Thursday, December 23, 2010

Pilihan Hidup Selepas SPM


Tak semua orang sejak dari lahir tahu bila dewasa apa yang ingin dikecapi dalam hidup.

Even Kate Moss waktu dilahirkan tidak terus catwalk melangkah keluar dari v***** ibunya. Cita-cita dan matlamat hidup bukan satu perkara yang difikir dalam satu malam. Sesetengah orang memang begitu lucky,sejak darjah 1-2 dah tahu dengan yakin konfiden bila dewasa apa yang ingin dicapai. Orang-orang begini memang perkembangan pendidikan dan pilihan hidup akan dibuat sejajar dengan matlamat yang disimpan kukuh dalam sanubari.

Tapi ada sesetengah yang memang tiada cita-cita tetap sejak dari kecil. Bila cikgu tanya nak jadi apa bila dewasa kelak,jawapan boleh merangkumi daripada doktor haiwan hinggalah kepada jurujual gelang tungsten bergantung pada apa yang dirasa sesuai ketika itu. I adalah antara orang begini. Sejak kecil cita-cita memang tak pernah tetap sebab memang tak tahu apa potensi diri sendiri.

Jadi cita-cita akan berubah mengikut situasi. I always thought i akan bekerja dalam bidang yang memerlukan kreativiti. I love photography,culinary and everything artsy. Tapi oleh kerana tak pernah terlalu memikirkan soal masa depan dengan serius dan tak tahu pekerjaan paling sesuai dengan diri sendiri,maka kebanyakan pilihan hidup bergantung banyak pada pendapat ahli keluarga.

Thats how i end up doing medicine.

I tried engineering before. Tak sampai satu sem,i thought thats it lah. Physics sucks ass. Kadang-kadang memang kena lalui banyak kesilapan sebelum temui apa yang sesuai untuk diri. Waktu mula-mula belajar medicine pun i selalu persoalkan betul ke weh nanti lepas grad kau nak kerja dekat hospital berhantu,tidur tak cukup 8 jam,kahwin hantaran mahal sebab mak mertua suka caras lebih kalau menantu dokter.

Lama-lama i dapat terima lah juga kenyataan. Walaupun tak dapat kerja dalam bidang yang berdaya kreatif,mungkin ini memang dah ditentukan Tuhan. Sebab kadang-kadang apa yang kita suka tu tak semestinya baik untuk kita.

And come to think of it,perjalanan ke arah belajar medicine memang dipermudahkan. Waktu sekolah memang tak pernah masuk senarai pelajar cemerlang tapi entah macamana boleh dapat 10A. Lepastu interview yang pergi semua dapat macam memang Tuhan nak tunjuk ah ini yang kau patut ceburi. Paham tak,INI DIA depan mata dah terbentang peluang.

Then dapat pulak masuk universiti yang paling sempoi atas dunia sebab Tuhan tahu i jenis suka stress lebih-lebih. Jadi Dia beri universiti yang kelas 3-4 jam sahaja sehari,tak perlu pakai kemeja bertali leher belia ke kelas,yang boleh sukahati tunda final exam semata-mata kerana salji. Kalau ditakdirkan i kena study di India atau Egypt im not sure if i can pull that off or not.

Bukti terlebih lepak:

beberapa minit selepas umum peperiksaan ditunda.

But that is me. Untuk anda-anda semua yang habis SPM,fikir dan buat keputusan dengan bijak. Kenali diri sendiri dan tahu potensi masing-masing supaya dapat capai apa yang DIRI SENDIRI mahukan. Jangan sebab mak kata kalau ijazah dokter wang hantaran tinggi semua anak dara berlumba nak buat medicine.

Bila dah tahu nak jadi apa,then kena tahu pulak macamana nak ke arah itu. Macam i dulu memang tak tahu mana nak dapat scholarship semua ni. Semua kena makbapak tunjukkan. Dekat Malaysia memang tak banyak pendedahan kepada budak sekolah tentang life after school. Macam ceramah angkasawan sibuk nak galakkan budak-budak jadi angkasawan tapi tak bagitahu pulak cara nak menuju ke arah itu as in nak ambik course apa dekat universiti,scholarship apa semua. Jadi penyudahnya semua berangan nak terbang pergi angkasa dengan melakukan aksi superman atas motor.

