Tuesday, February 23, 2010

Jangan Percaya Apa Yang Anda Baca Di Facebook


Laman web facebook selain mendapat tempat selaku laman sesawang paling addictive bagi i,juga merupakan tempat untuk mendalami tabiat manusia. dan yang paling menarik ia juga digunakan bagi meraih perhatian dan medan untuk mempamerkan kelebihan masing-masing.tetapi kebanyakan orang melakukannya secara halus.

caption gambar,status dan wallpost kadangkala samada anda sedar atau tidak membawa maksud yang totally opposite. tak faham apa yang i mengarut ini?usah gusar.meh i terangkan meh

situasi 1:caption gambar

bayangkan rakan anda post gambar seperti ini;
normal_tyra_banks_02.jpg image by arozlan
kemudian letak caption: BURUKNYA MUKA AKU!!!

of kos lah caption itu mempunyai hidden meaning.rakan anda cuma mahukan perhatian dan pujian betapa lawanya beliau in that so called buruk pic of her.
ini memang annoying sebab letak gambar paling vass lepastu konon-konon macam itulah gambar paling selekeh seolah baru pulang dari ekspedisi Gunung Tahan. nasihat i,usah beri pujian.biar beliau rasa bahawa orang lain juga setuju beliau buruk.

situasi 2:status emo

anda pernah jumpa status seakan-akan ini:

Konah says; daddy just got me a Porche,ughhh i hate Porche.

trenslet:im so rich i can afford a Porche. spesis ini juga mahukan pujian dan berharap orang ramai mengetahui betapa cool nya beliau. status seperti ini elok dibiarkan hambar.tetapi jika mahu balas boleh tulis; 'eh yelah Konah i hate Porche too. It sucks'. SENTAP

situasi 3:keluhan jiwa

selain status emo ada juga status keluhan jiwa. tapi seperti biasa orang seperti ini bukannya ada masalah apa pun cuma dahagakan pujian. contohnya orang yang bersaiz suku badan victoria beckham tiba-tiba status tulis OMG my weight dah 34 kg.IM SOO FAT. haih...

ataupun status yang berbunyi "got only 98% in my test,im so stupid". jawapan i untuk status ini, YES YOU ARE.

situasi 4: photo album

kadang-kadang ada sesetengah makhluk yang nak tunjukkan betapa happening hidup beliau seharian.tetapi ini juga dilakukan secara halus.contohnya dengan mewujudkan satu album khas bertajuk My Boring Daily Routine. tetapi di dalam album ada gambar shopping,karaoke, dan aktiviti bermain jet ski. album seperti ini sengaja diwujudkan untuk beritahu dunia setiap hari pun beliau buat aktiviti yang seronok tapi untuk tidak kelihatan seperti menunjuk perkataan boring digunakan untuk mendescribe album gambar tersebut.

tapi kalau anda pelajar UCD dan upload gambar sedang bergelumang dengan nota Oncology dan secawan besar kopi O i setuju itu memang boring.

see,setiap ayat itu boleh membawa maksud lain walaupun pada zahirnya seakan-akan menggambarkan yang sebaliknya. tapi kalau i suruh KELIK iklan nuffnang tu i maksudkan tolong klik ah jangan pulak orang kelantan baca ingat i suruh balik kampung ke apa.Kelik tu ejaan pasar untuk klik.faham?

jadi rakan-rakan readers sekalian jika terjumpa situasi-situasi ini di facebook harap anda dapat tafsirkan maksud sebenar yang cuba disampaikan. selamat facebooking!
haih sekarang perlu sambung belajar. (belajar=main facebook)



ps:rasa nak delete siot post ni.diri sendiri terasa hahaha




30 comments:

Amirah I. said...

hahaha tidak mampu aku sangkal, ada kebenaran di situ :)

marshitah mohamad mohaidin said...

kekekeke~
:DDD

Balqis Riza said...

hahaha..kelakar! mksd u, dorg ni 'eksyen' la kan..n, attention seeker..hihi

hatim a.r said...

@amirah:memang lah ada kebenaran.kdg2 aku pun buat haha

@marsh:log in penat2 nak kekekeke je? ;p

@balqis:lbey kurang ah.'diorang' ni kdg2 termasuk i jugak kot.tapi tak sedar =D

~Kak AZZ~ said...

hahahahaha.....

akak tak sentap sangat la kalau bab2 cmtu.... sbb akak mmg tak suka melayan orang2 yg jenis eksen tak hengatt ni...

Paling sentap pastu terkedu sampai nak telan air liurpun tak boleh ialah bila org delete post/komen akak kat wall dia... Masa tu rasa nak remove je dorang dr friend list...

