Saturday, November 27, 2010

Mengapa Belog Jarang Update Lately..

Dalam sejarah hidup,selain dari peristiwa terberak dalam seluar waktu darjah satu memang tiada lagi peristiwa lain yang bisa membuat diri i darah tinggi akibat tekanan. Until this week.

Final exam ialah 2 weeks away. Dan semua orang tahu minggu-minggu getir sebegini memang status mental emosi i di tahap goyah. Jadi apabila semua ke-suwey-an ini terjadi, i almost lost my composure. 3 most important things went kaput at this crucial time of my life. Entry ini adalah untuk mengenang jasa perajurit-perajurit ini yang telah berjuang bersama sepanjang tempoh pengajian,tetapi menemui ajal sebelum waktunya.

The first one,


My external hard disk. This is where i kept all lecture notes,gambar travel segala jadah. Jadi bila dia mampos i menggelupur sekejap. Nasib baik gambar travel semua dah upload dekat facebook,jadi at least ada backup di alam maya. Ditakdirkan facebook bankrup dan tutup esok, jumpa i di wad psikiatrik Hospital Seremban.

Bila hard disk menemui ajal beliau,i tahu i mesti print lecture notes kalau nak study untuk exam yang mendatang. i tak boleh download lecture notes ke dalam laptop sebab laptop beli pada harga diskaun memang memori sebesar jerawat Spongebob. Tapi ditakdirkan pula ink printer habis pada saat-saat getir sebegini.


Jadi nak tak nak i have to download all my notes dalam laptop yang berkapasiti rendah ini. Tetapi tiba-tiba laptop jahanam ini buat hal. Everytime i switch on mesti keluar warning 'hard disk corrupted'. Im not a techno expert but im pretty sure thats a techno lingo for 'laptop ini sampah,go get a new one'.


I know i have to do something right away. So i log on to facebook dan bagi hint-hint dekat wall family members yang laptop i dah selangkah ke alam barzakh. Tapi tiada sorang pun yang reply 'dont worry we'll get a new one'. That was when i realize,dalam hidup kita cuma boleh harapkan diri sendiri.

I made an S.O.S call to my friend,Aisyah. Beliau ada 2 laptop,my plan is to borrow one of hers sebagai backup jika laptop i mengambil keputusan untuk meninggal dunia secara serius. Why anyone need to have more than 1 laptop is beyond me,but im not complaining since Aisyah berbesar hati untuk meminjamkan laptop beliau.

We met at the city untuk upacara penyerahan laptop dan sebab i rasa bersalah paksa beliau keluar rumah dalam cuaca sebegini, i belanja beliau char kuey tiow at Nyonya.


Di kesempatan itu,i mengambil peluang untuk memuaskan kempunan pada nasi lemak yang rasanya dah berbulan-bulan tak makan.


Sekarang kalau laptop i benar-benar menemui ajal,i takkan menggelupur lagi. Selamat jalan romeo, i have a backup. Thanks to Aisyah yang kini berada di Disneyland Paris. Ya,dua minggu sebelum exam beliau memutuskan Disneyland Paris adalah tempat yang sesuai untuk dikunjungi. I dont get it either but hey whatever makes you happy hehe.


23 comments:

..nOWa.. said...

takziah..dah try buat CPR belum? Hihii..

Farah said...

Allah . Kesian . Nasib baik ada kawan yang tolong . Anyways , all the best . May Allah bless =]

sui nawi said...

I dont get it either..
laptop dah Sony vaio..
tp cam gitu pulak.

Dont give up hatim..
keep fighting k ;]
You can do it.

anisizatyA.J said...

dekat uk pun ada char keuy tiaw. wahhh. kat sulawesi mmg takde. pffft

hatim a.r said...

@nowa:dah.beliau nyawa2 ikan sekarang

@farah:thanks =)

@sui nawi:belum give up.but almost lah haih.takpe now dh ada laptop lg satu

@anis:kata restoren malaysia,wajiblah ada kuey tiow.sedap plak tuh

adrinaqamarina said...

sungguh sangat saket ati kalau ext rosak. sebab tu siap ada dua back up.

laptop pulak baru tukar kabel minggu lepas, dah abes 600. sayang laptop ne sebab memory dye best. huhu

time nak exam memang macam3 je datang menduga. tapi kawan3 kan ada, so jangan risau. fighting hatim!

mimi mn said...

if it was me dah hempas dah dua benda tu sebab nak buat masalah saat-saat getir,and some people do risky things before their exam.Oh tapi I cuma masuk dorm boys right after spm.Gila tak gila nasib baik tak kantoi~


Selepas membelanja makan haruslah mengampu/puji-pujian sedikit kerana bantuan datang di masa ini;P

MUMMYMUJID said...

welcome penghuni tong sampah...

