Monday, July 5, 2010

Diari Hidup Sekolah Menengah

Kadang-kadang hidup ni macam dalam cerita omputeh. waktu highschool kau lah yang sememeh,tak popular,tak hebat sport,ber-IQ kucing.senang cerita memang total loser ah. stok yang kalau tak datang seminggu pun komfem cikgu tak perasan. i was one of those kid back in school.

Macamana boleh study sampai ireland pun sumpah sampai sekarang i tak tau macamana JPA pilih orang.hahaha.ok tak lawak sorry JPA.eh tapi serius memang tak pernah mimpi pun boleh dapat study overseas.mungkin itu yang dikatakan rezeki.

Tapi walaupun i loser dulu(mungkin juga hingga kini loser tapi in denial),but i am so proud that i was a part of my school's brass band and wind orchestra team. dan yang buat i lagi bangga tahap dewa ialah my school got second place dalam pertandingan orkestra antara SBP harini!!!

some of you might say ekelee dapat second place nak kompang satu malaysia. but lemme tell you why im so proud of my baby's success.my baby baby ohhh *tiba-tiba justin bieber*

Zaman dulukala sekolah i cuma ada brass band,takde pun wind orkestra nih.kami hidup dengan riang bermain alat muzik tanpa menggunakan note muzik.heck most of the band members back then cant even read a music sheet. semua feeling beethoven natural talent gituh.

So satu hari isnin yang hening ketika i form 5,kami bersiap sedia untuk main lagu Negaraku ketika perhimpunan.tiba-tiba baru tersedar yang semua pemain trumpet dah keluar sekolah sebab yang main semua senior tahun lepas.so we pulled a Britney.no scratch that.at least Britney lip synch to a proper back up track.ni semua bajet Boyz to Men ke apatah bantai acapella buat bunyik trumpet guna mulut. siapa yang tak tau trumpet tu apa boleh google. dahla trumpet tu macam paling penting dalam lagu,so bila buat bunyik guna mulut memang satu sekolah tergamam.

itulah kali pertama dan terakhir Negaraku dinyanyikan secara acapella di Sekolah Menengah Sains Selangor.mungkin juga di dunia. lepastu barulah sekolah bayar coach untuk train kitorang secara proper.dan buat pertama kali sejak bertahun-tahun jadi ahli band akhirnya i start baca music notes. bangga betul heh.

Tapi drama tak berakhir di situ.setelah pandai bermain alat muzik akhirnya kami bersedia untuk show off pada hari sukan sekolah.but there's one small problem. Kami tiada uniform.

So last minute we called the school's tailor;Madam Popo. Madam Popo seorang wanita optimis. beliau memang suka ambik tender last minute nih lepastu konfiden boleh siap. and guess what, uniform tu tak siap.

Malam hari sukan i dengan few friends stayed up satu malam jahit butang untuk uniform.waktu tu sumpah feeling project runway woh.satu malam tak tidur untuk menjahit padahal esok nak berkawad 4 jam. gigih gila okeh baru faham perasaan tukang jahit di malam syawal. to all tailors out there,i feel you. tsk tsk


-inilah uniform tu.banyak butang cabut tertinggal atas trek sebab waktu kemahiran hidup tak belajar menjahit secara serius

Walaupun butang banyak tercabut at least the band memang perform ah waktu hari sukan. After the performance dekat Sports day tu baru dapat invitation masuk pertandingan wind orchestra. lepastu baru start training lagi serius. siap ada yang quit sebab tak cukup masa nak basuh baju.alasan macam tahi betul.

First time masuk pertandingan tuh memang sakai gila prestasi.macam kalau hantar team Kelantan main kat World Cup. sayur habess. and that is why i bangga betul to see how good they are today.


-this was taken at our first gig.cewah feeling bunkface ada gig segala.

Lepastu bila dah terer sikit perform depan menteri pelajaran.Waktu tu Hishamudin la tokan yang hendle ministry of education.



And this is the team today:


-ahli dah ramai,instrument pun makin banyak. kini tidak loser lagi =)

Jadi kepada semua ahli wind orchestra SMSS and not to forget their parents dan jugak cikgu yang support team ini,i nak ucap tahniah for your achievement in the competition. kalau ada duit balance beli instrument harap boleh belanja i.

27 comments:

adrinaqamarina said...
This comment has been removed by the author.
adrinaqamarina said...

eh sains selangor menang ke?wah3...tahniah...

betul3...teringin la nak main ag...rindu ouh n ak kne pg praktis sampai malam gitu...

*ps dulu pernah admire sorang budak orchestra sains selangor...batch after u

Aliyah Zambri said...

Waaah. Abe Hatim kita banyak bakat tersembunyi ye, dari kaki gosip ke pemain instrumen yang mantap. Nanti Malaysian Night kamu main okeh? *keningkening*

Oh Nilai3 best wooo tempat dia. I loike. nanti bila2 nak g lagi lah! Kalau pandai pilih boleh dpt brg lawa for really cheap price!

So u bile nak turun KL?? :) and how's summer so far? Lama x dgr cite?

hatim a.r said...

