Tuesday, July 6, 2010

Siri Bercakap Dengan Jin:Makan Asap


Tahukah anda sate paling sedap dan shisha termurah ada di Dataran Senawang? Atau lebih spesifik lagi di kedai Basri Tomyam. kepada encik Basri boleh beri diskaun di masa mendatang sempena promosi percuma ini thankyouverymuch.

Sate dia memang terbaik pernah i rasa so far,memang mantap. Dulu ada sate tulang kat sini tapi haritu i pergi takde pulak.bummer. aaaaannnd shisha dia 10 ringgit saje! di zaman modenisasi sekarang ni mana nak jumpa shisha 10ringgit lagi.semua nak belas-belas aje.

Habit bershisha ni sebenarnye akibat peer pressure okeh.by peer pressure i mean my brother. ya memang semua perkara buruk si gempal tu yang pengaruhi. Ada yang kata shisha ni bahaya ada yang kata tak bahaya. ada sorang brother uptown shah alam siap kata boleh mengubati resdung lagi.amboih dia punya gebang mengalahkan dokter.

So out of curiosity dan sebab rasa bersalah dah lama tak baca something related to medicine i decided to google about shisha. and look what i found..

While many may argue that Shisha smoking is not harmful, medical experts say otherwise.

Kuala Lumpur health department deputy head Dr Sellehudin Abu Bakar said Shisha was tobacco mixed with molasses and fruit flavours and tobacco product in any form contained nicotine.

He said all tobacco products were equally dangerous as it contained more than 3,500 chemicals of which200 were toxic and 43 were carcinogenic.

“It is difficult to compare which product is more dangerous.

“It depends on several factors such as frequency of use, how deep the inhalation or if other ingredients are added besides tobacco itself,” said Dr Sellehudin.

He added that Shisha smoking was also addictive as it contained nicotine from tobacco smoke.

“Shisha smoking can lead to physical addiction and can also create psychological and habitual dependence to the user.

The water filter is a gimmick. Most of the toxic chemicals and nicotine are not water-soluble. Hence, they pass through the filter and is inhaled by a smoker, although other irritant substances, which are water-soluble, will get filtered.”


My brother siap kata air kat bawah tu untuk kasi tapis the chemical dan memberi feeling kesegaran pada asap.ceh gila scam kau weh.macamana aku boleh tertipu dengan fakta rekaan sebegini??

Lepastu WHO pulak cakap;

Meanwhile Reuters reported last week that the World Health Organisation (WHO) had announced that a single session of smoking Shisha yields a nicotine intake equivalent to more than one pack of cigarettes.

It is also reported that Shisha smoke retained all the carcinogens of cigarette smoke while adding more carbon monoxide and a separate set of carcinogens from the use of burning coals to keep the nicotine flowing, coupled with the risk of infection with tuberculosis or hepatitis from shared mouthpieces.

OHMAIGOD.

Lebih bahaya dari rokok okeh.Luckily im not addicted yet fuh.mula-mula saja je nak try main-main asap. i thought it wasnt harmful pun sebab asap bau buahan comel.rupanya silent killer nih. So dengan ini saya berikrar akan menjauhi shisha.shisha musuh negara.

Not only that its harmful but i look incredibly stupid when i smoke.





Jadi dengan ini i ingin melancarkan kempen Belia Benci Shisha. mari sama-sama kita membanteras kegiatan ini.10 ringgit boleh tambah lagi sepinggan sate.


25 comments:

tintin said...

bagus dr to be..buat research..hehh..
i org 1st join kempen u!!ayuhh

B Norzam said...

ok yg ni cool :)

~Kak AZZ~ said...

Konpem pasni bulu idong susah nak tumbuh... hahahaha...

~IHSAN AZ~ said...

haha,mahal kot sepuluh ringgit, kat ampang jalan damai boleh dapt rm 6 je kot, mesti ko dah kene tipu ni hatim,haha.......=.)

Amirah I. said...

Dulu kat sunway aku rajin shisha. Lepas tu aku shisha kat kedai arab di pyramid, bapak sakit dada weh nak benafas pun susah. Pastu kawan aku sorang (dia masa tu 1st yr medic) cakap 1 shisha session is equivalent to 20 sticks of cigarettes. So i stopped.

Then haritu kat manchester aku shisha lagi (i forgot why i stoped), then mlm tu dada aku sakit. Baru lah aku ingat kenapa aku berenti shisha.


Ok that was random. Saja je nak bgtau sbb lama tidak bersua di alam reality.

Happy holidays! :)

xoxo, dah lama tak tengok gossip girl.

Ilyana_ahmad12 said...

....uih,,, tbayang plak pak arab yg tgh isap shisha kat uni street tuh!!aromanye,menggoda!! Kdg2 rase nk cube pun ade,harapan...sedap ke ek?

