Friday, November 27, 2009

Tangkap Muat


ok sedang i berduka lara melayan gelora jiwa sebab raya haji yang hambar,i pun secara random ber-blog hopping.then i stumbled upon rizalman's blog.rizalman who kau tanya? zassssssssssssssss *petir. kalau anda orang malaysia tapi tak kenal rizalman sila kelar leher perlahan-lahan.u deserve to die in pain. so i dropped few comments on his blog AND AND AND he replied!on my page!sila refer last post's comment.ok by now he might think im a psycho obsessed fan wutever haha. jadi next time bila ada yg kondem blog ni i boleh kata blog aku rizalman baca blog kau? hahaaha

jadi bersempena dengan semangat rizalman-komen-blog-aku i mahu kongsi fashion no-no di mata i. im no expert in fashion but i can tell if something look pretty or downright fugly.

so lets start with our first fashion faux pass.

TUDUNG EKIN. ive nothing against ekin.or mawi.or marsha.or felix.SUDAH takpayah nak recap AF3 kat sini.there's a reason they called it tudung ekin.kerana ONLY ekin can pull it off. orang lain sila jangan pakai tudung jenis ini.terutama bila yg berbadan besar,tudung jenis ini buat kepala nampak kecik.jadi end up proportion kepala dengan badan macam fishball taruk atas tembikai.

4 S. acronyms for selempang,sendat shirt,seluar track,selipar. ini typical pakaian remaja perempuan yang bersekolah.tudung tu diselempang ke bahu,short sleeve tshirt zaman tadika,seluar track + selipar jepun.setiap kali pandang rasa nak rejam

KASUT SUKAN PAKAI DENGAN BAJU KURUNG.ok Odah sekarang kau decide,nak beraya ke nak jogging?baju kurung memang akan buat seseorang tampil feminin tapi bila match kan dengan kasut sukan ughhh.macam goreng keledek sambil nyanyi karoke.ada kaitan tak?takde kan?thats the point

MUSCLE TEE. please people do not ever wear this outside the gym. ini ada yang pergi time square pun bantai pakai muscle tee.kalau ada muscle boleh tahan lagi ini yang lengan menggeleber pun sibuk nak pakai.paling eyesore kalau armpit tak pernah trim.tiada manusia waras yang nak tengok bulu ketiak kau yang dah macam akar ginseng tu.lepastu naik pulak LRT angkat tangan nak capai railing.Allah...

SUPER MINI SKIRT. mini skirts adalah untuk yang berkaki cantik dan flawless sahaja. jika anda berselulit,tidak shave,kaki pernah digigit nyamuk sila pakai seluar sekarang juga thankyouverymuch. or alternative lain pakai lah leggings. bila naik KTM dalam cuaca sejuk tiada yang lebih mengerikan dari melihat bulu kaki perempuan depan kau yang berdiri akibat kesejukan.gross.



too much of anything can make u sick bak kata cheryl cole.in this case too much feather turned u into one of the Sesame street clan.




37 comments:

rizalman atelier said...

bravo! well said...well written

hatim a.r said...

haha i tried!

Tijah said...

wahhh! fashion police hah!

~*puding caramel*~ said...

wah! *speechless*

hatim a.r said...

@tijah:eh maluuuuuu

@puding caramel:aku pun speechless haha

~Kak AZZ~ said...

cehhhh........

ni yg jelezz ni....!!

rizalman pilih kasih....huhu....

AdiE said...

mmm...x tau nak komen ape..hahaha..
oh ye..not too late to wish u..
salam aidiladha..

hatim a.r said...

@kak azz:eh bukan akak anak buah bernard chandran ke?haha

@adie:salam aidiladha to u too!!!

nisha said...

wah..speechless...hohoho..aku suke ar ko pnye penulisan.lawak

AmalinaOmar said...

ceh u r freaking-awesome. terpaksa jugak doe buat pengakuan ini terhadap kau. aku suka. sila bangga tqvm!

hatim a.r said...

@nisha:thanks nisha!aku suka belog kau juga =)

@amalinaomar:i tak awesome laaa.rizalman yg awesome.but tqvm anyway

schzn said...

so true!!

