Saturday, November 20, 2010

Review Filem:2 Alam


Memang misleading betul tajuk. walaupun pecah panggung 40 juta katanya,but sadly 2 Alam tidak ditayangkan di Dublin ye puan-puan. Jadi untuk review sebenar filem 2 Alam boleh cari di belog lain. Mungkin ada antara kita yang pergi menonton filem shiteousbox office ini.

Speaking of box office movie,satu lagi filem baru di pawagam ialah filem Harry Potter yang ke 7. Siapa yang kenal i tahu how much i love Harry Potter books. Menunggu filem ini keluar sungguh menyeksakan jiwa raga. I've read every single books at least twice. Kalau baca notes macamni sumpah anugerah dekan dah aku.

And finally hari yang dinantikan tiba juga. Dublin memang lembab sikit baru nak premier harini, yelah cerita Despicable Me pun baru tayang few weeks back padahal dekat Malaysia awal summer dah keluar panggung.

Waktu i sampai city,memang lengang je panggung wayang tuh.


So i thought owh maybe orang Dublin spesis yang beli cd dekat pasar malam takpun main download saje. Jadi i pun dengan senang hati pergilah window shopping kejap while waiting for my friend to arrive.

My friend book tiket untuk show pukul 4.50pm so around 4 setengah kami pun berjalan dengan riang menuju ke panggung untuk menuntut tiket. Sekali tengok orang dah beratur panjang nak masuk panggung sampai keluar pintu.Dia punya line mengalahkan nak tengok konsert Mawi. Silap besar tengok waktu hari premier.

Nak taknak join jelah beratur sekali,ini bukan Malaysia bai kau nak buat perangai rempit potong queue.


Yang tak bestnye time kena beratur panjang nilah tiba-tiba Dublin nak hujan mencurah-curah. Thank God payung ada,kalau tak jadik macam kakak depan nih;

-nasib baik henbeg cap ayam.kalau LV camane?sanggup kau nak buat payung?

Tapi segala pengorbanan berhujan ternyata berbaloi. This movie is really good. At least thats what i think lah. Their decision to split the last installment into 2 parts ialah genius. kalau tak memang akan end up macam Half Blood Prince,pungpang pungpang sedar-sedar habis. Its really good sebab this time they really try to stick to the book plus a stellar performance by Miss Emma Watson *drool*

Memang tak dinafikan kalau anda tak minat atau tak baca buku Harry Potter,cerita ini boleh jadi sedikit boring sebab there's a lot of new characters dan cerita yang lebih emosi,dark dan sedikit jiwengs. Ingatkan dekat panggung wayang Seremban je orang buat bunyik-bunyik gatal bila scene kissing,rupa-rupanya dekat Dublin pun sama perangai rempit. Memang sikit lagi nak bangun dari seat tempeleng muka sorang-sorang.

Selepas menonton dengan penuh keterujaan perut berasa lapar jadi we went to a buffet chinese restaurant. Sesiapa orang Dublin yang suka pergi restoren Bongga ke apetah nama dia jom kita boikot restoren ni weh. Harga mahal,udang dah kecik.Aiskrim pun dah tak free flow huh.

-udang tempura cilik.saiz macam stended buat cencalok.BOIKOT.

And since Christmas is just around the corner(walaupun lagi sebulan),suasana malam sungguh berseri-seri dengan lighting dan decorations.


But nowadays semua nak elektronik even christmas tree pun nak letrik punya. This is Dublin's christmas tree tapi plug tak pasang lagi kot,tu yang tak menyala.


What happen to REAL christmas tree yall? This is what i call the 'i-city-fication' of christmas. And i dont like it.



33 comments:

FaiHash [ IjahEmoTemo] said...

hahah.sama lah dh pegy tgk harry potter. ni pergi tgk sbb teman kawan je. org belanja tak kan xnk kot. muaahaha. utk ijah ok lah harry potter , ada jgk part yg boleh nk gelak2. hahaha. so tak ada lah boring mana pun ekekeke

Farah said...

