Saturday, April 10, 2010

Repekan Tengah Malam



Sesetengah orang dilahirkan dengan rupa menawan.

sesetengah orang dilahirkan dengan kebolehan unik.

sesetengah orang dilahirkan dengan peribadi annoying.

jika anda dilahirkan menawan dan berkebolehan itu tidak mengapa.good for you. tapi i tak boleh terima jika anda bersikap annoying.

sikap annoying ini mencakupi segala sudut dari percakapan mahupun tingkahlaku.
sikap buruk memang ada pada setiap manusia tetapi ia akan jadi menjengkelkan apabila anda melibatkan orang lain.

kadangkala kita menjadi annoying tanpa disedari. yalah,siapa yang mahu mengaku diri berperibadi sampah. jadi sebelum tidur lepas baca tiga Qul, fikir kembali berapa ramai orang yang bermusuh dengan anda. dan berapa ramai rakan baik anda. jika bilangan musuh melebihi rakan baik kemungkinan besar anda berperangai Afrit.

masalah terbesar bagi golongan ini ialah tidak mengakui kesalahan diri. susah betul orang begini kerana jika diberi nasihat pun ibarat menyembur febreeze ke sependa lembab. bukan sahaja gagal mewangikan bahkan bertambah kepam.(ini memang pernah cuba)


ini memang reaksi biasa apabila ditegur. memang menguji iman apabila ditegur secara baik dan berhemah kemudian dijawab well,i dont give a shit. weh binawe you are messing with my life here so please give a shit. maksud i sila ambil peduli bukan berak di sini.

kalau seorang mengata kau berperangai tinja (wah wah saintifik taknak sebut tahi) mungkin orang itu dengki. tapi kalau semua orang bersetuju dengan kenyataan ini mungkin tiba masa kau balik dan muhasabah diri.boleh dengar kaset akhil hayy untuk tambah keinsafan.

setiap kali dengar orang berkata buruk tentang diri kita memang normal untuk respon dengan kemarahan. tapi selaku seorang yang dah mencecah tahap kematangan di mana kalau pergi ke KFC dan order chicky meal akan dipandang serong silalah fikir kembali mengapa sebenarnya orang ramai mengeji sikap anda. tidak rugi untuk mengubah perangai menjadi sedikit menyenangkan.

kasihan nanti bila dah kahwin dan dapat anak. anak orang lain boleh bangga cakap my daddy is a pilot,my daddy is a lawyer.anak anda mungkin cuma boleh kata my daddy is an asshole.


pee ass:having a massive headache,cant sleep,cant concentrate.hence this aimless rambling. peace




24 comments:

Balqis Riza said...

ni cm garang je..
ade tujukan utk sesape ke?
tp betul gak apa yg disampaikan ni..
huhu

hatim a.r said...

no one in particular lah.actually its kinda a reminder to myself oso. =)

adrinaqamarina said...

repekan di tengah malam...
cam seram je tajok dye...
tapi betol la...
mne de sangat orang na ngaku yang dye ta betol...
bagus untuk reminder diri sendiri neh...

massive headache?
get well soon oke!
=)

dUrRaNi said...

tgh2 mrh pun sempat gak selit unsur lelucon dlm entry nii kan....still wat owg tersenyum wlpn entry seyess...

pa2 pun bersabarlah k...manusia ni memang mcm2 ragam..

btw, get well so0n... :)

hatim a.r said...

last reply before i hit the bed;

@adrina:kan??good self reminder.thank you adrina hope to feel better tomorrow morning!

@durrani:eh mana ada marah.ini macam general opinion saje.tak baik marah2 nanti tak kahwin

~Kak AZZ~ said...

Betul la tu....

Akakpun selalu tulis kt dlm blog kalau ada apa2 yang tak puas hati atau rasa kurang senang dgn akak, just bagitau je kat akak... Tp yg peliknya, takde lak yg nak cakap apa2... sbb kdg2 akak terasa gak bila tetiba je kawan yg selalu huhahuha dgn kita senyap cmtu je...

