Saturday, September 25, 2010

Pembaharuan Yang Tidak Perlu.


Entry ini ditujukan untuk Dato' atau Tan Sri atau siapa-siapalah yang menjadi taukeh tv3. Kalau Nas Ahmad nak respon pun boleh juga.

Ke hadapan Dato'/Tan Sri/saudara Nas Ahmad,

Walaupun setiap hari i berjumpa orang putih,belajar sekelas dengan orang putih,membeli belah di kedai orang putih tetapi jiwa ini tetap mendambakan keindahan negara kelahiran,Malaysia. Jadi apabila dah tinggal beribu batu jauhnya dari Malaysia,memang memerlukan satu medium untuk mendekatkan diri pada negara kecintaan ini.

Kalau anda semua rajin meneliti gambar-gambar yang di print screen di dalam belog ini pasti anda perasan yang website tv3 telah diangkat menjadi bookmark sebaris dengan website-website ternama lain seperti karaokeparty.com dan youtube di browser i.

Tv3 memang memainkan peranan penting dalam perkembangan minda i sejak dari kecil. Waktu zaman ibubapa kedekut lalu tidak sudi melanggan astro dahulu memang siang malam akan tonton tv3. Sebab ketika itu channel RTM tak berapa 'in' dan cuma ditonton ketika siaran doraemon dan tomatoman sahaja.

Justeru apabila diri ini dicampak untuk hidup beribu batu dari malaysia maka website tv3 sedikit sebanyak membantu mengubati homesick. Selain dari drama melayu yang berkualiti agak bagus, buletin utama juga memang wajib tonton setiap malam untuk keep track berita-berita hot di malaysia. Artis bercerai,menteri mencarut di parlimen,peguam serial killer ahh pendek kata semua yang sensasi ada di buletin utama.

Namun begitu keindahan website serba informatif ini tercemar sama sekali dengan pengenalan sistem baru yang dipanggil TONTON. Untuk makluman pihak tv3,website baru ini jika kita buka sempat jahit kebaya 3 helai untuk tunggu dia fully load. Kemudian apabila nak tonton Epilog Syurga Cinta terpaksa browse 10 menet baru jumpa link akibat layout yang tidak user friendly. Jadi apabila ambil masa begitu lama untuk cari link,maka putus asa di pertengahan jalan. Last-last terpaksa ke facebook untuk lihat gambar adik Mia Sara yang cumil. Apa ini?

Jelas sekali website baru ini membuat saya kelihatan pedophile di mata teman-teman serumah.

Kemudian video player yang ada di website baru ini juga sangatlah lembab kadar loadingnya. Memang lumrah,berita-berita hangat selalunya disiarkan di awal dan hujung siaran. Yang part tengah-tengah tu berita ekonomi dan bisnes memang Anandakrishnan dengan tokeh NAZA je yang berminat nak tengok. Jadi apabila tengok berita di website TONTON memang i akan fast forward part tengah-tengah ni. Tetapi apabila difastforward bukan semakin fast ye rakan-rakan sekalian.malahan semakin selow pula. Apakah ini semua??

Kalau di ireland yang kelajuan internetnya serba mampan inipun memakan masa untuk loading,cuba bayangkan mereka yang duduk di Nilai yang mengharapkan khidmat internet dari seketul Celcom broadband yang tidak berdaya saing.

Jadi diharap pengarah media prima atau sesiapa sahaja yang berkuasa di ofis tv3,sila kembalikan website tv3 yang dulu. Kalau mahu kekalkan perubahan ini juga harap tukar nama website terus.Jangan panggil ia TONTON lagi.

Bagi nama TUNTUNG.


25 comments:

Fana Flora said...

skrg ni klau nak kena cerita login dulu baru boleh tgk.. selama ni boleh je tengok online.

adrinaqamarina said...

eh kte ingat kte je cam ne tau. haha. rupanya ada ag. haha.

dulu best je. ari tu tekejut tuntung jugak bukak wajah baru diorang. aduhai. nak donlod pon macam tak ley dah skunk. apakah!

memang bila jauh3 ne, nak kurangkan homesick adalah dengan cara tengok citer3 melayu la

tira hashim said...

memang seswai name baru tu..


TUNTUNG!

mungkin tuntung lebih laju jugak dari TONTON...

ee..stressz jek nak catch up dramas..aigoo

nama.aku.lynn said...

stuju lah dgn nama bru tuu!!
TUNTUNG!hahaha..
btww..mmg baguslahh suraaatt nih!
try antar g melodi ke.999 ke..oke pe..hahhaah

Hidemichi said...

kan ke diorg dah kata...It's a new way of watching TV?...get use to it...hahahah!

WZulhilmi said...

owh website tonton tu ek? Dh tak leh tgk kt website tv3 dh ke? aku dulu pernak gak try g tonton tu.. memang gila slow weh!! even nk cari tajuk cerita pun makan berzaman nk keluar.. - -"

Tomatoman rulez!!

hatim a.r said...