Baru tengok Harry Potter semalam =]
Memang best . Teruja .

adrinaqamarina said...

naseb HP ada kat egip jugak, kalau tak, tak tenang dah, hahah.

Nana said...

OoOooO i tak sempat nak gi tengok today and tomorrow kena gi london bawak my MIL and SIL!!! *bangs head* .. tension sungguh!!! I LOOVOEEE harry potter books! Dah dengar from another harry-addict lagi bersemangat lah nak tengok!!! UUWWWAAA jealous!!!

I read the final book 3 times hahahaha! lagi over huh? Twilight series lagi lah banyak kali I dah katam .. hish!! memang betul cakap you .. kalau lah boleh baca textbook/journals camtu! sah dah habis phd ni heheheheeh :D

Farhana Salih said...

wah, sy pun dah tgk filem ini dan walaupun ini ialah filem harry potter yang pertama tgk. tak pernah ikut. sekurang-kurangnya boleh belajar eng...

note- smart header :)

FarahMadiha said...

entah bila boleh pergi tengok harry potter... T.T

nasib baik tak bagi teaser, fuhh...

wahaha christmas tree! yeah, i like the normal one better.. =.=

Adam Idris said...

Kenapa Dublin lambat ye tayangan dia? :)
Agak2 ada jawapan x? hehe

http://adam-idris.blogspot.com/

rizalman atelier said...

blog header ni ke gambar yang macam fahrin ahmad tu?

misa said...

oh best eh harry potter baru. kang hbis exam laju2 g cinema ah. huhu

lame x mai cni, tgk2 da tuka banner. nais 1. :)

AdiE said...

wah..nie yg x sbr nak tgk harry potter..

~ DanieL AdiE ~

me n de alisha said...

tak macam fahrin ahmad pun (tetiba)...

percaya atau tak, saya tak pernah tengok cerita Harry Poter nih....

Fatin Fairuz said...

dah tgk gak harry potter.best!;)..tp mungkin sbb me bkn nye pembaca or penengok Harry Potter yang consistent..makanya..sikit ngantok masa awal2 citer..tp memang best pun..tibe2 rase nak tgk dr 1st series:P

Siti Nadiah said...

oh belom tgk lg...-.-"....btw nice pic..hehe..^^

WZulhilmi said...

title entry yg mengelirukan!! LOL!.. nk jugak aku tgk org dok komen cerita 2 alam tu. Aku sah2 lah tak tengok... HP dh kuar ek?? Bila duk study mcm org gila lasung apa pun tak tau. T__T

tengku_fir21 said...

hahha..bestkan harry pottet...lbh berbaloi dari byr duit tiket tgk cite boxoffice 40 juta..hahaha

Arash Libra said...

i nak tgk mlm ni 1130pm show @ midvalley! gigih pagi2 gi beli ticket!! muahaha..hope it's worth it!

the girang gumbira said...

wah wah..pic header yg awesome ok..

hatim a.r said...

@faihash:part lawak dia nice gila kot haha.siap ada yg gelak kuat gila.petir betul suara

@farah,adrina:tak rugi tgk kan?their best film after the first one i think

@nana:kalau ada course harry potter i komfem first class tetiap sem!drag ur husband and kids to cinema now haha

@farhana:boleh layan ke kalau x penah tgk b4 this?hehe mesti mcm blur-blur sikit kan

@farah madiha:i dont wana spoil it,tapi since semua pun mcm dh baca buku dia mmg dh spoil dh kut hehe

@adam idris:entahle.premier kat london was last week i think.so nk bawak melintas laut ke dublin that took another week kut hehe

@rizalman:no not this one.yg ni mmg edit tone gambar.yg fahrin ahmad iklan garnier tuh guna kamera samsung anti blemish mode wakaka

@misa:konsentret exam dulu.kang tgh jawab exam terpikir wayang plak

@adie,mamaalisha:go watch it!best hehe.tapi kena tau cerita before this jugak kut.kalau x kureng sikit impak dia

@fatin fairuz:kalau baca buku dia lagi best actually.yg half blood prince tu 1 of the best book from the series tapi bila keluar movie jadi the worst among other.