@adrina:rindu jugak nk prektis.best takyah pergi prep haha

@aliyah:amboih bimbs nak tanya khabar tulis fesbuk lerr haha.now u know la i mmg banyak bakat tersembunyi.tapi takdelah sampai nk perform on msian nite!!!!nnt if i go to s.alam ill roger u n elle lah.ps:nilai 3 still sucks =)

my name is... said...

ahah..u dlu skul kat smss ke..well i pun same..wee~ x sangke

anisizatyA.J said...

Trumpet semulajadi main negaraku. Wahwah bakat terpendam. Hahaha.awat x taruk youtube link segala? Hehe

•myraSHJ• said...

ble nta sains pasir puteh nk ade band.
lg loser.
hailllaaaah -..-

payedd said...

hah!! eh, u gi jugak eh?? haha..
i gi sana tgk.. kat putrajaya..
alam shah menang.. tapi i prefer tunku kursiah.. sangat mantap cuma ada silap sket jek..

alam shah ntah kenapa 7 kali johan berturut2..

sesma pun best..opps
hahah

hatim a.r said...

@mynameis:batch tahun brape nih?gila ah ada jugak bdk smss

@anis:memang macam sial bunyik guna mulut.time tu xde camcorder lagi.so takde la taruk kat u tube.kalau ada sure hits juta2

@myra:sains pasir putih tu baru lagi kan??xlama lagi adela tu

@payedd:tak pergi tgk pun.ada hal sket.but my friend kat fesbuk told m they won

aida said...

lama dh x comment kat blog nie..
wahh..hebat la..x sangka hatim ader bakat tpendam..patut la jari hatim panjang ;)

dali said...

tim..best giler entri ini.. n i salute madam popo..sila mohon kerja dgn rizalman kerna ada kebolehan menjahit butang.. ahaha..

Lili Sakina said...

biar betul dali, nanti model tgh catwalk habis terabur butang, nampak segala2..haru3..one thing, ciri2 doc/employee terbaek ada di situ **ability to work in pressure circumstances**

Lili Sakina said...
This comment has been removed by the author.
hatim a.r said...

@aida:bakat main alat muzik tu tak terpendam pun.kena prektis lebih je.bakat menjahit langsung takde

@dali:hish madam popo tak boleh dibuat employee.komfem baju x siap

@lili:kalau wardrobe malfunction mcm tu fashion show terus convert tiger show

my name is... said...

hiks..tahun 2000-2001 kat situ..yup..terkezut gak skul kita same..hahah..idup smss!!eh.tetibe jer..=p

Afsar said...

teringat time jahit butang baju dalam bilik band sampai pagi kut....
budak2 junior ni patut berterima kasih,sbb kita dah melalui zaman susah bg pihak dorang...anyway congrats...tak sia2 kita bermiming trumpet..hahaha

Afsar said...
This comment has been removed by the author.
Lili Sakina said...

hmmph ni mesti terbayang2 g phuket aritu....patut r xde en3 trip to phuket, agak 18 sx ke???...ish3

hatim a.r said...

@mynameis:owh so ure in mukmin's batch lah kan?wallamak kan dah jejak kasih kat sini

@afsar:bilik band tempat lepak feveret.air cond free anddd ada sofa kepam tu

@lili:kata phuket,mestilah PG13.*petir*

~Kak AZZ~ said...

Hahahahahahahahahahaha....

Baru ko tau cmner jd tukang jahit...

Btw, akak tau la ko tuju kat sape... manatau kot2 dpt pergi tgk fashion show lagi kann... tsk...tsk... hehehe...

Apsal bnyk sgt komen kena dilit ni.. ishh3....

HaRaShO HiDaYaH said...

sekolah aku gak takde band2 segala nih...nasyid jugekkk...kui3....

hatim a.r said...

@kakazz:akak antara tukang jahit yg mendapat simpati saya hehe.eh komen tu yang tukang tulis delete sendiri.ni kes internet lambat lepastu kluar 2-3 komen sama

@harasho:sekolah agama mana tu?hehe bagus pe nasyid.kurang sikit hiburan yg melekakan

HaRaShO HiDaYaH said...

skola biasa2 jer..kui3...tu ar, lama tinggal....skng tah mcm hape tah...hohoho lagu nasyid yg latest pun tak tau hape....heheheh

mak batin said...

haish.sbg trumpeter MB tumpang simpati.paper pon congratz ah smss.xsangke maju gler skrang banding zaman dulu

~Mas~Lin~Da~ said...

huhuh masa zaman akak dulu sekolah rendah masuk muzik je ... mana la ada lagi band2 ni semua ... sekolah menengah pon sama jugak ... skang ni je dengar2 dah ada dah band@pancaragam kat sekolah baik menengah ataupon sekolah rendah ... huhuh sadis sungguh ..

hatim a.r said...

@MB:tula boleh bayangkan betapa disaster nya bila takde trumpet.smss mmg maju gila kot considering baru 5 tahun ada wind orc

@maslinda:sekarang skolah dh makin maju la kak.tapi bagus gak join band ni semua atleast dapat free music lesson!nak belajar sendiri mmg banyak la nk kena bayar

norfaridahanum said...

oi oi oi.i men trumpet for 8 years kot n now dah rasa tercabar ade orang boleh pakai mulut je bunyik trumpet tuh.toink!saluteee lah!

congrats 2 SMSS.i sumpah ingat rizal je..hahaha.n congrats 2 my ex-school jugak sbb dapat naik divisyen [tiba2 selit!]