Monday, May 16, 2011

Melankolik



Last weekend i went back to Nilai. My second time eversince i settled down in Penang. In case you slept through your geography class in highschool, Penang and Nilai is quite far from each other. Jadi adalah sungguh inconvenient untuk pulang setiap minggu. Melainkan bapak kau Tony Fernandes,maka boleh diva balik naik flight tiap minggu.

Bila dah lama tak balik rasa sungguh seronok bila dapat jumpa family. You realized that your mom subconciously being extra kind to you (takpayah basuh pinggan,massaging your head etc), your dad voluntarily paid for your expensive medical books walaupun JPA baru bagi elaun buku and your siblings....well siblings dont really change.

Then it hit me. Sepanjang hidup ni kalau ditotalkan ive spent most of my time with friends rather than with my family. Start sekolah menengah sampai form 5 duduk asrama. Habis SPM straight away went to UTP lepastu terus buat A-level.

pungpangpungpang dah fly duduk Dublin 2.5 years. And now im here in Penang. Lepas grad i have even less time with family. Ini sungguh sedih.

I still cant accept the fact that one of my younger brother has finished school and now is waiting for his uni/scholarship offer. Kids nowadays grow up super fast dont they? To make it worse, my younger brothers are both taller than me now. Mungkin ibubapa beli beras mahal sekarang.

Sejak balik dari Dublin sampai sekarang,i only met my youngest sister once. Itupun dalam sejam je waktu melawat dia dekat sekolah. She's an anak dara now,growing up gracefully and alhamdulillah is involve with her school's usrah thingy.

When she told me about her achievements,jadi head prefect lah,best debater lah i would laugh at her and go 'cannot be meh'. But secretly im so proud of her,i just dont say it out maybe because deep inside i hate the fact she's growing up so fast.

Growing up sucks,no? Inevitably,you will be drifted away from your family. And later when you start your own little family setahun sekalilah jumpa adik-beradik dan ibubapa. Itupun if you are lucky enough to get cuti for Hari Raya.

Despite living independently and practically raised myself for the last couple of years, i still need my parents to assure me that everything is going to be OK at the end of a really crappy day. I guess im still a little kid at heart walaupun muka macam duda beranak 6.

First step to mark my foray into adulthood:
Conquering my fear of driving on Penang Bridge. Selama ni my friend would drive my car whenever we lalu the bridge. One box ticked.


25 comments:

dali said...

tim.. bab duda beranak 6 tu mmg menghamburkan mihun goreng dlm mulut akak ni wei. wakaka

itu semua akak rasa is a sign of maturity dik, leaving your family physically..(tetiba nak speaking london)

dayanaazhar:) said...

sabar la yer. hidup ni mesti ada pengorbanannya. kira okay la jauh dari keluarga but still can go and see bila free sbb masih dalam malaysia. and yes, I must admit bebudak sekarang copat sangat besar and dewasa. masa berlalu dengan pantas jadi manfaatkanlah masa yg ada:)

dude beranak enam? amboi sampai kesitu teruknya? hahaha

all the best cherishing your family moments

norhidana said...

alahai syahdu lak akak baca dik oi... bile selalu duk jauh ngn family n balik kg jumpa adik2 dh besar msti rasa cam ada something yg ko tertinggal kn...

takpelah skrg kn dh duk m`sia, so blh rajin2 balik nilai n jumpa ngn family n adik2...
tp duda anak 6 tuh, mcm melampau gitu

Imran@Copenhagen said...

"Mungkin ibubapa beli beras mahal sekarang." LOL..makan basmathi? Hhaha

namivamp said...

peliknya,post kali ni tiada gambar makanan ;DD

Aisyah Kay said...

Haha duda beranak 6? Ehh duda skg hot ok :p

noraini maan said...

beras mmengaruhi faktor ketinggian ke??xpernh dgr pon..

