Thursday, November 4, 2010

Pembuli Sebenarnya Golongan Kurang Mendapat Kasih Sayang


Buli wujud dalam pelbagai bentuk dan sifat. Potong barisan di dewan makan, kutuk nama datuk sebab bunyi terlalu jawa, tekan tubi, sungkit babi, helikopter, superbike;sekadar menyebut beberapa bentuk pembulian yang dialami penulis sewaktu hayatnya di sekolah. Kebanyakan kaedah ini berkonsepkan penderaan fizikal oleh senior yang berperangai biawak. But im over it now,to those seniors kita setel kat Padang Mahsyar je lah nanti. Hah tahu pulak kau cuak nak sembayang taubat sekarang.


-contoh penderaan fizikal(gambar sekadar hiasan,tiada kena mengena dengan penulis)

Today i sembang dengan one of my friend yang mempunyai adik yang menjadi mangsa buli. Tapi jangan tak tahu,zaman canggih moden elegan 1Malaysia nih takde buli body contact dah. semua dah upgrade pergi internet atau omputeh kata cyber bullying. Kawan-kawan durjana kepada adik beliau nih gigih siap buat belog khas dipenuhi kata-kata lahar yang menjurus kepada tekanan emosi kepada si mangsa.

Dan yang paling menyedihkan semua yang terlibat adalah pelajar **wait for it** Form 1! wah boleh tahan gelojak hormon budak remaja perempuan sekarang. Tula banyak sangat tengok Spa Q petang-petang,sampai terbawa-bawa perangai backstabber lakonan Faradhiya.Eh kantoi aku pun pernah tengok spa Q. *maluewww*

I,myself adalah antara mangsa cyber bullying. Ewah ade aje nak masuk cerita pasal diri sendiri,gila glemer sunggoh huh.

Ingat lagi tak post yang i cerita i tengok konsert Search kat Dublin dulu? Haa then someone letaklah my belog link dekat fanpage Search di facebook. Then guess what? Semua peminat Search rageee gila babi semata-mata i taktahu lagu-lagu Search,tak kenal band members Search and whatnot.

Lepastu siap kutuk-kutuk kata i ni bajet layan MTV je lah,anak abu tak reti rock tapi perasan nak pergi konsert rock lah apalah. I was furious at first. But then tiba-tiba rasa simpati pulak. Simpati sebab yang mengutuk tu semua standard bapak-bapak orang yang dah mati pucuk tapi perangai macam budak belum sunat. Kesian mereka yang ada bapa begini,umur dah lanjut tapi buang masa mengutuk remaja 20 tahun yang innocent.

So what i did was i stopped reading all those bullcraps. I choose to ignore it. Takpayah suruh admin group buang blog link ke apa sebab time tuh buffered earnings nuffnang pun tengah masyuk,jadi kalau pakcik-pakcik menopause ni nak mengutuk apa pun,i just dont care. As long as they increase my blog traffic,duit masuk,i kaya. YES.

More often than not,the only way untuk menangani masalah cyber bullying ini adalah dengan meng-ignore apa komen tak membina dari mereka-mereka yang berotak siput. You know you didnt do anything wrong,so move on. Tapi kalau emosi anda fragile,mudah kecewa dengan tohmahan sebegini,talk to your parents and do something about it. I mungkin memang dilahirkan hati kering sebegini,setakat nak menghanjeng dekat facebook ape ada hal.

I dont mind kalau orang nak beri komen membina or nasihat like some of you guys did in my Gaga post. walaupun ada yang teguran agak ekstrem kata i komfem masuk neraka (lol sentap) tapi i tahu semua teguran ikhlas mahu i ke arah yang lebih baik ,terimakasih. *terharu*

Setiap hari,walaupun sedikit i cuba untuk perbaiki diri sebab tak dinafikan perangai kita pun kadang-kadang mengundang tohmahan masyarakat.

