Wednesday, December 23, 2009

Nak Kahwin Bukan Macam Nak Masak Gulai Lemak Terung



Its christmas holiday bebeh! !!!sebelum exam haritu kan i dh bertekad mahu tidur sepanjang hari maka dats exactly what i did this past few days.adalah juga keluar rumah sekali dua nak tengok matahari.but disebabkan dublin sekarang macam peti ais jenama Tanto sejuk dia so i prefer untuk bergumpal di dalam duvet saja.

tapi duduk rumah bukan tak bermakna i tak produktif setakat baring-baring kira bulu kaki.waktu beginilah kita nak bonding2 dengan housemate dan rakan-rakan sekelas.setelah dua malam berturut-turut berjaga dengan 2 group yang berlainan bercerita kisah hidup,keluarga dan perihal KAHWIN i felt matured oredy.eceyh apasal bila cakap pasal kahwin terus nak matured?gatal.

bila difikir balik banyak perkara yang perlu dipertimbangkan untuk kahwin.memanglah ia satu perkara yang baik,but to be married is a lifetime commitment no?sesetengah orang cakap macam senang,macam lah kahwin tu semudah kau nak plan picnic dekat sungai congkak.

what if lepas kahwin rupanya isteri kau ada habit lekat taik hidung ke dinding?what if u dont get along well with her family?what if u feel bored with your life after marriage?
maybe i saja yang terlebih fikir perkara-perkara remeh begini.thats why i think you should never rush kalau nak decide on perkara yang penting seperti kahwin.kena fully prepared bak kata orang.

kahwin bukan sekadar hubungan seksual,but kau ada tanggungjawab.lebih-lebih lagi kalau jadi suami,kena make sure isteri menutup aurat,kena beli beras setiap bulan,kena bayar bil astro ahh macam-macam lagi lah.tapi walaupun kahwin macam susah i rasa bila ada anak sendiri things would be better kot

but the day after sembang-sembang kosong tu i went for rakan muda launching dekat Good Sheperd school kat sini.we were required to pakai baju melayu and stuff lepastu pamerkan senyuman paling ikhlas and layan budak-budak kecil sambil perkenalkan Malaysia tercinta to them.

-so adik-adik,gini caranya bermain batu seremban..


-lepastu mayor pun nak join in the fun huh



most of them are extremely well behave and polite.even waktu ucapan-ucapan VIP they managed to sit still and listen. so i tot wah mudah saja handle kanak-kanak cilik.
tapi sekali bila nak demo batu seremban sekor-sekor distracted bila nampak orang hidang popiah.

cisss lepas tu tiap kali baling satu batu mintak izin nak ambik popiah.macamni bila nak improve sampai level tujuh??

ini membuat i terfikir jika ajar batu seremban pun sudah menguji kesabaran bagaimana mahu sekolahkan anak?ajar mengaji?kejut sahur?
so kesimpulannya i memang so not ready for marriage and kids FOR NOW. but ask me again in few years time =)


ps:esok flight to manchester 9 am!!!!!sekarang nak packing sependa yay!







17 comments:

Amirah I. said...

kau juga ada entri pasal kahwin. wah wah wah hehehe :)

hatim a.r said...

biase ah aku kan dah matang hahahaha

ashz_ami said...

aisyah tdo, n bagn to read ur writing on marriage.. waaaaaahhhhhh.. br je 4 jam lepas I talkd to u n ur not dat matured.. =p

Amirah I. said...

bukan kau saje. KITA dah matang. ecececehhh. hahahaha

LoLLy~ said...

kiut gile dak2 tuh,hahaha

irma-ain ibrahim said...

apa la u cerita bini lekat tahi hidung di dinding pulak.
i pun takut kawen takut laki jenis korek kuku kaki dan cium.

:D

hatim a.r said...

@amirah:tak kire aku je yg matang

@lolly:tula i ingat nak adopt sorang tp cam susah je

@irma:eh macam pernah buat je haha

~Kak AZZ~ said...

ekekekekkeke.....fikir psl kawen skang takpe...congak2 utk future...tp jgn lak ekau kawen skang ni Tim....mau meraung omak kek Nilai tu kang....hahaha...

Mcm nk bg hint je kt seseorang yg ekau lom redi to be a hubby....Sian la minah tu kena tunggu lg beberapa tahun....kehh3..

*Budak2 tu sungguh kiutttt...... Tp akak pun jenis yg kurang sabar gak dgn budak2 ni....hehe...

Balqis Riza said...

nice one..
kalau kawen jemput aa..hehehe

hatim a.r said...

@kak azz:eh mane ade maksud tersirat.saje je random ckp pasal kawen hehe..
saye pown lagi la tak sabar ngan bebudak ni

@balqis:ok i jemput sekarang(in case lupa nk jemput nnt)

tengku_fir21 said...

owwhh main batu seremban
sudah berapa tahun tidak mencuba nyerr hahahaah....


*baru tahu kahwin itu bkn just kahwin tapi more than that

saya;mer said...

setuju!

=D

hatim a.r said...

@tengku:cube la weh mesti dah tak terer huhu
kena pegi kursus kawin ni

@saya mer:kalau setuju angkat bulu ketiak

Liyana said...

salam

hai hatim!
eh, adik yg angkat tgn tu comel :p

hm, ttg post ko yg ni kn, xsangke la ini apa yg ko pk kan. coz aku still teringat ko ckp dulu. ko xnk org pakai tudung sbb ko rs dorang cm sembunyikan diri sebenar. mcm sebenarnye rmbut kembang n so on. apetah imaginasi ko dlu

tp dah berubah juga la cara fikir ko skang. caya lah. :)

hatim a.r said...

ko ni takyah la ungkit zaman jahiliyah dulu.haha maluu ah

rizalman atelier said...

masa main batu seremban kena bersimpuh cantik ek?

hatim a.r said...

eh tu memang termaktub dalam adab berbatu seremban haha