Amirah I. said...

Balik malaysia beli macbook, puas hati sikit. Sekarang murah, kalau beli kat dublin harga dia RM1000 lagi mahal.

Hard disk tu boleh je repair aku rasa, sebab aku punya pun dah bengong jugak. Org kat PC clinic dalam ilac tu ckp boleh je repair tukar kepala apebenda tah yg tempat sambung USB tu

liela said...

baiknya kawan u aishah.. :)
jgn sedih2...

Siti Nadiah said...

u make me smile after a real bad day for me..thanx..:)

moChaCCino said...

hard disc corrupted still blh repair g..
just g hntar kat kedai, mintak dia format balik..
benda ni penah jd kat me dulu..
after hntr kedai dh ok..

mummy liesya said...

Ya Hatim,ini mungkin dugaan untuk u, Tuhan menguji tahap kecekalan dah ketabahan umatnya. Anyway mungkin ada hikmah disebaliknya, yalah mungkin juga u akan lulus cemerlang nant.

Ya anyway hard disk kaput tu pun pernah jadi kat akak, nasib baik leh dapat balik gambar kenangan my daughter masa lahir...

Semua barang u tu leh repair, cuma masa dan keadaan ia menjadi rosak adalah tidak sesuai...ish, ish sabar jelah ye...

nama.aku.lynn said...

jujur ikhlas dari diri ini*gila skema:

1)andai fb bankrup and ttop,once da ada kt wad psikiatrik hosp.seremban,roger2 okayh..nak p melawat..hahaha..
2)apekah yg dmksdkan memori sebesar jerawat spongebob???hahhahahhahaa...powerrrr pnya ayat!
lps ni,nak try p survey kt lowyat laptop yg ada mmory sbsr jerawat spongebob..

p/s:teruskan usaha anda..never give up ok!daa~~

hatim a.r said...

@adrina:yeah luckily im blessed with great friends.i love u oll lah xoxo

@mimi:bukan lepas belanja makan,sebelum pun dh diselangi dengan puji pujian haha

@mummymujid:belum masuk tong lagi nih.masih menaruh harapan untuk kembali pulih T_T

@amirah:im defoe getting a macbook next year in penang.this vaio can kiss camel's ass.im thinking of sending the xternal for repair too,but wudnt it be xpensive??

@liela:owh ive many baik friends =)

@siti nadiah:im glad,at least someone is smiling during this difficult time. ecewah drama lebih

@mochaccino:die bukan corrupted je ade problem apa tah.my friend dh check he said prepare for the worst.and thats just what im doing right now

@mummy liesya:kan??time-time nk guna dia rosak.tu yg buat stress tuh

@lynn:kalau x hospital seremban,tampoi.datang jangan lupa bawak nasik lauk sardin dalam mangkuk tingkat.lepastu buah lai belah dua,buang kulit.wah demand

nama.aku.lynn said...

hatim razak!
ayat lawakkk tak ingat duniaaa!hahahhah
boleh pulakkk nak demanddd2 dalam tampoi tuuuu..

p/s:oke2..no worriesss..i'll bring mangkuk tingkat beli mai dari padang besaqqq..special bwk p mlawat..=)

Natasha said...

Hatim, we have a common: similar brand of ext HD & its annoying! Kini hd itu menanti hukuman gantung sebab telah menghilangkan semua fail i dan sementara itu, dia dijadikan perangkap habuk atas meja. Sekian

WZulhilmi said...

Ko sesuai betul nyanyi lagu Rihanna "S.O.S"

FarahMadiha said...

good luck memperbaiki your laptop.. kalau tak.. it's time for you to get a new one! Fighto-oh!

hatim a.r said...

@natasha:mmg brand ni tak bagus kot.dia menyala tapi laptop x detect.frust menonggeng

@wzulhilmi:jap carik dekat karaokeparty.com

@farahmadiha:itu kena tanya ibubapa.my own budget is not permitting

dali said...

tim gud luck lah.. bersusah payah nak stadi nih insyaallah result mengagumkan nanti..

ashz_ami said...

hatim !!
im back in dublin !!
hehe..

cmne nasib ur laptop skrg? still hidup or dh mati?
rs bangga jap bukak2 ur blog, dh leh nmpk gmbr diri sndri.. hehe..

ni jwpn utk ur questions :
1. sy ada 2 laptop sbb ayah tb2 rs nk bli macbook utk anak dia ni..
2. sy ke disneyland sbb dpt tiket free.. hehe.. =)

puterakayangan said...

arghhhhh!!
dis entry drives me crazy lorrrrrh!!!gelak cam pontianak harum depan comp...

wutever it is..u know wut????!!!!u have tonnes of backup ideas!!!!!!hahahahahaha....

AJA AJA FIGHTING!!!!!!!!BBASYA!!!!