Wednesday, January 5, 2011

Dalam Banyak-Banyak Kopi,Kopi Apa Yang Lebih Jelik Dari Kopi Janda?

COPY PASTE

Bila dah lama tulis belog sebenarnya makin susah nak stay true to yourself. Sebab makin lama makin ramai orang yang akan baca,walaupun takdelah ramai sampai akaun nuffnang melimpah. Setiap kali menulis kena jaga sensitiviti semua orang.

Sebab walaupun orang tu tak pernah jumpa kau dalam dunia realiti,dalam kepala mereka ada satu gambaran macamana diri kau yang sebenar. Jadi seringkali bila nak menulis kau terpaksa ikut guideline supaya orang tak miss judge kau. Hence your blog will never be your personal space.

Tak cukup dengan expectation dari family,now you have to live up to your blog reader's expectation pula. Justeru i harap anda dapat faham betapa setiap post dalam belog ini i tulis dengan penuh hati-hati. Takutlah kalau mengguris perasaan mana-mana pihak. Even post yang kelihatan cibai punya merapu,i actually took my own sweet time to write it,edit dan padam mana-mana part yang takut menimbulkan kontroversi.

Satu post pendek yang tiada motif at least ambil masa 40 minit untuk tulis. Dan edit berkali-kali. Makanya adalah tahap bangsat punya menyirap apabila ada mereka di luar sana yang memplagiat entry belog ini. The least you can do ialah letak kredit di bawah. Ini siap ada yang copy paste lepastu olah untuk sesuaikan dengan diri sendiri.

gambar di delete kerana owner dah mintak maaf

Dan ingat lagi entry Rosnah mat Aris ini? i spent more than sejam untuk buat photoshop gambar beliau due to my infant photoshop skills. And this lady here boleh copy paste dengan hati girang.

gambar di delete kerana owner dah mintak maaf

Those two are actually two entries yang paling tak pointless dalam belog i. So i thought owh maybe dia copy entry yang ala-ala ilmiah sikit. Rupanya tidak.

gambar di delete kerana owner dah mintak maaf

Entry gossip artis pun nak tiru ke weh? Lepastu tak tahan siap screen shot twitter account pun nak copy.Dah alang-alang kan?

gambar di delete kerana owner dah mintak maaf

OK semua boleh chillex sekarang. Saudari owner belog dah hantar mesej mintak maaf and suruh i delete post ni. I delete ur blog's picture je lah ye. entry ni biorlah sebab ramai yang dah komen. Dan sebagai reminder supaya jangan copy paste di masa akan datang. Sakit hati tau bila bukak belog orang tengok eh eh familiar betul entry ni.Deja vu ke apa? Dan untuk owner belog tersebut,i tak bagitau pun nama belog or your name to anyone. Siap cencored lagi,diorang ni yang terlebih expert carik sendiri hehe.

I forgive you this time,harap anda maafkan saya jugak kiranya anda tekanan emosi ke apa semalam. Video ini saya dedikasi untuk anda. Forward ke 0:31 hingga 0:35. Jadikan pegangan hidup lirik di situ.




65 comments:

Farah said...

Mula-mula wonder juga tajuknya , lepas dah baca sampai habis , baru faham . Loading betul T___T

Miss Ran said...

sabo jek la
kesian
huhu org populer mmg byk dgaan

Iwa said...

tringin la nk tgk URL si pengkopi paste ni.. haha..

adrinaqamarina said...

dulu dah pernah kena kan?

hatim, u memang hebat sampai ramai giler orang admire ne.

adoi laaa.

syuu said...

haha. mungkin dia ingat line internet ni sugar daddy dia punya kot. nak copy tanpa orang track. kalau jumpa dia, cakap I kirim salam paling sayang. -____________-"

mimi mn said...

frustrated kan? penat terbengkalai nota. tak dapat nak join pencarian tapi harap orang tu sedar diri.

adrinaqamarina said...

nak copy tapi komen zero jugak kan? haha!

WZulhilmi said...

