Saturday, December 5, 2009

Rayuan Ikhlas Kepada Pemimpin Malaysia



Memang lumrah bila nak exam semua akan jadi emo moody.even kalau buat sesi poco-poco pun tak mungkin dapat mengembalikan kegembiraan. dalam period begini memang kalau salah cakap sikit pun rasa nak mengamuk.

mngoloid.jpg image by avinjo

Lebih-lebih lagi untuk student2 yang ambik course medik sekaranglah masanya nak fikir kenapa dulu tak buka bengkel atau ambil kursus andaman.mesti hidup tak sesukar ini haih..

Baru-baru ni i dapat tahu yang MARA dah tak sponsor elaun sara hidup untuk student yang repeat another year. disebabkan sekarang taraf hormon seperti ibu mengandung perasaan sedih dan simpati turut menimpa diri i yang ditaja oleh JPA. perkara ini buat i berfikir what if JPA juga buat macam tu? perlukah i jual semua baju sekarang? perlukah i pakai blindfold setiap kali melintas depan topman? perlukah start google resepi masakan berasaskan pasir??

walaupun bandar dublin hanyalah sebesar pekan Janda Baik tapi kos sara hidup di sini adalah among top 10 yang paling mahal di dunia.maka untuk survive hidup di sini tanpa wang sara hidup lebih mustahil dari mendaki gunung everest sambil memakai high heels. i dah kira kalau tolak shopping dan travel at least memerlukan 480 euro sebulan untuk terus hidup tanpa melacurkan diri. lebih kurang rm 2500 sebulan. jadi,i ingin menyeru kepada pemimpin malaysia supaya berbelas ihsan terhadap pelajar-pelajar di sini.kalau kami kaya taraf lim goh tong takkan kami apply scholarship kan?dan untuk terminate tajaan secara abrupt begitu memanglah tindakan yang menyalahi prinsip rakyat didahulukan.

makanya setiap kali pihak kerajaan ingin melancarkan idea-idea 'bernas' seperti menubuhkan team F1 dan membina stadium baru yang hanya akan roboh 2 minggu selepas pembukaan, ingatlah ada sekelompok anak melayu yang bergolok gadai untuk terus hidup di sini.kegagalan bukan dipinta tapi hakikatnya tak semua orang memiliki tahap kepandaian yang sama.

lagipun i dengar pilihanraya dah nak dekat,so i support u..u support i.ok?

a typical day at a medic student's house

31 comments:

nisha said...

budak scholar Petronas pun camni gak weih.

ktorang panggil CM. Consequence Management. Sape below limit pointer kena hold allowance sara diri.

2 sem lepas limit pointer 2.5..

Sem ni limit pointer 2.7

Tahun depan limit pointer 3.0

wonder ntah2 nanti limit pointer 3.99

marshitah mohamad mohaidin said...

ak sokong stiap huruf ko tulis!
bnde nie wat tmbh2 pressure..
rase kasihan kt kawan dan diri sendiri,
tkot,
tkot kalo tetibe jd kt diri sndiri,
hatim,
srius tkot,
tgok gaya ak study,
n exam question yng x tahu mcm mane,..
warghhh,...
doa bnyak2....

~*puding caramel*~ said...

aku tak tahu kenapa aku macam tersentuh pula baca entri ko kali ini. aku pun tak tahu apa pasal. jarang la aku tengok ko emo gila2 kan. sebab biasanya aku selalu tgk ko rilek je. everytime aku tgk muka ko pun aku nak tergelak even ko xbuat lawak pun. nak exam memang hormon tak stabil agaknya, pastu satgi adelah, masalah perkawanan la, masalah kluarga masalah kewangan semua nak timbul. aku rasa ko tengah cuak gila kot sekarang ni.

aku nak suruh ko rilek pun aku tak tahu aku ni rilek sangat ke nak bagi nasihat ke apa. sebab aku pun selalu emo. aku boleh hantarkan doa je untuk ko supaya berjaya jadi doktor yang baik dan grad dengan jayanya. semoga Allah selalu jaga ko.

ko tak payah fikir apa2 untuk reply komen ini okay. take care hatim!!! :)

hatim a.r said...

@nisha:atleast dh awal2 ada dlm agreement point sekian-sekian.ini cm tiba-tiba je terus potong.tak boleh la macamtu

@marsh:tula aku pun cuak gila nih.bukan kita tak usaha,tapi dh memang medik susah.sponsor kena paham la sikit.ingat kita suka ke fail2 ni,kalau dia nk jimat kurangkn elaun to 500 sebulan pun aku boleh terima.kesian budak2 tu

hatim a.r said...

@pudingcaramel:aku reply komen mmg tak pernah pikir pun hahaha.mmg ah cuak weh dahla presure gila skarng pastu dgr pulak ade yg kena potong scholarship.lagi la aku glabah cipan

anisizatyA.J said...

well, nak buat mcm mana, ekonomi merosot. diorang pun skung nk introduce tax barulah hape. anywys lepas grad nanti jum panjat gunung everest pki high heels? hehe

anisizatyA.J said...

well, nak buat mcm mana, ekonomi merosot. diorang pun skung nk introduce tax barulah hape. anywys lepas grad nanti jum panjat gunung everest pki high heels? hehe

hatim a.r said...

hmmm disebabkn ekonomi merosot i think they need to prioritize lah.takpayahla buat projek2 baru yg mahal2.ada org melayu kt sini yg nak makan

~Kak AZZ~ said...

sian Hatim dn kawan2 dia kt situ.... Tak tau nak tolong camno.... Sabo je la ehh.... jgn presure sgt, takut nnt result makin teruk..huhu...

apa2pun, akak still doakan yg terbaik utk korang....

