkara ini memang ada dalam setiap orang termasuk megan fox. kalau masalah seperti perut buncit dan selulit melimpah memang insyaAllah boleh ubah dengan sedikit keazaman berexercise.tapi kalau memang dilahirkan berjari enam memang tak boleh buat apa.

waktu muda remaja gemilang adalah waktu perasaan insecure ini paling memuncak.kerana waktu inilah si gadis mendambakan si teruna dan juga sebaliknya.(mendambakan?fuh)i juga ada pengalaman peribadi tentang masalah insecurity ini. waktu zaman-zaman sekolah menengah dulu i tak tahu mungkin mulut celupar ketika berkelah di ulu bendul,muka i memang macam disumpah dipenuhi jerawat. ini bukan jerawat yang lite2 tu ini yang seluruh muka penuh sampai setiap hari spend 2 jam untuk picit jerawat saja.kalau tak percaya boleh tanya liyana mohd subri atau fauzee mazuki.

justeru bila anda-anda semua berhadapan dengan orang yang mempunyai masalah dengan imej dan penampilan mereka ada beberapa guideline yang perlu dipatuhi.

Yang pertama; tak payah tanya WHAT'S WRONG?MACAM MANA JADI BEGINI?BILA ACCIDENT NI? dan pelbagai lagi. bila seseorang tidak selesa dengan sesuatu di tubuh mereka the last thing they want is for other people to notice it.waktu di sekolah even cikgu tanya dekat i hatim,kenapa muka awak tiada nur?ok mungkin itu bukan soalan sebenar tapi tahap insulting dia sama lebih kurang. walaupun cikgu kesayangan sumpah rasa nak campak dengan fail sejarah.

ya Allah Senah haruknya muka ko!!! <---orang begini layak dilempang laju-laju

Yang kedua; beri sokongan secara halus. maksudnya kalau dekat TV keluar iklan krim pelangsing yang tanya "Anda mengalami masalah perut buncit?" jangan lah excited pusing pandang kawan sebelah yang tengah makan donat sambil jerit "eh kau patut cuba produk ini!". sokongan anda lebih membina bila si pemakan donat itu mahu jogging tidak akan dipersenda malah anda juga turut bersama turun ke gelanggang.malangnya waktu i mengalami krisis dahulu tiada yang support i. bila beli produk skincare yang mahal sikit mulalah abang i kata woh metro gilak kau. abes kalau dah muka aku macam mat rempit ni kau ingat aku nak duduk diam?

Yang ketiga; kutukan secara tidak langsung adalah dilarang sama sekali. contohnya kalau kawan anda berhidung kembang tak payah la gelak ketuk-ketuk meja setiap kali videoklip siti sarah keluar dekat cenel @15. simpan perasaan geli hati itu sampai rakan anda tiada berhampiran. ini memerlukan sensitiviti yang amat tinggi di dalam jiwa. walaupun anda tidak gelakkan rakan anda secara langsung,namun percayalah sedikit sebanyak pasti mengguris perasaan juga. i tahu ini...

perkara-perkara ini mungkin nampak remeh tetapi percayalah dengan tiga langkah mudah ini pastinya anda dan rakan mampu hidup dengan lebih harmoni cewah geleman gila ayat. pengalaman bermuka haruk selama 4 tahun banyak mengajar i tentang masalah body image ini. mungkin sampai sekarang keyakinan diri masih terjejas tapi atleast i bersyukur jugak lah sebab sekarang jerawat cuma datang di musim exam dan tidak sekronik dulu.sekarang lebih kepada jerawat pemanis bak kata orang.wtf.

untuk u oll semua di luar sana silalah lebih sensitif apabila mempunyai rakan-rakan/ahli keluarga yang dilanda masalah insecurity ini kerana selaku mangsa yang kira survive to tell the story i boleh gerenti efek dari cemuhan dan sindiran masyarakat boleh jejaskan keyakinan diri sampai ke hari tua. memang sedih bila setiap kali tengok cermin kena baca cerita The Ugly Duckling untuk tingkatkan motivasi diri sambil berdoa dipercepatkan transformasi menjadi swan cantik yang elegan.

shout out kepada mangsa-mangsa insecurity diluar sana,kawan i pernah berkata: you are beautiful no matter what they say....ok bukan kawan i.christina aguilera yang cakap. yang penting ingatlah kata-kata pujangga ini:KEJELITAAN ADALAH HAK MILIK SETIAP INSAN


23 comments:

marshitahmohamadmohaidin said...