But sometimes no matter how hard you try, to some people you will never be smart enough, you will never be talented enough, you will never be Melayu enough, you will never be Islamic enough, you will never be successful enough. Pendek kata apa kau buat semua tak best,dia je la yang best. To those people i say;

GO KISS A GARLIC SHAPED ASS.



(gambar ini juga tiada kena-mengena dengan penulis)

46 comments:

noname said...

woooo. emo...

Izzaty said...

HOHOH.. i thought u ve never been bullied but buli org lain adalah. tp x eh. hehe i pn kne buli jugak. calling me names.smpai sekarang kot ingt. alah... u kene ejek tp sampai jek dublin. hehehehe

~alya^^ said...

best. so true. i like :)

nizan zakaria said...

atem..

mak i pesan, jgn layan orang sgt.kalau orang buat perangai buduh, kalau kita layan, kita dua kali buduh..
as for me kan, baik menjadi diri sendiri.tapi dalam masa yang sama, sentiasa berniat berubah ke arah kebaikan..
dah dah..jgn emo sgt..nnt tak cumel.

yummien straggy said...

pity u..
tapi tape..
berjaye jugak pergi ke dublin hokei?
by da way,ape name atok yang berbunyi kejawaan itu?

hatim a.r said...

@tyra:macam emo ke weh?manade la x emo lansong.adeh macamane boleh tertulis mcm emo pulak ni

@izzaty:alah setakat kena ejek tu biasalah.tapi kalau kena penderaan mental tu yg boleh buat suicidal

@alya:part mana yg u like ni?part i kena kutuk la tu haha

@nizan:yela thats what i tot also.never let tell u who u shud be tapi at the same time try to be a better version of ourself.kirim salam dekat mak,eh tiba2

@yummienstraggy:its ur job to find out hehe.ada somewhere mentioned in this belog

Lili Sakina said...

positive thinking...love it

fatalist said...

wah marah.btw, nice thought..make sense pn nk marah kt orang macam tu..

DearHoneyDew said...

tak penah kene buli, sebab belum sempat tukang buli nak membuli, dia dibuli balik..haha :D
ke aku berdaulat neh??

tapi penah dapat pembulian dari segi mental, what i do is, keep on ignoring, sebab pada aku, aku masuk kubur sensorang, bukan dengan korang, n i don't need you guys, demmit!!
*ok, emo*

Miss Ran said...

huhu EMO itu perlu..bia la mereka mencela...y dpt PAHALA kite...chayok for ur exam encik hatim!

cherry said...

betul.... kadang org yg alim pn kena kutuk... bajet alim konon.... hati org ssh nak puaskan...

~Kak AZZ~ said...

Hahahaha....

Pasal tak kenal artis pon nak kecoh... macam la artis tu penyumbang terbesar ekonomi negara... penyumbang ke arah economoney ada la... huhuhu..

Btw, kazen akak kawen dgn salah sorang ahli search tu... takdepon akak nak kepoh haiihh... ehhh.. terbagitau lakk... =D

semua hijau said...

org akan cakap je apa yang diorg nak...kadang2 diri sendiri pun buat salah tapi tak nampak. bile org lain yang bt, nmpk la sgt kan...btw biar org nk ckp pe yang penting kite tahu pe yang kite nak bt. pegi la konsert ape pun still ade gak unsur2 yg x elok...same je...but u hatim, biar la org nk ckp ape pn janji tahu nak beza halal haram kan.pahala dosa tu Allah yang tentu kan...i bace comment tu pun sentap.

Lelaki Ini said...

sgt2 x suke pmbuli!!!!!!!!!!!
eh..
gambar lucah thap gaban!!!

~IHSAN AZ~ said...