Amirul Afiq Mohd Zainuri said...

ak juga pnah jumpe 2 orang lelaki MELAYU TULEN memakai baju spt korean boy band yg over the top. sleevess, sluar kilat cam suit kalis elektrik dan rambut cacak kaler perang. pastu dgn nada fanatik menyelongkar dvd korea.

time tu ak tgh jalan dgn sorg minah yg kaki korea gak. tp minah tu mnyorok blkg ak utk gelak.

di mana ak jumpe? well if it isnt malaysia's most "interesting" fashion gathering - times sq.

hatim a.r said...

@schzn:im glad u agree!

@amirul:times square kan mengalahkn newyork fashion week.macam2 pesen ade..yg takbley blah nk tiru sebijik pesen korea.agak2 ah baju liplapliplap org wat show pown nk pakai kt public

~Kak AZZ~ said...

hahaha.....bernard chandran ada blog tak ehh...?? Apa url blog dia....huhu...

Balqis Riza said...

whoa!! mantap ah entry ni!!
nah amk 10bintang..
n cekelat seketul ni..mkn leklok eyh..haha

nway setuju dgn muscle tee tuu..
ee ketiak tak cukur geli woo..
adeyh la..

nice nice nice..suka!

hatim a.r said...

@kak azz:tak tau pulak ada blog ke tidak.bukan saya anak buah dia,akak la hahaha

@balqisriza:seketul je cekelat?adesss

uji6june said...

salam ziarah ..

blog kamu ni best
kipidap !!

afiq said...

owhhh kebnyakan nye aku satujooo!

hatim a.r said...

@uji:thanks!made my day hehe

@afiq:ini pendapat i yg zero fashion knowledge hehe

Amirah I. said...

wehh bravo. rizalman pun mai tgk blog hang. hebat bebat *clap clap* :D

annys nabila said...

hatim..tak sangke ko bley jd fashion critic !
wuuhuu ~ ;)

kaykaygal said...

Agakla, tudung ekin tu agak susah nak pull off. kalau dagu runcing pipi kempis macam ekin boleh laaa kan..

hatim a.r said...

@amirah:baru rizalman baca sekali dh riuh satu dublin kan?haha malu aku

@annys:testing testing je ni

@kaykaygal:kan?kalau yg muka bulat tu lagila mengenhance kebulatan wajah,macam doremon pun ade.ada pulak yg kaler lusuh2 sket memang sebijik maid indon

Nadirah Abd Hamid said...

weyh..i terasa sbb I pakai baju kurung dgn kasut sukan di sini.. mamat kalu dkt malaysia boleh la nk pakai baju kurung dgn heels 4 inchi ke hape, kat sini dh la sejuk, pastu nk g mana2 kne jalan (Ps: diingatkan turtle hijau tiada di sini!)jd i suggest u tambah skit - baju kurung + kasut sukan di ireland adalah diterima ramai~ lalala

hatim a.r said...

i think fashion doesnt always go with practicality.if u want to be comfy go for the sport shoes then but if u wana look fashionable u hav to 'suffer' alittle bit.fashion is a form of art so im sure not everyone understand art =)

ayu_whizgirlz said...
This comment has been removed by the author.
ayu_whizgirlz said...

ttbe i terase plak ble ckp psal tudung ekin nih..haish! lol

hatim a.r said...

eh ayu lagi!haha ok la maybe not only ekin.tapi plus size girls should never wear 1 of those!

jannah said...

rizalman baca pun nak bangga giler.. lain la kalau tun sri dr mahathir yang baca. :D

hatim a.r said...

biaselah jannah,blog sampah macamni ada jugak org femes nk baca..banggelah sikit huhu

.zirah. said...
This comment has been removed by the author.
.zirah. said...

OMG!!!!
tetibe i jadik ur follower just bcoz i bace ur question dkt rizalman's blog...
best gler...thanq cz menceriakan ari i...

hatim a.r said...

thanks zirah!!!sila lah baca selalu.kalau nak poskan sumbangan ikhlas boleh alamatkan kepada..eh mengarut pula

.zirah. said...

Nak jugak si J tu mencelah.
helloooo J,dah2 la tu..biar la bdk tu nak bangge pun.Dier ade gk org femes nak bc..
Blog i mmg la kot xde sape nak bc tp blog u tun sri dr.mahathir bace ke???
Renung2 kan dan slmt beramal.

hatim a.r said...

eh eh jangan gaduh2 tak baik tak baik..mak marah.babab kang

fizz said...

Right...Lepas ni kita post utk channel E!buzz..fashion police..Like ur blog.Great writing..