Saturday, November 21, 2009

Golongan Terlaknat Di Sesi Temuduga


Beyoncé Knowles: forced to cancel Malaysian concert through Muslim pressure
HALO HALO semuaaa!!!!fuh lama betul rasanya blog ni tak diupdet.baru lah betul usang lagi bersawang. rindu ke tidak?rindu ke tidak?rindu ke tidak??sumpah annoying tanya sampai 3 kali.

setelah dicanang keliling kampung rasanya ramai yang dah tahu adik i iaitu saudari husna binti abd razak telah mendapat 5A dalam UPSR. sekaligus melayakkan beliau untuk mendapat tawaran interbiu untuk memasuki SSP.bukan sijil simpanan premium,sekolah sri putri lah hawau.sejak bila sekolah di malaysia mengamalkan temuduga rambang ini sila tanya Muhyiddin Yassin.

memang dahsyat zaman sekarang ni sampai nak masuk skolah menengah pown kena interbiu segala. zaman i dulu nak masuk asrama senang je.isi borang lepastu sembayang hajat. tak payah temuduga semua ni. tapi habis je sekolah menengah memang banyak pengalaman i diinterbiu. disebabkan mak bapak bukan jutawan Hai-O maka memang kena berjuang untuk dapat scholarship. tapi dapat atau tak tu bergantung pada rezeki juga sebab di Malaysia ni kalau kau interview gempak siap deklamasi sajak pun silap-silap anak angkasawan rumah sebelah tu jugak yang dapat sebab guna orang dalam.

bagi i bila dipikir balik interview memang pengalaman yang best sebab kau akan berjumpa pelbagai jenis manusia.tetapi memang antara golongan-golongan yang ditemui ada yang menjengkelkan hati sanubari.

golongan overdressed
owh ini memang nampak sangat tak pernah pergi interview. especially the ladies.dress up ala-ala M.Daud Kilau dengan bling-bling satu badan lepastu bajet stylo.ada yang pagi interview feeling victoria bekam lantas pakai heels 8 inci lepastu jalan terabur habess.kalau tak biasa pakai heels takpayah lah gatal pakai sampai 8 inci sabariah oiii
kontrol ayu kontrol ayu.....

golongan underdressed
selalunya lelaki lah yang pakai macam tak sudah.i tahu lah pakaian formal ni tak selalu dipakai tapi tak payah la nak kedekut sampai kena pakai kemeja peninggalan arwah datuk.ada yang pakai kemeja warna coklat dengan tie kaler hijau lumut.sekali tengok dah macam lady gaga.kalau tak tahu matching kaler pakai je baju putih dengan slack hitam.nak style sikit pakai tie merah.kan mudah tu.and ada jugak yang sanggup pegi pinjam blazer saudara mara untuk interview.ini tak salah tapi bila blazer kau 3 kali ganda saiz badan memang tidak sedap mata memandang. memang tiada dalam skema pemarkahan bila pakai blazer dapat markah lebih jadi takpayah malukan diri sendiri sampai macamtu sekali.

golongan kiasu
selalunya golongan ini akan datang dengan atleast 3 fail yang dipenuhi sijil-sijil lepastu saja je nak selak-selak depan muka orang lain sebab nak tunjuk dia lah calon paling layak sebab dah banyak pengalaman masuk pertandingan berbalas pantun.orang macam ni selalunya berlagak je lebih tapi bila bercakap haram takde point pun.cakap english pun dah macam bunyik jawa ada hati nak show off.chaittttt

golongan competetive
sedikit competetive itu bagus untuk memajukan diri.tapi kalau dah terlebih sangat memang layak dimaki. terutama sekali bila temuduga dalam kumpulan mesti ada seorang minah mulut pokpekpokpek tak berenti cakap sebab taknak bagi can orang lain.ini berlaku pada i waktu interview JPA,minah seremban pakai tudung perpel tuh sampai sekarang i masih ingat muka dia.lepasni kalau aku jumpa kau kat paksen seremban siaplah kau

jadi untuk semua calon-calon interview diluar sana silalah mematuhi etika-etika interview yang ditetapkan. dapat ke tidak bergantung pada rezeki dan takdir juga.sila jauhi perkara-perkara menjengkelkan ini jika tak mahu jadi seperti minah seremban tudung perpel yang dibenci itu.
akhir kata;LU WATCHOUT AH MINAH!!!!




