Monday, August 30, 2010

Top 5 Bandar Paling Keren Di Dunia



Sepanjang 2 tahun belajar di perantauan, alhamdulillah Tuhan kasi rezeki lebih untuk pergi berjalan-jalan. Peluang yang takkan dapat kalau waktu cuti akhir tahun form 4 tak bersungguh study kimia sebab nak impress cikgu Irene. walaupun sanggul rambut beliau palsu,tapi beliau cikgu paling vogue di hati ini.

Jadi untuk post kali ini mari kita lihat senarai top 5 bandar paling keren yang pernah dilawati sepanjang pengajian 2 tahun.

No 5: Barcelona

Barcelona is my favourite city among semua cities yang i pergi waktu di Spain. Sebab i memang suka bandar-bandar besar macamni. Maklumlah lahir pun dekat Kajang,celah pokok getah manetah,jadi bila besar memang jakun jugak ah kalau dapat pergi bandar.



-Sagrada familia

Architecture yang unik dan atmosphere nye yang rileks-rileks memang menambat hati.
Boleh korek entry lama-lama untuk baca mengenai Barcelona.

No4:Manchester

Walaupun bandar ini tahap kebersihan standard Kajang,tapi sebagai penduduk Dublin yang kekurangan restoran halal,kunjungan ke manchester pasti mengujakan. Sebab manchester banyak gila woh makanan halal,restoren cina yang jual kaki katak pun ade serve halal food. Sejauh mana kehalalan restoren tersebut,usah diragui.rezeki jangan ditolak.



-Old Trafford,winter 2009

Manchester juga tempat bersemayam sahabat baik dari zaman muda-muda di INTEC,saudara Amirul Afiq. Walaupun dah 2-3 kali datang tetap disambut mesra. syahdu. kau tak reti-reti nak datang Dublin lagi amirul??

No 3:Venice

Venice takdelah exciting mane,in fact it was a typical european city yang penuh dengan tourist.Tapi i just looove the water canal and old buildings. memang akan bosan kalau nak spend time lama-lama kat sini. But Venice is so iconic selalu keluar tv jadi memang dari dulu pasang cita-cita untuk sampai sini.




-eating italian food while watching people.bliss.

Entry pasal Venice juga ada dalam one of the CCBH episode.sila korek entry lama untuk membacanya.

No 2:London

I pun tak tau apasal suka sangat pegi London. Maybe sebab barang murah.mungkin juga sebab dekat kantin malaysia hall ade jual nasik campur. semua mimpi-mimpi indah makan ikan keli waktu di Dublin mesti terlaksana di sini.



-Naik London eye waktu lewat senja. feeling tourist betul time ni

Lagipun theres so much to see in London. Selalunya singgah sini sebelum balik malaysia. jadi sepanjang stay di London mood berbunga-bunga shopping souvenir untuk famili =)

Daaannn untuk Anugerah Bandar Paling Keren 2010,dengan penuh humble i ingin menobatkan *drumrolls pliss*.....





No 1: Nilai Bandar Elegan!!!!

Okeh,Nilai is not exactly salah satu city yang dilawati waktu melancong.But the fact that i ada peluang untuk balik Nilai setahun sekali,kira macam melancong la jugak tuh. Tak kira berapa banyak negara dan tempat yang dilawati, tanah tumpah darah tetap menjadi pujaan hati.

Walaupun depan rumah ada lembu berkeliaran =_="

Dahlah tarikh kepulangan ke Dublin semakin hampir jadi perasaan cinta sayang terhadap bandar kediamanku ini semakin bergelojak.

-ill definitely miss you mama..nasib baik dapat raya dengan famili fuh

Justeru dapat disimpulkan di sini,tak kisahlah negara mana yang dah dilawati,negara sendiri juga yang awesome. Tak kisah betapa kepam,betapa hambar,betapa ceruk ulu banat tempat tinggal kita.

Hujan emas di negeri orang,hujan batu di negeri sendiri.habis kutip emas jom balik ke negeri sendiri.

Saya bangga dengan negara saya. Selamat Hari Kemerdekaan yang ke 53.

ps:kalau i tanya apa tema kemerdekaan mesti sekor-sekor tak dapat jawab kan??pergi carik cepat.siapa tak tau baik duduk Nepal.

40 comments:

WZulhilmi said...

setuju gila dgn pilihan no1!! :) Tapi 4 lagi tu mmg teringin nak pergi. tapi rasanya lagi 20 tahun agaknya.. miahahaha... Weh2!! aku pun tak sabar nk balik kampung ni.. Yea yea!!

P/s:"1Malaysia Menjana Transformasi" adalah tema kemerdekaan tahun ni!!

neddie said...

