Sunday, October 24, 2010

Tips Menangani Stress Dan Keletihan


First of all,thank you everyone for your suggestions untuk my last post. Honestly im not a big fan of pills,but disebabkan ini permintaan bonda maka molek untuk dilaksanakan. Penting okeh mengikut saranan mak sendiri,tak caya tengok Malin Kundang.

Jadi di pagi Sabtu yang hening ini,seorang anak soleh bangun dengan gigih untuk ke city dengan niat mencari supplement. So i went to a pharmacy. Nak beli mendalah tu mestilah pergi farmasi, duhhh takkan pergi La Senza pulak. Yang itu supplement lain.


-hickey,not a very appropriate name isit?

I jumpa Pharmaton,yang memang direkemenkan untuk orang-orang yang mengalami simptom lemah lesu nih. But this is Ireland so nak beli apa-apa kena consult pharmacist dulu,in case ada bahan-bahan terlarang di dalam pill tersebut because the last thing you want is to take daily dose of BABI every morning. Kadang-kadang kita ni alpa yang most pills dibuat dari gelatin.

Lepas dia check memang konfem pharmaton ada animal products di dalam nya. So i asked for alternatif lain yang suitable for vegetarian. 20 minit carik tak jumpa. I gave up and walked out with these stuff instead;


Feeling borderline unsatisfied i decided to just jalan-jalan window shopping je sebab dah lama jugak tak menjamu mata di city. It was during this aimless walking that i got a revelation;




I just realized they are having a mid-season sale now. This is a sign. Lagipun its been a while since i bought something nice for myself(ehem trying to rationalize my spending here). At the end of the day i balik ke rumah with big grin on my face carrying this;


Walaupun gagal menemui supplement, i did went for therapy. Retail therapy, and im feeling so much better already. So in conclusion MONEY is the best supplement.

ps:mama jangan risau,im going to farmasi dekat dengan rumah ni esok untuk carik supplement yang mesra muslim.


31 comments:

nama.aku.lynn said...

the other way of therapy!oke je!=)

adrinaqamarina said...

kalau stress, memang salu ajak housie pergi shuping3, bila dah dapat pa pe, baru puas nak belajar.

terapi untuk diri sendiri tu jugak.

WZulhilmi said...

therapy mcm ni sgt bagus!!! Zhurmm bila last time ak buat therapy mcm ni?? 4 bln yg lepas.... demm.. i want my life back...........

a's said...

shopping memang therapy terbaik!

redbirdfe said...

tadak duit!!!!! uwaaa

Wangi Azhari said...

the best therapy i think??
cergas minda dan tangan membelek baju yg sesuai..heheheh..!

Miss Ran said...

terapi tok orang y tak berduit ade?(muke inesen)

anyone of us. said...

eh,baru td ternampak muke awak dekat malaysia. (entah sape2 tah)

btw,blog yang menyeronokkan.

Fana Flora said...

shopping is the best therapy. kot2 kalau kau tak berapa nak sihat, g la shopping. mesti lepas tu sihat :DD
semoga kau sentiasa sihat ;)

hatim a.r said...

@lynn:tapi x boleh amalkan selalu ni

@adrina:tapi bila tgk credit card bill stress balik haha

@wzulhilmi:go get ur life lah.go out,GO

@a's:tidak disangkal

@redbirdfe:shopping kat pasar malam sudah ah.asalkan beli something

@wangi:berpeluh tangan tengok sale sana sini.hyperventilate sekejap

@miss ran:ada.pergi window shopping hehe

@anyone of us:thanks!sapa la yg kat malaysia tu

@fana:kalau setiap kali sakit nk shopping susah la kan

Farah said...

Shopping pun 1 therapy juga . Haha :D

mimi mn said...

ececeh terapi lain pulak dia pakai. patut hantar Scott's Emulsion je dari sini.

October dan November memang bulan sakit jiwa dengan exam.

syamin ariffin said...

