Friday, December 17, 2010

Masakan Enak In Just 2 Minutes. Top Chef Boleh Pencen Sekarang.


Im taking a break from my notes tonight. Keadaan diri dah tak terurus sebab ada paper semalam dengan hari ni. Habis pukul 8 semalam sampai rumah around 9pm terus sambung baca notes untuk today's paper. One exam paper and merely 4 hours of sleep later,im practically a zombie. Dahlah subjek hari ni susah gila,nasib baik kawal emosi. Kalau tak memang dah karate meja dalam exam hall.

Lepas makan 3/4 pizza for dinner tadi,i went straight to bed. Dengan tak gosok gigi segala,bangun tidur terasa ada cheese celah gigi. Pengotor gila weh. Maafkan i,ini tidak pernah terjadi sebelum ini. *in case bakal mertua baca*

Memang minggu-minggu exam ni tak boleh nak digambarkan lah kesepahan dia. Periuk kotor dekat dapur dah melambak-lambak tak basuh dengan laundry tak buat dah 2 minggu. Apa nak jadi dengan kau ni weh. Ish ish.

Dengan kualiti tidur dan kualiti hidup generally down the drain, i need something to hold on to. Justeru kualiti pemakanan seharian tidak boleh di kompromi. Memang sekarang ni kalau tak belajar,akan habiskan masa makan.Atau makan sambil belajar. Atau belajar sambil makan,whichever comes first.

Jadi bagaimana caranya menyediakan makanan berkualiti dalam saat genting sebegini?

Jangan risau, i ada jawapannya. Take note semua,this might come in handy in the future. Rahsianya adalah memasak secara pukal. Ya masak makanan kegemaran anda dengan banyak untuk menjimatkan masa supaya tak payah masak setiap hari.

Kenapa perlu masak lauk kegemaran? Sebab akan terpaksa makan lauk yang sama 3 hari berturut. *bergenang airmata Syawal*
Ini stok lauk i 3 hari lepas;

Nama resepi:Paprik Ayam Pasrah Menerima

Dia memang rupa macam makanan kucing sikit sebab simpan dalam fridge. Lagipun sebab nak bagi tahan lama kita tak boleh buat kuah-kuah ye puan-puan,nanti senang basi. Tapi jangan gundah,selepas 2 minit dalam microwave ini hasilnya;

Dalam 2 minit tu boleh goreng telur,sambil tunggu minyak panas untuk goreng telur boleh baca notes Haematology. Dalam keadaan terdesak begini memang kagum dengan keupayaan diri multi tasking 8 tugas dalam satu masa.

Tapi jemu jugak sebenarnya kalau makan paprik hari-hari walaupun sedap. Eh terpuji masakan sendiri pula. Blushing. Justeru perlu tukar-tukar menu sekali-sekala. Terimalah resepi kedua;

Ayam Sweet Sour Redha Dengan Ketentuan-Nya

Jangan tertipu dengan nama resepi panjang. Tempoh penyediaan ini lebih pantas dari Paprik Ayam Pasrah Menerima. Tak perlu susah payah cari resepi dalam Myresipi.com, cuma perlukan ayam dan ini;

Paste sweet sour Uncle Ben's ini sungguh awesome kerana ada carrot,bamboo shoot,capsicum di dalamnya. Ini memang hidangan lengkap dalam satu balang. Penjimatan masa dan berkhasiat 2 dalam 1 fuh fuh kagum.

Tapi masalah lain timbul apabila lauk dimasak dengan konsep bundle sebegini. Bila belajar hingga lewat malam,memang naluri hati pelajar asyik nak makan. Selalunya akan makan snek-snek cekedis lewat malam seperti cekelat Twix ataupun biskut. Tapi sekarang sebab tahu ada lauk dalam fridge,skip biskut-biskut semua terus up makan nasik. So now i makan nasi at least 3 kali sehari.

Great. On top of looking like a zombie,i will be fat in no time. I will be a fat zombie and that certainly will not impress people if i were to put it in the 'Write something about yourself' column on my facebook profile isnt it?

So i switched to a healthier(?) late night snack.

Im not a cereal person and i know a bowl of sugar coated cereal probably has the same amount of calories dengan sepinggan nasik. Tapi at least takdelah buruk lantak sangat gayanya makan cereal pukul 3 pagi kalau nak banding dengan makan nasik lauk paprik kan?

Ini semua psikologi nih...

43 comments:

DearHoneyDew said...

sabarlah..tu semua dugaan dunia tu..
lepas abeh exam ni, sila la pegi memanjakan diri ke mana-mana sambil mengkaverkan balik energy yang hilang ketika pulun belajar tu..

