Friday, May 27, 2011

Nur Kasih Tidak Best.Period.


Actually i have several other more serious posts waiting to be published in the archive but i decided to write this movie review first. Sebab i kenot tahan people saying this movie is so good,when its not.


Following the big hoohah in the media almost everyday since it came out,my expectation for NurKasih adalah seperti keyakinan Dr Rozmey yang filemnya akan mencapai 40 juta. Dan seperti Dr Rozmey juga i was sorely disappointed.

Let me start with a few good points;

Firstly the storyline is interesting. Sesiapa yang kata tak paham jalan cerita its either you sibuk 'ringan-ringan' in the cinema and didnt pay attention or you should really get your IQ checked. Because i didnt follow the series either,but can still understand the storyline.

Secondly, pelakon kanak-kanak dan pelakon pembantu sungguh terpuji bakat lakonannya. Jarang kita jumpa pelakon extra yang betul-betul berkaliber macamni. Selalunya pelakon extra inilah yang menjatuhkan kualiti sesuatu movie. Yes im talking about you, Merong Mahawangsa.


And finally, i love the subtle islamic message conveyed through this movie. Sebab cerita yang konon ala-ala islamik (case in point;Syurga Cinta) selalu macam ter-fake sikit cara penyampaiannya. NurKasih manage to overcome that effortlessly.

Sekarang kita lihat aspek negatif filem ini pula;

Bila orang kata ini filem sedih,they lied. Ini filem depress. Dari mula start sampai habis nangis manjang sampai kau dah letih nak emosi. Kalau campak Wan Maimunah dalam tu sambil diselang-selikan dengan setengah jam iklan antara babak komfem saling tak tumpah macam Cerekarama.

Bila dah over-over sangat menangis,penonton pun fed up weh. Sedih tak semestinya digambarkan dengan scene menangis,banyak cara lain nak bangkitkan mood sedih. Tengok aku dah bagi kuliah pembikinan filem pulak kat sini.

Dari sudut sinematografi ,i personally think Kabir Bhatia was trying too hard. Since this is a movie, he tried to put some 'special effect' which have quality of a powerpoint presentation at a Mesyuarat Jawatankuasa Surau. Waktu dalam drama,sinematografi sumpah cantik sebab tak dicemari dengan efek-efek murah sebegini. Rasa nak gelak pun ada tengok scene orang arab terbakar.

Berkenaan plot cerita,penulis skrip macam nak masukkan sebanyak mungkin konflik dalam satu filem. Akibatnya semua musibah yang anda boleh fikirkan berlaku dalam keluarga ini. People died in accident, cedera teruk,keguguran kandungan, hilang tanpa berita dan macam-macam lagi. Satu keluarga ini patut buat fieldtrip ke bawah jambatan untuk mandi bunga.

So overall, i think its not worth it to watch NurKasih at cinema. Wait a while,it'll be on Astro First in no time.

If you refuse to believe in my questionable taste in movies,and still thinking of watching NurKasih at wayang,i just want to let you guys know that Norman Hakim is in this movie.

So,think again.lol.

40 comments:

Lili Sakina said...

high expectation sbb tu rasa tak best kot, part norman hakim keluar tu, satu panggung menyampah okey...

CikHanim said...

Wooohooo...boleh jadi pengkritik filem yg bjaya ni!hahaha..
But memang betul la cerita ni asyik musibah memanjang! Penat tgok.

anisizatyA.J said...

HAHAHAHHA.

♥ zoe ana ♥ said...

i expected more from this movie but tak best langsung, macam curi2 storyline The Notebook pulak(alzheimer and all)...big disappointment T__T

Mia said...

Alamak, baru nak tengok bila balik Malaysia nanti. Tak jadi lah pulak sebab ada Norman Hakim. Haha! Mungkin orang ramai put high hopes on this movie kot, so susah nak keep up sikit.

shidaidris said...

hahaha....citer ni memang daru awal sampai akhir sedih, nak buat mcm mana dia memang x nak amina gembira kot.

cerita ni xkan ditayangkan kat astro firstla, so memang kena tgk movie je.

kehkeh...betulla diorang kena mandi bunga.

Ijah EmoTemo said...

ijah ni pun tgh duk pikir nk tgk ke tidak nur kasih sabtu ni. wlupun rmi ckp movie ni bagus , but ada setengah kawan ijah ckp movie ni so-so je. itu yg tgh pikir ni T_T

Nur said...

Anti norman hakim ke apa nih?hahaha...Penat ah camnih, baca blog tuh kata best, sini kata lain..ermm..tunggu download sudahla..kuang3

Fatimah Zahra' said...

apahal kau ni der? haha.. emosi kau ni..

Ungu said...

yes. part api-api, semua macam tahi. well tak lah tahi sangat, tapi macam kentut yang jenis senyap silent killer tu.

dan aku tak menangis. aku cuba kecilkan mata dan kerutkan dahi untuk perah air mata. but.. no.

norhidana said...

tak sangka ko dh tgk cite nih dik... kire ada jiwang skit lah dlm diri ko tu ek heheh...
akak pun tak tgk lg cite nih, akak lbh enjoy nk tgk cite kongsi ngn cite pirate of caribean... huhuhu

tp ramai beno yg kata best bebeno cite nih, ntahla akak pun tak tau nk tgk ke idak...

