Friday, July 9, 2010

Doktor Gemuk Diragui Masyarakat


Memandangkan hasrat untuk mencari kerja telah dibatalkan akibat risiko mengorbankan waktu tidur di awal pagi,maka tiada yang lebih produktif untuk dilakukan selain menonton televisyen.

Sejak dua menjak ni baru i perasan cenel hallmark agak best sebenarnya. Selain dari The Nanny,ER,dan movie omputeh yang low budget, ada lagi satu rancangan yang menjadi feberet i ketika ini iaitu The Biggest Loser Australia. bukan kerana i loser tapi sebab show ini memang inspiring gila.

Paling impressive ialah Si Gendut ini;


Dalam satu challenge nih beliau lari 2 hours nonstop atas treadmill.woah thats 1hour 55 minutes lebih dari yang i mampu buat. muhasabah diri betul tengok episod tu. so disebabkan curious adakah usaha si gendut ini membuahkan hasil, i google dia punya gambar after the show habis. dan ini rupa beliau sekarang;


Somebody please get me on the show STAT! Kagum gila woh dari seorang lelaki berpayudara wanita pertengahan umur terus transform jadik fit.

Jadi setelah mendapat hidayah untuk ke jalan yang lebih sihat ini;maka i memulakan usaha pertama ke arah masa depan yang lebih cergas. i need a food diary-so that i can keep track apa yang telah dimamah rakus sepanjang hari di musim cuti ini. Jadi ini ialah food diary semalam;

Rekod Pemakanan Saya Pada Khamis 8 Julai 2010

Sarapan pagi:
Telur setengah masak rebus. jangan tanya kenapa setengah masak boleh jadi telur rebus.

Snek pagi:
snek pagi sebenarnya berlaku kira-kira 10 minit selepas sarapan. ternyata telur tidak cukup membuat diri kenyang.maka goreng nasi hehe.takpe hari pertama memang tak tahan godaan.maafkan diri.

Tengahari:
Nasik putih dengan lauk sambal tumis telur.ambil nasi sedikit saja sebab dah makan nasi goreng.

Snek tengahari:
Sambal telur sedap jadi makan nasi lagi.berbisik pada diri makan dengan kerap mampu meningkatkan metabolisme.

Minum petang:
Bapa pulang kerja bawa nasi kandar bungkus. berjaya kawal diri lalu makan separuh bungkus saja.

Dinner:
Merasakan membazir amalan syaiton justeru harus habiskan separuh bungkus yang tinggal bawah tudung saji.

Snek dinner(apakah?):
Bapa goreng mi extra telur. mi goreng buatan bapa paling sedap dalam dunia jadi memang tiada kudrat untuk menolak.maafkan diri.

Supper:
Akibat menyesal makan berlebihan,bancuh green tea tanpa gula.minum sambil tonton the biggest loser supaya beri inspirasi untuk hari esok.

Kini baru sedar kadar pengambilan makanan memang di luar kawalan.jadi lepas ni harus lebih tegas mengawal nafsu dan keluarkan kasut joging yang dah jadi sarang lipas dalam almari.
Semoga cuti kali ini mampu mengubah diri ke arah yang lebih menyihatkan. akhir kata majulah sukan untuk bandar Nilai.




33 comments:

Izzaty said...

hahaha.. guilty smpai tulih kat blog..u like the nanny?? mmg syiok gila kan crita tu? food diary 8 july tu mmg mantap lah! :P

wanhani said...

godaan yang sangat kuat...haha

cikgadis konfiuss said...

hahahaha
sekuis me, r u an eating machine?
bahahaahhaah :p

hatim a.r said...

@izzaty:yes memang guilty gila nih.the nany best gila wehhhh i like her mom sylvia haha

@wanhani:itulah akibat bila cuti lama sangat.bosan=makan

@cikgadus:i am. T_T

cikgadis konfiuss said...

err..nm sy cikgadis bukan cikgadus mahupun cikgajus. ekekeke :p

Sultan Fauzee ibnu Mazuki said...

wow, ur egg intake one day braper biji nih hatim??

hahaha..as long as u r hepi, makan la banyak maner pun hatim..hahaha..

WZulhilmi said...

Aku tak de piring ajaib kat umah.. so yak tau apae benda lah hallmark bagai tuh.. hahahaha

Btw i have a confession to make. I'am an eating machine too T T

P/s : kelakar cikgadus.. LOL

Sultan Fauzee ibnu Mazuki said...
This comment has been removed by the author.
♥ zoe ana ♥ said...

hahahaha, nasib yang samalah kita tah berapa banyak jenis snek yang diambik dari pagi hingga ke sebelum tido. i siap beli cd exercise biggest loser, tak ikut pun, cume tengok sambil makan nasik kandar. hehe!

eh, u beriye sangat nak kurus ni, padahal takde payudara wanita pun. (hellooo by the way from a new reader of ur blog! :) )

hatim a.r said...

@cikgajus:alaaa biasa la typo sekali sekala.tadi nak betulkan sekali dah terpublish hehe

@fauzee:kat dublin kena beli sendiri telur so makan pun kontrol je.balik mesia aku nak mandi telur pun boleh.heaven la

@wzulhilmi:bagus la eating machine.ada geng nak audition biggest loser taun depan

@zoe ana:helloo to u too =) wuish yang dalam ni tak include cekedis di antara snek n meal tu lagi.bukan nak kurus tapi nak sihat so have to start excercise lah.kalau dah berpayudara itu maknanya its too late oredy hehe

iddy said...

haha,,kelaka,,

i'm following!

