Saturday, October 10, 2009

Buat Pertama Kali Aku Persoalkan Matlamat Hidup Sendiri




woh woh woh mesti korang terpikir dah lame x updet tetibe je keluar post yg serius begini. jangan risau jangan kaget i bukan nak mati ke ape(i hope lah) tapi untuk mereka yg betul-betul kenal i mesti tahu yang i memang
tak pernah jarang serius apatah lagi jika ingin membincangkan tentang sesuatu yg serius seperti matlamat hidup.OK SEKARANG KIRA BERAPA KALI I TAIP PERKATAAN SERIUS

macam biasalah bila exam makin hampir dan cuaca pulak semakin gloomy mulalah i terjiwengss seorang diri. next week i ada exam neuro-my least favourite subjek.bagi i neuro tidak susah difahami (cilake punya riak) tapi masalahnya terlalu banyak sangat untuk diingat. disebabkan i jenis yang sukar memberi tumpuan maka proses stadi i kebanyakannya berakhir di fesbuk.kalau x percaya cuba komen di wall i pasti akan dibalas dalam jangkamasa kurang 10 menet.

lately juga i terpikir adakah i mempunyai kualiti sebagai seorang dokter yg elegan? jawapannya i rasa ialah TIADA LANGSUNG.bukan susah untuk anda tahu anda sesuai atau tidak untuk jadi doktor yg bagus.jadi berdasarkan pengalaman peribadi i sendiri,i akan listkan sebab2 i x mungkin akan jadi doktor yg bagus.jika u oll rasa u oll akan mempunyai ciri-ciri begini harap lupakan hasrat ke med-school dan mulalah kumpul wang untuk usahakan gerai nasi ayam.

KAU TAHU KAU TAKKAN JADI DOKTOR YG BAGUS BILA:

1-kau hanya bersemangat ke dissection class jika ada demonstrator yang menawan

2-kau sanggup tangguh study locomotor semata-mata Nur Kasih keluar episod baru

3-kau stadi neuroscience sambil dengar lagu Lady GaGa

4-kau donlod episod terbaru gossip girl sebelum donlod lecture note

5-definisi hujan rahmat bagi kau adalah hujan yg menghalang untuk ke kelas

6-stadi last menet tapi sebelum masuk dewan exam sibuk cakap kat orang kau dah stadi gila2 tapi still x paham sebab nak sedapkan hati sendiri.

7-grey's anatomy satu-satunya rujukan kau untuk dunia medic

itu adalah antara perkara-perkara yg i boleh pikir tentang diri sendiri.sumtimes i sendiri meragui keputusan untuk belajar medic(walaupun dah terlambat) namun setelah meng-considerkan pilihan kerja lain seperti guru PJK,warden penjara,pengurus rumah rehat,tauke nasi kukus dan lain-lain lagi..i rasa dokter lah kot kerja yg paling ngam dengan personaliti diri cewah.harap-harap i boleh jadi dokter yg baik tapi seblom tuh i kena stadi untuk exam neuro next week dahulu.celaka kau lady gaga ganggu konsentrasi i!

owh owh dan doakan i berjaya.kalau x ngam juga i ingat lepas grad nak buat bisnes.boleh jadi jutawan Hai-O pakai kemeja hitam dengan tie merah.kacak gila.

16 comments:

~*puding caramel*~ said...

jutawan hai O yang dalam iklan tu ke? hahaha sengallah ko ni wei!!

matlamat idup sendiri?
haah la. ko mana penah serius. aku rasa. ko dah cuak gila sebab nak exam. maybe sebab tu came up ngan thought camni.

bagi aku lah kan. ini bagi aku. aku bagi. matlamat idup tu tak semestinya pekerjaan ko. sebagai matlamat. ini bagi aku. let say matlamat idup aku nk jadi seorang yang baik hati dan berjiwa normal dan mati dengan iman, so, kerja apa pun aku buat, let say penjual tempe, bia mati dengan iman dan baik hati dan normal tapi still penjual tempe.

