Saturday, May 15, 2010

Bersyukur Itu Perlu (harini feeling ustaz)



Sejak membaca belog dijadikan hobi,memang i agak terkesan dari post-post yang ditulis. samalah macam apa yang ditulis Ladynoe dalam post ini. Bila kita baca tentang kehidupan orang lain yang senang-lenang,happy go lucky,merry go around sedikit sebanyak pasti terasa seperti ada perkataan loser tertulis merentasi dahi.

Tapi bila difikirkan balik sebenarnya banyak je nikmat yang kita dah dapat sepanjang hidup.tapi mungkin sebab memang lumrah manusia,selalu nak apa yang orang lain ada.

Macam i contohnya walaupun 21 tahun hidup tak pernah bersusah tapi asyik mengeluh bila hadapi sedikit cabaran. i tahu mengeluh ni bukan sifat yang baik tapi kadangkala bila i mengeluh bukan bermakna i tak bersyukur cuma salah satu cara meluahkan perasaan saja.

Jadi kalau i mengeluh sebenarnya i mengharapkan kata perangsang bukan tazkirah subuh tentang kenapa manusia perlu bersyukur sebab yang itu dah banyak kali dengar sejak zaman Fauziah Latif menang bintang RTM lagi.

Bila dah dewasa sikit ni baru tersedar banyak hikmah atas setiap kesusahan yang dilalui. kalau kita tak biasa hidup mewah,sekali-sekala dapat nikmat kesenangan feeling dia memang lebih. macam kalau selalu hidup susah jual muruku setiap petang tiba-tiba menang pertandingan teka jumlah kacang dapat wang tunai 100 ringgit.mesti happy tak ingat. tapi kalau dah biasa hidup mewah,setakat 100 ringgit tu buat brekpes kat Tony Roma's je.

Lepastu bila dah selalu biasa dengan kesusahan, secara tak langsung mengajar diri untuk hargai apa yang orang lain sumbangkan.macam waktu i interview untuk scholarship JPA di Nilai.waktu tu i still belajar di UTP Tronoh, lepastu ada test mid term on the very same day.mama i sanggup bayar 250 ringgit kat pakcik teksi suruh bawa i balik ke Ipoh dari Nilai dengan kadar segera. walaupun cuma 250 ringgit tapi meninggalkan kesan mendalam.sampai sekarang kalau nak spend duit lebih dari 250 ringgit mesti rasa bersalah sebab sepatutnya perlu bayar kepada mama balik instead of membazir di jalan yang lagha.susah tahu tak bila datang nafsu nak membazir tiba-tiba bila cecah 250 ringgit terus insaf.potong stim betul.

dan sekarang bila dah pindah rumah baru bertambah lagi perkara dalam senarai kesyukuran i.walaupun penat macam baru beranakkan kembar empatblas tapi akhirnya merasa jugak i dapat wardrobe besar setelah berkongsi almari kecil dengan roomate for almost a year.yeah yeahhh

everyone now:ooooohhhhh

aaaaaahhhhh

-tapi katil memang rupa macam tu je.nampak sangat takde duit cadar sama dari dulu.tapi diingatkan bahawa cadar dibasuh dengan kadar yang frequent.bukti sampai sekarang bebas kurap.

tapi sebab dah lumrah suka merungut dan mengeluh sekarang i nak komplen about the bilik air. sila perhatikan gambar ini dan sila detect kekurangannya.


pada pandangan kasar mungkin anda rasa ini sebuah bilik air yang sempurna.tapi sila lihat jarak antara mangkuk tandas dan sinki. yaaaa sekarang setiap kali mahu cebok berak perlu jogging untuk ambil air dari sinki. i still tak pernah berak lagi di rumah baru jadi sekarang sedang brainstorm bagaimana mahu melabur dengan efektif.sesiapa ada cadangan bernas boleh letak di bahagian komen. harap cepat sebab perut dah start memulas nih.

on a lighter note;today i officially moved out from my old house.to no 8 Longwood,thanks for the memories. its been an amazing experience =)

-the most amazing house i ever lived in.credit to haizie for this awesome pic of our house.