Izzaty said...

hahaha...fran's mom..couldnt say more..no wonder suka mkn..tihihi.. cc and niles were a perfect duo. dialog die yg catchy lah.tu yg best! innit? :)

CiKembong said...

The Nanny tak pernah mengecewakan untuk ditonton berulang kali!

Sebab rasa guilty tak abiskan makanan lar,badan menjadi mangsa keadaan..

good luck with the food-diaries :)

suefea said...

best eh kalau bapa saya pun boleh goreng mee kaw2 he..jeles..jeles

hatim a.r said...

@iddy:thanks iddy!kalau ada iklan nuffnang boleh tlg klik ;p

@izzaty:owh nenek dia juga kelakar!yetta tu.dahla comel

@cikkembong:yess.ulangan punya pun wajib tonton.ni memang betul2 kembong ke nama je hehe

@suefea:bapa saya memang hebat masak.tapi kehebatan beliau memasak merosakkan diet T_T

zuera said...

ensem wooo jd nye mamat ni..hikhik:)

•myraSHJ• said...

mak i ckp,
selagi boleh makan.
makan lah.

Miss Rouge said...

hahahh jangan cakap lee. i baru balik msia tak sampai seminggu pun cam.. dah makan dekat 10 kali sehari dah ni.

Hidemichi said...

nasi goreng pun bleh tergoda...tu la, lama sgt kat negeri org!

Farhana Salih said...

haha, takpe la makan la bebanyak...
lelaki kan memang high rate metabolism, makan banyak mana pun susah nak gemuk, macam abang tengah saya tu... yang biggest loser tu kes lain X.X

hatim a.r said...

@zuera:amboih tu je yg dia perasan hehe

@myra:nasihat yang bagus.tapi kalau dh tiap hari pun makan mcm ni bahaya woh

@missrogue:kan?sampai mesia je rasa nk melantak je 24jam

@hidemichi:pathetic kan?dahla goreng sendiri

@farhana:mmg la high metabolism but tak mustahil jugak boleh obese.jadi seblom terlambat mari kita mencegahnya

Balqis Riza said...

wth?? nak jadi kurus!!!!!

Afzainizam said...

Bukan kacang sebarang kacang.
Kacang melilit si kayu jati.
Bukan datang sebarang datang.
Datang membawa hajat di hati.

Anak raja main congkak,
Main congkak punya pelan ,
Boleh saya tumpang bertanya,
salam dihulur tanda persahabatan,

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
WELCOME—WELCOME-- WELCOME
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
WELCOME.WORLDCUP  
╔══╦══╗╔╦══╗  
╚═╗║╔╗║║║╔╗║    
╔═╝║║║║║║║║║ 
║╔═╣║║║║║║║║    
║╚═╣╚╝║║║╚╝║    
╚══╩══╝╚╩══╝
SAY.NO.JUDI.BOLA
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
WELCOME-- WELCOME-- WELCOME
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

Salam kunjungan salam ziarah…. Thanks kerana berkongsi story pada kami. Salam sebuah persahabatan salam satu perkenalan dari blog kami... Moga kami mendapat maklum balas dan respont yang baik dari blog anda...

HaRaShO HiDaYaH said...

dengar moh pasni nak tapis pekerja dgn screening bmi...keh3....sib baik la aku dah awal2 masuk moh, kalo tak gerenti tak dpt keje...kui3...

VG said...
This comment has been removed by the author.
hatim a.r said...

@balqis:who says anything bout getting thin?that biggest loser guy is just an inspiration to me lah.u know have a healthier lifestyle ngehngeh

@afzainizam:woh panjang betul komen.padahal nk ajak dtg blog je hehe

@harasho:woh yeke?lebih motivasi ni

puterakayangan said...

like da!!anda x gemok pun pesal seksa diri...????oooooh...blik msia terus gemok kerk?????

wonderfuLife♥ ♥ said...

memg best pOn the biggest loser tue..ape kate ang cbe msk prgrm tue,sure kurus le..xyah susah payah dah..hehe

wonderfuLife♥ ♥ said...

memg best pOn the biggest loser tue..ape kate ang cbe msk prgrm tue,sure kurus le..xyah susah payah dah..hehe

hatim a.r said...

@putera:sejak balik malaysia i eat like a pig okeh.im sure by the end of the holiday akan komfem gemuk.

@wonderfulife:audition malaysia dah lepas huhu

CiKembong said...

will be kembong kalau over-makan! so jawapan kepada soalan u tu,50-50! :B

inabu said...

tu diaaa, siap ada food diary, tp makannya mcm tu gak kan, hahaha!!!!

tp mak sy kata...makan la selagi bleh makan, once dh x bleh makan, setitik air nak masuk ikut tekak pun dh tuhan dah tarik nikmatnya...takut, erkkk!!!!

hatim a.r said...

@cikkembong:sama lah kita

@inabu:food diary tak berkesan pun haha.kejap je insaf.tula skang ni makan je selagi boleh tapi cuba kontrol amount la