Saturday, May 7, 2011

Kelab Pencinta Kambing


Anyone who knows me knows how much i love to eat kambing. Sorry PETA,no disrespect or whatever but i just love the taste of kambing meat. If kari kambing at mamaks are cheap im sure by now IJN would be my second home.

Jadi tema post kali ini ialah hidangan kambing. I will introduce you to two amazing kambing dishes for you kambing lovers (not in a sick sexual way) out there.

The first one ialah Sate Kambing Chowrasta Road. Jangan tanya i chowrasta road tu kat mana because all i know is its in Penang. Kedai dia kecik je,diusahakan oleh seorang makcik indonesia. The dish sate kambing itself ialah resepi indonesia.

Dia tak marinate macam sate melayu. Waktu nak bakar baru dia sapu apetah dekat daging tu.

I like how they dont overgrilled the satay so that the kambing is still juicy when you eat it. Kadang-kadang kedai sate selalu over panggang daging sampai keras bila gigit tertanggal gigi pelesu.

But the best part is their kuah kacang is unlike any other. Ini jenis yang bancuh secara live siap boleh adjust tahap kepedasan.


Dengan harga 60sen secucuk its totally worth it.

Destinasi kedua Kelab Pencinta Kambing minggu ini ialah the uber famous Puncak Mutiara Cafe dekat Kampung Pelet,BM Penang. Restoran ini best sebab dia terletak dalam kampung. Suasana kampung yang menyeliputi atmosfera restoran sekaligus membangkitkan selera makan. Description tak boleh over lagi ke hoi?

Tempat makan semua dalam pondok atap nipah. Pilih la nak yang duduk bersila ke or yang duduk atas kerusi. Kami memilih yang duduk bersila supaya senang nak kentut.

-Datin Seri dan air honeydew beliau. And thats my air kalamansi.

Satu lagi sepeselnya restoren ini ialah kambing-kambing di sini adalah diternak sendiri. Selain kambing, ostrich,puyuh,itik dan rabbit juga diternak di sini. Jadi walaupun ber-aura kampung, the price are a bit steep.

-telur dadar ostrich= 48 hengget. *nanges* Farmer's favourite katanyaaa.Petani mana yang kaya sangat tu woi makan telur dadar 48 ringgit?

I had Sizzling Lamb Chop. One of the best lamb chop i've tasted so far once again sebab they didnt overgrilled it. I hate well done meat/steak sebab bila makan rasa arang. Ini ialah just nice. I approve.


-My friend's briyani something. Ada kambing and ayam because he was too tamak to choose between those two.

After makan,we spent some time wandering around the area. As i mentioned earlier, their kambing,ostrich,rabbit and friends adalah diternak sendiri. Jadi anda bolehlah melawat haiwan-haiwan ini di kandang mereka as a nice gesture since you probably just ate their family members for dinner.

-i've never been this close to kambing hidup before.what.....an achievement.


-kandang ostrich. There's also sangkar rabbit and puyuh nearby.

Sekian sahaja episod makan-makan kali ini. Berjumpa lagi di episod akan datang dengan tema yang lebih eksotik. Rendang tapir anyone?

24 comments:

Gluck Yusof said...

Okay blog Hatim dah jadi foodblog ;p

FaiZaH Fyn said...

erk!!tapir??okey dekat uni sy banyak..meh laa kalo nak haha

Hannah Haykhall said...

tau tak pe..blog dak hatim ni dah jadi mcm jalan2 cari makan..but i still like it ....nanti nak gi penang dah tau tempat mana nak cari food best..

Lili Sakina said...

aku plak cam risau tengok hatim dr wannabe makan...cukup 12 entri pasal makanan, boleh pergi medical check up...
we want entry on healthy diet, doc!

najihatussolehah said...

wah3..sdapnye..ni mesti ayah sy n geng die yg minat kambing ske nh..hehe..

adrinaqamarina said...

tapir dah biasa~ benda lain laa. next!

kte pun suka kambing tapi tak pernah lagi rasa sate kambing!

nourelcahaya said...

lepas makan pergi kandang kambing? x bau busuk ker? tak rasa nak muntah ker?

Calvin Charles said...

