Wednesday, May 18, 2011

How Can I Help You Ma'am?



After 4 weeks of Medicine and Surgery rotation akhirnya sampai juga turn untuk Family Medicine. Basically, Family Medicine nih banyak belajar clinical skills je macam menjahit kebayaluka, ambik darah, ambik blood pressure and other stuff people do in Klinik Kesihatan.

The best part about Family Medicine is it's not as hectic as the previous two rotations. And the doctors teaching you is a lot nicer as well hehe. For this first week of the rotation we only have lectures in the morning so sungguh best sebab takpayah bangun awal pagi dan iron baju kemeja sebelum tidur.

Untuk meraikan this newfound freedom, me and few friends went to Seoul Garden semalam for lunch.

-sebelum mula makan,hamboih sopan betul anak siapa nih

Then it got intense,kenot tahan dy;

-apabila etika diketepikan,tangan mula digunakan

Usually people will goreng the chicken/beef or whatever they have at Seoul Garden sikit-sikit. But being me,mana puas sikit-sikit woih. Sekali goreng atas tuh memang letak selambak.

-isnt this disgusting?? disgustingly good.

And today we have a video taping sesion. We had to interview this one lady,you know like the usual history taking that doctors do in clinics,but they decided to record it. Then the whole team will watch it back and cringe together.

I have the CD with me but i dont have the guts to upload my interview here. Kalau i upload dekat sini,sumpah takde orang nak datang kalau bukak klinik lepasni. So here is the print screen of the video;

-the interview was so bad.if i were to describe it in one word,it'd be DISASTER.

History taking in Family Medicine is a bit different than those in surgery/medicine. So its quite nerve wrecking plus you have to follow certain consultation guideline while gathering infos from the patient. That is why most of the time i wasnt even listening to that poor lady. Sorry aunty tehee.

And watching yourself back on video is like watching a very bad sitcom. The way you smile,and talk seems a bit phony. Sungguh tidak profesional dan menggelikan.Theres a few moments in the video where you can see my 'senyuman perogol'.

Now excuse me while i continue watching this disastrous interview and cringe.

22 comments:

miss zizie said...

kalau lah aunty tu baca blog ni... huhu :)

anis nabila said...

ni yg wat aku ragu2 nak dptkan rawatan kt klinik ko ni. haha :D

Tijah said...

hehehe!

nati bukak klenet jgn lupa ajak tau. kita buat potluck pun oke.

onie said...

Omegiii!! tak sabar rasanya turn i pulak round sana sini,but,minus dat interview part..

Aisyah Kay said...

Alaaa nak tgk jgk vid tu. Moh ler share dgn readers. Hehee

puteriyangsenyum said...

hahahaha. senyuman perogol tu yg xleh bla skali. :D sgt comel yaw

Fana Flora said...

kau jangan sedih.. kau ttp nampak kacak walaupun mempamerkan senyuman perogol kau tu. hahaha

p/s=> nak tgk video kau tuh! hahahaha

adrinaqamarina said...

mana bideo mana? nak juga tengok
:P

terperasan sumthing yang baju dalam video, baju kat desktop, baju kat seoul garden tu sumenye plaid kan?~
:)

norhidana said...

heheheh... akak dpt bayangkan camne lah gaya hatim masa bt interview tuh...
takpe practice lg... lama2 nnti msti ok kn... musti senyuman perogol tuh tukar jd senyuman yg comel skit ahak

Princess Sasa said...

dokto, i wan 2 c da bideo oso (senyum kambin)

najihatussolehah said...

upload la video tu...nak tgok mcm mana 'senyuman perogol' tu..:p

hatim a.r said...

@miss zizie:lets hope that never happen

@anis:haha nk dtg ambik mc bolehla lol.happy belated bday anis!

@tijah:opkos ah.launching klenet,panggil katering tijah.menu masakan nismilan

@onie:goodluck

Im not gonna upload the video here.nice try guys haha.wait till i become pro then ill upload 100 videos sekaligus teheee

Nana said...

bwahahahahahah part "senyum perogol" tu yang tak tahan tu hahahah!!! seriously upload lah hahaha sure pergi your clinic lepas ni hehe sebab kelakar heheh! most doctors are way to serious. Tak best!

nama.aku.lynn said...

dokter!bukak kelinikkk kat nilai nanti!dekat sikit.nak amik MC senang!

P/S:awaattt tak tunjuk video?nak tgok 'senyuman perogol' bakal dokterr.hahahaha.

anisizatyA.J said...

Senyuman perogol....yeah I've got one too. HAHAHA

Balqis Riza said...

senyuman perogol?? hahahaha eh tergelak~

adibah saffie said...

omona~ 4weeks je? kteorang kat sini 4months medical & surgical postings! best2!!!
ahaha...:D
i had my video once during pCM...malu bila tengok balik weh...

anis nabila said...

Hehe. Thanks for the wish. Pasni aku da taw sape yg aku nak jumpe kalo nak amik MC. Haha :D

wan syamzaima said...

mekasih(for saying that i'm rupawan hahaha)..

Finally..habis gak i baca ur blog dari mula til last post...

bersedia untuk membaca komenku yg panjang..(ayat pun dh jd cam u-terpengaruh)...

Actualy i dapat tahu ur blog from my husband(dh kawin okay)..dia tgk i suka baca blog then he suggest to read mari bergebang blogspot..and he said he saw his niece in ur blog..Aliah NMK..

1st time i baca terus jatuh chinta..wahhh...mmg best la ur blog.ayat2 u yang tak boring..buat i gelak sorang2..mmg lawak la kadang2 ur statement..

i think i should bahasakan diri i akak..hehe but i'm not too old..

so,i will be ur follower..akak ni duk belah utara gak..so ur story about tempat makan2 tu pun ada yg akak pernah pi makan..penang ni
mcm2 tempat yg boleh anda tuju untuk memenuhkan isi perut...

So,glad to see ur next/new post..
tak kisah la even u dh jd doctor pun..be urself..tak payah tukar cara u menulis blog ni..

rgds
new follower.

hatim a.r said...

@nana:i bet the aunty felt uncomfortable

@lynn:kalau grad lah kaannnnn hahaha

@anis,balqis:semua med students ada kot lol

@adibah:ini baru first sem.next semester and the following sambung balik rotation

@wan syamzaima:hello kak.husband rekemen?wow he got good taste hahah matila angkat bakul.anyway thanks for ur kind words. and yes aliah is my close friend!

Kisah Aku... said...

nampak pinggan kuning je,sah seoul garden, ni mesti kat plaza gurney kalau di penang, kat kl ou n plaza pantai je yg ada x silap...seoul garden mmg awesome bagi mereka yg bernafsu giant,haha

LynN LoLa~~ said...

i just found ur blog bro! *muke teruje*

lepas ni leh laa kot2 nak perturunkan ilmu medic tu kat sy.. ngehehe...

allthebest in ur future undertaking :)