Betul2 setuju dgn ayat ko "Satu post pendek yang tiada motif at least ambil masa 40 minit untuk tulis. Dan edit berkali-kali." at least bagi lah kredit kul nak copy paste pun. Haissh.. Tapi klu dilihat dari sudut positif, ur blog must be really good sbb ada jugak nak copy. boleh bangga sikit. :)

fishlol~ said...

mmg kurang didikan sivik minah ni.
on the positive side, kau patut berbangga gak sebab ade peminat fanatik..haha

nama.aku.lynn said...

huiiihh..xhagak2 minah nii..adess..buat malu kaum sejenis je..adoii~
nak tggu ape tindakan slanjutnya..^_^

nama.aku.lynn said...

huiiihh..xhagak2 minah nii..adess..buat malu kaum sejenis je..adoii~
nak tggu ape tindakan slanjutnya..^_^

bugs said...
This comment has been removed by the author.
bugs said...

sejibik pulak 2,terbaik ahh.berani btol

AdiHana said...

ku lihat, ku rasa, ku dengar, ku copy-paste.

haha.

aien said...

sah time exam suka meniru. huhuhu

Shahirah Elaiza said...

OMG! I hate it when this happens. It's so true... blog posts take so much time and effort. Esp when pics are involved. And I really agree with the first 3 paragraphs.

Seriously tak faham these kinda people. What's the point of copying everything? What do they get out of it? Shame on ya'll!!

Well, Hatim just think of it this way: Often imitated but never duplicated.

Kara Badri said...

sabar bro sabar!secopy paste mane pon awex tu buat mmg xkan sama dgn blog usang lagi bersawang :)

nama.aku.lynn said...

like komen adihana...oh ya,den dtg nak tmbah sikit..after da view pic bsor2..maka nak buat konklusi bahawa,si penulis berminat dgn maribergebang..belog ini sebgai pencetus ilham dia mgkin..siap buat tab spesiaaal lagi..hahah..sabo yolah~

sweet life said...

ni namanyer.. tak cerdik pandai..
pemalas...
hahaa
BBBBbbbbbbOOOOOoooooOOOOOooooOOOO
sama dia...

Natasha said...

Dah dapat detect dah blog dia..makin hit la counter dia hagaknya..PLAGIARISM is such a non-ethical attitude..what a shame,lady!

p/s: betul ke bila komen makin rupawan..?? (sambil blink blink my eyes)

Natasha said...

Worst. Bukan U sorang jadi mangsa, ada lagi entry dia KOPIPES tanpa mercy dari blog orang lain..i tgk kat gamba yg dia tepek tu ada watermark blog other people, then tulisan entry pun dia cedok jugak..umaaangg aiiii..apa la ni..sesedap rasa je..

Suehaily Mohd Jiwa said...

cannot go kan ada org comment shout box dia
'What a fantastic post! Thank you for sharing it on your blog.'

fantastic copypaste lagi sesuai.;)hehe

KEMA said...

kesiannyer...teruk arr..kalau xde idea skali pun xyah ler smpai nk salin dan tampal org len nyer entry..buat org yg berkenaan - if xde idea pun, u letak jer gmbo beruk ke tapir ke..ish2!

adrinaqamarina said...

like komen kara 40 kali!

mummy liesya said...

base on my experience hiduplah kan, akk rasa bukan senang si tukang copy paste ni copy mana-mana blog kalau dia tak admire kat blog tu or dekat orang yang karang blog tu. Dulu pun ko pernah kena copy paste gak kan?? and pengocopy entry lak dua-dua perempuan, ha mesti dia nak tarik perhatian ko, mana tahu leh jadi buayafriend satu hari nanti... ko pun leh tahan kacak macho (based on gambo ko dah edit tu). Ish dunia sekarang macam-macam leh jadik. So hati-hatilah memilih pasangan(tetiba terkuliah lak).

zuladlee said...

yg entry pilihan hidup lps spm dia buat kate moss keluar dar perut ibunya, tp aku suka yg dari v*****..that was so original and hilarious..dun worry ur writing style is quite straight and raw tu yg aku suka tuh!!

sHaH mE said...

damn..takleh tgk pon blog minah ni..

Johana S. said...

tahniah.

Kara Badri said...

dear adrinaqamarina,
tengsss!hehehe kembang jap...;)

nizan zakaria said...

orang macam ni tergolong dalam golongan dah aqil baligh tapi belom matang..kasihannn.