Potong barisan di dewan makan, kutuk nama datuk sebab bunyi terlalu jawa, tekan tubi, sungkit babi, helikopter, superbike.

eheheh, macam kenal je semua ni, btol ke ko x pernah buat kat junior,aku kan ketua dorm ko,haha,ko teruk kot, dalam bilik kite dulu ko ranking number dua lepas dayak,haha..

btw, u dont get to 700 followers without making a few enimies ala ala social networks,huhu, jngn ignore the haters, kasi dieorng lagi rage supaya dtng blog ni,huhu, masyuk sikit nuff,haha...

kamizah said...

Hatim, Apa yang penting.... kita tahu apa yg kita buat, dan yang lebih penting ALLAH tahu apa yg kita buat.

hatim a.r said...

@lili:YES positive ftw!

@fatalist:no im not angry lah.this thing happened looong time ago.its just that it baffles me how 13 yo girls nowadays can be so bitchy

@honeydew:nampaknya anda juga mempunyai kekuatan mental yg kental.syabas

@missran:amin.harap2 lah ye

@cherry:biasalah kena kutuk sekali sekala.selalu sgt kena puji pun x bagus utk jatidiri

@kak azz:ewah kiranya akak ni bau2 bacang kumpulan search lah haha.x lama lagi diorg mesti rakam lagu Azimah gantikan Rozana.

@semua hijau:truth hurts kan?ok la tu at least ada org nk ingatkan kita.kdg2 kalau ckp elok2 ni bukannye membawa kesan pun.hah ambik kau sekali sentap terus menangis keinsafan.

@lelaki ini:its not lucah kay.depends on how u look at it haha

@ihsan:ewah sedap je nk mempitnah.manade aku settle budak tanpa sebab.kalau ada pun budak band,tu pun semua ngam je.yg suruh2 semua aku bagi upah atleast singgit.ko ade?haha tp potong line xbley buat apa la kan..aku malas lah nk kasi org rage nih,belog x seberapa tambah musuh je lebih.x syok la gitu

hatim a.r said...

@kamizah:tenkiuverymuch =)

sarah said...

agreed with the whole lack of love thing.

btw, the last pic is gonna haunt me in my sleep -__-

AdiE said...

Pembuli nie sbnrnye inginkn perhatian..sbb tu die membuli..

~ DanieL AdiE ~

Gluck Yusof said...

euwww for e last picture :)) hahah

syashafie said...

people and their attitude :)

Mrs. Kown said...

superbike? itu yang senior suh buat aksi bawak motor ke?

i pernah kena tu masa kat mrsm, pukul 3 pagi plak tuh. sampai naik keras kaki nak tahan buat gaya naik motor tuh.

eyh, apa pape pun, mesti duit tabung euro trip tu dah melambak nih. =P

nama.aku.lynn said...

1)ok jugak kan biar je org nak kata apa pun..yg penting...like what u said.." As long as they increase my blog traffic,duit masuk,i kaya. YES."

2)picture penutup entri sgt membuatkan mata terjojol akibat tekejuuuttt~~jgn buat selaluu..boley heart attacckk oh!hahahha

3)lastly..just be the way u are..^_^

Hidemichi said...

Pembuli masa gua standard 6 nama dia Shashi... kapir kompem masuk neraka!hahahaha...eh, mana tau kan.. kot-kot dh jumpa hidayah. tah mana dia skrg.

FarahMadiha said...
This comment has been removed by the author.
FarahMadiha said...

totally agree with what you've said.. bullies need a life..

that ass is.. disgusting O_O

anisizatyA.J said...

My brother penah cerita pasal helicopter and superbike tu. Hahah.

Farah said...

Pehhh , gambar last tu . Sangat terkejut !

Errr , nasib baik tidak pernah dibuli . Alhamdulillah

hatim a.r said...