'Tempat makan semua dalam pondok atap nipah. Pilih la nak yang duduk bersila ke or yang duduk atas kerusi. Kami memilih yang duduk bersila supaya senang nak kentut.'

'
After makan,we spent some time wondering around the area. As i mentioned earlier, their kambing,ostrich,rabbit and friends adalah diternak sendiri. Jadi anda bolehlah melawat haiwan-haiwan ini di kandang mereka as a nice gesture since you probably just ate their family members for dinner.'

Seriously this is funny!!!! Thanks for the info... like ur blog.. nape tetibe cakap psl makanan ni ekk??? keep it up dude!!!

hatim a.r said...

@gluck:it is indeed

@faizah:puncak perdana kah?situ je uni yg banyak tapir

@hannah:haruslah bagi komisen

@lili:healthy diet?where's the fun in that??

@najiha:sila daftarkan beliau di kelab pencinta kambing

@adrina:then you're really missing out!sate kambing is the best

@nourel:ive smell worse than that at hospitals

@calvin:you dont have to quote it lol

Miss Ran said...

yahhhh sgt suke kamben...

love it

tpi penang terlalu jauh=(

misa said...

"Jadi anda bolehlah melawat haiwan-haiwan ini di kandang mereka as a nice gesture since you probably just ate their family members for dinner."

sopan sangat ayat yang ni. haha. mmg terharu kambing2 tu

Balqis Riza said...

makanan lagi!! yahuuu! =.='
btw, even endon je, tak sama feelingnye dgn msia..
pee dop?
*ni aku menjawab komen ko kt entry lepas..hehe*

asyiqin said...

everytime after we eat kambing, my mom mesti suruh kitorang makan buah oren or citrus food sebab dia kata boleh cut the cholestrol supaya kitorang tak jadi penghuni setia wad IJN. :)))

Princess Sasa said...

like yr 'apa kata survey'...stuju 100%

akie said...

kalau kt jakarta ni da biase sate kambing.. in fact biasenye pilihan sate adelah ayam or kambing.. jarang plak nk jumpe sate sapi/lembu.. huuuu

FaiZaH Fyn said...

kembar puncak perdana....puncak alam:P

HaRaShO HiDaYaH said...

hamboih ni leleh ayaq liuq ni nengok sate kambing especially yg indon tu...perghh ada 1 kdai kat bandung....kedai cikai je tp sate depa mmg juicy n maveles!kat mesia ni suka nak ala2 rentung sate nye...heheheh

~ Cik Azz ~ said...

Orang seberang ehh yg buat sate tu..??

Err... Ko konpem ke sate tu daging kambing..?

lalalalala.... :P

Wahidah said...

mcm best je..tp kan mmg tk leh mkn kambing la..mkn sket je dh pening..aduhai..jeles je tgk org len mkn kambing dgn jayanyaaa

hatim a.r said...

@miss ran:aiseh places other than penang oso got kambing watt

@misa:saja nak bagi ucapan takziah pada kambing2 nih

@balqis:behold,more to come hahaha

@asyiqin:malangnya ive no money to buy fruits lol

@princess sasa:eh political pulak tiba2 kann haha

@akie:memang speciality dia kut

@faizah:owhhhh

@harasho:hampeh gila kan bila sate keras-keras ni?sampai dah takde juicynye daging tu

@cik azz:saya dh rasa,mmg rasa kambing.tak taula kot vavi rasa sama dgn kambing lol

@wahidah:rugilerr kurang satu nikmat dh tu

akutoolips said...

saya pon suka kambing!

norhidana said...

satay kambing tu mcm best je, tp org kata satay indonesia mmg tak semanis satay kite... msti sedap kn

bab mkn telur ddr ostirc tuh alahai mmg mahai bebeno... blh mkn kt kenny rogers 3kali tuh...
mmg bgs resttoren tuh ternak sndiri msti fresh2 gitu kan takde lah yg sejuk beku ke import2 ke...

nama.aku.lynn said...

adoiii,,dokter hatim yang tak pernah gagal buat reader #gelakgolekgolek..LOL..

makan doc makan..hahah~

hatim a.r said...

@toolips:boleh join kelab

@norhidana:tula mahal bebenor.entah2 rasa macam telur dadar biasa je

@lynn:memang tengah makan nihaaa