43 comments:

Lili Sakina said...

pakai pampers...macam u pnah cakap jimat masa n mudah saja...cantik wardrobe...kalah i punya...tapi tetap syukur...

adrinaqamarina said...

betol3...
first time rse cam baca blog langit ilahi
*kalau ta tau sila search oke!
ihik...

bila kita dah biasa hidup senang,,,sekali diuji pasti kita susah na overcome probs tu...
syukur...
egypt ajar erti kesusahan...
kalau ta,,,
tau na senang je...
naseb piley egypt instead of dublin...
even study medic kat dublin adalah impian...
=)

hatim a.r said...

@lili:boleh dipertimbangkan.tapi kalau pakai pampers pun last2 kena basuh jugak kan kan??

@adrina:ada hikmah la tu.mungkin kalau Allah takdirkan belajar kat dublin nanti lupa daratan ke apa.yang penting bersyukurlah dengan apa yang ada.sekali sekala mengeluh mungkin tak dapat elak.yg penting sentiasa sayangi diri sendiri dan hargai orang keliling =)

the perfect fit soulgasm said...

tadah air dalam baldi awal2
dalam tong ke
letak sebelah toilet

takpon beli hos getah *kalau ada juai la*

Aliyah Zambri said...

muahahahaha. pasal berak pun boleh tulis lagi eh hatim!

hatim a.r said...

@mrperfect:takde baldi lah.and i dont know where to find a hose in dublin T_T

@aliyah:hey hey long time no see!!!tengah tahan berak ni haha.enjoying holiday??

anisizatyA.J said...

Wah cantik juga the old place. Hmm berak pastu terus mandi so boleh ah cuci sekali. Like everytime berak, mandi. Hahaha gila bersih

dUrRaNi said...

waa...susah gak klu xda baldi n hos...tepksa la guna tisu basah klu gtu..p aduiii...xbezny 2...
xpun, cr gayung..klu gayung pun xda, ambik la botol ka cawan o gelas utk jd gayung 2... :)

syaidatina amirah said...

beli pampers efektif x?

♥SYAFIQAH ♥ said...

argh sngt jeles nieh :(

Mis Erika said...

oleh itu bsyukurla dgn apa yg kita miliki :)

Hidemichi said...

sinkinya pun mcm flat je kalau ikut 4 mata kasar gua ni!

Brainstorm kasi guideline sikit mcm; dgn RM250 ble renovate apa?

(saja nak bg berterusan feeling insaf lu tu)

wardah jamil said...

kualiti hidup student disana dan sini, nak bandingkan macam langit dan bumi...jeles i..

~roslinda~ said...

chantek arh cadar~
mcm layout blog gak~
;p

zuera said...

nice house..tp bab nk m'labur tu seksa nye..pos la baldi from malaysia..hihi:P

tengku_fir21 said...

fuhh...haha..wardrobe ko ader ruang kosong lage tak...
sudah cari paip getah di tesco kerr...??

ader yer dekat tesco
klu tk der beli online

hatim a.r said...

@anis:tula sebab sayang nk tinggalkan rumah lama =( woh tapi susah gila tiap kali melabur kena mandi haha

@durrani:kena jadik omputeh la camni guna tisu bagai

@amirah:tak efektif la.pampers mahal

@syafiqah:jangan jeles!bersyukur dengan apa yg anda ada hehe

@erika:ya nampaknya anda dapat mesejnya di situ =)))

hatim a.r said...