Take Good care of yourself dik!

Farah said...

Hik . Nama makanan mengancam . Haha :D

nama.aku.lynn said...

1)nama resepi sangat tidak boleh blah..hahahha..
2)makan lauk yg sm 3kali sehari?wowwww..^_^

Balqis Riza said...

haha kesian..eh ke ptut ckp, kagum!? haha
nway good luck exam :)

norhidana said...

dlm kesibukan exam n membaca tuh blh gk msk masakan yg best2 ek... ok lah tuh kan dr tau grg telur je kn..

apa pun moga resultnyer sukses

Tijah said...

woooo. nama resepi...confirm kalau masok top chef boleh dapat immuniti.

hatim a.r said...

@honeydew:owh part menjoli lepas exam jgn risau,already got plan hehe

@farah:nama mesti happening.nak cover rupa yg tak seberapa

@lynn:ginilah duduk obersi.nak buat camno,masak sendiri

@balqis:patut cakap kesian!!

@norhidana:makan itu penting.tak boleh kurang bab makan hehe

@tijah:sapo2 yg mendapat gelaran top chef tu x penting.yg penting kalau dia tgk nama resepi nih siap2 la pencen.tak tertanding kehebatan

Suehaily Mohd Jiwa said...

haha cannot go punya nama resipi.okay lah tu makan nasik time exam.ni hah kitorng time exam makan mee sedap hari-hari.**menangis

Quiyah said...

eh, berselera saya tgk.. ahaha..

fariza mm said...

telur mata tu yg sedap sbnarnye.. =P

a's said...

nama resepi tak boleh pergi!! pasrah menerima.hahahaha..good job dude!

ctpayong said...

salam

takpe..juga sebagai persediaan menjadi suami mithali..hehehe

syashafie said...

nama resepi . xleh blah langsong HAHA :D

chittysarah said...

wow~~
da cam naked cheif da..
hahah
walau cam makanan kucing tapi akhirnyer jadi makanan taraf hotel~~

sodap nie!
lalala~~

syamin ariffin said...

Gilerhhhh...Gigih memasak,Gigih study..
Salute lahh...

Arash Libra said...

perkara biasa bila exam menjelma! tensiii!! kikikiki..

anis sakinah ibrahim said...

tulisan dia mak aih. cantik bebenau. slalu org cakap doktor punya tulisan cakar lembu tapi tak rupenya ;D

Lili Sakina said...

sayangilah perut anda

adrinaqamarina said...

ada mana3 mak mentua tak baca?

setuju part masak pukal tu. takpon, makan roti dengan tuna je, tu memang kalau tak sempat pegi pasar beli barang. sobs3~~~

seres saiko.

mummy liesya said...

mana beli sweet sour uncle ben tu?? kat malaysia ada tak?? Cam sedap jer ayam tu... al maklumlah saya tak pandai masak, asyik tapau lauk dari umah mak jer... nasib baik laki tak komplen, isk tapi tak tahu sok-sok..huhuhu. Tabik kat Hatim, pandai jugak memasak :))Lepas ni leh blog pasal resepi pulak kan...

ashz_ami said...

skrg jugak aisyh nk cari uncle ben's tu kt tesco.. huhu.. cm best je..
xyahla susah2 aisyh tumis bwg segala.. hehe..
kul 9 pagi dh mengidam nk makan nasi, sia2 dit ms summer aritu... T_T

hatim a.r said...

@suehaily:ni sebab megi dah habis stok!terpaksa la masak

@quiyah:yg makan apatah lagi.double berselera

@fariza:tu sebab x boleh tinggal telur mata tu.feberet kot

@a's,syashafie:nama resepi menggambarkan perasaan gundah tukang masak hehe

@ctpayong:kalau dh kawen xde keje nk masak.biar bini la

@chittysarah:thats the magic of microwave =) kalau x mmg makan lauk beku

@syamin:ini terpaksaaaa

@arash:memang dh tensi gila.dhla exam macam tahi,tu yg asek nk makan

@anis:ni tulisan bila mood bagus.bila mood takde die otomatik jadik tulisan dokter

@lili:memang itu organ paling disayangi

@adrina:harap2 emak megan fox baca

@mummy liesya:takde kot kat malaysia.tapi sure byk lagi brand lain yg sedap!senang je just ikut instruction kat belakang botol tu

@aisyah:tapi kena goreng2 sikit ayam tu.ok la goreng ayam tinggal je atas dapur,takyah nk blend2 semua

:D said...

serious nampak lazat nasi panas dgn telur mata tu.lapar la plak T__T

puteriyangsenyum said...

hahahaha. comel gile nama2 makanan neh. ;)

Momot said...

hatim,hatim.. syahdu sungguh nama2 resepi u

sui nawi said...