Siti Hajar Samsuddin said...

huk..huk..citer ni bese2 sajo..mayb coz promo jek leeby kat tibi tige towhh seme expect bgs la..tgk la bile part meletop seme tuh nampk fake gileww..haha

Pn. Wife said...

terkociwa den..

AxieAziz said...

betul! Indah khabar dari rupa.
effect letupan die tu memang tak leh blah.. api dekat lelaki arab lari2? memang xsedih, dok gelak sorg2.. =))

baik tengok Kung Fu Panda! walaupun katun tp lg nmpk real dari letupan n api dalam nktm..

Balqish Jaffri said...

apa lah dosa norman hakim?

MY said...

lol.. norman hakim mmg turn off.. but somehow.. NKTM not in my movies-to watch list at all.. Thank goodness.

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

sy mmg tunggu di astro first shj cerita neh..

~eZmALiZa~ said...

just the same thing happens in KONGSI. nama saje gah, tapi cerita hampehhh...

cikja said...

tim ko mmg hebat nor mereview movie. aritu pun rasa cam nak la la tu gak tgk insidious. kalu i buat pilem, ko jgn g nengok ye...abes..tak balik modal..

ctpayong said...

sudah macam sinetron indonesia - intan. musibah bertimpa-timpa. takkanlah Allah Taala sezalim itu kan.

tak jadi tengoklah.

syaima mulok said...

super setuju. tak fhm kenape makcik seat sebelah bukan main dasat menangis. boring jugak sbb laki die asik laa ilang. kat drama ilang,kat filem ilang. naseb baik beli tiket dapat studengg price ekkekee

daisy said...

norman hakim???
hmmmph....

i think norman hakim should join the fieldtrip mandi bunga bawah jambatan.ha..ha..

Dayana Nasir said...

agree!! not soooooo good! orang arab terbakar memang tak real. keretapi meletup bukan main tapi nur boleh luka sikit je? dan adam langsung tak cedera? dah pengsan tak sedar2 tiba-tiba pulak lepas je adam doa, nur boleh tiba-tiba dah bangun sambil panggil adam??? memang banyak tak logik,tapi untuk standard filem2 melayu, ini boleh dikira agak baik.

FaiZaH Fyn said...

okey tak perlu tengok..norman hakim ade wahaha...xde orang lain ke diorang nak ambik berlakon?

.dora said...
This comment has been removed by the author.
Gluck Yusof said...

Okay thank you for telling me that Norman Hakim is in this movie. Nasib baik tak tgk, the only Malay film that I watched in cinema--> Pisau Cukur :)

NADIAH KZAMAN said...

ok..tak mahu lah melihat..kerana tidak melayan pada series nya juge..oh man, abg Norman Hakim juin? tett..

najihatussolehah said...

stuju ngn ctpayong..musibah bertimpa2..mula2 tgok drama,jalan cerita best..tp bila dah lama2 realiti pelakon yg erm..jd menyampah plak citer tu..

Cik MimieYSyamimI said...

ala..yeke ad norman hakim??
xjdk la nk tgk..
hehe..

az said...

memang keciwa tahap baboon lepas tgk citer ni okeh. tak berbaloi berbulan2 tunggu movie ni kuar.

Nisa~ said...

haha kan dah ckp.. mmg tak meninggalkan ifek lansung.. slalu lepas kuar panggung akan bercerita pasal tu or ade scene yg terngiang2.. tp pas nurkasih ni.. mmg takde perasaan pape.. ala cm aku ckp kt twitter tu la.. huhu

iza...affa said...

1st : filem ini hak mutlak TV3, so tiada di astro first. DVD myb later.

2nd : have you all ever heard that ujian itu dirasakan terlalu byk menimpa org yg baik kerana ujian itu dtg sebagai tanda kasih dan sayang pencipta kpd hamba-Nya, so tak mustahil kan, 'SUDAH JATUH DI TIMPA TANGGA' pernah dgr pepatah ni? bile gagal bertahan itu yg jd kena pi rombongan cik kiah ke bawah jambatan mandi bunga. so fikir2kan. hahahhaa.

3rd: norman hakim tu bg spoil ending je. kahkahkahkahhh...

Ilyana Fauzy said...

Thank God I tak layan Nur Kasih. Hahaha.

hatim a.r said...

mungkin lah jugak kot sebab high expectation.ni salah sotkabar la ni gila babeng gebang kata the best malay movie lah apa.but credits jugak ah kepada pelakon yg all out keluarkan airmata dari mula sampai habis.tapi pelakon paling best dalam tu ofkos yang jadik mak aidil tu.takpayah nangis pun dh boleh feeling sedih

Apis Hilton said...

hatim, told ya

2pineapples said...

haha.. I love your review. Norman hakim?? euwwwwwwwwwww!

wan syamzaima said...

baru nak teman adik pi tgk this week...hmm..kena rethinking about to watch this movie..

note:i dont like norman hakim.MACAM macho la kunun..

*CikMuda-Wawa* said...

HAHAHAHA . mmg x bestt pon . fuwah , cuti tgok wayang je eh?
hee .

Miss Ran said...

skong sgt
takkn sedih je kn

lagipun drama pun dah cte adam hilang

tkkn nk hilang lagi

byk kali scene lebih kurg sme je ngn drama

bsn

saya afi said...

norman hakim pon tercampak kat sini? derr.