Kalau kita betul-betul tahu potensi diri dan tahu cara nak melaksanakan impian,insyaallah senang untuk mencapainya. Dan kalau boleh sentiasa target untuk capai yang terbaik dalam hidup,tak salah bercita-cita tinggi kerana

When life gives you flour dont make lempeng. Aim high,make macaroons instead.

47 comments:

Suehaily Mohd Jiwa said...

panjangnyaaaaaaa..okay comment dulu baru baca.haha

puteriyangsenyum said...

wahhh. betul3 . ALLAH knows the best kann. tak semestinya apa yg kita suka tu baik utk kita. thumbs up lah oppa! :)

eh,suke lah ayat last tuuuuuu. nak copy n paste boleh ? =.=

Popolicious said...

sangat-sangatla bersetuju..

Popolicious said...
This comment has been removed by the author.
[i.l.y.a] said...

"When life gives you flour dont make lempeng. Aim high,make macaroons instead."

ai sukaa! hahaha. tetiba rasa nak buat macaroon esok.

yeah, its true. sometimes u need a few wrong turns to know whats best for you. never give up hope.

pape pun tim, aku ada bisnes proposal dgn kau nih.

mari bergebang restaurant and cafe perhaps ??

tumpang lah glemer sikit. hahahaha

adrinaqamarina said...

kte pon suka benda yang berkaitan photgraphy, music camtu. penah minta dengan mama nak masuk satu tempat yang memang belajar benda tu je, tapi mama cakap, penat3 habiskan masa kat mrsm, semata je nak belajar sume tu. tapi at the same time, pilihan nak amek medic memang dari kecik jugak.

nah, last tercampak kat sini. kadang3 rasa bangga jugak dengan diri sebab rasa kuat jugak eh aku nak survive kat egypt ni. paling terasa dekat sebab kalau ada buat salah je, terus dapat tarbiah dari ALLAH direct :)

tapi so far, tak penah la ag nak stress sume, kelas pon tak pack la, cuma stress dengan egyptian je. grr.

hatim a.r said...

@suehaily:sukahati lah haha

@puteriygsenyum:silalah copy tapi kena quote.ini dh trademark dah ni

@popolicious:=)

@ilya:jom la weh!!kita buat cafe yang ala-ala michelin star.lets make it work yo!

hatim a.r said...

@adrina:kena terima lah takdir ni kan.nak buat cemana,kalau Allah takdirkan satu hari nanti dapat kerja dalam bidang kreatif ni,tak mustahil boleh dapat

a's said...

terbaiklah,macam syarahan motivasi untuk budak lepasan exam sajoo..huhuhu

ZuHa BuDak KamPunG said...

owh same la ngan ukm... g clas xyah nak skema2, aslkn pkaian x melampau la...
setuju sangt! x semstiye kite dapt ape y kite suke... Allah y lebih mngetahui... huhuhu...

saya afi. said...

terbaik. dan ayat last super terbaik. :D

KaLeD diDi said...

stuju sangat2 . . . da lalu nih asa mcm mngenang blik jew . . .

Syira ITIK KEJ♥M said...

oh hatim loves ur writing !!!

menulis banyak2 lagi eh. pekse kan dah postpone, lambat agi tu ha. nilah peluang nak menulis dkt blog

:D

~IHSAN AZ~ said...

haha, kalo malaysia ade salji jugak kan best,huhu...

pilihan hidup kene tepat, jangan time spm amek bio,kimia,fizik pastu time uni amek law, pastu kantoi law plak, adeh,huhu....

fishlol~ said...

seriously.kau akn jadi dokter paling cool nanti..haha

SyahmiFikri said...

mak aiii.. panjang nye.. exam postponed terus gembira yer..

