Wednesday, May 11, 2011

Yet Another Food Related Post



Ini kali pertama update belog tengahari buta. Sebab dah macam berapa hari tak update bila nak kaya woi? Merangkak-rangkak je duit nuffnang nih sebab jarang update. Bak kata pepatah;sikit-sikit lama-lama jadi IPad2.

Sebenarnya i tengah dok buat tutorial dalam bilik sekali terbau jiran sebelah masak ape benda entah. Bau tumis-tumis bawang,memang tak boleh fokus dah lepastu. Nasib baik jiran cina,kalau tak memang dah menebeng depan grill rumah dia mintak lauk.

Justeru,akibat rasa lapar melampau ini makanya post ini sekali lagi akan mengetengahkan tema makanan. Jika ada yang bosan dengan post sebegini dan mahukan sesuatu yang menyuburkan rohani sila tutup browser anda dan pergi baca muqaddam.

2 lagi destinasi makan akan dipaparkan. Yang pertama ialah Mee Ketam Juru. Ive read rave reviews about this particular mee ketam. So last weekend juga (memang semua binge eating time weekend je) me and few friends went to Juru to cekidaud.

Actually dekat Juru ni banyak restoren mee ketam. We went to Restoran Nelayan. Here are some pictures for you to drool over;

-close up sket

My verdict? The portion was a bit small for a 9 ringgit worth of mee. But then again its probably due to the fact that ketam nowadays are not cheap either. But rasa kuah mee ketam ini sungguh orgasmik,you can actually taste the ketam-ness (new word) in the kuah.

Walaubagaimanapun pihak restoren should consider choosing ketam with a lot more isi next time. Eh mengada lah kau,bayar nak murah isi nak banyak. Kira cukup baik dia tak guna crab stick Tesco jer.

Other than mee ketam, my friend had nasi goreng ketam. Which looks amazing,but i didnt taste it tho.

Destinasi kedua ialah Revolving Restaurant Bayview Hotel. My uncle and his family came all the way from Perak to Penang to celebrate mother's day on Sunday night. Mothers day in Penang? Trust me,i dont get it either.

He invited me to come along since this awesome nephew is living nearby. Bayview Hotel is located near Dewan Sri Pinang dekat dengan Padang Kota.

-hotel lobby

The revolving restaurant is at the top floor of the hotel. From there you can enjoy bird's eyeview of Penang island. Sungguh awesome di situ.


It took 45 minutes for the restaurant to complete one circle. So waktu baca doa makan anda mungkin nampak laut tapi waktu korek-korek gigi eh eh dah sampai Komtar.

I was too busy enjoying the view and eating like nobody's business,lupa nak ambik gambar makanan. These 2 pictures are all i got of the food;

-dessert area

-seafood platter,salads kerabu and whatnot

Personally, i love the food here especially their roasted beef and tempura selections. Owh and their icecream section too. While eating you will be entertained by a hobo-looking singer. But the best part for me was i eat for free,thankyou Pak Lang please do this more often.

So to those who want to have romantic special dinner,this place is highly recommended. Because nothing says I LOVE YOU quite like a super tacky kissing swan centerpiece.


22 comments:

Aisyah Kay said...

Xpenah lg pi penang so xtau nama2 tempat di atas. Lps ni buat review restoren n kedai mkn kat nilai pulak laa. Blh jgk i terjah, dekat dgn umh

Ijah EmoTemo said...

wah .... skrg mmg boleh lapar la masuk belog hatim. haha.

nnt klu pergi penang harus terjah tmpt2 ini. hiks

[i.l.y.a] said...

hahaha. asal gambar dalam camera kau semua mcm lawa, and terang and tak gegar?

pffft!

nama.aku.lynn said...

45 minit makan,,time korek2 gigi dah sampai komtar yee..hahahha..
anyway,best gilee ur uncle and family..angkut skali anak buah..=_=

bak kata kata ijah emo temo," skrg mmg boleh lapar la masuk belog hatim. haha."

anisizatyA.J said...

nasi goreng ketam FTWWWW

norhidana said...

biasa dgr mee udang, mee ketam tak penah lg nampak kt JJCM tuh.. hehehe
tp tgk ketam tuh mcm isi dia banyak je, kire cam berbaloi lah rm9 tuh

kalu bab mkn2 tuh ko mmg telan je yek dik, mmg tak tolak...
skit hari ni akak tgk msti pp tuh makin gebu

noraini maan said...

mcm best je mee ketam tu...

