Friday, October 22, 2010

Medical Student Syndrome


All this studying has taken its toll on me. Woh gaya cakap macam dah banyak sangat je study kan. Im in my third year now jadi subjek semester ini memang banyak clinical stuff and whatnot. Jadi bila dah setiap hari bergelumang dengan perkara-perkara negatif sebegini sedikit sebanyak akan mempengaruhi kesihatan mental.

Now kalau baca symptoms penyakit-penyakit ni mesti terasa 'eh ni macam ada kat aku nih'. Haaa psiko tak tuh?? Macam haritu i baca pasal bacterial infection ke apetah tiba-tiba ada simptom rash or redness of the skin. Sekali jumpa pulak seketul tanda merah-merah kat tangan,terus cuak weh. Padahal itu kena minyak waktu tumis bawang semalam. Drama sekejap.

Banyak penyakit-penyakit nih share symptom yang sama. Coming second after diarrhea,antara simptom yang femes adalah feeling tired/lethargic which i rasa ada pada diri i weh. Ini bukan drama tapi betul-betul punya.

Sejak dua menjak ni i rasa ive lost that spark(waaahhh statement!!). Dah tak bersemangat menjalani hidup malahan sentiasa berasa letih lesu yang menjurus kepada overslept setiap pagi. Lepastu makin hari makin malas, nak socialize pun takde mood which is why im not going to that Dublin Games Dinner this weekend. Ok maybe memang selama ini dilahirkan malas tapi sekarang semakin ketara kemalasan dia.

-tempat belajar sepah

-tempat tidur sepah

Baju yang buat laundry minggu lepas pun ada dalam bakul tak lipat-lipat. Somebody slap me now. I cannot let this kemalasan and tiredness ruin my life. So i kontek my family's doctor, Mama. She's a doctor trapped in a teacher's body. I swear.

Here is our conversation in YM the other day;

BUZZ!

me:mama i have a problem
mama:??
me:sekarang asyik cepat letih la.kelas satu jam pun tak boleh nak concentrate.
mama:owh tu kurang vitamin. pergi beli supplement.


See what i meant???history taking less than 10 seconds dah boleh diagnose penyakit apa. Gila gempak doktor ni. Beria-ria suruh beli supplement pulak tu. The thing is,selama i hidup nih the only supplement yang i rasa berkesan is this;


Tapi sejak kebelakangan ni mungkin dah overdose,so dah tak berkesan lagi. Jadinya tomorrow malas atau tidak i kena paksa diri pergi ke city to buy supplements walaupun i tak tau nak beli apa.Any suggestions anyone?? produk Dr Rozmey mungkin??

43 comments:

Miss Ran said...

doc kpd anak2..bese la tuh
dr rozmey tu ubat kuruih...
try ubt gingko pe ntah...tu pon kalo ade kt sne

Tijah said...

cobalah evening primrose oil dik...

~HuSnA ShInA RaZaLi~ said...

haha...at least kmi pon stress ngn final exam n thesis..tp xde la tmpat tido secomel tu..

redbirdfe said...

i ambik appleton multivitamin and evening primrose oil plus omega 3.

berkhasiattttt! hehe

Suehaily Mohd Jiwa said...

apakata try supplement dr rozmey movie dua alam,habis hilang semua benda2 yg dah study lenyap terus!

Fana Flora said...

ganas gile kau tdo. apakah kau bermimpi buruk? haha

anisizatyA.J said...

Beli la cod liver oil. Works for me, serious.

~Kak AZZ~ said...

Apa kata ko cubo cappuchino avail lak Tim... gantikan neskepi tu... kihkihkih...

*takut aiihh nk makan supplement2 ni.. takut alahan je...

hatim a.r said...

@miss ran:manalah tau dr rozmey ada buat produk multivitamin ke..gingko biloba eh?nnt kena tanya pharmacist tu la

@tijah:akak dh cuba eh?mmg bagus ke?

@husna:macam tempat beruang mengawan dikatakan comel??haha

@redbirdfe:wah ramai rekemen primrose nih.mcm bagus jek

@suehaily:kalau nak rambut cantik macam beliau,kena ambik tu

@fana:tengah malam bilik panas pulak.tu yg sepak-sepak duvet tu ke tepi

@anis:tried that waktu f5.i cant remember berkesan ke tak.but that thing is too huge to be swallowed!!

@kak azz:kopi dh tak berkesan dh ni kak.i need something strongerrr

Nazeerah said...

pharmaton mungkin??

first time comment..
like ur blog btw :)

Wangi Azhari said...

try spirulina, klu minum mlm, pg bgn bdn segar..otak cergas..dats what my mum said,sbb die yg amik suplement tu.

dheA said...

try la gingko...
sngt berkesan..

nurul_cahaya said...

