Tuesday, January 11, 2011

Winter Trip:Bath,UK


Perasan tak holiday kali ni pergi UK je? Last week Scotland,few days back Bath. Bila dah nak balik Malaysia baru sedar asyik melancong keliling europe,tapi UK yang sekangkang tahi jarang dilawati. Balik-balik London,Manchester. Kau memang dah takde tempat lain nak melawat ke apa?

Lagi satu reason sebab apa melawat UK je,ialah sebab takde duit sebenarnya.Kalau ikut hati nak follow housemate ke Egypt. Apakan daya,akaun bank tidak mengizinkan. T_T Jadi ke UK sajalah kita.

Bath is a small city in England. City ni agak old school dengan bangunan zaman-zaman dulu.

Semua attractions adalah within walking distance,not that there's much to see pun. Most of the attractions adalah berupa bangunan or monumen yang ada history di sebaliknya. So sebelum melawat elok baca sejarah dia dulu baru boleh appreciate. Jangan jadi macam i,camwhore dulu,balik baru nak wikipedia.

Antara monumen-monumen penting di Bath ialah;

-The Royal Crescent

Its actually row of houses yang dibina dalam bentuk crescent. Famous sebab been featured in several movies dan pernah didiami oleh some notable people. Dan kalau baca sejarah dia,arkitek yang buat ni macam fanatik freemason. So most of his work ada bentuk dan pengaruh masonic. Dont ask me weather Lady Gaga lives here or not.

-The Bath Abbey

Its a huge church at the centre of Bath. Juga ada history di sebaliknya. Despite being called abbey,bangunan ini memang tiada kaitan dengan Abby Abadi. Apatah lagi Abby Fana.

-Pulteney Bridge

Arkitek yang design bridge ni dapat inspirasi daripada bridge yang ada di Florence.(re:CCBH Italy post). Sebijik dia tiru bridge di Florence yang ada kedai-kedai kat atas dia.

Selain dari bangunan-bangunan,Bath juga famous for its museums. Walaupun agak kedek bila sampai part-part nak bayar masuk muzium nih,i memberanikan diri masuk ke Fashion Musem.

But as expected the museum sucks ass. There's not really much to see. I mean when you go to a fashion museum,you'd expect to see iconic dresses and fashion items. But muzium ini sungguh bleh.
They have this dresses of the year segment,and Kate Moss for Topshop dress jadi dress of the year untuk tahun 2008. Seriously?

Paling signifikan pun is this dress worn by Gwyneth Paltrow to some red carpet event;


They gave us an audioguide thingy but i swear you could fall asleep listening to the monotonous explanations on some hideous dresses allegedly designed by well known names in fashion. Yang paling interaktif dalam muzium ni ialah this corner where you can try out corsets and traditional costumes.

Luckily,ada pameran dress Princess Diana at that time. 10 dress paling the bomb yang dipakai oleh Princess Diana telah dipinjamkan oleh pemiliknya(who bought those dresses from auction blocks) kepada muzium untuk dipamerkan kepada umum. Tapi sayangnya tak boleh ambik gambar pulak dalam tu.

Jadi kalau anda nak tengok baju-baju beliau secara dekat,boleh ke Bath sekarang sebab pameran ini for a limited time only. Selain baju-baju ranggi dan moden they also have extensive collections of baju dahulukala. Memang banyak baju-baju pelik zaman dahulu like this one;

-only a Kardashian can pull off this silhouette

Secara keseluruhannya,muzium ini membazirkan 6pound lebih saya. Their collection of outfits is far from impressive. And they should really invest in better mannequins. While they are at it, get a new stylist as well. I mean look at this 'Top Trends' piece of crap.

Macam ratu pondan balik show malam Sabtu. -_______-"

After the dissapointing tour of the fashion museum,we decided not to masuk any museum lagi dah. Taubat. That money shall be put to a better use,like shopping. Akibat kenangan pahit muzium hampeh ini,muzium-muzium selepasnya semua stok ambik gambar dekat entrance je lah wei

-The Jane Austen Centre

Jane Austen ialah seorang author pemes. Karya paling pemes ialah Pride And Prejudice. Sewaktu hayat,Jane pernah menetap di Bath and two of her books mengambil Bath sebagai latar tempat. Wah latar tempat,teringat kenangan KOMSAS tingkatan satu novel Meniti Kaca,Mahyun mati celah pokok.

-The Roman Bath

Ini macam public bath house lah.Tapi bangunan dia ada senibina rome. Femes juga Roman Bath ni sebab ini the only hot spring in UK rasanya. Mula-mula ingat nak masuk tapi tengok harga tiket 10pound terus beransur pulang.

