Monday, October 4, 2010

Di mana Semangat Ber-open House??


Last few days i tak tahu apasal tekak buat hal. Asyik mengidam makanan Malaysia. Mengada gila ok nak mengidam bagai,perangai mengalahkan ibu mengandung anak in vitro. Padahal tak sampai sebulan balik dari Malaysia. Lempang nak? Antara yang rasa nak sangat makan ialah mee kari. Selalunya kalau musim-musim raya ni ada je open house. Jadi probability nak makan mee kari free memang sepatutnya cerah.

Tapi mungkin krisis kewangan global memberi impak pada orang-orang Dublin. Takde dah invitation open house ceh. So i decided to take matters into my own hands. Lets go to Nyonya!!


Nyonya is another Malaysian restaurant yang serve halal food. The owner and staff pun Malaysian jugak. Jadi bila makan kat sini memang feeling kopitiam cina.

Harga pulak a little bit expensive compared to Proton House sebab this restaurant lagi posh sikit. Deco pun ala-ala chinese restaurant,kalau proton lebih ke arah mapley.


Service dahlah excellent gila,amoi cina dari Ipoh. atteee weh orang kampung teman le tu yob! Ambik order pun cakap melayu je siap sembang-sembang lagi. Tengah sembang-sembang terfikir ini Dublin ke Tanjung Malim?

Menu pulak banyak variety. For starter,this tahu sumbat is highly recommended.


Its not a conventional tahu sumbat. Dia macam potong-potong tahu tu lepastu longgok sayur on top of it,lepastu letak kuah kacang. But it was good!!
Sambil makan starter, gigih belajar guna chopstick supaya nanti mee kari sampai takdelah nampak sangat macam tak reti guna. Air muka perlu jaga.


Portion makanan memang banyak,berpatutanlah dengan harga 10 euro semangkuk. Tapi kalau nak convert jadi duit malaysia memang termenung sejenak sebelum makan.


And finally to wash it all down,Malaysian way, i had teh tarik.


All in all, Nyonya memang best eventhough sedikit mahal. Sekarang mana aku nak carik restoran yang jual nasi kandar??!

25 comments:

adrinaqamarina said...

oke! rindu nasi kandar. u masak nasi kandar, nanti i datang makan. haha

nama.aku.lynn said...

nyonya..nyonya...

teman pon orang perakk..attee teman tringan bebenor nk rase!hahahha

p/s::siapkan green tea lagi!^_^

s.g.b.b said...

Memang susah kan nak cari
makanan Malaysia dkt oversea.

Tidakkk..

Antara google cari place,
dengan belajar memasak :D

Iktibar drp pengalaman Hatim,
i nak belajar memasak sebelum
smbg study jauh2,thanks. (:

-en.sani- said...

hatim, kat dublin boleh dapat ikan patin tak? ikan belanak masak pindang ke?

hatim a.r said...

@adrina:mana pulak nk carik rempah kari nasik kandar tu? T_T

@lynn:apekehe teringin nak rase mee kari dublin. Tepen nun ade wehh

@sgbb:takpayah belajar expert2 sgt.nk tunggu sampai overseas baru blajar pun boleh.tapi mula2 tuh macam tahpape la hasil die

@sani:ikan yg fresh ikan omputeh je.ikan sungai mane nk jumpe

~Kak AZZ~ said...

Sedap sangat ke nasi kandar tu ehh..? Akak tak teringin pulak nak mencuba... maybe akak elergic sikit dengan 'mamak' ni... hahaha..

Apa kata ko kandar je la sorang mamak dr Penang, bawak pegi Dublin sana... hehehe...

little white diary said...

nak nasi kandar ek..nanti kitorang post dari malaysia nak??..haha..tapi sementare nak tunggu sampai dublin rasenye sempat basi dulu kot nasi tu ngee..

bugs said...

wahh meriah ah tauhu sumbat tu.nmpak lagi sedap dr tauhu sumbat kt mesia hehe.kalo kt mesia,sayur pon letak sket je

nama.aku.lynn said...

nak rase lah..
mane taw ada perisa tambahan bagai..hahhaa..mee kari 10uero..sape taknakk...hahhaha

Suehaily Mohd Jiwa said...