*sokong....stop buat projek mega yg mengarut...tah hape2 je dorang tu kannn.....

K~UN said...

hi~
i`m new here..
nice entri!
sokong sangat2 yang nih..
bila la scholar nak naik lagi..
btw,i under JPA in japan.

hatim a.r said...

@kakazz:thanks kak.takdela pressure sgt tapi terasa gak la kecuakkan huhu

@K~un:hye!i x mintak pun scholar naik.asalkan tak potong kalau kena repeat dhle(nauzubillah la kena repeat)

tengku_fir21 said...

hahaha...
mase aku study dulu pun dpt sara hidup yg berdouble...

tenang lah hidup disana

*aku dulu jadi tukang cuci bangunana jer


p/s;lacurkan diri adalh pilihan terakhir...hahaha

adrinaqamarina said...

huhu~
bnde neh...
kat sni pon sme gak...
pe2 pon...
jgn la na lacurkan dri bab desperate sgt...
huhu~
tapi naseb la mara still tak kurg kan elaun dye...
pe2 pon...
gud luck exam...
=)

hatim a.r said...

@tengkufir n adrina:lacurkan diri tuh memain je ah.haish korang ni ambek serius plak hahahaha.eh tapi kalau lumayan n terdesak apesalahnye?Gulp...astaghfirullah *solat taubat jap

ainun zulkiflee said...

sedih bole x..bagi saya yg x fly nie, nasib masih mcm atas jambatan yg nk runtuh.,entah dpt ke x fly...gile bole x MARA nie...haish...sekali die hntr dlm malaysia..mmg bole buat mogok pastu bakar ibu pejabat

adrinaqamarina said...

eyt...
ag stu sal umah yg besepah tu...
nmpknyer time2 exam ne...
ramai je jadi cam tu...
tp jup tadi baru realise...
yg de ag umah yg ag besepah dri umah i...
huhu~

adrinaqamarina said...
This comment has been removed by the author.
adrinaqamarina said...
This comment has been removed by the author.
hatim a.r said...

@ainun:tula org soh apply jpa tanak.kan dh merana.

@adrina:eh ni saje je mcm sepahkan sikit2 nak kasi efek belajar haha.selalunya mmg spotless ah satu rumah ni

~Kak AZZ~ said...

Tim, nnt akak tolong klikk3 nuffnang ko tu ehh....tapi nuffnang ko ni manjang tido je....apa kata ko letak banyak sikit nuffnang tu....hehehe...

adrinaqamarina said...

ops...
de org ta na ngaku yg umah dye besepah...
lalala~
=)

ainun zulkiflee said...

blom hebat amat untuk apply jpa..huuu

hatim a.r said...

@kak azz:tula asek tido je nuffnang tu.haih bile nk kaya cmni huhu

@adrina:mmg rumah ni time exam je cenggini.semua malas nk kemas

@ainun:what??sama je kn jpa ngan mara.qualification tak beza pun

annys nabila said...

saba tim..dugaan mase exam mmg banyak. apepun gudluck & all d best! balik msia nnt jd doctor yg hebat k..ehehe.

mane la tau aku jd patient ko ke satu hari nnt..then, kalau ko nak aku design umah btaw la. ehehe. terpromot lak. k la. chaiyo hatim !

Hanis Abd Razak said...

tim.. kbmall kne rempuh

http://ohtidak.com/oh-kb-mall-dirempuh-kereta/

hatim a.r said...

@anis:thank you!cuak gila dh ni

@hanis:aku dh bace lama dah.scary gila kut

norfaridahanum said...

dah lama hinggap kat sinih.baru arinih nk tggl jejak sket=)

yg i dengar citer ekonomi gawat gila skrang nih.i punya duit JPA yg masuk last skalik tuh mcm x ckup haul je.i mean, spatutnya ada elaun buku,perkakas bla bla bla.tp dpt duit sara diri je.cuma tak berapa nak bising sbb 700usd sebulan kat india ni mmg dah sangat heaven r.i tak penah jejak ireland, so i pecaya ape u ckp je r kan.haha!

xpelah,harap2 bnda nih x jadi kat JPA. serta jua u tak kna repeat exam =) haha!

hatim a.r said...

ye ke?woh lagi ah presure cmni.patutnya u cakap jpa bagi duit lebih siap ada elaun shopping.lepas exam baru btau perkara sebenar huhuhuhuhuhuhu

norfaridahanum said...

haish..i br abes exam,result pun tak dapat lagi.kalau tipu karang,result tak best [padahal mmg result cam dingdong je slalu!haha!]

all the best with your finals.eyh eyh,sempat lagik layan blog ek?

hatim a.r said...

hah ni baru bukak belog!see im a serious student ok hehe

mvp_dina13 said...

tepi sket

gud luck tim!