Monday, May 30, 2011

Family Medicine

Im in my third week of family medicine. So far so good. Last week we were required to do some practical stuff in the outpatient department. Basically nak suruh buat clinical skills like taking blood pressure,ECG,ambik darah and all that stuff.

Spent 2 days at the outpatient department doing.....NOTHING. Outpatient department dekat hospital adalah super busy. Jadi nurse dan MA memang takde masa nak melayan kau tunjuk ajar buat semua nih. Ini bukan rancangan Mentor kau nak harap orang mengadap kau ajar satu-satu skill.

Lepastu patient dekat hospital pulak memilih. Semua taknak student ambikkan darah sebab takut sakit. So penyudahnya duduk tengok je lah. Masuk 3rd day i cannot take it anymore. I decided to ditched hospital and join my friends at klinik kesihatan.

The best part about Klinik Kesihatan-other than their extremely sedap nasi lemak, (shoutout to makcik cafe KK jalan Perak woot woot) ialah its not as busy as hospitals. So the nurses and all the staff can actually guide you trough everything. Manage to withdraw blood on my first day at the clinic.

Dahlah semua staff sporting,kalau takde patient boleh sembang dengan staff nurse pasal tips perkahwinan. We actually learned a lot from those lovely people.

These pictures were taken when we were shown the interior of an ambulance. I dont know what the photographer has against me,tapi my gambar all sipi-sipi,so have to put some marking in case you cannot spot me hehe

-that is my hand

-yep.that's me walking extra fast thinking that i can make it into the picture

-ahhh finally a head shot.kinda.

-the other headshot.

That was last week. Minggu ini dimulakan dengan geriatric project pula. Kena buat holistic evaluation on an elderly patient. So kena pergi rumah dan interview dan periksa everything.
Our patient was so sporting and awesome she had beehon goreng prepared for us. And karipap. And cucur keledek. T_T

-Us with Tok. Kena censored sikit,confidentiality purpose.

Overall, family medicine has been interesting so far, thanks to all the staff of Klinik Kesihatan Jalan Perak and Tok. Me love you long time.


17 comments:

Balqis Riza said...

gmbr yg ko kat ambulans tu kan, nmpk cm hantu intai2 pon ade..hahaha

marshitah mohamad mohaidin said...

sengal:DD amek gmbor focus kpd subject bkn kt orng lahh :pp hehehe

belinda said...

haha...dok kat klinik kesihatan jadi manja la hang atim!!!

namaakulynn said...

wuhuu.mesti bestt tok tu.dapat dokter pnyayanggg ccmni.haha. ;)
p/s:mesti bangga tok tu masuk blog gebang2 ni. =_=

FaiZaH Fyn said...

tapi ade patient suka student buat..student kan lemah lembut je buat kerja and extra careful hehe :p

**haa amik gambar kat hosp

norhidana said...

alahai takpelah tak dpt amik gambar kan banyak dh gambar ko kt sini dik... sesekali biar lah org lain lak glamers kt blog nih heheheh...

daisy said...

memang ramai patient taknak student yang buat sebab diorang tak yakin.ye le..student mana ada banyak pengalaman.seolah-olah macam kita ni lah bahan eksperimen diorang.
tapi apa salahnya kasi student peluang kan.kalau tak sampai bila-bila pun diorang tak akan ada pengalaman.*wink*

harnidahussin said...

hatim..cer gi try kat klinik kesihatan rifle range (Padang Tembak), mak I incharge kat situ...

Mira Hana said...

cepatla habis preclinic!ta sabar nak clinic!nak kawen/..tehee

Fana Flora said...

lawakla aku baca entry kau ni. kesian kat kau sipi-sipi je masuk gambar tp gambar paling cantik adalah gambar kau dibelakang ambulan tu. haha

semoga kau jadi doktor yang baik. hikhikhik

wan syamzaima said...

akak pun tak suka/takmau kalau student yg attent..maaf ye hatim..
takut actualy sebab byk experience kawan2 yg tak berapa best kalau melibatkan student(doc & nurse).cthnya tak jumpa cari urat bila nak ambik darah..2,3 kali duk try and error..
kesian gak la,kalau tak buat bila nak pandai kan but takut melebihi segala2nya..

hatim a.r said...

@balqis:kesian kan gambar cmtu haha

@marsh:korang ah kedekut gambar

@belinda:sebab dh 2 rotation dekat hispital,stress dah

@lynn:tok takda internet

@faizah:ini kat KK bukan hospital.abang ambulans tu yg suruh ambik gambar

@nrhidana:tetap....tak puas hati haha

@daisy:kang kalau menyamar dokter dh melanggar etika plak kan

@harnidah:attachment kat KK dah habis la.rugi tak tahu awal

@mira:yes haha

@fana:amin

@wan syamzaima:tapi kitorg kalau jenis yang tak nmpak urat memang tak buat.terus panggil nurse take over

irma-ain ibrahim said...

makin berisi nampaknya. :)

yummien straggy said...

bestnyek dpt naek ambulans dlm keadaan tak saket..hehe!

p/s : family medicine tu same dgn family health eh?

ainzoo said...

Hahaha.. Tem... nnt if dah setel seme, ko g Public Health je.. duduk kat PKD@KK mmg kureng stress...

eh eh eh ... ko nampak sedikit gmuks daaa :)

Murni Yusoff said...

first time visit here,kreatif pulak tgk cr pengambilan gmbr tu..btw,nice blog..=)

Kisah Aku... said...

memang patients suka memilih xnak student amek darah..padahal kalau dah urat halus,kecik,dalam plak tu sah2la kena cucuk dalam,mmg la sakit dia lebih sikit, expert buat pun terasa sakitnya jgk..

facing the same situation, lagi2 private hosp, patient siap bole request nak staff mana yg amek darah lagi..tapi nak buat cenggana dah gitu caranya,xle nak salahkan sesapa kan hak memasing..tapi bila peluang dtg,we should grab it.melalut kat sini,excited baca pasal phlebotomy,hahaha