26 comments:

~*puding caramel*~ said...

xsampai 3 minggu lagi la..aku dah buat countdown. ke ak salah tarikh.

mase ak dlu, ivwer tu kate kaler handbag same ngan baju. ak tataw la kan die perli ke ape. tp ape pun ak rs iv ni byk blakon.

tahniah sekali lagi adik hatim. semua sbp ke kena iv? dahsyat nye. ak tgk dajah nam mcm childish gile je sekang. uish, macam mana la adk aku nnti...boleh ke die nk upsr nnti

luvly tyra said...

SSP?my skul. hehe..good luck adik hatim!

hatim a.r said...

@puding caramel:kebendenye yg lagi 3 minggu?exam aku ke?haha
die jeles la tu kau dh macam rosmah mansur siap nak mecing henbeg ngan kasut ngehngeh.aku tak tau la semua sbp ke or skolah terpilih je tapi adik aku matang sket ah dari aku waktu darjah nam dulu.die ketua pelajar woh

@luvlytyra:ko ssp ke??ceh skolah mengade nk interbiu semua ni.tgk smss main angkut je dari setinggan mane pun barula sempoi

~*puding caramel*~ said...

aku ingat kan ko nk berenti berblog smpai abes exam which after 3 minggu lagi. ngee~

hebat ah adk ko. ak rs laki mmg lmbat matured la. lmbat sikit kot.

adrinaqamarina said...

tahniah utk ur sis yerp...
looks like bro la kan?
hehe~
yg sal interbiu nak masok skola tu de la...
huhu~
penah kne dlu...
time nak masok maktb...
pe2 pon...
good luck la utk dye ye...
(0_o)

hatim a.r said...

@puding caramel:mane ada aku kate nk benti.cuma x slalu updet je hehe.concern jugak kau dengan exam aku ye haha

@adrina:owh interbiu cmtu dh lama wujud ek?haha nasib baik my school cool gila x payah nk leceh2 ni

Balqis Riza said...

tahniah kt ur adik eyh~

haha..gmba perempuan tu cm sexaa je tgk nye..
real punya jatuh kah? sgt malu..

anyway dulu interview pkai bj kurung, tdung kebawah ala-ala perempuan kahwen ngn uztad..
rasa diri ni sgt hipokrit..haha..

msuk ssp pon kne interview? satu lgkh bijak dlm menangani masalah takot interview la kot..pk positip la eyh..

btw Muhyiddin Yassin akan dtg sini..ada dinner..nnt i pegi i tyn eyh..hahaa

~Kak AZZ~ said...
This comment has been removed by the author.
~Kak AZZ~ said...

betol la kan....akak dulu tak lepas nak masok mana2 sbb takde org dalam...tp akak anggap takde rezeki je....nak buat cmner kan....

so, korang2 semua...esp ko Tim....jgn sia2kan apa yg ada skang ni...buktikan yg korang boleh...

*wooo....azab mato akak tgk pic last skali tu Tim...haha...

btw....Tahniah sekali lagi Husna...sedap nama dia...:)

hatim a.r said...

@balqisriza:eh interview memang kena hipokrit sedikit.kalau x hipokrit i datang pakai selipar jamban je..owh muhyiddin dtg ek?kirim salam ah kat die tanye bila nk tambah elaun i haha

@kak azz:betoi tu takde rezeki nk bwat cmne..gambo tu mmg azab tapi berat mata memandang berat lagi yg tergolek. =)

Amirul Afiq Mohd Zainuri said...

uiyo, congrats to ur sis. mmg parent ko mmbawa genetik sarjana2 dan cendikiawan.

kene interview nk masuk SSP? adakah ini rencana utk menjadikan SSP sbuah sekolah elit? ak dlu masuk mrsm time form 4 xde interview, tp kene jawab 100 soalan personaliti, satu paper sains dan satu paper math tahap core math A-levels. Ak hampir histeria dlm exam hall time tu.

ckp psl berbalas pantun, sbg penutup kata, lengkapkn ayat di bawah. "Sudah perahu..." (hint: kata2 hikmat saudara Cheng)

hatim a.r said...

gelabah parents ko pun genetik cendekiawan jugak.tapi ada extra fetish terhadap anime dan karakter game haha.

gelabah kan SSP?smss is wayyyy better lah.smss tu mcm 90210 punya skolah la glemeres and eksklusif.kire ko nk btau ko gempak lani lepas exam masuk mrsm hehe but i gota hand it down to u man u r genius indeed!

saya beli pantun itu;senohong pula wakakaka

tengku_fir21 said...

hahaha...interview memang best tapi tk suke bile nk ge interview ada orang siap buat rombongan mcm nk melancong
hahaahha....

weih dari dulu lage ader interview mrsm ader exam lage..
hahaha...