Nngahaaa~..quite x ley blah..haha..
boleh rabakk poket kalo salu cengginih=D..

bugs said...

terbaik wohh tips ni.memang berkesan!!

~Kak AZZ~ said...

Ko kurang eksesais sebenarnya Tim.. tu yg badan lesu je tu... sama la mcm akak... kihkihkih....

Untung la kat rumah ni banyak pokok bunga dalam pasu... So bila rasa lesu je, mula la alih2 pasu tu.. pastu mula bising sakit pinggang... hahaha..

Suey Al zahra. said...

Oho,money is the best supplement..

Laa ingt dh pergi beli.
Huhu,mcm tahu2 sy dpt komisen
from Cosway.Tak lah it really helps.
Tapi vit E probably lg bgus,dn
mesra muslim.Ada flever veggie punya.

tengku_fir21 said...

hak3...
itu langkah yang bijak...selepas memburu zara kini topman..
wah rindunya utk beli...


p/s:aishh..ko tanyer aku pulak sper bdk upnm sdgkn ko sakan berjimba dgn dia di fb (wlpun ko delete aku dari fb ko)
hahaha
fokus pada exam

carissa said...

last night mimpi u buat perjumpaan ngan bloggers and ur followers.

apekah??

stress dan keletihan mungkin. T___T

Miss Ran said...

ye lps tu ade minah gile dok henak2 kaki..ngis mcm mati laki
pure2 sawan serte merte

anisizatyA.J said...

Takleh blah ada ps utk mama. Hahahahahahaha

fndrocka said...

Money cannot buy segalanya, but ut does solve some masalah

hatim a.r said...

@farah:indeed!

@mimi:tunggu scotts emulsion x sampai-sampai

@syamin:tula x boleh amalkan selalu

@bugs:dah cuba ke?hehe

@kak azz:setiap hari jalan kaki sejam ulang alik pi kelas kak.tu dh kira eksesais dh tu.mungkin sebab perubahan musim kot.tu yg mcm x betu je pale otak nih

@suey:susah nk carik yg mesra muslim here.kalau malaysia ok le

@tengku:i entertain everyone in fb,bsides dkt profile tu semua strangers.upnm,ukm,um u name it haha

@carissa:bajet la kan nk buat perjumpaan segala.sape la yg nk datang

@miss ran:itu mmg side effect die

@anis:kena la ps.kang beliau bising

@fndrocka:money makes the world go round ecewah.

[i.l.y.a] said...

minum glucose je tim. mmg rasa fresh. tak penat and tak mengantuk, seriousss.

haweez deen said...

seriesly seronok tengok u punye post..sangat berdreamy untuk study abroad one day

AdiE said...

fuh....sgt cemburu kerana anda shopping!!

http://danieldeadie.blogspot.com/

Miss Ran said...

bahaye side efek gtu
takmo a g sopping kompleks tyme2 gni.
kang ape kte masyrakat..aishhhhhhh

hatim a.r said...

@ilya:owyeahhh????aku beli glucose jela mcm tu murah sket haha.tapi aku rasa kalau ikut my daily diet,glucose dh overdose.i need vitamins and calcium

@haweez:berdoa la byk2 ye.mmg best pun hehe.best of luck

@adie:alahh shopping time sale je

Arash Libra said...

gud! :)

tak guna lagi 20% discount voucher TOPMAN for bday aritu..huhu

hatim a.r said...

kat sini dahlah ada half price sale,lepastu ada additional 10% for students.hah kira diskaun 60%.kalau tak beli mmg kufur nikmat

Arash Libra said...

wah best giler dowh! setuju!

from the lappy of a tectonic person said...

"kat sini dahlah ada half price sale,lepastu ada additional 10% for students.hah kira diskaun 60%.kalau tak beli mmg kufur nikmat"

nape student ade xtra 10% diskaun? mmg saje nak suh student abiskan duit scholar eh? hiiii bestnye kalu cmtu!