Wednesday, November 17, 2010

Weekend In Oslo Part Deux

Firstly,Selamat Hari Raya aidiladha to everyone! Since i celebrated raya in the exam room just now,so there'll be no raya post.Instead,mari kita sambung post tentang the awesomeness that is Oslo weekend trip.

Actually i hate travelling during this time of the year.Other than short daytime,its freaking cold(duh) and kena pakai winter coat tebal jadinya dalam gambar nampak macam 2-3 hari tak mandi ke apa pakai baju sama weh. Mind you underneath that not so stylo winter coat,i actually wore different outfits everyday. Buat penat angkut baju banyak-banyak,now fikir balik its kinda pointless.sigh.

Ok, like i said in the previous post,Oslo is one of the most expensive city in the world. So obviously shopping was not included in our travel plan. But we did get some souvenirs. Itupun rasa nak istikharah kejap sebelum beli fridge magnet T_T

You can find a lot of souvenir shops along Karl Johans Gate which is exactly like Grafton Street in Dublin. Except that they have like 8 H&Ms there. And im not exaggerating.




This place is located betul-betul depan Oslo central station. Kalau jalan sampai hujung towards Royal Palace,you will find Hard Rock Cafe.



I kumpul tshirt HRC but sadly,i tak beli pun Oslo punya sebab tak cukup duit,sedih tak weh???

The next day tu we went to the Royal Palace. Norway punya palace tak macam Buckingham. There's no gate surrounding it whatsoever. Bolehlah nak posing-posing depan pintu palace dan tangkap gambar dengan abang guard.


-see,very welcoming.Queen of England,take note.




-the changing of guard or whatever.

On the last day we decided to be a little bit cultured. We went to visit museums. Gila ilmiah ok jalan dengan housemates,first time dalam hidup melawat muzium. And its not even free -_-" Being a cheapskate,i ada 1 prinsip. Jangan masuk muzium unless its free. But this trip was an exception.Sigh..things i do for friends haha.

There's a lot of museum in Oslo. Tapi semua terletak jauh sikit from the city centre. Kena ambik bas number 30 to go there but semua muzium nih are very close to each other.


-the Viking museum.

Mula-mula macam nak masuk Viking museum tapi since i dah pergi the one in Stockholm which is 5X bigger and more interesting,jadi last-last we went to Kon-Tiki museum.


-punyalah effort gila posing depan muzium,tiba-tiba 2 makhluk enterprem cis.

Muzium dekat Oslo memang dari luaran nampak macam reban angsa,tapi dalamnya sangat ilmiah okeh. Kon-Tiki museum ni didirikan untuk menyimpan hasil kerja Thor Heyerdahl,a Norwegian explorer.





This raft is called Kon-Tiki.Thor use this during his exploration to Peru.How he survived 100+ days on this crap baffles me. He recorded this exploration which later won the best documentary at 1951 Academy Award. Fuh awesomeness.


-the original Oscar is displayed in the museum as well.

I gotta say;this museum was quite interesting. You can tell based on my housemates' expressions.


-excited hokeh!

Muzium ni jugak terletak tepi laut. Justeru adalah tidak patut jika mensia-siakan peluang untuk bercamwhoring di tepian laut.Tambahan pula ada ahli rombongan yang kamera harga ribu-riban,maka tidak molek untuk dipersia.




-the view was phenomenal.

But sadly disebabkan tak banyak masa jadi tak banyak tempat yang boleh dilawati. Kalau nak attractions yang free boleh je pergi botanical garden. But then its late autumn so daun pun takde nak tengok.


Travellers tips.

To those yang planning to visit Oslo,cara paling jimat untuk travel around the city ialah dengan membeli one day pass.Dengan pass ini anda boleh naik train,tram,bot dan bas dengan harga serendah 70NOK.WOW! amboih ayat macam nak peromot gelang tungsten.

Lepastu jangan lupa bawak student card sebab almost everything ada student discount. Jadi jangan kufur nikmat dan manfaatkan student card anda.

Untuk Muslim travellers pula,jangan menggelupur.Halal food can be found everywhere in Oslo. Muslim population dia agak besar,kalau jalan-jalan tu mesti nampak orang bertudung. Masjid pun ada,about 10 minutes walk saje from the central station.


-yang tengah berdoa khusyuk tu housemate i juga.22 tahun,masih belum berpunya.siapa nak buat menantu boleh drop komen.

Masjid ini juga ada restoran yang menjual makanan halal(gila masjid tak halal??) yang agak murah jika nak compare dengan kedai-kedai di luar sana.



This meal right here, which of course untuk seorang makan(siapalah seorang tu agaknye) costed only 79NOK saja.Which is relatively cheap lah kalau nak compare dengan kedai lain. By now you guys should know already yang this trip is a budget trip. Jadi to those yang kirim souvenirs im sorry i tak boleh beli sebab i pun belikan seketul fridge magnet saja untuk diri sendiri T_T

Everyday, after a tiring sightseeing session in Oslo, we came back to our apartment at night just for this;



Studying for endo exam!!!!