Kalau segan nk bgtau directly, boleh je htr emel or pvt msj kat fesbuk tu... Luahkan semua kt situ apa yg tak puas hati tu...

Ko pun sama gak Tim... Kalau rasa tak suka or tak selesa dgn cara akak, just bgtau... Ada berani...??

Study2 jugak... kesihatan kena jaga...

hatim a.r said...

masalahnya saya takde problem ngan akak.kalau ada dh cakap kat cetbox dah hehe

BuNgA PuJaAn mEkAr mEwAnGi said...

entri yang bagus untuk sape2 yang tak reti nak faham pe yang orang cakap.
moga menjadi lebih faham dengan membaca entri ni.

semoga sembuh cepat. (^_^)

tengku_fir21 said...

kalaulah boss ko bersifat begitu apa ko no buat???

hatim a.r said...

@bunga:ya mari berharap mereka yang berkenaan akan faham.kalau tak faham pun takpe.i dont really care at this point

@tengku:tawakkal sajalah.sebab dia boss

anisizatyA.J said...

wow, rupanya hatim reti membebel he he

eima_fabulous said...

love it hatim..betul sekali u wadah u kali ni..keep on writting ye(x kesahla ko merepek ape ttp best bg aku heh ;)

hatim a.r said...

@anis:bila start susah nak berhenti haha

@eima:thank you eima.tapi rasanya setakat ni semua post pun merepek -_-

tengku_fir21 said...

ouwwhh...
kita kena berusaha dulu baru tawakal yer

Aleeya Zambri said...

=O siapa pulak buat hal dgn kamu ni?
Sila hadirkan diri untuk sesi gossip di Insomnia lepas class hari ini.

And, makan ubat belum? i think u sakit since last week. i have some meds in case u dont. get well soon, dear rakanku.
x

hatim a.r said...

@tengku:ya begitulah gamaknya

@aliyah:am getting better now.ceh mana ada gosip ini saja cipta kontrovesi je

Amirul Afiq Mohd Zainuri said...

chill saja hatim. janji kte x cari pasal ngan orang. yg cari pasal ngan kte, Tuhan tau nak bayar tunai atau ansuran tanpa cengkeram.

btw, sori lame x cek blog ko. easter trip for bloody 2 weeks, skarang rase nk beli tilam jenama Vono macam Ziana Zain dengan harapan untuk menghilangkan lenguh2 sendi.

aida said...

me n my colleague called them as "alien" krn perangai mereka2 yg annoying yg x dpt diterima dek akal..sgt2 menguji kesabaran bila bdepan dgn org yg annoying nie sbb kena jumpa 5 hari seminggu..haihh..sabar jela.. diharapkan mereka2 yg annoying baca entry nie..

hatim a.r said...

@amirul:amboih sakan jalan hehe.im going back for summer but before that pergi morocco n euro trip wohooo.komfem koyak poket

@aida:ya harap begitulah.eh akak boleh bagi link belog pada aliens tu hehe

Liyana said...

hatim!! garangnya. sejak kebelakangan ini emo juga ko ni. ko stress study ke? tapi betullah juga apa ko cakap tu.

ehh, ari tu aku dah pegi jalan2!!!

tetiba macam excited kat sini. lagi bpe bulan je nk cuti summer kan. ko dah book tix balik mesia ke belum? bertabah ye kat sana! aku tau ko seorang yang cool dan berhati waja. take care hatim!

hatim a.r said...

cerita la detail2 episod pengembaraan kau!!aku dah book tiket dah tu yg bankrap!

ain said...

btul ape ko tulis an..

dya said...

nice entry. mintak izin link kan blog ni ye? :)

hatim a.r said...

@ain:eh memang la betul hehe

@dya:sila lah link kan.thank u =)