:DDDDD
:DDD
:DD
:D
sume orng ad masalah nie even miss world cz sume orng nk jd MS/MR PURRRFECT!
brdebar nk balek msia cz kt msia kadar rembesan minyak kt muka mningkat jd muke prone to acne~
:p

Sultan Fauzee ibnu Mazuki said...

Saya selaku fauzee mazuki, inging membenarkan apa yang dicerita oleh adik Hatim kita nih..

Saya pun, selaku adik angelina nih, selalu dicemuh oleh kerana bibirku yang licious. keh3... dan hatim pun slalu kutuk aku gak kat skul..hahahahaha..

lalala...

~*puding caramel*~ said...

weh. aku pun ade insecurity kat sekolah. banyak juga. seperti:

b***
b*****
*e*****
b***** *****

tapi tak sangka ini yang ko alami.
apesal tak perasan?
jap2 nk recall...

ape pun. aku rase, walaupun itu ko rs kelemahan. tp sebenarnya ko ade je daya tarikan lain boleh buat org suka. ^__^

hatim a.r said...

@marsh:percayalah masalah kulit saya ketika dulu lebih dahsyat.dahlah memang duduk malaysia,memang sepanjang hari tak pernah fotogenik

@fauzee:kalau dengan kau lain.aku kutuk2 sayang haha.sorilah pojik i din mean it pown.time tu aku tak belajar makna self esteem lagi

@yana:aku memang susah tunjuk emosi dekat org lain.mayb ko nampak aku hoohah tapi dalaman beb sapa yg tau huh.tapi memang byk gila efort aku buat last2 seb baik berjaya mengembalikan keremajaan.PENIPU!aku takda daya tarikan,zero ok

ashz_ami said...

u saying all that bunyik cam pelik je..
tb2 all the stuffs that u said to elia come to mind..
hmmmm...
weird..
hehe =p

Balqis Riza said...

nice one!! hehehe

me, sjk dulu, insecure kat kening...see..i was born with kening yg sgt nipis..
belah mak ade keturunan cina bugis..
kang cina mmg kening cm nipis gile..almost takde kening..

ade kwn selamba je ckp, 'bal..kau bakar eyh kening kau'..

cm haram je perangai..argh!!!

hatim a.r said...

@aisyah:aku kutuk elia dia pown kutuk aku jugak.kitorg mmg tak bertapis dh itu kes lain.she knows evrytime i said sumthing bout her there's no intention to bring her down.vice versa lah bila she said nasty things bout me.persefahaman begini hanya boleh dicapai oleh sahabat setia haha

@balqis:bagi dia baca post ni haha.next time xde ah longkang sgt mulut

~Kak AZZ~ said...

ekekekekke......apsal lak sebut nama siti sarah Tim....mmg la idong dia kembang tp akak suka la lagu kesetiaan dia tu.....hehe....

dulu masa kecik2 kwn sekelas ckp kulit lengan akak mcm sisik ikan....masa tu akak baru je kuar dr spital sbb terbakar.....smpai skang parut tu masih ada lg....so, skang ni kalau pandang je lengan tu, tingat kt kata2 kawan akak tu....tp nama dia tu langsung akak tak ingat....haha...

dan mcm2 petua/cara jugak yg akak buat utk ilangkan parut2 ni....masih ada lg tp xde la tebal sgt mcm dulu...

Amirah I. said...

Biar muka haruk hatim, personaliti hebat, tetap teguh menghadapi dunia. kan? :)

hatim a.r said...

@kak azz:saye pown layan syahdu lagu kesetiaan dulu haha.okla tu mcm sisik ikan.patut eh akak kate kt die akak little mermaid.tgk die caye tak

@amirah:sekarang baru teguh.dulu waktu sekolah self esteem aku lemah.maka setiap kali dikeji rasa nak mengalir air mata haha

Tijah said...

mak dulu masa skolah adalah gadis paling longot sekali. dah la longot, kasar plak tu cam jantan...tapi sbb konfiden level mak tinggi last2 antara kenkawan mak yg kawen dulu.

bermakna...

longot2 tetap mak laku kan?

adrinaqamarina said...