Lps tu, jgn harap la akak nak post/komen apa2 lg... Nak skodeng page diapun rasa kelat mcm ciku tak masak je...hahaha....

Liyana said...

OMG my weight dah 78 kg! im sooo FAT!

ade kebenaran di situ hatim
alahai fbook ape je yg x bagi attention. dah suma kua kat home orang. nak taknak sure ah nak bg org bace. before tulis dah terfikir sure org bace. heh.

tsk2~

norfaridahanum said...

SETUJU la sgt!

hatim a.r said...

@kak azz:ish tak baik sentap2 ni hehe.buah ciku pun sdap pe kalau letak dlm peti ais!

@liyana:mmg la fb tu public.thats why kena hati2 gak.aku pun kdg2 lupe weh semua org bole bace ape aku tulis.blog lagi la!

@faridahanum:BAGUS kalau anda setuju =)

~Kak AZZ~ said...

ciku tak masak mana sedap Tim oiii.... kelattt dan getah melekit2...

lain la kalau ciku yg masak ranum tu... belum sempat ko capai, akak dah tibai abeh semua ciku2 tu dulu....kakakakaka....

MUMMYMUJID said...

eh rs mcam dah terkena lah....

.zirah. said...
This comment has been removed by the author.
.zirah. said...
This comment has been removed by the author.
.zirah. said...

hatim,u are the best.
lain2 post.cpt tak sbr nak bace.
wah,blajar tp sebok fb gk nie.

tengku_fir21 said...

hahaha..klu org tu buat statement mcm aku tulis dekat blog apakah makna nya itu

irma-ain ibrahim said...

i use to write about this long time ago. last year kot tapi tak ah banyak komen macam kau.
blog aku terpencil maka tak popular. T_T


by the way ,nicely written. seperti membuka pekung didada. hahaha. keep it up man! :)

hatim a.r said...

@kak azz:mano la den tau tak pernah rase ciku mentah hehe

@mummymujid:saye pun mcm terasa jugak.ngek gila buat post kutuk diri sendiri

@zirah:lain2 post lain hari lah ye.tak boleh manjakan sgt semua nk post dlm satu hari.biasa dia epp

@tengku:stetmen yg mana tu?blog anda byk stetmen double meaning haha

@irma:elelelele nk merendah diri tak popular lah ape la.ceh ingat blog ni popular ke?70% pembaca terdiri dr ahli rumah sendiri yg dipaksa baca haha.eh mmg membuka pekung la entry ni.ceh ni yg rasa nk delete

marshitah mohamad mohaidin said...

x terkate prkataan laen..
klakarlah! :DD

Lady Mia said...

facebook tempat terbaik untuk orang gila perhatian menjalankan aktiviti, nak buat cemana :D

norhamiza said...

aih..igt komen kat fb je org delete..nie komen kat blog pon ada yg delete2...pa kes??

hatim a.r said...

@marsh:speechless ah tu haha

@lady mia:thats me! =0

@norhamiza:dia yg delete.terpost komen 2-3 kali lah tu

tintin said...

memang banyak giler kot..hari2 ade saje yang post konon nak attention la..(i kekadang jew)haha

hatim a.r said...

fesbuk kan tempat plg effektif utk mendpt perhatian.kdg2 tak prasan ter capap pulak

Farhana Salih said...

Hu, hu, saya takde facebook pelik ke? macam tak kamcing n banyak sangat relatif kat sana. :p

-Adventurer-

yanasaja said...

setuju gila babilahhhhhhhhhhhhhhh

hatim a.r said...

@farhana:takde fesbuk takpayah buat.series buang masa

@yanasaja:kenapa babilah macam ada gema babilahhhhhhh haha

Nana said...

hahahah .. come on .. everyone wants attention, like it or not thats human nature! hehe! But you memang betul! some are a bit too much!! Some tu I rasa dalam delima, nak menunjuk ada tapi nak merendah diri jugak at the same time. how lah? hahaha!! There's no winning is there! Only those who knows who you really are would understand you're statements!

hatim a.r said...

yessss akhirnya ada someone dat can sum up this post hehe.tulah like i said i feel like deleting this post sebab terasa lah pulak with my own writing haha

Nana said...

Nah dont delete it! The truth is memang sometimes you would sound poyo to those who does not know you, but for those who knows you .. you sound like .. YOU! hehe! get my drift!

Besides, everyone is a sucker for attention. Cuma they all aje yang tak nak mengaku! hehe ;D

Nik Dewi said...

nGeh nGeh nGeh~
mmg menyampah org mcm tuh, tp sy sendiri pun wat gak..
uh, menyampah btOl laah!!

hatim a.r said...

bagus mari menyampah dengan diri sendiri hehe