I selalu nak pergi tempat tempat macam you tunjuk. lagi lagi london, mcm ada suatu feeling dekat situ. cewah ala ala cinta antara benua. insyaallah in 2 years time. betul best macam mana pun negara orang negara sendiri tetap dihati. selamat hari merdeka :D

HaRaShO HiDaYaH said...

pendek kata, malaysia tetap yg terbaikkkk!tak dpt byg kalo kena duk oversea yg lama2...br kena pi seminar pun dah nak nanges2 ingat makanan mcm2 kat mesia...waka waka...malaysia mmg heaven la!hehehe tp nilai tuh, erm...no komen la..hahahaha

LYnNlUv said...

yup..nilai is d best since da jdik student USIM,nilai..^_^
even xde la ap sgt..tp skrg da makin maju..giant pon da btambah maju...tu yg plg best..^_^
no wonder nilai akan jd big city 1 day..=)

adrinaqamarina said...

wah3. baru nak plan pegi old trafford winter taun depan tapi sebabkan nilai yang ranking nomb 1, kre macam kena tukar plan la ne.

selamat hari raya hatim :)

suehaily mohd jiwa said...

adoii la..baru nak release tensi sbb tgk byk sgt building architecture ni
bukak blog maribergebang alih2 tgk ade gak building lagi.ayooma
**pengsan 5 minit

btw teringin nak pergi london nak feel sendiri semua famous building architect kat sana.hopefully dpt pegi!!

la d0n$eja n0reul said...

wah! bez kan klu dpt merantau pelusuk alam cam hang....
tema kemerdekaan: 1malaysia menjana transf0rmasi....*hang tau x???*

bugs said...

wah,ye ye je aku ngt no1 tu tmpt kt luar ngra.haha.klaka abis ah,penat aku gelak..memang terbaik ah no1 tu ;p

zuera said...

hahaha...last2 malaysia gak tetap d hati..semangat patriotik btol ni..bgus2:)nyanyi lagu negaraku ckit:)

n Z r A said...

awal2 baca list ni i knew it u'll be putting nilai as your top favourite! haha..dah agak dah! weyh bile nak balik dublin la? tamau ke ajak dtg open hse raye rumah yg awesome ittew?

Liyana said...

Hatim, tahun ni takde kad raya. Aku tak sempat nak hantar kat sape2..selamat berpuasa n selamat hari raya hatim..oh selamat hari merdeka juga..

nizan zakaria said...

selamat menyambut hari ulangtahun kemerderkaan yang ke 53.

hargailah kemerdekaan yang kita ada selama mana ia masih dalam tangan kita.

sebab apa saja yang telah,sedang dan akan berlaku, semua nya dalam tangan kita.

ps: dah gantung bendera?

sweet life said...

hahaha... lawak.. tu je :D

hOnEYdEar said...

Apsal aku rase shadu tengok gambo ko peluk mak ko hatim? Siyes rase mood kesedihan dalam kegembiraan..
*Tersentuh jiwa ai seketika*

Happy Independence Day
Selamat Hari Raya Aidilfitri
and..
Selamat Balik Dublin.. =)

norhidana said...

salam hatim,

heheheh tersenyum sndiri akak baca post awak kali nih... betul lah wlau camne pun, negara sndiri, tmpt sndiri kene kite ingat kn.. lagi2 lah perantau cam hatim tuh

apa pun, hepi merdeka day n hepi hari raya... (seronok ek dpt raya kt melesia)

hatim a.r said...

@wzulhilmi:kalau ade duit wajib pergi nih tempat2 top 5.no 1 paling wajib pergi heehe.nasib baik tauu tema.

@neddie:i guess thats why malaysian suka sgt pergi london kot.mcm tenang je dok situ,my 2nd home la kirenye.wahhh matila perasan orang london

@harasho:makanan tu la kot faktor terbesar yg menyumbang ke arah homesick bila x balik

@lynniuv:best kan giant dh besar cmtu??kalau ade jusco,wayang mesti lagi mantop

@adrina:selagi x pegi nilai jgn pegi tempat lain!!wah ugut ni

@suehaily:ok la study pasal architecture.best ape.cuba hafal nama,mechanisme 90 jenis ubat kanser.pengsan 10 jam

@noreul:aihh tuan yg tanya mesti la tau jawapan die hehe

@bugs:ini menunjukkan nilai setaraf dengan bandar obersi.nilai world!!

@zuera:memang patriotik nih.bukan setakat negaraku,jalur gemilang semua dh hapal

@nzra:balik 16th sept.tapi rasanya x buat open house la sebab rumah dh kecik hehe.tapi kalau nk bertandang minum2 sambil makan kuih,itu mmg dialukan

@liyana:xpe ah.aku nk bagi fridge magnet kau pun x terbagi2 lagi ni.xpe ah aku tambah souvenir ireland sekali la nanti lepastu pos kat ko

@nizan:tu dia pesanan penaja.bendera x bli lagi la,tgh bizi buat kuih raya haha

@sweet life:ni mesti x tau tema ni

@honeydear:tunggu balik dublin nnt.sendiri boleh meleleh tengok gambar tuh T_T

@norhidana:wsalam kak,betul.bila dh kena duduk tempat orang lama2 nih baru tau menghargai negara sendiri

Balqis Riza said...

betul2!! setuju..wpon bandung tempat shopping yg best, mid jugak yg dirindui..ngahahaha!!

patriotik la plak entry ni..syabas sahabat! hehehe~

dali said...

entri ni kalau p.m baca confirm ko menjadi ikon belia tim. so sweet lah gambar dgn mama tu. syabas bete..

tengku_fir21 said...

haha..lebih suka london..dan canada kot...
london sbb ader dapur malaysia
canada sebab rakyat yang berbilang fahaman agama

Lyle Hikari said...

semalam baru je kene tny tema merdeka thn ni. so, opcos la bleh jwb.

