Friday, January 28, 2011

Survive Hingga Clinical Year Part 3: White Coat Ceremony

Like i said in my previous post,petang semalam ada white coat ceremony at UCD O'Reilly Hall. This ceremony basically marks the beginning of our clinical year. Another 2.5 years of pure torture before we get our license to killtreat people.

It's like a mini convocation lah jugak,maybe sebab pihak universiti tahu kita-kita yang dah nak balik Malaysia ni tak merasa nak grad dekat Ireland,so dia kasi can lah berangan konon macam dah grad.

As the name suggests,in this ceremony we were given our official UCD lab coat. Kira macam simbolik ibu burung melepaskan anaknya terbang keluar sarang. Wadefak betul perumpamaan.

-Dean of medicine delivering his speech

Turutan nama adalah mengikut nama bapak. Jadi i was the third on the list. Macam dekat exam hall,nama selalu nombor 3 dari depan,saja nak kasi nervous lebih.

-Dari depan;anak Abd Razak diikuti 2 anak Ab Aziz

-saat mengharukan tatkala dipakaikan white coat. *teary eyes*

Lepas semua 200+ students dah dapat white coat masing-masing,its pictah time!!!! Ramai betul photographer nak ambik gambar,terus feeling celebrity.

-With fellow PMC bound students

-one of my groupmates from last semester,Claire

-Calon menantu,L-R; Manvir,Hariz,Yi Jiet,Deenish,Thariq

-JPA boys (with few MARA flers here and there)with the lovely JPA officer,Miss Afidah

-with the 2 Aliah's and Umi

-my partner for first semester's patient visit;Fiona Barnes

-1Malaysia FTW! with Tee Tat and Deen

It was a fun and memorable ceremony walaupun tak sempat makan sebab yang seafood and vege sandwiches semua habis. I know it wont get any easier from now on,sebab the last 2.5 years pun dah macam nak gila inikan pulak nak masuk clinical then nak start kerja. Scary gila sebenarnya,but i know i have awesome friends and family that'll help me get through this. Just like in the past 2.5 years. Owh dan tak lupa to blog readers yang sentiasa doakan yang baik-baik =)

xoxo


29 comments:

mummy liesya said...

Good Luck Hatim :)

NADDY KZAMAN said...

hahaha..banyak nye calon menantu, putih2 mungkin kerana efek weather ireland..tade kait, ok..congrats!!
semoga baju putih itu matching dengan sang steteskop kaler merah. baru rocks!

Siti Munirah Jaafar said...

btw goodluck doc !! untunglah nama bapak start huruf A. bole duduk depan. :D

BuNgA PuJaAn said...

selamat maju jaya hatim ^_^

sweet life said...

good luck hatim..
jangan risau...
semuanya akan dipermudahkan ALLAH..
jika rasa susah.. minta tolong dari ALLAH..
ALLAH lah yang Maha Besar...

gambatei!!

sweet life said...

owh.. by the way...
pasti akan kurang tulis blog kan..
tak pe...
kalo rase tension je..
tulis lah ok :P

Liyana said...

cepatnya masa berlalu kan.. tahniah dah sampai ke tahap ini. all the best untuk masa depan Hatim!

naza said...

should include ur name kat white coat baru boleh matching ngan stethoscope.. hehe

Natasha said...

Congrats & good luck 2 you..! Bila u ada klinik sendiri one day, we all cari you ok :) Buka kat soromban tau.

k.A said...

all the best with clinical years.

nama.aku.lynn said...

all the best young doc!so eksaited with all ur pics!=)

~ Kak Azz ~ said...

Salam 1 Malaysia.. =D

Semoga terus berjaya menggapai impian... ^__^

Tahniah dik.. ehh silap.. tahniah nak... =))

Calvin Charles said...

Hi, there Hatim! I really loves your pics and your style. I really want to be like you one day. Only time will decide it. You are so lucky because you got JPA scholarship. But not for me. :( I don't get that scholarship. Good luck, my dear friend! May Allah bless you!

Aliyah Zambri said...

Hatim!
Ello cakap dia paksa u letak gambar? wakakkakka.

Thanx for the picture! Nak curi masuk blog and facebook can can can? Bonda nak baca and tengok =))

Azmir Seed Fakkri said...

cool brah..tak tau ar aku merase tak pegi bulan 9 ni,iumc placement teruk kene slashed down..hopefully if it's not tcd,ucd pun boleyy

hatim a.r said...

@mummy liesya:thank you =)

@naddy:memang stethoscope kaler tu saje nk kasi outstanding bila padan dengan white coat lol

@siti munirah:tapi bila exam selalu kertas kena pungut dulu.tu yg tak best

@bunga:selamat maju jaya to u too

@sweet life:exactly my mom's words! have u been talking to her lately?? lol

@liyana:cepat gila!time flies when u have so much fun.rasa mcm baru semalam renew pasport sebab nk fly

@naza:nanti org kate over plak. (padahal memang teringin nk buat)

@natasha:lambat lagi tu hehe.

@k.a,lynn,kak azz:thank you =)

@calvin:it doesnt matter where u study at.local uni actually lagi bagus dari UCD!serius.

@aliyah:hehe ello memang.ambik je la u,bcos i pun cilok one or two from ppl's fb hehe

@azmir:insyaallah boleh.ireland is in a huge economic crisis now,they need foreign students' money hehe. but honestly,UCD is more fun than TCD.im not saying this bcos im a UCD student myself but TCD people will tell u the same thing haha

sweet life said...

x kenal pun ur mom.. how come i can talk to her?... haha it's just coincident je...

freeter farn said...

Nanti pi clinical year pakai lab coat yang ada logo UCD ke?

Papun, tahniah sekali lagi dan semoga berjaya graduate for the second time pula >.<

Ungu said...

OKAYY.

that one's cute.
but that one's adorable.
oh yang itu, hot sangat okay.

ah but,
yang nama hatim tu; omg he's super fine. :)

chittysarah said...

nice~~
look good and ghetto with red stetoskop tu..

banyak gak calon menantu
agagaga
anyway goodluck~~

carissa said...

omjayy! hemsemnya doc! *pang*

congratulations! ;)

Siti Nadiah said...

congratsss!gud luckkk:D

tipah_laling said...

gud luck. hatim...at last, kan?...phewwww...btw,all the best!!!

♥MAMASYAZA♥ said...

tahniah n gudluck hatim

fariza mm said...

congrats and all the best ya hatim! =)

hatim a.r said...

thanks everyone. =)

Calvin Charles said...

I love your blog!!!!!!!! You rocks!!!

dali said...

waa congrates..akak musykil, mane satu gelpren ko tim. takkan le takde kot..ko kan calon menantu pilihan wakaka..

Farah said...

All the best ! :)