AIN SYAFIQA AZMI said...

macam kak ilya je 2...=)

FaiZaH Fyn said...

fuhh nasib 2-3ari lepas dah makan ketam..kalau tak mau terliur baca entry ni..

~ Cik Azz ~ said...

Nasib baik baru lepas makan lemak cili padi ketam dua hari lepas.. Mmg sedap ketam ni tp akak tak boleh makan banyak/selalu... takut efek kat sendi nanti.. huhu...

Sejak duduk Penang ni, ko tak pnh lagi masak kan Tim kann... ingat lagi ke cara nak buat ayam kunyit...?

kihh3..

harnidahussin said...

alahai hatim..baru berapa bulan dok penang ko dah khatam tempat makan yer..ari tu baru terjerit cakap tak tau nak makan kat mana...nih hambek...dah hover..mencik tau!!! ehh..nak makan ketam tunggu la tengah bulan hijriah..time bulan penuh baru isi ketam banyak..kalau ujung dan awal bulan ketam nyer isi memang sket jer..berat kulit jer... i slalu makan nasi ketam kat bagan nyior kot nama tempat tu..satey dia pun sedap just kuah ciput jer...nama kedai restoren pak abu kot..lupa dahh...

hatim a.r said...

@aisyah:tempat2 ni siapa yg pergi penang sure tau punya

@ijah:kerajaan penang harus bagi royalti sebab promosikan tempat makan ni

@ilya:kamera tak penting.yang penting bakat.

@lynn:our family are close like that.i can just come over to any of my aunty's house and selongkar their fridge.

@anis:its more like nasi goreng with ketam bercili.yummeh

@norhidana:ni yang orang kata tolak batu dengan kayu je

@noraini:best tapi tak puas sangat

@ain:die le tu

@faizah:nasib baik

@cik azz:ilmu masakan tak lupa lagi.tapi takde peluang nak praktikkan je

@harnidah:haruslah berusaha carik tempat makan kat sini.tak lalu nak makan makanan belakang hospital tiap hari.tak tau plak ketam ni ikut bulan isi dia

Balqis Riza said...

ketam!!!! wah sedapnye nampak!!!
curik gmbr ketam leh? jd kan desktop background..huhu..

syaima mulok said...

bole join jalan2 cari makan edisi penang HAHAHA

apishilton said...

seriously sikit2 lme2 jd ipad2..? haha..itu lawak yg sgt2 kelakar!

najihatussolehah said...

bestnye mee ketam..huhu..dah lama x makan...

ainzoo said...

a`ah la Tim...ko awal2 dlu acam tatau nk mamam kat ner. .wahh sikalang advance suda... seme tempat ade pencongkel gigi ko eh? tehehe...

aku tau...ko nak `balas dendam` masa kat perantauan kan? msia senang cri makanan halal. jarang nk PK 2-3 kali...ehehhe..

Papepun, benti la makan sebelum kenyang ... hihihihi :)

sweet life said...

u should try maggie ketam kat cherang ruku, kelantan..
sedap wwooohhh!!! ketam besau-besau..
tergoda!! confirm!!!

noraini maan said...

nape x puas??? sbb sikit ke?? huhu

freeter farn said...

haha, JJCM versi bakal doktor Hatim!

Best best, tak payah pergi pun boleh terasa kekenyangan >.<

imma said...

:) alag2 dah kt pulau tu ape kate pg blk pulau pekena mkn lebih sehat laksa jangguih... next pekena lak menu lebih "sehat" nasi kawah kt lahar kepah nun sebrang prai sinun... pas tu jenguk2 nasi goreng ketam kt juru na...mmg tk nyesal ok

MYA EL QAYREENA AZRYAN said...

SALAM KENAL...MASOK BELOG...PEWWW BANYAK BETUIII JENJALAN...SUMER TMPAT DAAA DI REDAH...MAKAN PONYER LAAA BANYAK...SAMPAI DA LAPO TGK TUAN PONYER BELOG NIKH...EHEHEHE