Monday, January 3, 2011

Fort William 2.0:Skiing At Nevis Range

On the second day at Fort William we decided to go skiing. Tempat ski paling dekat dengan Fort William ialah di Nevis Range. Nak ke Nevis Range sungguh mudah. Boleh naik bas yang tambangnya halahai cuma 1pound 50sen. Tapi walaupun tambang murah sebenarnya agak jauh juga perjalanan ke Nevis Range. Dalam 15 minit lebih kurang menaiki bas nombor 41.

Memang kebanyakan tourist yang melawat Fort William semua spesis adventurous panjat gunung,camping,hiking sejak lahir. Jadi untuk blend in dengan masyarakat tempatan yang bertubuh cerdas kami spend satu hari untuk ski. After a year of literally zero exercise,one whole day of skiing memang boleh buat seseorang bukak yellow pages carik tukang urut kaki.

Dahlah memang cuak jugak nak try ski nih sebab pestaim,sebaik sampai nampak notis ini dekat kaunter tiket.

-fuh memang tak beri perangsang betul

And since none of us have tried skiing before (my two friends said they did it in Turkey few years back but im pretty sure they werent skiing.more like shuffling on ice), we paid for the beginners package. 2 jam lesson plus full equipment and whole day ski pass,42 pound seorang.

-the epitome of baju pinjam.they gave me size L -___-"

-few minutes ride on cable car untuk ke puncak gunung

Sebelum dibenarkan masuk ke dalam kawasan slope,instructor akan ajar basic stuff. Like how to wear your papan ski. And most importantly how to stop sebelum menjunam ke bawah gunung. Itu memang paling penting ah kan.


-with our instructor,Kate


There's not much snow on the beginner's slope. Kalau nak yang lebih curam dan bersnow there's a few other slopes in that area. Yang beginner punya slope ni dia macam ada alas dengan something yang teksturnya seakan-akan berus jamban.


Jadi speed anda taklah terlalu laju,tapi masih cukup laju untuk buat anda berzikir sepanjang perjalanan turun.

All i can say is skiing looks so much easier on tv. Tambahan pula kalau beginner memang dia ajar cara untuk stop yang paling tak attractive. Untuk profesional dan otai memang bila break ada efek ala-ala drift. Tapi untuk beginner Kate cuma ajar cara berhenti dalam posisi kengkang.

Like this.

-so freakin amateur T_T

But it was still fun. Definitely a new experience. Lepas 2 jam lesson, dan disahkan bertauliah oleh Kate,kami diberi pelepasan untuk ber-ski secara bebas. But we stayed on the beginner's slope ngeh ngeh. The one yang ade salji tuh gila babas curam weh kengkang macamane pun komfem terbabas bawah gunung.

Selepas beberapa percubaan turun full speed ke bawah diselangi 3-4 kali jatuh tertonggeng muka tersagat i called it a day. Walaupun paha siap cramped macamkan dah seploh jam ski,sempat juga ber-camwhore.

Align Center

All in all it was a great experience. Peak season untuk ski di Nevis Range ialah around Februari sebab time tu even the beginner's slope will be covered in snow. Selain ski,kalau anda cool sikit boleh try snowboarding. Tapi kalau tak cool langsung main sledge je lah dengan budak-budak. Takde siapa nak judge.

to be continued...


17 comments:

annis said...

best nya ! :)

syafiq rahim said...

gler seronok!

CouLeur de Chiqu3 said...

cable car yg selamat compare to cable car yang ku naik d guilin..

meh tgk sini...
http://chiqu3chill.blogspot.com/2010/07/silk-road-story-part-2.html

dali said...

wah gaya gambar2 terakhir mcm pendaki negara yg berjaya dalam misi gitu..

Natasha said...

Gambar kedua last tu patut pacak bendera Malaysia hokay..pastu bole simpan bagitahu cucu-cucu.."See..grandpa berjaya tawan eberest..."

Farah said...

Okay ! Wow , sangat best .

Miss Ran said...

gembira betol..hahaha

anisizatyA.J said...

love the two last pictures. the view so pretty!!

anisizatyA.J said...

love the two last pictures. the view so pretty!!

ogre_rina said...

gorgeous.

just give me inspiration untuk pergi before bukak sekolah

BuNgA PuJaAn said...

cara kengkang tu kelihatan sopan sedikit. ehehehehe

hatim a.r said...

my il cheapo camera didnt do it justice lah.the view was even more awesome in real life!everyone seriously need to go there

bugs said...

wahhhhhh!!!jeles weh,mmg cantik ah

sweet life said...

wohh... snowboard lah baru brother!!
feel dia lagi best..
terkehel buku lali pun berbaloi!!
no pain no game!! :P

nama.aku.lynn said...

-baju 1malaysia dah haa..naise2..=)
-tekstur ala2 berus jamban?!hahaaha,,mst besstt lain macam..
-"everyone seriously need to go there"...how i wish malaysia also have snow..nk main ski je g gunung kinabalu..jimat sket!haha~

Miss Ran said...

tahniah anda di tag..tak nk layan pon tkde hal la

naza said...

cam kat ice skating rink, main sampai sakit2 badan tapi seronok x ingat dunia