Now THAT is what i call LAWATAN SAMBIL BELAJAR.


27 comments:

sweet life said...

gosh... selamat hari raya aidiladha...

Aliyah Zambri said...

Greece jom next year before u balik Malaysia? =P

hatim a.r said...

@sweet life:selamat aidiladha to u too

@aliyah:sempat kah?and the most important question,adakah duit i cukup for another trip haha

me n de alisha said...

alahai nak buat menantu housemate u tu??, my daughter baru nak masuk 2 tahun, melepas nok...hehehe

Nia Dhani Nasir said...

hatim,apesal byk sgt tulih bhase omputeh ni? Mahap le xbrape phm jd makcik skip2 je.klu bjalan gini tak bwk byk duet pun takpe...hehe

Gluck Yusof said...

perghh cemerlang eh, email kat jpa kasik dia tgk lah hahaa ;)

adrinaqamarina said...

baru jugak balek dari lawatan sambil belajar, lepas raya ni, ada exam patho, erk.

eh suke jugak kumpul t-shirt HRC~!

sui nawi said...

gmbar yg caption the view
was phenomal tu,that's so dope.

patut buat header !!siyess.

Good luck for your Endo exam.
all the best.

AdiE said...

salam aidiladha dude..

latest entry:
http://danieldeadie.blogspot.com/2010/11/hanya-padamu.html

anyone of us. said...

mak oi.seronoknya.nak apply jpa jugak la.dapat berjalan-jalan.

F.I.C.K.R.Y said...

Selamat Hari Raya bro..
Pagi tadi ader buat video conference ngan PM tak?

hatim a.r said...

@mamaalisha:haha sorry la.siapa yg anak underage cuba lagi.illegal tuh

@nia dhani:ok next entry more bm less english ek?jalan gini pun byk pakai duit nyer.

@gluck:takpayah emel.officer jpa baca dapat la hint hint suruh tambah elaun kahkah

@adrina:selamat exam

@sui:the exam went well hehe.owh and i love that picture too!dah buat wallpaper =)

@adie;salam aidiladha to u too

@anyone of us:eh apply jpa niat nk belajar la.disamping jalan2 baru betul

@fickry:takde invitation for any video conference pun.lgpun we all have classes today and raya haji was celebrated yesterday in dublin,not today.

liela said...

saya mencintai entry2 kamo..
hehehe..good luck xm..selamat hari raya aidiladha

liyanna said...

hahaha.
pandai betul promot kawan kawan
bujang ye

best betul pegi OSLO. damn jealous!
magnet peti ais untuk sy ade tak?

Jar.Jar.BLinxx said...

Eh,air Fanta la.Rase mcm F&N

FaiHash said...

wahh sempat peromot kawan dia..hahaha...

best tu jalan2 even habis kopak duit T_T

hatim a.r said...

@liela:saya mencintai entry saya juga haha.vain much?

@liyanna:sesekali beramal untuk rakan2.bought one for me and one for my fren only ngehngeh

@jar.jar:better than f&n.fanta apple is my favourite!

@faihash:bila tgk akaun punya belen dh x berapa nk seronok T_T

Siti Nadiah said...

haha..sadis woo last skli tuh..ehehe..^^

the girang gumbira said...

addicted betul baca belog u ni..sirius

Nazrul Izuan said...

lol. ini betul2 lawatan sambil belajar..

nama saya NINA said...

suke bace ur blog..keep it up..=)

aidabh said...

Oh.NOK tu die punye matawang ke
ak ingt tu ko saje2 tulis :
Not OK ---> NOK sbb mahal sgt.lol

hatim a.r said...

@siti nadiah:tuhan saja yg tahu betapa sadisnya percutian sebegini

@girang gumbira:glad u like it

@nazrul:im taking it up a notch hehe

@nina:thanks nina

@aida:NOk is norwegian kronor.lupa nk btau

sarah said...

wow, seronoknya. saya nampak komen pergi greece, jom?

btw, style gila pakai beanie.

nama.aku.lynn said...

reaallyy awesome!

1)slmt hari ry..
2)boleh pulak ye buat note utk Queen of England..tah bila dia nak terjah 'maribergebang' ni..hahahhah..
3)luaran mcm reban angsa???!hahhahahah..gile kelakar ayat..btw,kagum la dgn raft(kon-tiki) tu..boleh survive 100+ hari..kagum22...
4)mmg betul2 lawatan smbil belajar la!bagussss3^_^

cik yaya said...

sya suka blog mari bergebang...<3

cik yaya said...

sya suka blog mari bergebang...<3