1mlaysia menjana tranformasi!

ko nk xnak kasik duit raye ke aku jwb btol ni?? haha

sweet life said...

paham tema anda.. still bangga dgn negara sendiri... sekian.. =,='

~Kak AZZ~ said...

Org2 kat sini sibuk dok melombong emas sampai lupa semua... Jgn sampai tertimbus hidup2 dah la... huhuhu...

errr... lari topik ke tak ni ehh... hehehe...

•myraSHJ• said...

gambar yang yu pergi Venice pakai selipa Jepun mmg terbaik lah !!!
boleh jadi geng !

hatim a.r said...

@balqis:mana2 pun xleh celen mid sebagai tempat lepak paling best atas dunia

@dali:tadi rosmah call.suruh jadi maskot hari kebangsaan

@tengku:pergi london mmg untuk makan yeahhh

@lyle:yang kena tanya semalam tu sure xleh jawab kannn???

@sweet life:anda faham maksudnya.alhamdulillah

@kakazz:ade la kene mengena sikit.tang emas tu

@myra:summer time nih.panas tahap cibai.bila pakai kasut terus kepam sebab berpeluh

Ct SoLeHa said...

negara sndr la yg paling dikenang..tmbh dok negara org..hehe..

barcelona- sol ade keychain dia je..sbb kawan g sane bg..nak merase g oversea..xde rezeki lagik..hehe

selamat menyambut hari kemerdekaan

BuNgA PuJaAn mEkAr mEwAnGi said...

selamat hari kemerdekaan, hatim..
selamat hari raya juga.
mesti lagi berat hati nak tinggalkan nilai kan?
ehehehehe.

QeeS said...

waaaaaaaaaaaa..sungguh x sangka nie entry pasal merdeka..syabas yea! selamat hari merdeka hatim..gali emas cepat2..then balik ok (n_n)

-en.sani- said...

tolong upload gamba cikgu Irene...plizz...aku dengar pun menggelojak jiwa,,,

Nadira Hidayah said...

Eh, I tgk gambar pun boleh terharu meyh. Hee
U buat kuih apa je? Lpas ni boleh la buat entri cara2 buat kuih raya lak. ;P

tengku_fir21 said...

hahaha..ge london mkn jer lah..xkn nk naik eye of london plk..
mana nak cari masak lemak cilip adi dekat sini klu tidak ke london..hahahaa

hatim a.r said...

@soleha:jadi la keychain.ade rezeki insyaallah sampai la tu.tak salah berangan dulu ye tak

@bunga:same to u.mmg tgh sedih gila babas skang nih

@qees:setahun sekali.patriotik sekali sekala kan

@sani:kalau ada dh lama upload.rugi betul ah takde gambar die

@nadira:kuih bukan i buat.takde bakat la nk buat.my aunty yg buat,i tolong packaging saje

@tengku:masak lemak boleh buat sendiri.ikan keli je takde kt dublin

♥ zoe ana ♥ said...

u!! muka u macam ajai la.serious. (hahaha, gile takde related dengan entry pon)

wahh, macam teringin pulak nak melawat nilai, penah dengar orang cakap kalau nak beli curtain murah2 cantik2 and barang2 kawen pegila nilai. hehe.

ceklala said...

xlengkap hidup rasenye jika xmembaca blog anda walau sehari hatim! jd silelah update blog selalu yek hehe...tp mmg sume bandr2 top ni dambaan utk sume warga manusia!hahaha...

p/s: silelah ke blog sy jika ada mase kerana ade award menanti anda disitu ;)

hatim a.r said...

@zoe:nilai 3 bosan.haha overrrated kut

@ceklala:blog akan diupdet esok.i pwomiseee!

syamin ariffin said...

Hatim, i just want to say..
I Loikeeee!!!

Miss Ran said...

wah akhirnye dpt on9..windu kat tuan nye blog nih
eh silap entry nye...ko lhir kajang cerok mne????

Miss Ran said...

wah akhirnye dpt on9..windu kat tuan nye blog nih
eh silap entry nye...ko lhir kajang cerok mne????

hatim a.r said...

@syamin:i loike it too

@missran:woh rindu sampai komen 2 kali nih.adela ceruk manatah kat kajang tu

ザ-sylver-shooter said...

whoaa...pengen benar mahu ke manchester..

Amalina dan Benda Kecil said...

omg!bot kat Venice tu cantek tu cantek sangat!!!