Saturday, December 19, 2009

Mat Kool,Mat Kool Kawanku..Siapa Sebenarnya Mat?


Its officially winter now in Dublin.this my least favourite season sebab di dublin ini walaupun suhu dah -1degree tetap tak mahu snow.i cant believe im goin to say this but, I MISS U NILAI.
jadi sambil berselubung di bawah duvet tiada apa yang lebih produktif dalam cuaca sejuk begini selain dari membuat anak mengupdet belog.kali ini i nak share my experience trying to be cool.

dalam hidup ini,sebelum menopause setiap orang pasti melalui satu fasa di mana anda mahu jadi COOL. bila time remaja lah selalunya semua orang pun nak jadi cool.how you define cool is actually pretty much bergantung pada persekitaran juga.

i dulu membesar di seremban.sekolah pun nama sekolah kebangsaan paroi.bapak indie gila sekolah tu.school anthem series paling catchy dalam dunia. kawan-kawan sekolah waktu itu kebanyakannya budak-budak kampung. walaupun sekolah pinggiran hutan tapi untuk menjadi seorang yang cool di sekolah i dulu bukan mudah. seseorang itu perlu meguasai empat ciri asas pria idaman:

1)rambut mesti belah tengah.
terima kasih kepada saudara tomok untuk tatagaya rambut ini


2)untuk mencapai ciri idaman #1 seseorang perlu memiliki:

-gel rambut jenama TANCHO.

cuma jenama ini sahaja yang diiktiraf sebagai salah satu elemen cool.walaupun bau macam bangkai musang and menghasilkan titisan putih di kepala apabila berpeluh tapi kedudukan gel rambut tancho sebagai penentu aura seorang jejaka tidak pernah dipertikai.

3)seluar sekolah tempah.tempat paling femes untuk budak-budak area seremban tempah seluar skolah adalah di kedai pyramid yang terletak di terminal 1.seluar jahitan pyramid ala-ala bell bottom sikit cutting dia tapi takde ah obvious sgt. bila pakai gerenti feeling john travolta

4)adalah wajib untuk menghafal lagu kumpulan spoon-Rindu Serindu Rindunya.

i masih ingat i siap koyak satu page kertas petak-petak dari buku math semata-mata nak salin lirik lagu ni.lepastu suruh kawan sebelah nyanyikan sambil tulis lirik.sampai sekarang hukum tajwid yang ustazah laila ajar waktu darjah lima tak ingat-ingat tapi lirik lagu spoon ni boleh hafal sampai habis. *petir*

cool zaman sekarang memang dah lain sangat dengan cool zaman dulu.budak-budak sekolah darjah 5-6 pun dah pandai dress up topman.dah pandai pergi gig,shuffle,skate,tektonik apekejadah lagi lah.semua tu tak salah asalkan berpada-pada lah.tak payah la time sembahyang terawih pun kau nak shuffle dalam telekung.

tapi kalau kau melayu,minum arak,lepastu nak bangga tayang dalam facebook,tahniah!KAU MANUSIA PALING TAK COOL DALAM DUNIA.



22 comments:

adrinaqamarina said...

wa...
entry ne sgt cool...
de la gak unsur2 islamik sket...
hoho~
mmg cool abes la dak2 zaman dlu kalo de ala2 john travolta...
alang2 da kne petir tu...
pe ag...
hafal la tajwid tu smpai abes...
gpon skunk ne kan da abes exam kan?
kan3???
=)

Liyana said...

aku bangga dengan kau hatim. walaupun ko ni begitu selmba. tapi masih mempunyai harga diri sebagai seorang melayu.

eh, ak tak pernah dengar pun gel rambut tu. tp gila geli bila tgk dak boys sekolah rendah lepas main bola ada titisan putih tu.

kinobaik said...

Goteborg pon macam Dublin. Tapi sini dah start snow sket2. TAPI SIKIT JE LAH.

Suhu -10C pun tarak snow. Huhu. Sejuk beku.

chocolatetarik said...

