Friday, September 3, 2010

Hari-hari Terakhir Ramadhan


I memang jarang gila berbuka kat luar. Kedekut tu satu hal lepastu kalau berbuka kat luar ni leceh sikit. Tak feel makan separuh jalan lepastu kena rest sembahyang maghrib. Dahla maghrib tu komfem sambil baca alfatihah fikir ape lagi nak makan lepasni. Tapi haritu sebab puasa dah nak habis,dan i pun teringin makan kambing grill pusing-pusing jadi i pun pergi jugaklah buffet ramadhan dekat SACC Convention Centre.

Objektif sampingan adalah sebab nak teman my cousin yang putus cinta tu. Sejak putus cinta ni selera besar dia. Makan memang nak standard buffet je. lempang kang. Mula-mula plan nak pergi PJ Hilton konon nak all out lah makan sampai terkincit kat situ. Sekali sebab orang malaysia ramai sangat kaya-kaya,penuh pulak PJ Hilton sampai sabtu.cess.so last-last pergi SACC je la. Selamat duit aku..

The buffet was okay. other than the grilled stuff,macam biasalah ada nasik-nasik semua. But kuey teow ipoh dia memang mengecewakan. malu orang ipoh woh. tertumpah ginger paste kot waktu goreng.

I started off with desserts,


Sebab terpengaruh dengan note facebook cakap yahudi bijak sebab makan buah dulu baru nasik,maka berbuka dimulai dengan tembikai. Ada juga chocolate mousse,cheesecake dan fruit tart. Banyak lagi dessert lain tapi berjaya kawal nafsu yess.

Yang suwey nye kamera pulak tak bawak okeh. saat-saat penting memang suka tinggal kamera. Jadi persoalan mengapa gambar seperti makan dalam cuaca jerebu terjawab. ini diambil oleh kamera 2 mpixel henfon yang baterinya habis lepas 3 kali snap.


First round baru nih. Ada grilled lamb dengan sate. punya tamak ambik satay siap celup terus dalam kuah sebab tak muat pinggan. 2nd,3rd round punya food tak ambik pun gambar sebab henfon mampus. cibais ah ni yang rasa nak carik sugar mummy sponsor iphone.

So secara keseluruhan i think the buffet was ok considering harga yang very affordable. But yang menyebabkan buka puasa ini lebih mengujakan ialah....

-Elle bergambar bersama balu

I met my dear friend Elle dekat situ. She was with her family tapi last-last lepak dekat meja i jugak sembang-sembang =) Yang tak boleh blahnye petang tu i punyalah semangat alang-alang nak keluar berbuka,siap hantar kuih yang dia tempah from my aunty to her house. Sekali rupa-rupanya berbuka kat tempat sama. Kalau tau baik passing je kuih dekat situ,jimat duit minyak weh.

So kiranya sepanjang puasa nih ade la dalam 3-4 kali je i berbuka luar.yang lain semua duduk rumah je. Tapi tak kisahlah berbuka dekat manapun tapi yang penting dapat makan dengan orang-orang kesayangan. Bila dikelilingi orang begini ikan masin pun rasa sushi king.

Lastly i nak ucap selamat bercuti dan berhari raya kepada semua. Semua orang bayar roadtax jadi takpayah nak buat highway karak macam atuk kau punya. Samy vellu pun tak gengster macamtu waktu dia jadik menteri tol dulu.

14 comments:

FarahMadiha said...

wahaha! ikan masin rasa sushi king! XD

selamat hari raya juga kepada hatim! XD

~Kak AZZ~ said...

Punya la banyak tol kat sini, apsal lak tol Karak yg ko sebut ehh... Ke ko nak kata org pantai timur ni mmg gengster taim bawak keta... hahahaha... mmg gengster pon dorang tu... Lalu kat jalan kampung yg sempit mcm kt tmpt akak ni pon nak bawak laju2... apa kes.. kannn...

Slmt hari raya Tim... Tak dpt nak bagi kad raya sbb takde jual kat sini.. Nak kuar bandar maleh lak haiihh... Panassss.... haha...

bugs said...

selamat hari raya aidilfitri~

adrinaqamarina said...

sokong part last tu. kalo bebuka dengan yang tersayangs, yang tak best pon rasa best!

neway, selamat haru raya hatim! balek kampung kat perak ke taun ne?

LYnNlUv said...

slmt hari ry!
troskan ber-blogging tyme raya..mst lagi bestt!=)

RamenGrl said...

Selamat hari raya :)

hatim a.r said...

@farah:selamat hari raya

@kakazz:tu je hiway yg femes banyak orang mati.takde kad pun xpe la kak taun lepas dh dapat hehe

@adrina:opkos balik kg

@lyn:ade ke org nk baca blog time raya?

@ramengrl:selamat hari raya =)

WZulhilmi said...

aku pun pelik jugak apsal tiba2 gambar jadi kelabu asap.. Banyak gila desserts ko amik!! Rugi gila lah x dpt nk tgk main coursenya apa.. - -"

Ehem!! Ehem!! Dpt jugak jumpa buah hati hatim... Miahahaha =P

Miss Ran said...

hebat..bpe ringgit ler tuh..sok2 bole blnje ai gak wakaka

anisizatyA.J said...

yeayy da nak raya dahhhh!!!

noname said...

weyh.aku ni bukan setakat berbuka luar rumah. skrg ni kene berbuka luar msia. syahdu weyh syahduu +_+

Wangi Azhari said...

askum hatim oi..
dlm islam pon sbnrnya ade bgtau mkn buah dlu bru mkn mknn yg lain.mybe tula salah satu sebab rasulullah buka puasa dengan mkn buah kurma..ni aku tau pon sbb bace artikal..hehe..selamat hari raya bro!

hatim a.r said...

@wzulhilmi:mana buah hati mana????

@missran:puasa dh nk habis x sempat belanja hehe

@anis:nasib balik mesia.ingat raya indon.x pasal2 kena sweeping pagi raya

@tyra:sapa soh balik awal.pinjam notes weh

@wangi:tengs for the info!!

~alya^^ said...

hatimm,, i sukaaa!! haha, sbb publisiti murahan di sini..:p gmbar prada u berguna jugakkkk kn ..hehe..kata nk mintak gmbrr??