Selepas melawat muzium dan entrance-entrancenya,diri ini terasa begitu cultured sekali. Jadi untuk melengkapkan lawatan penuh kesenian ini,malamnya we went to see a play in Royal Theatre Bath.

Memang kecil kalau nak dibanding dengan West End London. But dalamnya sama je dengan any other panggung teater. Cuma kecik sikit.

We watched Aladdin. Its a small production so harga tiket takdelah mahal sangat kalau nak compare dengan broadway London. Dahlah seat dekat gila nak mampus dengan stage.

Dia bukan Disney version of Aladdin,yang ni modern version with a lot of twists. In this play, Aladdin tinggal dekat China. Dan pelakon yang jadi Aladdin tu perempuan. At first i thought owh this must be a great lesbian love story. But no. Despite the fishnet leggings,Aladdin adalah lelaki walaupun dilakonkan oleh perempuan negro. Tapi the show was really entertaining. They sang a lot of current songs dan juga ber-interact dengan penonton.

The jokes pulak menyentuh dari topik politik hinggalah ke pop culture. Sesuai untuk semua peringkat umur lah kiranya. Ramai je orang tua and budak-budak kecik yang tengok.

Lepas 2 jam lebih menonton,we had dinner at one of the chinese buffet. Tapi waktu kitorang sampai dekat restoran tu dah pukul 9.45. Restoren tutup 10.30. Takpe,di mana ada kemahuan di situ ada jalan. Nothing can stop me from enjoying a good buffet.

Tanpa berlengah ambil 3 pinggan terus.

Ini baru first round. Bila tengok gambar food terus rasa nak makan. So,i shall stop here. Ini baru first part. Entry seterusnya,i will bring you guys ke Stonehenge dan lokasi penggambaran Harry Potter. Suka tak? Tak suka pun tak pedulik ah nak cerita jugak.

to be continued...

12 comments:

Aida Ilyana said...

coolness Hatim!

liela said...

cantiknyaa bangunan bangunan klasik..
nak p tp xda duit..hek hek

atim.. kat situ senang nak cari makanan halal?

anisizatyA.J said...

Yang that cresent building tu mcm menarik. Btw Hatim, your hair dah macam Bieber laa. He he he.

BlueberrY CheesE said...

ohhh bestnyer!

WZulhilmi said...

adventure yg menarik! except the fashion museum part. Siyes aladin dtg dari china tapi negro yg berlakon? wow! fusion betul.

sweet life said...

hebat gak pompuan negro tu main watak aladdin yang lelaki...

tepuk!! tepuk!! tepuk!!

gambar Stonehenge location of Harry Potter mohon lebih sikit..
nak tengok! :D

hatim a.r said...

@aida:thanks

@liela:there are few halal indian restaurants.but then there's always seafood hehe

@anis:asek procrastinate nk potong!dh masuk mata tu yg asek pakai beanies.

@blueberry:indeed

@wzulhilmi:mmg menarik.teater tuh best gila kot.lawak nak mampus

@sweet life:ill try my best okeh

Noury said...

Semua tempat ko dh pegi dik..mmg best...untung betul mak ko..eh..mak ko pulak..hahah..tim, aku punya blog iniblognonor tu dah berkubur..kalau ko tak kisah linkkan blog baru aku ar..boleh tak?hahah..blog lama budak office skodeng jadi bahan umpatan jek..so better aku buat baru, and aku ada copy paste ayat ko gak..sikit jek..tak banyak,kebetulan ada persamaan waktu aku sedih time tu..jgn marah balik malaysia kang aku belanja ko makan pepuas..!!;D

ini blog baru aku..
welcome..!!
http://iniblogakubeb.blogspot.com/

norhidana said...

kire melancong kt bath mmg penuh ngn kesenian lah ye... tp tgk bangunan dia mmg btl penuh ngn kesenian lah... utk yg suke seni bangunan2 suke lah kot...

tp makanan tu mmg tak agak2 penuh pinggan

Miss Ran said...

best2, bali mesia ni bwk buah tgn tok ktrowg k

dali said...

walaupun tak pernah baca novel meniti kaca tu, akak tergelak pulak kau tulis mahyun mati celah pokok.. wah..mesti meninggalkan kesan mendalam tu..

hatim a.r said...

@noury:mak memang untung sebab dapat souvenir

@norhidana:tapi best jugak bandar dia.klasik gila.makan buffet haruslah bagi kenyang hehe

@miss ran:bajet takde woh

@dali:itu scene sedih lah.sukati je akak gelak ces.mahyun tu berpenyakit nanar.waktu hujan dia pi merayau.tu yg jumpa mati terselit tu