HUH...GUA PERNAH LALUI DETIK INI HATIM...SKALI NYAMPAH TGK BEBUDAK LAGI LAGAK MACHO NGAN RAMBOT HIGHWAY TUH...ISHHHHHHH...NYAMPAH..BAK SINI MUKA NAK SEPAK2

hatim a.r said...

@adrina:huh insaf T_T

@pudingcaramel:takde maknenye nk bangga haha.siyes doh geli jugak sbnrnye tgk peluh mnitik2 tu tp nk jadik cool punye pasal

@kinobaik:kt sini ade snow sikit.dlm 5 minit je huhu

@chocolatetarik:eh jgn la sepak haha

tengku_fir21 said...

ouwwhhh
tk dpt byg kn gel rambut tue...busuk giler bau nyerr...

hahaha...
dulu rambut berbelah jgk tapi tak ler "giler" mcm tomok

Tijah said...

zaman aku dulu pyramid tu kat wisma punca mas. pergh! skrg nih...hantu pun tak brani masuk wisma tu.

norfaridahanum said...

point penting dia para yang last tuh ke?

anyway,gel yg bila peluh ada titis kaler putih,mmg sgt memori=)

hatim a.r said...

@tengkufir:dahla busuk,tulisan cina plak tu kat gel tu.seb baik ade tulis vegetable source kalau x mmg shubhah la nak pakai haha

@tijah:wuyoo mmg dah lame ah kirenye pyramid ni?patut ah ramai pelanggan setia

@norfaridahanum:haha para last je yg penting kot.yg atas tu mngarut je hehe.
tapi peluh menitik kaler putih mmg agak jijik bila ingat balik

ashz_ami said...

ada y minum arak n post kt facebook ? NAK TGK ! nnt aisyh balik, tnjk ek.. hehe..

xfhm tul boys y rs pakai gel is cool.. ingt ms sekolah dl, sume y pakai gel, for us girls, are nerds.. hehe..

so, jgn pakai !

luvly tyra said...

hehe. Nanti aku bawak balik snow from oslo okeyh!

hatim a.r said...

@aisyah:mane bole tunjuk,itu mendedahkn aib namanya hehe..eh pakai gel was the coolest thing ok

@tyra:show off!benci!!!!!

Amirul Afiq Mohd Zainuri said...

cam pnah tgk je Tancho tu?

definisi cool kat skolah ak:
- rambut pjg2 cover ngan kopiah
- ikat tali kasut kat blkg
- wat stripe sndri kat kasut
- wat line kat dagu pakai duit 5posen

~Kak AZZ~ said...

tu la kann....tah haper la yg nak dibanggakan bila tayang gmbr minum arak kat facebook tu....Mmg la korang cool kat dunia ni.....esok kat SANA menggelupur la kome oiiii.....hahaha...

adalah di galakkan tayang gambo2 kucing sahaja kat facebook....itu baru namanya cool sejati....hakhakhak...

hatim a.r said...

@amirul:ko skolah bandar lain ngan skolah aku dowh

@kak azz:sempat jugak masuk bakul woh

Cik Tudung Merah said...

i skolah KGV..hehe
blog u meletops..update la hari2, tapayah buat keje lain..hehe

hatim a.r said...

KGV!rival siot.kalau pertandingan pape mesti kgv or paroi jaya menang.memang benci gile ah haha

gurLuvpink said...

finally..dlm 2 hari i da abes cover ur blog..
i start bace bile rizalman reply ur comment..=)
nice blog..update slalu =)

hatim a.r said...

thanks!siap khatamkan baca blog i memang reader kesayangan ni haha

ayu_whizgirlz said...

hatim ko nih slalu menyebabkan aku gelak smpai terkeluaq isi perut tau! haih!

hatim a.r said...

jgn keluar ikut bawah sudah

mvp_dina13 said...

tepi sket

shuffle dlm telekung?!
hoi ngintip!