Sunday, November 7, 2010

Love-Hate Relationship

Benar kata orang tak kenal maka tak cinta.

Bila kenal baru boleh bercinta,kalau tak bercinta pun mungkin boleh suka.Kalaupun tak suka tetap tak akan membenci.

Waktu mula-mula datang Dublin i didnt really like this place. Bandar kecik,hujan,super cold and on Friday night(or any other night) you can see classy drunk people puking on the sidewalk.

But today bila i pergi ke briefing session dengan pegawai JPA kesayangan,Miss Afidah(who reads my blog,tu yang mengampu lebih ni) regarding next year punya planning untuk pulang ke Malaysia, i suddenly realized that ill be leaving this city i called my second home in a few months time,insyaallah.

Lepastu mulalah sentimental. Teringat kenangan lama mengusik kalbu di kala mula-mula menjejak kaki di sini dengan berlemoih hingus meleleh sambil tahan sejuk. There were too many things yang i tak suka about this city but now bila dah sentimental dan fikir-fikir balik,its not that bad.

Waktu mula-mula belajar turun town,i tak tahu ada masjid dekat city. Well,it wasnt my fault pun sebab from outside you can never tell its a mosque. So setiap kali pergi city,kalau nak sembahyang zohor,mesti kat dalam fitting room. And my favourite fitting room for solat would be Mark & Spencer in Grafton street.


Wah kelas kau nak M&S jugak,taknak kedai baju standed Hari-Hari. Bukannye apa,M&S ni ada free toilet jadi boleh wudu' free,lepastu fitting room dia alas karpet. Pilih pulak baju yang mahal-mahal buat sejadah,memang stylo.

Dan sungguh ironi tempat membeli makanan paling berkhasiat ialah tempat yang paling dodgy sekali.


This is where i get my veggie and fruits every other week. Not the cleanest open market,but they sure sell cheap fruits. Being a cheapskate, i memang tak ambil pusing sangat the cleanliness aspect ngeh ngeh.

One thing i hate the most is waiting for anything.I just dont have the patience. Jadi menunggu bas untuk ke city took the top spot on the things-i-hate list. Especially bus 11,yang tahap kekerapan dia ibarat menunggu Kelantan menang bola. Once in a blue moon gitu. (ambo gurau-gurau,tokse gomo )


Tapi sebenarnya waktu menunggu bas lah the only time i can just sit back dan memikirkan masa hadapan. Macam perancangan hidup dan cita-cita masa akan datang ecewah.

Kehidupan pulak tak selalunya indah. Walaupun nampak macam kanak-kanak riang terlebih glukos, kadang-kadang i pun stress juga.I do have problems. You know things like exams, emotions, and dealing with a-holes once in a while. Sesetengah orang suka duduk sendirian tenangkan fikiran. I just pergi city sorang-sorang and walk aimlessly sambil tengok orang lalu-lalang.


After spending 1-2 hours watching people (kadang-kadang diserikan dengan upacara beli-belah), i'll head home dengan perasaan yang less shiteous.

Waktu mula-mula datang Dublin jugak i used to question the purpose of this famous landmark called Spire;


I mean its totally useless,memang takde purpose pun mendalah ni. Tetapi landmark inilah yang menjadikan i lebih sayangkan Malaysia sebab at least Bang Najib nak buat landmark menara 100 tingkat ada la jugak kegunaan dia buat kondo ke apa.

So kesimpulannya like any other new place,it takes time to grow on you. Do you think me stop denying Nilai as my hometown happened overnight?

31 comments:

~Kak AZZ~ said...

ehehhh... Biasa laa... Bila dah nak tinggalkan tmpt tu baru timbul rasa sayang..

Tempat jatuh lagikan dikenang... inikan pulak tempat berjimba... waahhh... akak dah pandai buat ayat guna perkataan tu la.... hahaha...

welkam home dik.. ^__^

daisy said...

"Pilih pulak baju yang mahal-mahal buat sejadah,memang stylo"
two thumbs up!!
tentang landmark tu aku pun sependapat dengan ngko.bukan apa,tajam sangat nanti susah alien nak mendarat.tercucuk bontot dia..

mimi mn said...

it's normal we fond our study place since we grow up more mature in edu institution. have fun while time last and make more albums so you could smile with pride and joy upon returning to malaysia later. :)

p/s: sila baca nota exam dengan gigih juga.

liela said...

bestnya

Lili Sakina said...

baca n3 ni terus mood pon jadi blues cam ko r hatim

Lili Sakina said...
This comment has been removed by the author.
neddie said...

syahdu je entry ni.
tapi apakah motif landmark tuh.
dah mcm tiang bendera dekat padang merdeka -.-

Nazrul Izuan said...

few more months bro..gudluck with everything. Malaysia needs u more..maybe dah tiba masa curahkan bakti pada negara. wlupun taknak keje kan? nak belajar je kan? ahaha.

Nia Dhani Nasir said...