@sarah:thats the purpose haha

@adie:cudnt agree more

@gluck:exactly,euwww haha.thats why i ask them to kiss that

@mrs kown:haah yg sampai kejang paha tuh.siot betol

@lynn:lagu bruno mars terngiang di telinga

@hidemichi:ish tak baik racist.org melayu pun sama je yg pembuli tu perangai haramjads

@farahmadiha:lol its funny how everyone respond to the ass.haha

@anis:mestilah.pengalaman ngeri setiap penghuni asrama kot

@farah:ini case rare nih.x penah dibuli

..nOWa.. said...

pada aku orang yg sibuk2 nak sakitkan hati org kat blog tu lah pembuli diri sendiri. Tapi bukan aku. Hahahaa!

azmirfakkri said...

those people, they only know to bash people and they forgot that they are prat themself...I don't listen to malay songs because they are all L.A.M.E, so ape ade hal...hahahhaa

Nana said...

I tell you .. I just LOVE your statements! Classic gila!! Especially part mati pucuk and belum sunat tu hahaha!!! Good that you tak stoop to their level. KUDOS to you my dear!

Mana lah you jumpa garlic ass tu hahaha haish! macam2 .. Love your blog!! love the attitude!

hatim a.r said...

@nowa:pembuli skrg dh canggih,main tulis2 belog je.i wonder if they have nuffnang account hmm

@azmir:i do listen to malay stuff.x lame lah.those fanatics over poyo yg lame

@nana:yelah immature gila kot nk bashing org yg u dont even know.dahlah org tu umur sebaya dgn anak masing2,malu sikit la.kalau baca pun boleh sakit hati so might as well xyah ambik kisah.its all in your mind,you can choose not to care.hehe

perfect fit soulgasm said...

dude, depa semua tu might be jealous sebab depa tak dapat tgk konsert Search dekat uk mcm hang.
and tak kan lahh semua yg pergi konsert hafal sebijik2 lagu search tu. setakat handbagging sampai percik peluh masam dekat org lain boleh la kan? anyways well said. kat mana2 pon byk org mcm ni.

FaiHash said...

selalu kena buli T_T

MadToadDoughLogy said...

hatim!!!!
this is sooooo epic!!!

naza said...

abaikan je diorg ni,,janji diri sendiri bahagia

Suehaily Mohd Jiwa said...

orang2 tua mmg kuat sentap,,hal kicik pun mau buat hot sajaaa,,
anyway b**tut tu nmpk mengancam habis!phheewit!

Arash Libra said...

setujjuuuuu!!

shit r perangai2 senior buduh dulu!!

at the end of the day ko tak kemana2 pon!!!

Nia Dhani Nasir said...

Hatim, mak aku cakap bagi je bunge dekat orang yang baling taik dekat kite.
Bole meh cam tu. Aku tak penah try tapi mak aku cakap kesabaran itu pahit tapi buahnye manis...
Bagu tu so ko bley try ek....
Nanti cakap kat aku buahnye manis ke tak...Mesti ikhlas tau...-)

hatim a.r said...

@perfect:i dont think theyre jelous,just immature.and too much time in their hands.

@faihash:holoh holoh kesian

@mad:thanks.u mean the entry or the ass?

@naza:thats what im doing bebeh

@suehaily:thats why i said,kurang kasih sayang.lets make love to them.ok that sounded wrong

@arash:i still remember every single of their patethic face.ill hunt em down and when i see them ill cut em.evil face.

@nia:entahlah tak tau sabar ke tidak. i dont wana think about it pun,waste of time lah

FaiHash said...

khen. kesian sgt T_T hahah. tu yg kat belog dh makin kuat mencharutz..erkk...*harus petir kejap lg* ekekekek

h u d a said...

the garlic shaped ass is so disturbing la tim (panggil macam kenal lama kan :p bahah)..i got paper tau tomorrow..haha.

NaniRostam said...

Salam.

Wah orang glamer jer kena cyber bullying ni......

Selamat datang ke dunia glamer cyber.

hatim a.r said...

@faihash:mana mencarut mana??

@huda:glad that the message got thru.those bullies are as disgusting as the ass

@nani:ek ellehhh aunty saya mana layak ke dunia glemer cyber nih semua.aunty ye ah glemer artikel jual kuih pun dah 2 page dlm paper hehe