@fana:kat website tv3 dulu pun kena login jugak rasanya.kalau x register mmg xleh tgk

@adrina:mula2 bukak woh macam canggih gila.sekali rupanya slow nk mampos akibat kecanggihan terlampau

@tira:lepasni memang layan dramamelayu.com jela

@lynn:ingat nk hantar aduan rakyat ah.untung2 puspavathy ramaloo datang interbiu

@hidemichi:new way of watching tv my ass.clearly this 'new way' is worse than the old one

@wzulhilmi:semua rancangan media prima dia himpun kat situ.takbley blah susah gila nk carik

mizz sue said...

setuju ngan kata2 ni..samapi sekarang xdapt nk tgok episod akhir ular emas..sebab ada tuntung tu..

la d0n$eja n0reul said...

sgt lembab...dh x leh layan epil0g syurga cinta...
n asenye t0nt0n tue juz limit tuk 60 minit je k0wt...ke bile dh lme sgt kne rest 60 minit cm2 ar....

Arash Libra said...

i loikeee!!

rotf!

FaznFaz said...

beb,
well said!!!! rasa nak tekan 'Like' sejuta kali.... hahahaha!!!! dulu, kalu nak tengok adamaya, just tunggu loading kejap, pastu, part iklan, skip je laaa kan???? nie, bab iklan yg awal-awal je laju pastu, TUNTUNG lari lagi laju....hahahah!!!!!

~Kak AZZ~ said...

Ekekekeke... Tu laa... akak hari tu nak login pon punya la siksa... manjang invalid username/password je..

Lepas tu, after 60 minutes, kalau ko biarkan je skrin tu sendirian, ko kena login balik semula... Ingat nak tengok Asmara dari first episod, langsung terbantut jadinya...

Dorang ni kadang2 buat perubahan ikut cita rasa dorang je.. Lagi satu, cenel TV3 ni asek hilang2 je siaran dia.. Mak akakpun naik pedap dah... padahal bukannya tv yang rosak ke apa... Kang tak pasal2 dia beli tv baru lak.. tak rela aiihhh... haha..

QeeS said...

betul2..mmg down giler sngt ngan tonton nie....buat pe la berubh kalu ke arah lebih buruk..useless je..

hatim a.r said...

@mizz sue:haha kesian gila final episod pulak tu x dpt tgk.final yg penting

@noreul:owh yeke?tak pernah pulak bukak lebih 60 minit

@arash:eh gelak2 pulak dia.ini masalah serius nih.boleh menjejas kualiti hidup

@faz:selalu mmg cmtulah.part yg xbes boleh skip2.yg tonton ni kalau dia dh play baik jgn usik.kalau x sampai sudah loading x habes

@kakazz:saya dh penah register kt tv3 dulu.sekali nk login pun invalid gak.kena la buat password baru ceh

@qees:itulah namanya perubahan yg tidak perlu

a's said...

sabau jela!

btw,nice blog yaw! :))

ogre_rina said...

hahaha~ serius bash tv3. tapi rajin jugak yea org disana bukak tv3.

hatim a.r said...

@a's:thanks a's!festaim nmpak kt sini ni

@rina:mana ada bash.ini teguran manja je.tgk mana ada carut2 pun,tenang jek

tengku_fir21 said...

boleh tak aku nak cakap website tu sengal dan paling teruk pernah aku layari..!

login dan blur...

dali said...

bab sempat menjahit kebaya 3 helai mmg tak sggup nak baca..hahahahahaa..aik nak tukar profesion jd madam popo kah?? (betulke nama popo tu yg jahit baju band ko tu) or rizalman?

Betty A. said...

1st time nak comment kat sini..heheh
masa raya aritu ok jer kan? sb dok marathon tgk samarinda.

tp skrg mmg la lembab....dh malas nk tgk dh. eh dlu kalau x login pon bole tgk online tv shows kan?

hatim a.r said...

@tengku:ya tepat sekali.mmg blur ah bila bukak

@dali:madam popo tiada penggantinya.seorang bisneswoman yg optimis

@betty:hi betty!eh if im nt mistaken website tv3 dulu pun kena login jugak.but atleast it ws user friendly lah compared to this new shiteous website

Balqis Riza said...

iyah!! tepat sekali entry ni..aku kt endon tu lagiiiii laaa speedy g slow cm siput vavi...satu haram tak dpt tgk kt tv3 tu..
alih2 aku frust, aku bkk oh tidak tak pon harakah daily..hahahha..

niceeeee

Monza said...

betul dow.. aku pon slalu gak lepak2 kat TonTon nih. memg selow gile nak mampuih!
xpe2, aku dah kasi link post blog ko ni kat twitter ahmad izham omar. kalo die kontek, ko pandai2 ar jawab. =P

roxychick said...

betol la dude! i'm so kencing (pissed? haha) rite now!

hatim a.r said...

@balqis:haha random gila dari tv3 terus bukak harakah

@monza:kwajja ko bagi dia buatpa??buat malu je haha

@roxychick:im pissed too!hancing dah