Apis Hilton said...

well siblings never change, I like that part..

sweet life said...

yeahh... bila tgk anak buah makin membesau.. dulu timang-timang..
skrg dah masuk MRSM form 1...

dah lagi tinggi...
aigooo.... dah bangka ghupernya
diri sendiri skrg...

aigooooo....
tak rasa tua pun..
tu adalah masalah kalo still tak
sedau diri.. sendiri dah bangka sebenarnya...

huuu

Balqis Riza said...

setuju...balik rumah sekali sekala byk gile yg berubah wpon tak nmpk sgt la berubah..eh pehe dop?
adik aku pon dh lg tgi drpd aku..ciskek T_T

at lis ko dh kat msia..aku ni duk tgk muke endon je..haih bl la nk abs ni~

anisizatyA.J said...

HAhaha hatim pendek

hatim a.r said...

@dali:tapi kenapa bila besar kena tinggalkan keluarga?kenapaaaa????

@dayana:nak carik free time tu yang makin payah tu

@norhidana:rase macam eh bila pulak kau besar cenggini? semua dh macam malek noor

@imran:dulu mana ada beras fancy-fancy neh

@namivamp:akan menyusul haha

@aisyah:duda mana satu pulak yang hot?semua ala2 lanjut usia je

@noraini:sarcasm. *slaps forehead*

@apis:its true.they might change physically,but emotionally theyre the same.

@sweet life:inilah yg cuba disampaikan.diri ini terasa tuaaaa

@balqis:dok indon dgn mesia sama je.dok mesia bukan selalu balik pun

@anis:sobsssssssssss

freeter farn said...

hm, even i am thinking of writing something melancholy tonight, i am not sure why, maybe because tomorrow wesak day? (not related at all, ignore it)

well, really sometime, that thought came to us, but then, life is still goes on, let's just appreciate the present right now :)

all the best ;)

adrinaqamarina said...

memang terasa syahdu la entry ni.

teringat pada adik3 di rumah juga, same goes to me. tak dapat terima kenyataan yang adik makin besar sume. suara dah pecah. tinggi pada kakak dia. yang perempuan tu pon dah start pakai tudung. kagum jugak. haha. paling tak boleh terima, adik paling kecik tu, dah darjah satu, tak puas lagi nak dukung dia. huuu~


agaknya, macam tu juga kan perasaan parents kte yang tengok kte sume dah besar. cepatnya masa berlalu~

aziera tarmizi said...

eh, your younger sister dapat sekolah mane eh? sorry macam loser siket.haha

nama.aku.lynn said...

doc!duda beranak 6??whahhaha!kesian anak2 cenggituu..
anyway,sayu dua saat baca entri ni.huhu.konklusi entri ini;
-kasik anak2 makan beras MAHAL untuk tumbesaran yang baik.haha
-being with family is the besttttt thing! ;)

iSmAiL sAllEh said...

hahaha gelak sampai terkentut aku baca entry nie.... ade logiknya pasal beras mahal sbb adik aku pn lebih tinggi darik aku skarang...

nama.aku.lynn said...

doc!duda beranak 6??whahhaha!kesian anak2 cenggituu..
anyway,sayu dua saat baca entri ni.huhu.konklusi entri ini;
-kasik anak2 makan beras MAHAL untuk tumbesaran yang baik.haha
-being with family is the besttttt thing! ;)

najihatussolehah said...

hmm...masa berlalu terlalu pantas...rasa macam dok zaman skol lagi..even dah lama tinggalkan zaman tu...

p/s:duda beranak 6,x bleh blah...hehe..

Princess Sasa said...

bak kata pepatah 'dekat bau busuk, jauh bau wangi'

FARAH ASYIQIN said...

betul, duduk asrama, one thing yang tak bestnye is that kita tak boleh nak tengok adik beradik sendiri grow up together with us.the most precious moment.:'(. sob3.

nabilah shuib said...

i totally understand the situation..dah la i'm the youngest, semua org dh pergi meninggalkan rumah and soon i too will be leaving home..huhu

memorial cute girl said...

same goes to me.dri form 1 duk ostel smpi la skrg ni umr 20 pn kt ostel,serius dengki dgn bdk smk sbb dpt duk umah

hatim a.r said...

wah tiba2 banyak pulak yang senasib ni haha.mehlah kita menangis bersama.

but come to think of it,kalau tak sebab duduk asrama,we wouldnt be where we are right now.so you win some,you lose some. thankyou Allah!

memorial cute girl said...

thumbs up!