wa...
teringin lorh nak tgk mke u yg dlu...
b4 wat treatment ngan skincare tu...
hihi~
tahniah...
bab u da bejaya mengharungi mse 4 taon ngan tabah skali since mke u dlu cam mat rempit eh...
hihi~
u la cakp...
tp ingat...
sume orang cantik...
cume kecantikan tu je yang berbeza...
tapi kalo cantik cam megan fox tu...
da kre pakej kot...
(0_o)

annys nabila said...

eh eh. aku agree ngan yana...part yg "tp sebenarnya ko ade je daya tarikan lain boleh buat org suka"

hmm. maybe mse kat skul ko rase cmtu. tp trust me, perangai kelakar & humor ko tu wat org tak kesah pun sume tu ok :P


p/s : teringat mse form2 & form3, ko salu kenen2kan aku ngan hasan. pastu hasan terus perasan aku suke kat die. aku hanyelah mangse keadaan T_T

anisizatyA.J said...

actually kalau ada jari 6 boleh je nak buat cosmetic surgery.heheh. tp i rse laki kene lah metro skali skala maaa, tak salah

hatim a.r said...

@tijah:woh mak laku sunggoh nooo.ni mesti pakai pelaris ni haha.itu yg dinamakn jodoh kalau cantik pun asek memilih je mmg la sampai ke sudah tak kawen

@adrina:percayalah anda takkan mahu lihat wajahku yg dulu.ia begitu nitemare sekali T_T

@annys:bodek aku nampak?haha eh aku tak taw plak hassan ingat ko btol2 suke dia hahaha.alaa aku kire cm matchmaker ah dulu.ko yg jual mahal

@anisizaty:tapi sayang ah nk buang jari.kalau ada 2 jari manis kan boleh dpt 2 cincin tunang haa kan untung tu.btol metro skali sekala mmg tdk salah.anda sajalah yg memahami saya haha

~*puding caramel*~ said...

ha tengok. annys pun setuju ngan aku. ade la hatim. ko je yg xperasan. orang lain je perasan. tp malas nak cakap ngan ko. kang ko control2 plak. tihhihi ^__^

adrinaqamarina said...

hehe~
kalo betol nigtmare...
tak pe la...
i tak sggop nak tgk...
hihi~

tp kan...
i rse...
utk lebey de spesel effect utk post ne...
u patot letak la pict nightmare tu...
hihi~

hatim a.r said...

@puding caramel:yelah tu.abes apesal korang tak mengorat aku dulu hah?jawab jawab wakakakaka

@adrina:evrytime people tag me on fesbuk i untag balik.begitulah nitemare nya kehidupan lampau.haha never gona put my pics here,soro nt gona happen! =)

adrinaqamarina said...

wa...
dasyat betol la...
hehe~
tak pe2...
skunk mke u pon da more better kan?
kre okay la tu...
(0_o)

Nadirah Abd Hamid said...

i sgt setuju!! waktu high skewl i gemok pastu my sibs mmg evil abes..hari2 kutuk.. seriously tyme tu my confident level mcm pia mater.. microscopic ooooo!!! effect sampai skrg..pastu tyme kat intec muka penuh jerawat.. nasib tyme tu my parents supportive, siap bagi i gune sk11 lagi.. SAYANG MAMA N AYAH!! LOL Hatim, i xdpt tgk muka u byk jerawat..kasi gambar satu!!!

hatim a.r said...

@adrina:alhamdulillah boleh la buat market skang muka ni haha

@nadirah:tak payah tengok.jangan harap haha

ayu_whizgirlz said...

haih...sensitip btol ak psal bab2 kejerawatan neyh..pling horror tyme kat INTEC kot..i dah try SK11 n clinique but to no avail. Last2 DR murad jgk menyelamatkan keadaan. Still in control but still occationally ad jgak 'jerawat pewanis' d kulit hitam manisku~~but i think if ur personality menyerlah org xkesah pon mke u cne..
and btw if i jd si MEGAN FOX yg hot nk mati tu xkesah klau ad 20 jari pon..hahaha
anyways..beauty lies from within~~*
(tersedak sedikit disitu =P)

hatim a.r said...

alaa ko nye tak nampak pun.kalo ko nampak aku nye muka dulu2 sumpah mesti ko rase kulit ko mcm megan fox haha. eleh megan fox pown gi buat hidung gak.injek bibir lagi dat shows even die pown tak suka her original look.ngee tak kesah ah janji cheryl cole ku sayang tak plastik =)