@hidemichi:memang flat pun.tula kena bersyukur je

@wardah:takbley cakap macamtu.kalau nk hidup selesa kat sini kena korbankan duit lebih sket.lepastu student malaysia makan mewah.kat sini nk dapat ikan sebulan sekali la.dahla kena masak sendiri lepastu tiap hari lauk ayam.itupun bahagian paha je sebab part tu yg paling murah.see jangan tengok from 1 angle je.setiap tempat tu ada kelebihan dia

@roslinda:time beli memang saja nak matching dengan blog haha

@zuera:nanti balik malaysia kena bawak baldi sebijik nih adehh

@tengku:semalam dh habis angkut barang wardrobe tu dh penuh haha.melampau gila weh hose beli online =D

rizalman atelier said...

nampak tak botol pencuci mangkuk tandas kat tepi tu yang jenama duck apekebenda tu...haaa..sebelum berak ,buang isi botol tu pastu gantikan dengan air..da berak picit je botol tu kat kawasan dubur(bukan dubur saiful) dahla senang,penuh kuasa aiming lak tu! amacam?? klw nak cuci lagi tinggalkan sedikit pencuci tu dan kocak dengan air..lagi 2 dalam satu..pasti memancar! p/s:motif letak paperbag kat sidetable katil?

hatim a.r said...

hahaha gila la basuh berak ngan bleach jamban.boleh melecet tuh.siap nak kocak2 ngan air lagi. paperbag tu takbley longgok dalam almari,ada present untuk mama dalam tu.nanti rosak plak hehe

Miss Rouge said...

wowowwoooo cantik nya rumah! aiyo pakcik beli la baldi. takpun beli benda yang untuk siram pokok bunga tu dah ada muncung siap2. gerenti tiada dribbling woohooo

Balqis Riza said...

ucaplah alhamdulillah..syukur kita kpd Allah~
*jom nasyid jom*

takde paip ke? kesiann..takleh nk bg idea..sbb kesian sgt..pk la leklok eh..hahaha

whitelily~ said...

tukar je tong sampah tepi tu jadi baldi..abis cite :P

Farhana Salih said...

hari ini pun banyak mengeluh gak tapi rasa tenang lepas buat macam tu. jadi takda rasa macam merungut. cara ekspres untuk bersiap sedia menghadapi masa mengdatang.

p/s- beli baldi dan letak air banyak2 letak tepi tu. tak pun guna tisu maa~

afsar said...

tapi kalau dah biasa hidup susah,pastu tak penah senang2....sampai mati asik diuji,nak bersyukur camner?????

p/s:saya nk mintak pertolongan ustaz..aper pendapat ustaz????

hatim a.r said...

@miss rouge:ok nanti carik baldi kat city.tapi mcm ol skool gila siap nak tadah2 air bagai.macam jamban kat kampung plak

@balqis:yeah mari bernasyid

@whitelily:takbley.tong sampah kena ada.sebab gemar buat sampah dlm bilik air

@farhana:kadang2 saje je nk mengeluh sikit kan.bukan maknenye tak bersyukur tapi saja nk melepaskan tekanan

@afsar:tak baik persoalkan ketentuan Tuhan.banyak benda yang kita dpt sebenarnya satu nikmat.kita je yg tak perasan sebab sibuk tgk apa yg org lain ada.mungkin amalan tak cukup lepastu nk demand lebih2 dengan Allah.tak pun mungkin kalau kita senang jadi lupa diri.jadi bersyukurlah Allah sayang kita dan biar kita hidup susah. =)

puterakayangan said...

wah!!ex utpian...ok2...minat medic but then try engineering...quite interesting huh...ok2...bout mangkuk tandas...susah sgt...berak dlm mangkuk tandas(oh..what the hell yeah)....beli paip je kan...peace!

hatim a.r said...

engineering sucks ass!!!!tak best langsung okeh.i already figured out how to berak efficiently.but that shall remain as secret lah haha.

miSs inTerpReted said...

get the siram pokok thingy tu..tapi jangan beli yg muncung dia ala2 shower, beli yang muncung tirus...err..paham ke nieh?