B complex kot..tp saya akan katakan 'tidak pada supplement'..ceh..

Siti Mashitah Saidin said...

mmg bz nih~

carissa said...

wah wah dah terer letak watermark kt gambar. ha ha. :P

neddie said...

supplement yang ini free.
minum air banyak2. so it will generate oxygen to your brain which can make you think positive things.
bila dah think positive barulah ada tenaga :)
btw nice header !

azuaNi kasiraN said...
This comment has been removed by the author.
adrinaqamarina said...
This comment has been removed by the author.
adrinaqamarina said...

same here, bila belajar benda3 camtu, terus rasa tak normal, mulalah membayangkan macam3. call mama, cakap kat mama

"orang macam tak normal la mama"

aduhai.

lately, memang rasa malas betul. haish. kena rotan sekali dua baru oke kot. giler kejam.

wahai penyakit malas, silalah nyah jao3 dari kami. shu3

hatim a.r said...

@nazeerah:what took u so long to drop a comment here?hehe hmmm pharmaton mcm femes

@wangi:mmg kena minum malam ke?kang minum tiba2 hyperactive tak boleh tido plak

@dhea:insya allah.tgk la berapa euro harga haha

@nurul:same here!i dont fancy supplements.but thing is my mom insisted.so cakap emak kena dengar

@siti mashitah:takdela gila2 bizi.exaggerate je lebeh hehe

@carissa:haruslah batak sikit kan haha

@neddie:yg ini pun one of my mom's typical advice.drink lotsa water.aaannndd i do drink alot.tapi annoying gila setiap 10 menet nk terkencing

@adrina:maybe its the weather kot. kat sini dah autumn so sebab sejuk tu yg jadi malas tu

semua hijau said...

hmmm...nie mst dah homesick sebenarnye kan...btw future doc pn tanya org nak supplement ape kan...pelik tu.hu3...just get a very quality rest and insyallah u will get that 'study spirit' later...

syamin ariffin said...

Salu telan nescafe pn bahye gak..
Dah stay up x hengat dunia..
minum nscafe berjug2..hahaa..
pagi esok dtg kelas,mmg mata segar, tp otak blank..
Lect ckp ape2,satu habuk pn x masuk otak
* mama is the best doctor ever.=D wee~

adrinaqamarina said...

eh lupa nak cakap, rambut baru ya? nampak sedikit skema daripada biasa~

suka rambut before ni ag.

neway, sory :D

ANIS ASILA said...

mengalami benda yang sama jugak. sangat sadis. tapi keadaan ni hanya dirasa bila nak dekat2 final exam. waktu yang sangat tepat dia keluar, haish. -.-

BTW, HEADER ANDA KELIHATAN HEBAK, SUKA MELIHATNYA. (:

mimi mn said...

samelah, my mum insist jugak makan vit c and cod liver oil. makan bila ingat je. haha.

tapi I tak makan sayur jadi wajibul ghunnah telan vit c tu. hari tu pon sikit lagi nak kena paksa bawa Scott's Emulsion. Pheww


have a visit on my belog and kita boleh compare meja dan bilik. Astaga. Memang berkurang lah markah menantu pilihan.

hatim a.r said...

@semua hijau:sebab future doc lah kena tanya.belum grad lagi maa.kena ada second opinion dulu

@syamin:nescafe tu bagi takbley tido je.padahal kepalaotak dh takboleh terima pape dah

@adrina:the colour damaged my hair.so have to chopped it off a bit

@anis:dekat2 exam memang selalu mengada-ngada kan?biasa dia heppp

@mimi:tu yg kena beli jugak tu.kang x ikut cakap mak dah kira derhaka pulak

WZulhilmi said...

2 gambar kat atas sedang terjadi kat aku sekarang.. busy beno!!! tido pun kul 4-5 pagi. bangun kul 9-10.. last2 kluar mata panda.. - -"

aku x reti mkn supplement2 ni so x leh nak tolong. Tapi klu ada satu cwn saiz venti dr Starbucks utk stp mlm amat membantu.. *ROBEK DUIT!*

aidabh said...

wei.bukan primrose tu utk wanita2 ke so nnt time nk period atau menopause tak de effect sgt ke?

ak tak sure la tapi tu kawan ak cakap kt ak dulu.

btw.try la tukar minum teh pulak.green tea.

~Kak AZZ~ said...

Dulu pnh dpt emel psl spirulina ni... Katanya ditanam dalam kumbahan najis bab*...

Tak tau la setakat mana kebenaran emel tu.. Berhati2 aje la dlm memilih supplement ni ya...