Nama resipi you mmg best2 lah.
dekat lain tkde kot.

i kalo study smpai larut mlm
sapu nuttela choc dgn bread je.
tak pun mkn nuttela saje ^^

NUR HIDAYAH said...

Kiranya katagori lauk AYAM meraung dalam kepasrahan lah nih? hahahhahaa...sabar wei..!!

Rumah Kuning said...

teringat zaman belajar dulu2. pkl 2/3 pagi, pegi order mee tomyam kat belakang hostel.syokkk...

hafzleen said...

serius byk betul komen,..hahaha,..nama2 yg anda berikan pada makanan anda,..mmg seronok ,.hahahaha,..gud luck ehh abg hatim

hatim a.r said...

@:D memang lazat.walaupun lauk sama 3 hari,makan x kurang jugak hehe

@puteri:bukan nama je gempak ok.rasa pun gempak.rupa je x seberapa

@momot:nama menggambarkan emosi chef

@sui:i dont like roti.x kenyang hehe dasar gumuk

@hidayah:haritu dh masak sardin jugak.ni turn ayam balik

@rumah kuning:kalau kat sini boleh main order2,dh lama order T_T

@hafzleen:tang mana yg seronok tu?huhu.ni sedih adalah,makan macam untuk mangsa banjir.kena catuan xnk bagi habis cepat

Wangi Azhari said...

nasep baik x kena salmonella disease...

..nOWa.. said...

hahahaaa!! nampak sedap?

syamira said...

ermmm... walopown tak nsem tak kaya but sedikit sopan...love to say ~~ bez laa jd u.. n u pnyer ayat byk wat i gelak!! klu org tgk.. they will say.. " giler ke hape bdak ney.. gelak sorng2".. padahal i bce blog u..hoho.. lastly~~ take care yaa..
resipi u nmpak sedap.. sesedap nme nyer.. :)

hatim a.r said...

@wangi:it was very hygienic okeh.takde nak food poisoning ke apa

@nowa:memang sedap!hehe bolehlah setakat mengalas perut cewah

@syamira:macamana tau best jadik i?well if u minus all the stress in studies,health issues,emotional turbulence then i think u could say that kot.but nevertheless thats gotta be the weirdest complement ive ever received hehe

Emy Amalina said...

Tengok nama lauk pun dah tahu dah sedap gila -.-

syamira said...

wahh.. sesape komen dye rupawan.. so u jgn pelik if i komen ur blog byk2 k... hihi:).. kot2 laa i brtkar jd rupawan nnt... u nak tawu mcmne i tawu bes jd u?? haha...well.. ekut kte at... wah ayat~~ i know laa...

Amirul Afiq Mohd Zainuri said...

haha uncle ben sweet and sour! terbayek.

try uncle ben chili con carne. dan tambah cili api. jika trip ke tandas bertambah jangan salahkan saya

hatim a.r said...

@emy:tu belum rasa.kalau dh rasa komfem mintak tapau

@syamira:tq =)

@amirul:eh where've u been lah??i ws thinking of going to manchester again,but then cancel sbb dh byk kali sgt pergi lol.so im heading to bristol instead in jan.eh whatthehell is chilli con carne btw?sounds non-halal-ish haha.tp sweet sour sumpah terbaik.tenkiu pakcik ben!

tenangsudey said...

tu la.. bile exam je.. idup jadi huru hara.. kadang2 kalau takde exam tapi still dalam exam month.. ari ape pon xtau.. sebab tiap2 ari bangun je kene study... hahaha

dali said...

haha lambat gile komen. bab2 takut mak mertua baca tu buat org stat gelak. pas tu sampai bergenang airmata syawal tu dah gelak gile. akak rasa exam ni menjana kehumoran kau le tim.. (ada ke wording kehumoran) fail bm. wakaka..

hatim a.r said...

@tenangsudey:bila smapai hari jumaat baru tau hari sebab kena pegi sembayang jumaat haha

@dali:word tu adaaaa saya selalu guna tuh haha

Fatin Fairuz said...

food dgn telur tuh sungguh yummy di mata i..*rasa lapar tibe-tiba**..

mertua u tak yah risau kalo anak die tak pandai masak..coz...u masih bole bagi anak die makan.keh keh

ieka said...

bnyknye mkn.......i klo stdy pn xla smpi 3 kali kot...heheee=p papepun, gudluck....