Haha...
Nanti bile ko dah keje kat Malaysia ni,lagi-lagila ko rindukan tmpat ni.
Apetah lagi ngan harge barang yang naek kat M'sia ni,ketensenan bkerja,
tapi xpe,Bang Najib ngan Bik mama mesti amik ko jadi anak angkat die...
Im soooo jeles u know....

eeqa~ said...

bende tajam tuh MENARIK! :)

boleh bwat as batang pokok krismas kuwt..hoho

~~*sepHatosTifiC*~~ said...

bez nyer,,smyg ats bju mhl2..

marshitah mohamad mohaidin said...

hatim ring ding ding!
ape niee...
post nie sptutnye wat bln 2~
adoi....
ak bakal rindu suasana sjok tnpe air-cond and shopping dlm €€s~~
gudluck exam!

erinazrina said...

tempat jatuh lagikan dikenang
inikan pula tempat bermain..ooppss
belajar~ :)

hatim a.r said...

@kak azz:bagus!peningkatan di dalam perbendaharaan kata anda. hehe

@daisy:apparently it suppose to resemble a giant needle ke apetah.but the meaning and purpose behind it,only God knows

@mimi:im nt sure if i can call myself matured haha.but thanks for that last bit ;p

@liela:mmg best

@lili:mmg tgh layan blues nih.kacau betul la mood nk study

@neddie:mungkinlah itu tujuan asalnya tapi x jadik ke,mana tau

@nazrul:balik pun kena cont belajar jugak dulu.lambat lagi nih

@nia:why would they want to adopt me?of all ppl kan..haha

@eeqa:later i propose to majlis perbandaran dia

@sephatos:cuba la kalau nk tau feel dia

@marsh:aku sentimental sekarang.tak terbendung dh ni

@erinazrina:more like tempat bergelinjang

BuNgA PuJaAn said...

nilai menanti kepulanganmu.
hik3x.

good luck exam.

BuNgA PuJaAn said...

nilai menanti kepulanganmu.
hik3x.

good luck exam.

AdiE said...

msti ade sbb die wat landmark mcm tu...

~ DanieL AdiE ~

Suey Al zahra said...

Sembahyang dlm fitting room,
Oh bagus2..jrg nk dgr org
citer mcm tu.Detail betul..

Nilai tetap di hati,cehh.

nama.aku.lynn said...

1)port baikkk punye nak solat!nk try la solat kt fitting room ber-alaskn baju mahal2..haha..

2)spire!pelik jgk ea dgn bgnn ni..ape motif mende ni tpacak kt situ?!*garu2 kpala..

3)last::per-siapkn diri utk tingglkn rumah ke-2 anda..nilai dah panggil~~^_^

nizan zakaria said...

ala..kecintaan betul la..walau pun tgk konsert gaga, sembahyang tak tinggal..sejuk la perut omak mcm ni..
hiks!

Fatin Fairuz said...

ayat tak menahan..ala-ala cam nak ngaku ke tak nak yang mmg syg nak tinggalkan dublin kan..hehe..biase lah tu, da nak blah baru terasa sedih..mase awal-awal, itu tak kena, ini tak kena..kalo bole pinjam baju superman, da lame terbang balik malaysia kan..:P.Anyway, gud luck utk cite-cite yang tgh hatim pikir kat bus stop tuh:P

hatim a.r said...

@bunga:tapi malangnya saya tidak menanti kepulangan ke nilai haha

@adie:i even asked my lecturer.nope,no reason at all.

@suey:pergilah try baru tau mcm hape sujud dlm tempat sempit

@lynn:tgh persiapkn diri utk midterm ni dulu ha.gugur rambut dah ni

@nizan:xde kena mengena -_-"

@fatin:xnk la tunjuk feeling sedih kan..dulu gatal sgt tiap summer nk balik malaysia.skrg dh syahdu plek

chittysarah said...

hahha..
fitting room..
leh cube nie..

da nak alik ye..
xdapat la nak shopping lagi di sana ek..

Mrs Azarol said...

blues mode is on :)
syahdu pulak ahkak baca..
takper2.. nanti fan club boleh buat parteyy sempena kepulangan gitu :)

Arash Libra said...

biler baca entry trus rasa cam nak menitis airmata cam tgk citer hachiko! ops..kantoiii..

tp begitulah reality nya..ke mana je kita pegi atau kita kenal sesiapa..mmg take some times nak adapt tapi bila dah suka dan serasi..masa nak berpisah..owh pilunya..huhu..but life must goes on kan!

Arash Libra said...

bila baca entry ni tersentuh plak..cam nak menitis airmata mcm tgk citer hachiko..ops..kantoiii

btw, hatim..begitulah kehidupan ini. masa mula2 kita nak kenal tempat/kwn baru mmg take some times. tp bila kita dah mula suka/serashi bersma (sebutan ajai) then nak berpisah..adoiiii..sedey uolls! huhu..whatever it is life must goes on! meneruskan cita-cita kan..tiber!

Liyana said...

hatim, nanti ko sambung kat mana

Shahrul Azrie said...

ADA BRAN? JOM2 JOIN CONTEST PERTAMA BLOG NI:)

hatim a.r said...

@chitty:dont worry,im going all out this winter boxing day hehe

@mrsazarol:manade fan club.tapi kalau akak nk belanja makan tony roma saya x mampu menolak haha

@arash:mmg sentimental sungguh ni,tambahan dgn stress exam.membuatku jiwengs sebentar

@liyana:kat pmc yg dkt ngan GH tuh

@shahrul:x bran la hehe.ada exam nih jd bizi sedikit.thanks for the invitation

Fatin Fairuz said...

pmc yang dkt ngan GH tuh..bole dpt treatment free tak kalo kate kenal hatim?hehe

cherry said...

smyg dlm fitting room... boleh buat sumber inspirasi... hehe..