Sunday, January 30, 2011

Hari Minggu Yang Hoohah


I am the most anti social person in Dublin. Really. I prefer to stay at home on weekends, even kalau keluar pun selalu keluar sorang. I dont know why but kalau jalan sorang-sorang tu walaupun kadang-kadang rasa macam loser sikit tapi sungguh menenangkan.

But lately sejak dah nak balik Malaysia,i feel like i need to get out more. Sementara tengah tak sibuk dan sementara ada peluang nak berjalan-jalan dengan rakan baik yang bakal ditinggalkan tak lama lagi.

So on friday,i went to the city. Mula-mula pergi Laduree and bought some macaroons. Bajet nak makan time tengok movie tapi sebab gelojoh tak bertempat,movie tak start dah habis semua dah. We watched 127 Hours.


Director dia yang buat cerita Slumdog Millionaire tuh. Basically this movie is about sorang mamat ni yang panjat gunung as a hobby. Tiba-tiba tangan dia terselit celah batu long story short dia terperangkap celah batu for 127 hours,ALONE.So pengalaman beliau untuk survive tu lah plot utama cerita ni. Its a really good movie albeit a bit boring at some parts.To escape,beliau terpaksa potong tangan sendiri. Sumpah ngeri gila. Btw this is based on a true story.

The highlight of this movie for me was (spoiler)scene waktu dia patahkan tulang tangan dia sendiri. Waktu tu tiba-tiba ada sorang minah irish in front of us mengerang. I thought dia sawan ke apa,rupanya dia mengigau. Jahanam gila perangai tengok movie tidur sampai mengigau. Memang tak boleh bawak majlis. Satu wayang pusing tengok apahal dengan minah ni,sumpah kelakar.

Then semalam i went to the city lagi sekali to go to the Wheel of Dublin.

Like i said before,i bought the voucher on citydeal.ie. So 2 tiket harga 6 euro je. Kalau takde diskaun macamni jangan harap i nak naik mendalah ferris wheel nih. For a 3 euro ticket,i must say it was worth it.

This ferris wheel is located in the modern part of the city,a lot of constructions going on around. So the view wasnt that spectacular.

- you can see the new Aviva stadium from up there


-cubaan untuk senyum + gayat = senyuman perogol

After that we went to Howth for dinner. Howth is a small town tepi laut. Agak jauh from city centre but kalau naik Dart(its like KTM),only takes half an hour je. Its already dark when we get there,so tak sight seeing pun,straight away makan.

I forgot the name of the restaurant,but it was a gorgeous restaurant. The ambience is so jiwengs romantika.

-they offered free wine,but we changed it to non-alcoholic beer.which tasted like SH*T

The food was awesome. We had a 3 course meal starting with these;

-seafood salad

-seafood chowder

The only main course that we can eat from the menu is a pan fried seabass because the fish pie ada white wine sauce. Tapi the seabass pun sungguh marvellous.

By the time nak order dessert i was already full. Plus the uncomfortable feeling in my stomach most probably due to that awful beer so i order plain ice cream je. But my friend had chocolate brownie.(which was really good)

Today another friend who lives in the city is having some makan-makan. So campur harini maka lengkaplah hatrick keluar city 3 hari berturut. Kini tidak anti-social lagi.

21 comments:

mummy liesya said...

ish baru tahu cam tu rupanya senyuman perogol :P

freeter farn said...

pernah nampak senyum xxxxx pada realitinya, memang betul2 sama. tapi tu peragutlah, bukan xxxxx, sama je, kot.

sup chowder tu macam bubur cha cha lak, adeh.

nama.aku.lynn said...

huishhh..senyum dikala gayat diklasifkasikan senyuman perogol??!adoii makkk..selalu den buat nih..saya gayat,saya bukan perogol!hahahhaha~

NADDY KZAMAN said...

haha..next time bila gayat jgn senyum cuz if there are makciks from msia in dat ferris wheel naya je sume terjun akibat senyuman perogol tersebut.

Calvin Charles said...

Whoa....... melancong sambil belajar.... hurm.... hey, how can you 'melancong'??? I heard most Medic student no life..... zzzzzz u get what I mean??? :)

Ijah EmoTemo said...

adess senyuman perogol itu sungguh menakutkan. haha. tp like seriyesli nmpk la muka gayat. :P

ceh padahal aku pun gayat jgk. ekeke

hatim a.r said...

@mummy liesya:haa now u know!

@freeter farn:they got everything in there.mussels prawn etc etc.and its actually very good

@lynn:dia senyum ala-ala creepy sambil mata dilirikkan ke tepi

@naddy:luckily there's no one else except us in that capsule lol

@calvin:u heard wrong tehee.contarary to popular belief,my life started the moment i start medic school

@ijah:dahla gayat lepastu bendalah tu mcm berhayun pulak.tapi gigih nak ambik gambar

Ungu said...

tengok muka kau dalam gambar, aku cuba zahirkan apa aku rasa.bercelaru.

aku begini:

'muke dia macam.. ala..what's the word ah..'

dan bila baca caption, aku tepuk tangan.

'ya, that's it. perogol. senyuman perogol!'

dali said...

muka perogol gedik.. wakaka..

Roberto Angkin said...

alahai..senyuman perogol tu mantap habis. balik nnt p ofis Metrowealth ek. u mintak tawaran belakon :p

nadeeya said...

ok next destianation g bosnia herzegovina..

Gluck Yusof said...

lol senyuman perogol mcm senyuman nerd je wey

liyanna said...

oo. senyuman perogol macam tu ye? next time kalau keluar have to bring your pic supaya senang nak identify perogol kat luar sana tu
:p

Tikah Syah said...

mcm tuh yer senyuman perogol

[i.l.y.a] said...

senyuman perogol kau memang lawak okayy

anisizatyA.J said...

Haha senyuman rapist! I loooved 127 hours too! And 3 euro gila cheap weh. Hmphh

hatim a.r said...

jadi gadis-gadis,berhati-hati jika ternampak senyuman sebegini di luar sana

ARC™ said...

theres NO such thing as non-alcoholic beer in this world. A beer is a beer. even if you make it from wheat, it still alcoholic. well, you learn the science, fermented wheat and all that stuff

on the other hand, we have root beer and ginger beer, which are not BEER!

hatim a.r said...

i tot so too.but then its clearly stated on the bottle 0% alcohol,so i figured maybe they take out the alcohol or whatever.anyway it still sucks.how can people drink that stuff,taste horrible

ARC™ said...

you should have checked what you drink sir.Its your responsibility. In this world we have a thing called CONSUMER RIGHT

and on top of that you are abide to follow Islamic faith, which requires you to be very particular of the things you consume

hatim a.r said...

thank you for your concern,should've opted for tap water instead kan? aaand thanks for reading my blog =)