Susah2 sangat ko gigit je ais ketul Tim... Asal rasa ngantuk je ko letak la ais tu atas kepala.... kihkihkih...

Arash Libra said...

yg i nak komen only:

heading picture & profile pic FB adalah sgt vintage! kelez ko maria! muahaha...

stock model gucci dah ke ni?? hanis...owh hanis..(cari hanis) cabotssss

nama.aku.lynn said...

ur mama is great lah!
terror2!^_^

btw,nescaffe pon da immune kot dgn ur body..thats y lahh..and that same is the same thing that happen to me laa..
so..sila cadangkan how to pulihkan pyakit mcm ni..rs mcm parah je..tkut3..

suplement dr.rozmey???!
hahahhaha..mai cek tolong order..nak produk apa??hahaa

Suey Al zahra. said...

evening primrose oil,cosway !
sama pendapat dgn kak tijah..

nak lg senang Vitamin E.
Dulu zombie,kini sihat dn cergas :D

~ I M A N ~ said...

tokojut mak!!
dah lama tak buang masa kt blog u..
skali bukak tadi..tudia!! besaq muka dia..
dh siap mengucap dah..
ngehehee..

Liyana said...

syndrome dental student. tengok muka semua orang rasa nak diagnose malocclusion, face profile segala.

oh, tryla spirulina atau higoat product atau multivitamin di mana2 fmc berhampiran

sekian ^_^

lia lousy said...

berhati hati pilih supplement ni sebab i baru makan ubat ginko seven seas ni terus naik selera makan. ni tak tipu. selera makan bertambah 3x ganda ( asal nye tak lah kuat makan mcm ni. ececeh ). makanya, berhati hati dalam pemilihan ubat tambahan ni ye doctor ;)

..nOWa.. said...

cuba try bawak tido lamaaa sikit..bangun2 sure cergas! hahaa

tengku_fir21 said...

nescafe paling mujarab!hahaha..tapi bila tak amik rasa mcm 'tak lengkap' hidup...
tapi sekrg aku minum kopi seminggu sekali


p/s;ko semakin popular yer,bila bdk upnm tu post pasal ko dekat blog dia.. ;p

hatim a.r said...

@wzulhilmi:eh mmg semua orang pakat exam ke skrg nih

@aida:thats what my fren told me as well.green tea dh lama try dah haha

@kak azz:alah emel-emel ni bukan boleh caya sgt.adeee je nak kaitkan dengan babi.cuba bagi bukti dulu.kalau kementerian dah luluskan maknanya halal le ubat tu,kita tawakkal je

@arash:FYI ini bukan di shoot oleh hanis.beliau tak boleh diharap,tempah custom album sampai sudah tak buat-buat

@lynn:ke mana tumpahnya kuah ye tak?haha tolong order tiket wayang 2 alam dari dr rozmey

@suey:ni mcm dapat komisen cosway je promot nih hehe.

@iman:tula sapa suruh lama x jenguk.kan dh ketinggalan zaman

@liyana:tapi sini susah nk jumpa yang halal lah.kena carik yang suitable for vegetarian which is quite rare jugak since almost every capsule buat guna gelatin

@lia:tq for that reminder.yes the last thing u need is excessive appetite.lemak yg ada pun tak terbuang lagi nih

@nowa:cadangan bagus tapi tak praktikal memandangkan skrg masa terdesak hehe

@tengku:sapa budak upnm??

Wangi Azhari said...

No lah..my brother pon amik bende ni gak..die ok je..mmg sblom msk tido die minum.esk pg bangun mmg segar bugar..tp xtaula kat u..mane tau u spesies lain..hehehe~~

Miss Ran said...

p survey tgk dr rozmey usahakan tak?

erm yup..tp kalo makan mende alah tuh gerenti ke ley baik

bek g cari buah2an..sayuran..n vitamin2 y dperlukan bdn hehe~~~akar kayu lagi mujarab kot

sronok soppin!!!

hatim a.r said...

@wangi:boleh eh??my fren beria cakap itu untuk kalau menstrual pain semua haha

@miss ran:lupa nk bawak shopping bag.so x jadik beli buah tadi

Miss Ran said...

ooo kat sne mmg tak de plastik kah?
beli byk2 k

Goldman said...

COD Pamp Suisse Lady Fortuna 10 gram.

Untuk harga emas jongkong dan lain-lain yang hebat sila hubungi kami di goldman999.9@hotmail.com.

Harga lagi murah daripada Habib, Poh Kong dan dealer2 lain. Bekalan antarabangsa.

Rebat tunai segera RM 1,000 hingga RM 1, 500.

Harga belian semula yang hebat.

Terima kasih.