My Ilham My Inspirations said...

eeuwwww!!!memang sebijik bik you punye entri cume wording je gedik2 geli sikit...
aiyo...ini macam punya olang pon ada kaa...huhuhuhu

bugs said...

dh jumpe blog budak ni tp xbc pon sbb tulisan kaler2,pening nengok haa.tp xpe,2 hak dia la nk kaler2 pon cume jgn la smp nk copy hasil titik peluh org lain kan.

mai said...

pragai dok suka2 plagiat ni tak kemana pun... nak publish scntfic report pun tak lepas. hopefully dia bkn research people. klau tak, malu la wehhh...huh.

tipah_laling said...

wahh..hohohoo..agaknyer dia teringin nak meniru coz time skolah dulu tak berpeluang or maybe dah habit die cenggitu..what a shame..org membelog, dia nak membelog jugak...

tipah_laling said...

i've found hers..tak bersalah langsunggg..

Ayu said...

Sungguh takde maruah orang yang buat perkara copy-paste tanpa kredit nih. Sememangnya kopi pes adalah berkali-kali lebih jelik dari kopi janda. Go Hatim go! Eh.

dali said...

tim ko biarkan je kalau dia buat bodoh. dan jgn rasa bersalah pun..

ko baik gini pun dia berani buat pasal. akak rasa kat dunia luar nnti pun mesti 99% akan kena saman sebab kerja plagiat kejadah ni..

tetiba akak termarah pulak heheh..

Balqis Riza said...

aik..terjadi lagi?? sian gile ko..hahaha
sabar eh..nk exam ni tak baik marah2..
hahahaha..
eh cme hang leh tau haa ade org curik ayat2 ko?

mysoulz said...

gilos la minah nie..ingt time study dulu je ada istilah copy n paste..buat blos pon nk copy n paste org punya cite..nan hado..harus digelar minah kopi&pes

hafzleen said...

suke gile ngn komen korang...pnt betol dok baca,..tp walaupapepun,..sabar ye abg hatim,..da tgk da blog dy,.blog usang lg bersawang tetap the best tau..mane boleh challenge,..

Wan Gerrard said...

hmm sabar je bro, ^_^

shima amiza said...

waahhhh byk betol komen..
nk gk agree.. nk tlis nme sume yg komen best2, x lrat nk COPY PASTE kn.. hahaha
pape pon utk bro hatim, wt ilek2 je..
klau ppuan 2 copy paste byk mne pon post bro, xkn ke mne..
ur blog is still my peberet..
booooo!! x mlu itu ppuan!
eh2 btw, bro tkr private jela blog ni..
i mean to prevent plagarism x bermoral mcm ni..
kn3? go blog usang lagi bersawang! weeeewit!!

nama.aku.lynn said...

ooo.emmm.giii...baru je jmp belog dia..tup tup dah xleh masuk..tutup belog tros kah dia?adess~

soleil_m said...

aku pn pnh dicopy paste dgn kwn sdiri. byk kali la jugak tp 1 entry tu, dia copy ayat aku sjibik2. mmg tarak blh saba lg >:-(

i agree with some of d comments above. dorg copy ni firstly sbb they like your blog, terinspire la kira (well done, hatim!) secondly, maybe dgn harapan nk blog dorg jd hit jugak kot? hehe!

Fatin Fairuz said...

uish..banyak tol tukang komen..jenuh gak nak study satu-satu before i letak my own comment.

I cam gatai-gatai pi google blog ini lady and i rase die dah deactivate or tukar nama blog die kot..

tipah_laling said...

@.nama.aku.lynn ~~~>..kan..kan..kan?..tah2, comment kite yg berapi kat situ pon dia dah delete..hehhehe

Rina said...

belog memang kita punya..tapi sebenarnya kita dah ilang kuasa atas belog kita sendiri..tak leh nak tulis ikut sedap rasa je..btw..i teringin nk tgk belog minah yg curik idea penulisan u tuh..

Rina said...

Ahah..rasanya mcm aku dah jumpa belog minah memplagiat tu..tapi dia dah tutup belog tu..takotla kot..