Nuar El-Ummar said...

trbaek bro! nice entry..~like

FaiHash said...

ok sangat-sangat suka entry kali ini. tiba-tiba terasa macam nak bukak buku baca , tahun depan nk spm T_T kang kantoi dalam spm , menangis air mata darah pun tak ada sape nak pinang. erk! haha

motip sgt khen? nangis!

h u d a said...

aku sampai skrg masih tak fhm kenapa aku amik kos ni n actually do well. Giler.

Eh, macaroons tu rasa dia cmne ea? Nk try beli but org kate mahalll. Huhu cheapskate ni.

hatim a.r said...

@a's:just nk berkongsi je dengan budak2 spm.dont be like me,i dont really know what i want in life.

@zuha:dekat sini kalau pakai baju kelawar pun nobody will care.haaa lagi sempoi

@afi:thanks

@kaled:ni macam ala-ala muhasabah diri jugak ah

@syira:tgk lah macamane.kalau ade mood boleh la updet

@ihsan:thats where ppl got it wrong,just bcause u took science got straight A's,u have to do medicine.theres a whole lot other possibilities out there in the world.and most of the people who make history,diorang tak ikut stereotype ni.they do something different yknow

@fishlol:i hope so lah,provided i survive medic school!its freakin hard this semester!!

@syahmi:i can go on forever lol

@nuar:thanks

@faihash:i started studying for spm pun masa cuti hujung taun form 4.before that it was all C and D.sempat lagi tuh

@huda:omg u have to try it!so good,laduree makes the best macaroons.

mimi mn said...

yes I do believe the students should be given more information regarding scholarship possibilities. I'm more to literature and math zaman sekolah dulu pon tak pernah terfikir nak buat medik siap kutuk lagi diorang bakal jadi orang kawin lambat last-last sendiri buat jugak.Tapi betul kan semuanya dipermudahkan lepas tu bila reflek balik diri alahai bertuahnya aku ni.apasal ler entri kita ni selalu related?

tengku_fir21 said...

hoho.. tetiba i nak amik spm lage..i nak jadi pakar bom..(tapi sure parents i tk bg.)

nursarah puteri biru said...

lepas SPM atau mungkin selepas abis degree sekalipun. kangkadang jalan selepas itu tidak sama. mungkin gak rezeki di bidang yang bukan kita belajar dan bukan kita rancang.

norhidana said...

wah.... entry yg sgt nice dik... aku sokong n stuju ngn pndapat tu... apa pun jgn duk main salji lebih2 mentang2 la exam kene tunda

ザ-sylver-shooter said...
This comment has been removed by the author.
ザ-sylver-shooter said...

exam ditunda dikala mlam sebelumnya bersengkang mata ,togak 3-4 botol redbull, sangat tidak nice dowh..

Nazrul Izuan said...

hahaha...pretty nice quote wise man!

nama.aku.lynn said...

yezza..bila doc.hatim mberi motivasi..i like!=)
em,semua ayat2 dlm entri ini sgt penuh dan padat..

p/s:masuk paper pon oke gak..kasik smua stdent spm baca dan paham ini..=)

dali said...

tim akak rasa baik ko jd dokter di india. sbb sana ko boleh kenakan dowri pd yg ingin meminang kau..wakaka

betul2 ikut jln yg terbentg depan mata. akak nasib tak jd cikgu kalu tak anak murid telan gigi tetiap hari..

n pilihan parent tu barokah tu.. termasuk jodoh. betul tak auntie???

KEMA said...

setuju!..adeh peribahase last tu mmg terbaek..(tp kekadg kalo dh kebulur sgt dlm idup ni..terpakse wat lempeng juge..hehe)

Farah said...

Suka gila entry ni ! Tak tahu kenapa . Mungkin sbab terkena dekat batang hidung sendiri .

FaznFaz said...

hehhehehhe... suka!!! anyway, nak bagi idea, kalau u dah tak nak jadik dr, boleh jer jadik pakar motivasi.... sangat berbakat.... penuh isi, lawak dan sangat ispired... heheheh!!!

syafiq rahim said...

keep on updating! seronok tgk snow kt saner. papehal, tahniah ur blog msk dlm intrend. selak punyer selak, nampk plak u pnyer blog. keh keh keh

hatim a.r said...

