Thursday, January 13, 2011

Winter Trip 3.0: Bristol


OK ini last update. Lepasni nak study sampai pitam sebab tadi baru bukak notes respiratory tract infection memang gila blank macam tertelan semut satu balang. Pernah belajar kah semua ni weh? Di mana aku waktu semua ni berlaku? Padahal haritu dah study dah subjek ni. Padan muka kau sapa suruh excited postpone exam. *monolog dalaman*

Malam last sebelum pulang ke tanahair Dublin,dihabiskan di Bristol. Sebab memang departure dari airport Bristol justeru 2 hari 1 malam memang duduk dekat Bristol sambil berdoa weather Dublin jangan nak pedajal flight balik tiba-tiba nak snow ke apa.

Memang tak buat research langsung datang sini nak buat apa sebab memang dalam kepalahotak nak melancong ke Bath saja. Sampai Bristol terus ambil map tengok part mana dia label tourist spot.

So ternampak Cabot Tower. Now this is Cabot Tower;

Tapi tengah-tengah berjalan gaya pelancong clueless,ternampak signboard Cabot Circus. My friend who was supposed to read the map and get us to the tower kata Cabot Circus dengan Cabot Tower same thing meh.(no,its not the same) Forget the map,lets follow this signboard.

Bila sampai ke arah yang ditunjuk oleh signboard,ini dia Cabot Circus;

Its a hugeee shopping mall. This is not good,bisik hati kecil. Jualan murah di merata tempat. Setelah satu sesi monolog dalaman dengan diri sendiri,akhirnya mengalah lantas tanpa lengah shopping souvenir untuk mak bapak adik abang. Tambahan bila nampak kedai Guess semua benda nak kasi 50% ,hati ini memang pasrah dengan ketentuan.

Lagipun ini last chance nak belikan ole-ole untuk keluarga(cubaan merasionalize perbelanjaan) jadi mengapa tidak? Banyak sungguh outlets dalam mall ni ranging from kedai biasa to luxury retailer like Harvey Nichols. Bonda kirim spek hitam,masuk Harvey Nichols tengok spek Gucci harga 250pound terus rasa nak makan pasir.

We spent the whole day there. Siap dinner sekali which once again at a japanese restaurant.

Lepas dah sendawa wasabi,dengan beg-beg shopping semua bergegas ke Hippodrome to watch another pantomime show.

We watched Dick Whittington,and that night was the last night of the show. Tapi sebab alpa seketika di pusat beli-belah we arrived at the Hippodrome 10 minutes late.

Sebab bajet dah habis,we can only afford the cheapest ticket. Tu yang seat 4 meter dari bumbung. Tapi ok je sebab Hippodrome ni lagi besar dari Theatre Royal Bath. jadi stage dia pun besar lah jugak and the pantomime was really good,in fact better than the lesbian Aladdin we watched in Bath. Siap ada scene yang kena pakai spek 3D untuk tengok. Jakun gila okeh.

The next morning sebelum balik target nak pergi ke Clifton Suspension Bridge. Sebab semua orang yang pergi Bristol wajibulghunnah ada gambar dekat jambatan gantung nih. So bila tengok peta ada viewpoint yang dekat untuk ambik gambar. Nak pergi bridge tuh memang tak dapek lah jon sebab pukul 1 nak kena pergi airport dah.

So we walked along the harbour untuk ke viewpoint tersebut.

-sepanjang harbour boleh nampak rumah colourful.comel gilak oh

Lepas setengah jam berjalan,akhirnya sampai ke destinasi. Tercari-cari mana bridge yang diwar-warkan tu,rupanya dari harbour tuh nampak lah secoet bridge tu,siap kena zoom 4 kali baru clear. Hawau betul.

Tapi taknak mengalah. Gambar macamni pun kira ok lah. Asal ade.

Petang tu jugak balik Dublin. Sampai airport lalu duty free memang malas nak berbelanja dah sebab memang dah pokai. Tengok sign 50%,70% semua tak layan . Kental habis ni. Tapi bila masuk tempat perfume dia macam dah tau taktik menjerat pengunjung. Instead of putting 50% off sign,they put Buy 1 Free 1.

Cibai. Ini yang digelar perang psikologi. Dan ini lah penyudah dia;

All these are for family,none for myself.I know,you can thank me later by paying my rent in Penang.

Kesimpulannya,if you ask me what to do atau what to see in Bristol memang i tak tau nak rekemen apa. This trip to Bristol dah jadi macam boxing day trip. Tak menepati objektif percutian bajet.But i know one place that you must go when you are in Bristol; SUBWAY HALAL.

Yes! They have one of those in Bristol,memang tiap hari beli ni je lah.

Macam biasa bila dah post gambar makanan menandakan penamat entry. Jumpa lagi di masa mendatang dan doakan untuk exam i yang lagi satu paper tu. Memang trauma start semester dengan exam.haih

11 comments:

anisizatyA.J said...

Oh mannn i dah lama gila tak makan sushi. Heyyy you kuat gila shopping!! Takpelah for the family. he he.*ketawa sinis*

btw goodluck exams!

bugs said...

hehe,boleh tahan jugak u shoping,pndai pilih barang.uishhh tertarik ah ngn perfume 2.kalo xde org nk nti lelong kt blog haha

~roslinda~ said...

suka lah tgk gamb sume2 nye~cntik dan sgt jeles -.-
fuhhhh~
bila nak ada duit pergi sana ntah~hoh
gudluck btw~~:)

nama.aku.lynn said...

pggunaaan pluang takhir yg terbaik..bagus2..borong sgala bagai utk makayah..anak mithali nih..

norhidana said...

berjalan tak hengat, paliing tak tahan ngn godaan sale yek... heheheh
apa pun... gud luck utk exam nnti... sbb dh rehat banyak kan msti blh jwb nyer

hatim a.r said...

@anis:untuk diri sendiri beli seluar slacks je 2 helai.berenti ketawa sinis now.

@bugs:perfume jgn harapla xde orang nk.x cukup mungkin

@roslinda:tgk la sape fotografer dia kan.kalau ada sapa2 nk sedekah dslr lagi bagus

@lynn:balik malaysia komfem pow duit mak ayah.ni kira advance payment la ni

@norhidana:lagi lama cuti lagi lah susah nk menjawabnye kak

Wan Gerrard said...

bestnyer duk overseas..good luck exam ^_^

chittysarah said...

akhirnya best giler holiday~~

anyway goodluck for ur exam~~
may allah bless u!

..nOWa.. said...

wahahaaaa!! bestnya. Gud luck.

hatim a.r said...

thanks everyone!ill update soon!

Atie said...

hi, just stopped by your blog. u shouldve climbed the cabot tower and enjoyed d panoramic bristol view. and u shouldve walked along the bridge and enjoyed that eerie goosebumps... ;). I used to live in clifton, bristol, (the place of the suspension bridge & the colourful houses) and d photos in your blog have made me miss bristol! anyway, all the best for your studies!