*cuti thanksgiving is coming lalalala

ashz_ami said...

hatim !!!!!!!!!!!!
ckp CONGRATS 100x kt ur sis..
n ckp gudluck 100x gak kt dia..
hehe..

I didnt fit in any of ur 'dilaknat' group thankfully..
pgi interview pki selipar je.. xpenah kasut.. n xpenah matchingpun.. sijil pun xpenah cukup..
smpi skrg, aisyh rs I got passed interviews bcoz of luck.. hehe..

owh, xbaik b'dendam.. kesian kt budak purple tu.. xtenang idup dia.. =p

adrinaqamarina said...

haha~
tak la lme sgt tewujud...
bab i pon baru zaman 1991...
so dkre baru gak kan?
huhu~
btw...
dlu u skola mne eh?
(0_o)

nisha said...

haha..mase educamp dulu, group ak xde la golongan laknat tu..

tp group member ak ade sorang. dia bajet dia sorang je nak dapat scholar. berapi cakap sampai orang lain takde chances nak cakap.

habis je interview, habis kaw-kaw kena kutuk.

anisizatyA.J said...

i pon rse klakar je tgk org yg pakai blazer besar2, macam baju curi pon ade.hahah

hatim a.r said...

@tengku:xpela bawak rombongan bagi sapot hehe.mrsm ni memang la memilih sungguh huh.eh tak payah ingat kan cuti is coming up,dah beli tiket dah nak boxing day kt manchester.cuti takkan lupe exam je yg lupa

@aisyah:husna,aisyah cakap congratzX100.dah.u r genius even d intrvwr pown tau

@adrina:sebuah sekolah elit di ibu kota cewah

@nisha:time aku intrvw utp dulu semua orang mcm taknak bercakap pulak dah.mayb sebab time tu baru habis spm jadik semua nervous xde pengalaman lg.cakap skit diam sumpah hambar giler

@anis:tapi kalau oversized blazer jadi the in thing derang mesti jadik yg plg style skali

adrinaqamarina said...

okay...
all da best la untuk dye...

p/s*dendam kesumat kat that gurl yg tudg perpel tu smpai skunk eh?
hihi~
mantap gler...
huhu~
u org n9 ke?
owh...
baru tau...

Amirah I. said...

yo sayangss. Aku agak terasa sini. Aku rasa aku TERoverdressed sikit kot masa pegi interview masuk UCD dulu. Hahaha

hehh tak baik berdendam tahu tak?? kang next time kau jumpa dia TERkawin dgn dia mcmana? Benci benci kang TERsuka. Mana kau nak letak elle dan aku haa? Hahaha

hatim a.r said...

eh sejak bila ko pernah overdressed?haha i tot ur like the simplest minimalist girl on earth?mesti ko dress up ala-ala rosmah mansur ni haha.eceyh aku mana ada berdendam cuma bengang-bengang manja je hahahaha

Amirah I. said...

Hahaha sbb aku selalu sgt minimal in dressing la aku rasa aku TERover sikit. Kalau ikut hati mmg aku nak pakai tshirt jeans sneakers je.

Aku pg interview pakai baju shiny satin mcm nak pegi joli di 21..... (-_-") sikit je overdressed kan kan kan?

hatim a.r said...

ahahahahaha memang liplapliplap lah ko interview tuh.berpinau mate intrvwer weh.pagi 21 pown tak shining cmtu kot

ridhwan noordin said...

kemeja putih, seluar slack hitam, tie merah, blazer hitam, siot, tu mcm aku pakai slalu utk interview dowh (ala2 agent 47 hitman)

hatim a.r said...

aku pun kadang2 pakai cmtu gak haha.u can never go wrong with a good white shirt!

Mrs. Kown said...

eyh dik, sat lagi minah tu rupanya calon bini yang Allah nak bagi teaser sikit camno eyh? Benci-benci esok jumpa kat Parkson, dah terjatuh cinta pulak. hihihi