kat vienna nih, rumah2 semuanya, toilet tu terletak berasingan dari tempat shower. dahla tak de sink toilet! jadi terpaksa inovasi sket. if not,matila nak lari dari toilet ke sink air kat tempat shower, terpaksa meredah living room dan kitchen bagai. uhuk.

hatim a.r said...

owhh paham paham ada kat ikea.tapi mcm tak cukup je air banyak tu huhu.woh kalau separate bilik air dgn jamban tu lagi smart.berlari meredah living room lepas berak tu mmg risiko tinggi.ada yg terabur hasil pelaburan atas karpet

~Kak AZZ~ said...

Bersyukur la sbb berak ko tu masih boleh keluar mengikut saluran yg sepatutnya... =D

*Ingat nk tnya gak psl paper bag kt sebelah katil tu.... Mujur Rizalman dah tanya dulu dah... hehehe...

puterakayangan said...

eyt!!engineering not that sucks laaaaaaaaaaaaaaaa!!!(kecik hati kamek)sigh=.=
nih lah akibat dpt roomate org sabah..tau ke "kamek tuh apa..?"...kamek not kemek!!xtau...ouh!LOSER!!(stole ur tagline ma)hahahahah!!ok2..wah!!penyiram pokok bunga pun jadi...hahhaha!!!

~Kak AZZ~ said...

Bukan ke kamek tu bahasa org Sarawak...

Kamek sik suka urang ngegeh = Saya tak suka orang gedik... hahaha...

puterakayangan said...

hahahha!!yg penting serumpun...tq 4 da precision...!=D

hatim a.r said...

@kak azz:betul tu kak.yg penting boleh berak =)eh present dlm paper bag tu mahal tu yg jaga bagai menatang minyak tuh hehe

@putera:im not saying it sucks as in generally.at least for me lah it really sucks.satu sem belajar give up dah T_T

wah tiba-tiba ada kelas bahasa sarawak kat sini haha

Sultan Fauzee ibnu Mazuki said...

i know i know..u have to have toilet rolls inside ur toilet..so, after u have finish depositing ur piece(s) of ****, u can first wipe with the rolls, and then u can just hop into ur shower and cebuk and trus mandi...twice the clean aite? so habis ***** trus mandi..

bernas?

hatim a.r said...

owh i hate using toilet rolls!2 years living here still havent gotten used to that.disgustaaangg!!!for now aku guna another toilet kat luar bilik.tapi rasa bersalah plak ceroboh toilet org lain utk berak

MadToddDogLogy said...

pasang paip getah je

hatim a.r said...

the tap is not suitable for hose.terimakasih atas cadangan anda

irma-ain ibrahim said...

pergi beli baldi. lepas tu cebok air guna gelas air paling besar dalam rumah tu. :D

dali said...

waa nice room laa..pengemas dan pandai masak org bujang ni..

bagus.. sejuk perut mama dia.. amin..

~ mima ~ said...

ALHAMDULILLAH... (sambung dgn bacaan selawat & puji-pujian syukur ke hadrat Ilahi)

classic! 'rumah penginapan' ala2 suite tahap 5 bintang hoho -jeles-

eh, pekata guna baby wipes tu? alaa sort of wet tissues la.. wangi & suci okeh HA HA HA

ko cuba cari kat 'shopping mall' dkt umah ko tu kot2 ada - opss salah emmm apakata ko google kedai hardware yg sewaktu ngan kwsn kejadian, dgn penuh keyakinan mesti ada jual brgan yg dperlukan utk transformasi penuh inovasi kt ruang kecik a.k.a tempat melepas ko ni

Good luck young man!

hatim a.r said...

@irma:akan dipertimbang

@dali:bilik kemas tuh well see for how long it stays that way lah haha.part pandai masak tu arguable jugak la sebenarnya.tapi setakat ni semua edible lah

@mima:okeh nak gogle sekarang!