Effa Madiha said...

boleh ubat resdung hahaha tipu gler
nasib baik x tepengaruh ngan rakan sebaye lg

Shikhin Ishak said...

ye ke shisha ni as dangerous as rokok..patutnya gomen buat kempen juga kan untuk shisha..gambar asap keluar dr hidung mmg tak boleh blah.. =)

norhidana said...

alamak mmg ada style lah akak tgk ehhehe... lg2 yg kuar asap dr idung tuh...

mmg ada terbaca kementerian kesihatan bgtau yg sisha lebih bahaya dr smoking...

penah try satay station kt desa pandan? sate sana terangakt n mee rebus yg sedap...

NUR HIDAYAH said...

ada2 je story ko ni hatim..bila ni?

hatim a.r said...

@tintin:ya ayuh sertai kempen ini.sila bagitau rakan anda shisha itu dengeres

@Bnorzam:apa yang cool?shisha ke?ish ish shisha tak cool

@kakazz:hidung saya mmg bersih.tak payah bantuan asap pun takpe hehe

@ihsan:6ringgit?!!gila ah weii.aku plg murah jumpa 10 ringgit ni la.fuh nasib baik dh decide nk stop

@amirah:aku juga rindu sama kau bah.bagusla ko dh berenti jugak.mari sertai kempen aku hehe

@ilyana:takyah cuba pun.takdelah sedap.rasa asap je plus flavour sikit2

@effa:seb baik dia tak kata boleh ubat kanser.tu lagi menipu

anisizatyA.J said...

Yeah man, shisha lg bahaya. Tapi btol dohh peer pressure buat kita nak join! Heheh

hatim a.r said...

testing testing

noname said...

good2. say no to shisha! nak join ah kempen ko!

zuladlee said...

ade pe shisha 10 inggit lg..area dataran tu plus kat shah alam sek 7 pon still 10..(price tahun lepas)hehe kan mmg ad tembakau pon shisha tu but in form of many fake flavor yg tak brape nak rase pon haha

dali said...

jgn merokok tim. tak ensem. mcm naga dalam citer merlin tim menghembus api. ehehe

Afsar said...

rm10???? ko biar betik...betul ckp ihsan,ko kena kencing

lia lousy said...

senawang tu, asal malam je berasap lebih jerebu. dgn sate nye..shisha nye..rokok nye..hahahahha.

hatim a.r said...

@shikhin:tula gomen ni still fokus dgn kempen rokok.tak sedar ada yg lagi bahaya.jadi biar saya jadik pioneer kempen hehe

@norhidana:sate?mee rebus?wajib try nih.tengok dah lapar

@hidayah:baru je 2 hari lepas shisha.tapi gambar ni ambik kat phuket

@anis:i know!!dah bosan lepak warung mesti rasa nak shisha kan?haih lepasni kena buat benda lain nak isi masa lapang

@tyra:boleh juga derma bagi menjayakan kempen ini.bank transfer digalakkan =)

@zuladlee:murah la tu 10 ringgit.selalu jumpa belas2 je.dahla dia punya flavour tu x kedekut

@dali:saya x smoke pun tu yg try shisha.rupanya lagi bahaya ceh

@afsar:10 ringgit is consider cheap la.or atleast average.dekat rasta pun dah 16

@lia:tak kira asap ekzos rempit lagi

Sue said...

Yes,saya setuju.shisha memang sama je bahayanya dengan rokok.thanks for the info.rupa2nya shisha ni bahaya doe.

roxychick said...

aiseh!

gua nak berterima kasih dengan lu atas info ini. sumpah menyesal try shisha masa world cup 2006 dulu. nasib baik sekali tuuu je gua try! tula, bodoh sangat tak pegi google sebelum cuba (gua ckp kat diri sendiri tau)

count me in untuk belia benci shisha walaupon gua dah tak berapa nak belia ni...

tengku_fir21 said...

huh..ader ker lagi zaman maju ni org hisab shisha...???
huh...

hatim a.r said...

@sue:kalau frequently hisap lagi bahay a kot dari rokok.

@roxychick:tula kita same la.ngeng tak cek dulu pakai belasah je.bagus mari lah memeriahkan kempen ini.dia selagi belum menopos consider belia la

@tengku:zaman maju nila org makin ramai hisap shisha.apedaa

Miss Rouge said...

ceh rupanya water filter tu tak membantu rupanya. baru ingat shisha perisa choc mint boleh jadi guilty pleasure baru since tak makan coklat tapi rasa coklat dalam mulut pfftt

hatim a.r said...

ya air itu memang scam.tipu betul cess.ade kedai yg siap letak ais lagi konon nak bagi fresh.