'atteee weh orang kampung teman le tu yob!'ini fevret quote ni!! suka gila kalau makcik2 cakap mcm ni kat kg!
teh tarik dia menawan(kahkahkah bkn nak comment mee kari.tah pape)

KEMA said...

lor..nak nasik kandar ler pulak..selera encek nih mcm org ngandung 7 bln 3 hr je..hehe

dali said...

akak rasa ko rindu kg pasal bukak blog nampak sawah padi kat header tim.. lawa gile gambar tu mmg rasa damai je..

norhidana said...

salam hatim,

banyak gk ek restoren makanan melesia kt dublin tuh ek... senang lah ek nk cari mkn kt situ...
akak tgk mee kari tuh pun dh terliur... banyak isinyer penuh

mahal skit takpe jnji puas hati n berbaloi2

irma-ain ibrahim said...

kalau nak rempahnya boleh lah tolong poskann. pastu masak sendiri lah.
kata ada housemate budak penang. kalau tak reti masak masukkan je dalam oven housemate camtu. :D :D

WZulhilmi said...

klu aku bila dh mengidam tiap2 minggu pegi nyonya tu.. janji tekak aku puas.. hahahaah!!

tak boleh mintak sudu ka?? aku pun tak reti nk guna2 chopstik ni..

semedang cakap perak bila jumpa amoi tu.. hahaha

ajid said...

wow, dublin ade msian restoran.gile best. at least kalau craving nak teh tarik or mee kari tak yah susah2 kena msk cam kitorg.hish!

hatim a.r said...

@kak azz:nasik kandar melayu lg sedap sbenanye dari yg mamak punye

@lwd:kalau post rempah ke logik la jugak.nk pos nasik kandar sebungkus,sampai pos laju posmen dh buat breakfast

@bugs:sedap pulak tu kuah kacang dia!terus rasa nk ciplak resepi

@lynn:rasa mcm kat malaysia punya je.tapi mahal -_-"

@suehaily:attee kate orang perak,mesti la cakap perak.

@kema:itulah..haih

@dali:saya pun syak gitu ah.tgk gambar kampung2 ni memang menggugat sikit

@norhidana:wsalam.byk je sebnanye restoren halal,tapi masak kadang2 lagi sedap annnddd lagi jimat.

@irma:nk harapkan housemate penang masak nasi kandar??hak ptuiiihhh.dia kat penang tu selalu beli je takde maknanye dia masak

@wzulhilmi:gila nk makan tiap minggu..tambang bas dh berapa,makan dh berapa.bankrap teman yob!

@ajid:sekali sekala mengidam boleh la.nk masak macam malas pulak semalam

[i.l.y.a] said...

opah masak mee kari semalam. Ada kerang, pastu pekat. Letak telur rebus sket kt sblh. Sedap gila i tell you! Haha.

mimi mn said...

Seronoknya! I dekat Puncak Alam dah dua minggu kempunan makan mee kari tapi kedai tu asyik-asyik tak jual. *drool*

~IHSAN AZ~ said...

haha, mmg mahal,kene hirup sampai ke titisan terakhir,huhu, satu jer la, jngn convert awal2,biler dah habis makan baru convert euro ke rm,huhu.....

hatim a.r said...

@ilya:SHADAP kau!!kirim salam sama opah.cakap aku merindui beliau.tanya sekali nk ole2 tak taun depan balik nih

@mimi:kalau kat malaysia pun x bley dpt mee kari x tau nk cakap apa lagi.sila cuba dgn lebih gigih

@ihsan:aku bila berbelanja boros mmg x penah convert haha.bila nk sedekah dekat charity baru carik duit kecik.keji siot

Arash Libra said...

bukan termenung..tp trus tergolek dog! muahaha

az said...

gambo pun dah menggiurkan, apatah lagi kalau betul2 masuk ke perut. ditambah lagi dgn harga 10 euro, memang harus terasa lazat lagi nikmat! ahakz.

hatim a.r said...

@arash:sekali sekala takpa.

@az:mmg sedapppp!!wajib cuba ni

mimi mn said...

harus tunjuk usaha gigih telah berhasil! :)

http://poploudmn.blogspot.com/2010/10/jola-joli-jiwa-hepi-dan-ceritera-raya-2.html