Sunday, January 2, 2011

Percutian Winter Terhebat:Fort William,Scotland

First of all,happy new year to everyone. 2010 has been a great year,so many things happened. Good and bad. But it ended with a bang. 28 haribulan disember yang lepas merupakan tarikh paling tidak akan dilupakan untuk i dengan 2 lagi ahli rombongan kerana tarikh tersebut menandakan permulaan winter vacation yang uh-may-zing.

Disebabkan cuti-cuti yang lepas asyik ke pusat bandar maju penuh pembangunan,kali ini destinasi pilihan adalah di ceruk dunia,atas gunung.Tiada manusia,cuma tapir dan ungka. Ok fine lah,ada manusia tapi cuti kali ini lebih mesra alam. Cenderung ke arah menikmati nature sebab dah jemu hirup asap bas justeru Fort William menjadi pilihan sebagai destinasi kali ini.

Kami 3 sekawan mendarat di airport Glasgow Prestwick awal pagi tanpa perancangan yang jitu. Gara-gara terlalu menumpukan perhatian pada peperiksaan akhir yang entah boleh score entahkan tidak,segala perancangan dibuat secara last minute. Tidak mengetahui apa untuk di-expect,trip ini menjadi semakin menerujakan.

From Glasgow,we went to Fort William by train.


Kalau nak naik train,jangan lupa book online terlebih dahulu. If you were to buy the ticket on the spot,harga dalam lingkungan 42pound. Kalau beli online boleh dapat half price,jadi sambil main farmville rajinkan diri dan beli tiket.

Journey menaiki train pulak ambil masa 5 jam. Lama gila sebab Fort William ni terletak di kawasan highland. Walaupun 5 jam tetapi usah gusar. Pemandangan sepanjang perjalanan sungguh lawa hingga patut rasa bersalah jika tertidur dan tidak menikmatinya. Rasa bersalah juga jika tak kongsi dengan pembaca belog,jadi murah hati spend seploh menet untuk pilih dan upload sebahagian gambar pemandangan di sini.

Sila kagumi.

We arrived at Fort William at night. Sebaik sampai memang dasar tembolok jin,perkara pertama fikir wajib pasal makanan. Atas gunung memang agak impossible untuk jumpa halal food. Jadi we go for the most halal dish that we could find.

Fish and chip.

Walaupun bandar Fort William kelihatan kecil di mata kasar,tetapi jangan memandang enteng facilities bandar ini weh. Semua ada. Tesco,Lidl,Morrison's adalah antara supermarket yang ada. Jadi malam-malam seterusnya dinner beli dari Tesco saja. Those pop-into-microwave-for 2 minutes-then-eat vege curry with rice were so good. Dah lah murah gila compare dengan fish and chip hambar. Sorry i memang tekak melayu,lapar sikit menggelupur cari nasik. Memang tak boleh bawak melancong perangai macamni.

-2 hamba sahaya membawa beg penuh berisi barangan Tesco

The main street in the city is called High Street. Dia macam down sized version of Grafton in Dublin. You can find almost everything there tapi if you are a shopaholic this place is not for you lah.


This small city is also surrounded by mountains. Dan the best part is ia terletak bersebelahan sebuah tasik yang besar.

-the last picture is my lame attempt at taking artistic photo teheeee

Kalau nak cerita pasal trip ini dalam satu entry memang akan jadi entry belog terpanjang di dunia. That is why ive decided to break it into several parts! Jadi lebih banyak story dan gambar boleh di share dengan anda =)

Nantikan next entry pasal our first ski experience,roadtrip epic seharian di atas kereta sewa,melawat tempat yang menjadi lokasi filem Harry Potter dan Maid Of Honour serta tidak dilupakan the legendary Loch Ness. Nantikannnnnnn nnnn nnnnnn *eceh konon nak buat efek gema*

to be continued....

16 comments:

Farah said...

Subhanallah , cantiknya pemandangan . Untunglah badan dapat pergi berjalan . Hihi =]

ashz_ami said...

hatim !!!! sgt dengki..
i reli reli reli wish i could go.. huhu..
nak sgt main ski ngn korg sume..
dhla tgk ur pics, tmpt tu lawa giler !!!!

plz plz plz go again wit me.. huhuhu..

nama.aku.lynn said...

picture yang bisa buat semua org teruja g holiday atas gunung!haha~nice2..=)

anisizatyA.J said...

skiing! cool! btw gambar last tak artistic pun. hahahah

bugs said...

happy new year!!!
wahhh,sgt kagum.cantik!mmg patut rasa bersalah kalo tdo ni

fariza mm said...

uuuuu bestnya!!cantik!!n fries tu nampak sedaplah sebab gemuk2... hehe

WZulhilmi said...

yeah entry melancong sudah kembali!!

Gunung ganang dia mmg epik weh! especially first pic! Kan bagus kalau makcik2 kat sini pun masa naik KTM buat crossword jugak sama macam pakcik rambut putih tu.. Hahaha

Yg gambar boat tu mcm creepy sikit sbb mcm org dlm dia pergi bunuh diri dgn terjun ke dalam air. Huhahaha (tiba2 aku perasan yg tu bkn boat - -")

Tips Melancong:
1. Bawaklah slave at least 3-4 org utk memudahkan perjalanan.

a's said...

what a beautiful world!

syuu said...

jalan lagi.

FatinArshad said...

wahhhh~~cantik nya.heEE.. <3

hatim a.r said...

@farah:ni baru sikit nih.gambar roadtrip lagi cunzz!

@aisyah:ill go if u pay for it haha.im pokai oredy

@lynn:everyone should definitely go to gunung

@anis:alaaaaaa

@bugs:kan?tu yg tahan mata walaupun dh ngantuk gila

@fariza:tapi hambar.ikan kalau masak sweet sour kan bagus

@wzulhimi:pakcik tu memang aktif.sepanjang jalan tak tidor buat crossword.komfem tak kena alzheimer's ni

@a's:indeed

@syuu:kadang2 berlari.

@fatin:ni baru teaser je nih.tunggu entry2 lepas ni cewah bajet saspen

la d0n$eja n0reul said...

pemandangan yang sangat mengujakan...

farahiyah zaini said...

waaahhhh ptt la sunyi sepi jek u lately..g scotland ye??same dgn one of my friend..she just came back from scotland last 2 day..

seriously mse memule my friend asked me cmne weather kt scotland..i n some of my friend yg lain pon advice die to cancel sbb thought it might b very very very cool n heavy snow over there...she was lucky enough sbb die kate kt sne x sejuk langsung.. uishh pelik2 weather lately..

scotland mmg best i was thinking to go there again for the 2nd time..

happy new year u!!! :))

puterakayangan said...

hrmmmmm...

juz a word 4 dis entry....

AWESOME!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

hatim a.r said...

@la donseja noreul:kamera ni still x dpt menggambarkan awesomenya pemandangan kalau tgk depan mata.gorgeous gila

@farahiyah:the bad weather tuh dh clear after christmas.just in time for my trip.syukur gila

@puterakayangan:2 words for you;thank you =)

Fatin Fairuz said...

Hatim..cepat2 upload lagi banyak story kat situ..confirm u teruja sakan nak pi lawat tempat harry potter tu berlawan kan;)