@mimi:thats why lah,apa yg kita suka x semestinya baik untuk kita kan..

@tengku:motif nk ambik spm lagi?tak best kut spm hehe

@nursarah:haaa itu yg orang kata,kita merancang Tuhan menentukan.kalau study sampai masters pun kalau Tuhan kata rezeki kita bukak warung cendol,kena akur lah.yg penting kita dh usaha

@norhidana:semalam je main salji kak.ni dh sehari suntuk x kluar rumah.makin lebat je tgk

@sylvershooter:since im not fully prepared for the exam,its kinda nice jugak ah haha

@nazrul:tq

@lynn:ini bukan motivasi,more like membebel

@dali:cadangan yg mantap.bila nk kahwin pindah india kan.untung2 dapat kahwin kareena kapoor

@kema:jangan buat lempeng.up sikit,buat banana crepes

@farah:saje je nk bagi peringatan utk yg habis spm,esp my brother

@faz:saya x berani nk bagi public speaking.setakat membebel dlm belog boleh la

@syafiq:tq =)

Quiyah said...

lawakla entry ko bro.. nak jadi angkasawan, boleh end up superman atas motor.. mau pecah perut den golak ok..
btw, aku setuju part mertua caras menantu doktor, banyak dah aku tgk, family poon ade..good luck la yer..
ok, roger and out..

chittysarah said...

salah seorang yang ditentukan nasibnyer oleh keluarga
tapi syukur alhamdulillah
pilihan nie walau xdiminati pada mulanye,akhirnye jadi cinta plak
takdir allah~~

lalallala~~

Balqis Riza said...

nice gila..tahiah..hehe..
once, cita2 nk rawat haiwan..haha..lps tu sgt2 nk jd cikgu bi..
tp ntah nape amk farmasis ni..cm u ckp la, twrn tu dtg, mcm Tuhan nk tnjk, ni haa masa dpn ko..
ke i slh plh..but so far tak rase cmtu..hihi
Allah knows best..He puts me here, coz He knows i can..hihi

Natasha said...

It always happen actually, dream something else but we turn up to be completely different from our desire. So, macam mana wheather kat sana, better or still teruk?

Hijaupermai said...

salam perkenalan..
dh lama follow blog..coz it's very interesting..=)
klas 3-4 je sehari? adekah amek medic kt ireland bgtu sempoi skali?..tggu la blk m'sia..cnfirm nyesal xsudah amek medic..hahahaha

naza said...

sampai skrg pon still family yg bg support tp dah besar ni dah boleh fikir ape diri sendiri nk ngan taknak,,,

hatim a.r said...

@quiyah:kawin skrg mmg mahal.when my time come,it ll be take it or leave it.letak harga mahal,sorry la wa nk layan haha.

@sarah:harap2 kekal happy la dgn keputusan anda =)

@balqis:tapi kalau lepas ni He decide to give me what i really want to do,ill not complaint hehe

@natasha:the snow has stopped.but then the one on the ground still persist.but i heard the airport dah start running back like normal.

@hijaupermai:i knowww!!!!the idea of going back to malaysia is killing me.i know it wont be as fun!

@naza:hopefully one day i can make my own decision without involving my family.lepas serve the government i think im going to pursue my real dream =)

Hijaupermai said...

so..shud i wish u all da best in advnce..4 the super-duper tiring clinical years..but i'm sure u'll enjoy it if u really love it =))

az said...

dear hatim, apa salahnya kalau buat lempeng, tapi lempeng yg berkualiti dan best. let lempeng go international...idup lempeng!!!

For Better or Worse said...

Bro....

Bukan ke macaroons tu, dia punya bahan asas tu egg white ke? hehehehehe.......

Love your post. Keep it up.

FaznFaz said...

Hi, i used your 'mutiara kata' in my blog. Hope you don't mind. Tapi i dah letak laaa ur link regarding that... Thanks

Oh, kalu u tak suka takper, just let me know, and i'll remove it.

Cheers

Hanifatin said...
This comment has been removed by the author.
mimie said...

but i still can't find myself.