@siti nadiah:thanks

@wzulhilmi:now get out from ur tempurung.the movie is out oredy

@tengkufir,arash:seriously it ws worth every euros!2 jam lebih macam x cukup lol

@girang gumbira:thanks

Jar.Jar.BLinxx said...

bukak jer,mata trus terpandang blog header.ngeh ngeh ngeh.nice one : )

Fatin Fairuz said...

aish..panggil fatin sudey..fairuz wasn't really my name actually..haha..

Takpe..later will curik buku-buku dr collection adik i..hehe

az said...

dah lama tak menyebok kat sini, aleh2 ada header baru. semakin stylo mylo. weewitt.

FarahMadiha said...

hah! i datang balik nak cakap i baru tengok harry potter tadi! it was awesoooomeeee~~!
oh yeah lupa yang i dah baca buku die.. haha! i read it like years ago so dah tak ingat jalan cerita dia. lol. time tengok tadi baru teringat semua balik.

FaznFaz said...

suka... suka... suka!!!! kat tv malaysia bgtau harry potter kuar 18/11... sekali check kat internet nak beli online, raya haji dah kuar (17/11)... apa lagi, siang makan daging korban, malam layan harry potter!!!! (sian dia tak dapat makan daging korban!!!) siap baca wiki nak refresh novel dia....ehehhe!!!!

lepas dah tengok, siap riak kat facebook!!! hahahahhahaha!!! tak sabar nak tunngu setahun untuk part2!!!!

hatim a.r said...

@jar.jar:thanks

@fatin:baiklah fatin sudey

@az:*maluew*

@farah madiha:kan best gila kan??rasa nk tgk sekali lagi

@faz:oit kat sini pun ada daging korban lah.dapat lamb ribs lagi.malaysia ada keee??

annis said...

hi hatim. how are you?
semoga sihat :)
btw ade award untuk u kat blog i.
hope u like it =)

hantumakan said...

calit bro, aku pun baca buku heri potter etlis twice perbook, (lebih la sbenarnya, haha)

NUR HIDAYAH said...
This comment has been removed by the author.
NUR HIDAYAH said...
This comment has been removed by the author.
NUR HIDAYAH said...

wah...dik hatim, hari tu nampak GANG BUS SEKOLAH nama akak tersenarai, la ni hilang dah..ke akak yg rabun?perasan lak kan?hehehe

Natasha said...

When i read your entry, walawei, baru teringat, saya pun kena buat movie review juga.Emm..harry porter ye, bila la dapat tengok ni. Btw, I've link my entry to this post. So, TQ Hatim membuatkan saya teringat antara langsung dan tidak langsung!

p/s: Filem Dua Alam tu berdarah sejuk ke berdarah panas?

hatim a.r said...

@annis:thanks

@hantumakan:twice tu yg paling sikit.yg plg banyak x tau bape kali khatam dah

@nonor:kak nonor yg dikasihi,haritu nk delete blog bawah tu sbnrnye sbb die dh x updet.tersilap delete wakakaka.dh ade balik dh tu

@natasha:wajib tgk nih kalau peminat HP.lepastu buat review jugak

norhidana said...

kt melesia dh kuar ke harry potter ni ek... rasa cam blum je, tak sabar nk tgk... sbb dh pnt akak ikut dr awal lg...

psl cite 2 alam tuh... nk tgk tp cam takde mood je... baik tgk cite katun cam repunzel... nth2 cite megamind tuh lg best kot dr 2 alam... hehehe

dublin dh takmo gune real krismas tree ke... or dh susah nk jumpa?

hatim a.r said...

@norhidana:dah keluar la kak.kawan saya ramai dh tgk,mmg best gilos movie yg ni.2 alam tuh komfem raya depan keluar tv.takyah membazir tgk wayang pun kak