so, aku tertanya, adakah sifat-sifat n ciri2 doktor itu yg buat ko jadi doktor? atau diri ko sendiri yg macam mana pun..yg bentuk kerja itu dalam apa jua diri ko yg sebenar. but ko still doc. ke? ape aku putar nih.

okla bye

p/s: macam dah boleh buat post sendiri. haha sorry

hatim a.r said...

haaa baik ko pegi buat post sendiri haha..ntahla aku x rase kualiti dokter yg bagus tuh ade kt aku weh.tu yg cuak tuh.hopefully nnt bile dh keje xdela tensen ke gile ke meroyan ke..harap2 mati dalam iman lah.amin

~*puding caramel*~ said...

tapi aku rs ko sure akn jadi tensen n gila kejap masa baru keja. tapi asalkan ko fit mental n fizikal. on je. aku raselah. amin

hatim a.r said...

uish jgnla smpai gila.mintak2 aku waras sampai mati.amin

GrandMaster said...

celaka no 3 terkena batang idung gua

mieza said...

even ko xde ciri2 nk jd dokter, ko genius! so, xpela. blaja cikai2 pon dpt result bintang2

wow aku selaku stalker ko dah menonjolkan diri

hatim a.r said...

@grandmaster:hoho tula pasal.aku x tau ape yg aku bace last2 hapal lirik lagu jela

@mieza:genius kebendenye?result nyawa2 ikan je weh.anyway tenkiu stalker krn menonjolkn diri!

aeinzaharuddin said...

ceh2..patut la promote UCD. haha. sebijik ah. slalu je jadi pekara2 cam gini time tgh stdy. pastu slalu mls g cls sbb ask kena hypnotize dgn lctrr :)

hatim a.r said...

hehe serius UCD best woo eventho lecturer die pown hypnotize org gak tapi at least xde la bosan sgt kt sini

~Kak AZZ~ said...

hrp2 dpt la jd dokter yg berkaliber....mesra rakyat...ramah dgn semua pesakit(bukan dgn yg cun je...)dan pandai amek ati pesakit (sbb org sakit ni tak suka dok spital lama2 kecuali kalau dokter yg merawat tu ensem giler bebb....hehehe..)

*nnt boleh la apply jd dokter kt tmpt akak ni haa...konpem nenek2 kat sini bw cucu2 pompuan dorang g klinik w/pun cucu tu xde sakit apapun...muahahaha....

hatim a.r said...

harap2 la kak azz..kalau bab ambik hati tuh jgn risau la.saya akn jadik dokter yg plg peramah di dunia hehe. nanti kalo saye jadik dokter kt tempat akak takut segan plak ngan akak =)

A m i r a h said...

...walaupun aku dah ckp kat kau dlm kelas haritu, aku nak komen jugak dekat sini. POST INI BUAT AKU SANGAT TERASA (T-T)

Bila dah jadi jutawan, hang jangan dok lupa kat kengkawan sekelas noh :D

hatim a.r said...

eh eh kalau aku jadik jutawan beli umah banglo ala-ala khir toyo house warming mesti jemput kengkawan sekelas.nk bagi jeless haha

cken said...

Okay. sekarang i wonder. mostly medic student akan rasa macam ni ke? means im normal!! haha goodluck to you. moga jadi doctor yang baik :)

hatim a.r said...

cken, i think there will always be a point in life whwn u think is this the right think to do?is this wut i really want?tapi for me i think memang Allah dh chose this path for me so i just ikutlah.but later in life sape tau i might try on something else yg i rase suits me better kan.its just a life process u go through it and u learn along the way

FarahMadiha said...

woh! ske tgk gossip girl ke?
yaa.. nombor 3 terlanggar hidong sendiri. tp bkn studi neuroscience lah.. (entah hape bende tah neuroscience tu.. tgk, nak eje bende alah tu pon kene rujok blk 10 kali..)