FaiHash said...

aiyoh! sangat sadis okeh bila org kopikat segala. but betul lah tu , kdg2 nk tulis merapu meraban mengarut yg pendek gila pun take time smpi sejam -.-

NaniRostam said...

Kadang-kadang dalam diri orang....macam ada diri kita...kadang-kadang dalam diri kita macam ada diri orang.

Kadang-kadang apa yang orang luah...macam sama dengan apa yang nak kita luah.

Kadang-kadang apa yang orang fikir macam sama dengan apa yang kita fikir.


Kadang-kadang minat tulisan orang

Kadang-kadang minat bahasa orang.

Kadang-kadang minat gaya orang.

Tapi untuk jadi yang terbaik, jadilah diri sendiri, gaya sendiri, tulisan sendiri, fikiran sendiri.idea sendiri.

Orang lain boleh kita jadikan sebagai garis panduan sahaja.

Ini merangkumi semua aspek dalam hidup kita.

Bila kita kuat dengan prinsip begini...sampai bila-bila kita bersyukur sebab itulah diri kita. Itulah kemahuan kita. Itulah hati kita.Bukan orang lain.

nadya shaharum said...

come on la...blog pon nk copy ke?? daaaaaaaa....nampak sgt idup die cam tk best...tkde ape nk story...so amik keputusan copy from yours...ni kalo blaja kt uni ni, confirm slalu plagiat ni....ish2....camnela nk maju..

its ok hatim..we'll always support u...keep it up updating your blog...always the best one ever!! FIGHTING!!

nadya shaharum said...

come on la...blog pon nk copy ke?? daaaaaaaa....nampak sgt idup die cam tk best...tkde ape nk story...so amik keputusan copy from yours...ni kalo blaja kt uni ni, confirm slalu plagiat ni....ish2....camnela nk maju..

its ok hatim..we'll always support u...keep it up updating your blog...always the best one ever!! FIGHTING!!

MY HEART said...

kopitiam yang kotor pun jelik gak... ^_^


jelik nak makan ahaks!!

banyak bawak bersabar hatim. nanti balik enstek nanti akak banjer makan kat kopitiam dekat giant nilai nak x?

hatim a.r said...

wah wah rileks semua hehe.banyak betul komen.tak baik emo-emo :) dia dh insaf dah tu.tipah laling dengan lynn siap jadichatbox lagi kat sini haha kelakar betul korang semua neh. betul la apa aunty nani cakap tu. kalau jadikan panduan boleh je.x salah pun,setakat gaya penulisan dengan main idea post.tapi kalau copy paste tak syok la kan..btw she already apologize.jadi sama-sama lah kita maafkan dia

Siti Nadiah said...

ish2..-.-"

~IHSAN AZ~ said...

haha,tiap je pilihan kerjaya lepas spm, konfirm jumpa,haha, xpon, cari ku lihat ku rasa & ku dengar,lol....

Hanis Abd Razak said...

kahkahkah.. nasib baik aku punya gamba je. kalau gmba pon nak copy xtau lah. hahahah

nama.aku.lynn said...

chatbox yeee..ahhahah..
anyway..dia da mntak maap ye..kesian pulakss kan..msti fobia/trauma nak buat belog..blog dia on balik x?ke buat baru?nak poloowww...^_____^

tipah_laling said...

hahahaha..baikkk..sebab dia dah mintak maap kan?...

roxychick said...

alah hatimmmmm..

aku lambat sket je, ko dah delete gambar2 tu.. ceh. tak sempat nak turut serta menghamun...

apa2 hal, kalau org dah smp tahap copy paste entry ko, maknanya ko tu femes la weyh. sila bangga. haha..

happy new year dude! take care!

@aSnA@ said...

blog org pemes mmg slalu kena copy paste *cough*..blog HZ pon penah ada kes mcm ni *cough*

sui nawi said...

say no to plagiarism

Encik Tikus said...

kau hensem doe , keh keh

[i.l.y.a] said...

fuiyoo. awak famous lahh bangg.

mvp_dina13 said...

tepi sket!!

pengajaran harus diberikan! tapi tepuk2 cik hatim sebab famouussssssss idea cik hatim yang luhur jujur suci is noticeable.

hohoiiyyhhh :)