Thursday, October 7, 2010

Muhasabah Kewangan Diri


Dalam banyak-banyak makhluk,manusia lah yang paling susah untuk dipuaskan. Makin dewasa demand makin over. Dulu kalau bapa bagi 50 sen untuk beli keropok perisa durian memang dah bersyukur sangat,kalau dapat seringgit macam menang jackpot dah dia punya excited.

Tapi bila dah dewasa keperluan semakin bertambah. 50 sen tidak lagi mampu menjana keterujaan diri. Disebabkan i dah nak balik Malaysia for good, baru la muhasabah diri tengok akaun saving suam-suam kuku. Kalau i print kan bank statement bagi kat Pejabat zakat komfem tahun depan dapat sumbangan beras.

Dalam pada nak berjimat tu sempat jugak plan mana nak pergi for winter holiday. Memandangkan winter ni last nak holiday,i ingat nak pergi ski.


Either Austria,Prague or mana-manalah yang tidak merobek dompet. Bila tengok ski package dekat internet pulak semua offer yang stok sampai 7 malam. Kejadah apa aku nak ski sampai 8 hari 7 malam. Bukannye nak belajar ski sampai pro pun,setakat gelongsor-gelongsor turun bukit jadik ah. Kang belajar sampai pro,balik malaysia nak ski kat mana?? Skinchan?

Next on my wishlist is a new phone. Henfon lama masih ok cuma tidak menepati ciri-ciri yang diperlukan.


Tengok kotak macam wuihhh ini henfon mahal nih eksklusif habis. Cuba terbalikkan henfon tu tengok apa ada kat belakang.


Jambu gila okeh ada pelekat ilebiu kaler purple. Dah la pelekat tu macam timbul-timbul lepastu kalau kena lampu siap ada glitter lagik.awwwwwhhhh. ini bahana ada adik perempuan sorang.
Henfon begini maknyah lorong pun segan nak pakai. Jadi kepada sesiapa yang rasa nak seponser henfon untuk kita,boleh kontek kita di fesbuk eh. Nak mintak sponsor tiba-tiba jadi sopan-sopan manja.

Tak rugi woh sponsor iphone untuk i,ni kira long term investment la. Esok kalau i ada kelinik senang korang nak dapat ubat gastrik free waktu bulan puasa. Eleh macam tak tau semua kena gastrik waktu puasa je kan?

ps:to rizalman i know ure in london,shopping like theres no tomorrow.apalah salahnya datang ke dublin dan bawa iphone sebagai ole-ole. ill belanja you mee kari, set?

37 comments:

payedd said...

kan.. nak jugak la buat post mcm neh..
kot2 ada yg sudi hulurkan hp baru gantikan hp lama yg idop segan mati x mahu. hahaha

~IHSAN AZ~ said...

tahun depan ko dah balik mesia terus eh? aku cadangkan ko pergi je enjoy sampai 7 8 malam, dah balik malaysia dah kerje bile lagi nak ade peluang mcm tuh,huhu,...dan lagi best kalo ko sapot member ko dr malaysia sorng, mcm ketua dorm ko masa form 5 ker,huhu....

adrinaqamarina said...

haha. sian betol. ski kat skinchan la. dengar kata kat nilai pon boleh ski. tak gitu?

tetiba teringat keropok perisa durian.

ke nak tukar iphone dengan blackberry? eh jup,mana lagi mahal eh?

WZulhilmi said...

Sticker iloveu tu mmg tak boleh blah.. mmg dipandang hina oleh masyarakat klu ko dtg kt tempat aku nih.. hahaha

mimi mn said...

monet management is a must!
nanti nak kawen susah,jadi kena menabung dari sekarang.

sister~the one drives us nut

mimi mn said...

monet management is a must!
nanti nak kawen susah,jadi kena menabung dari sekarang.

sister~the one drives us nut

nama.aku.lynn said...

ski d skinchan??mcm best..hahahhah

btw..comey oh phone laki ade ilebiu purple..hahah..pjm satu hari boleh?=)

Tijah said...

ok ai sponser. tapi promis nati kasi mc pecuma ok?

Arash Libra said...

selamat berski..jgn bergulung dlm salji sudeh..huhu..

Hidemichi said...

oi...baik lu perbaiki niat. niat x elok dah tu...

hatim a.r said...

@payedd:mana boleh tiru konsep.nanti banyak pesaing lambat la nk dapat sponser cis

@ihsan:masalahnye kena save duit utk guna kat malaysia jugak.daripada aku menaja bekas ketua dorm yg asek suruh aku sapu sampah baik aku sapot opah aku dtg main ski.

@adrina:haah kat nilai sekarang memang tgh snow lebat.

@wzulhilmi:memang menjejas self esteem betul stiker tuh

@mimi:nak kahwin ibubapa sponser separuh hehe

@lynn:kita trade in ah.tapi nk trade in dgn yg canggih je.yang takde 3g wifi semua tapayah

@tijah:alahhh yg tu dh melanggar etika.tapi bagi cek up percuma boleh la

@arash:tak tau lg pergi ke tidak.bajet tade T_T

@hidemichi:manade niat x elok. sentiasa berpegang kepada prinsip kedokteran ecewah

iddy said...

heee,,comelnye ur sis

farahiyah zaini said...

hahahahaha..hatim long time dah x comment yr blog..yeke this time it's yr final year in UK?? bru ingt nk jenjln DUBLIN..this summer..

Hp tu i kalau gf u jln sebelah u.. bole terase terhina beb..hahhahahahhaha...

Otai rr u mintak hp kt rizalman..hahahahhahahahahha..

BuNgA PuJaAn mEkAr mEwAnGi said...

ahhaahhha. post nih mmg buat i gelak sorang2 sambil buat keje pagi2 ni.

nanti boleh try main ski kt skinchan ye. hehehhe.

nfon tu mmg smart la ngan lebiu u. awwww. hihihii.

rizalman atelier said...

i just bought 5 LV,3 Chanel and 1 Prada...so no money left. Only sedikit ikan bilis sambal lebih tak habis saja yang ada..nak?

farahiyah zaini said...

rizalman pon mereply seperti di ast...hahahahahaha..melepas la ko hatim hp i phone..

nasib la ko jadik la cleaner kt dublin tok beli i phone kejap..kikikikikikiki ;P

hatim a.r said...

@iddy:she is annoying but i love her haha

@farahiyah:aiseh tak sempat nk summer la.summer insyaallah dh kat penang

@bunga:eh entah2 mmg ada tempat ski dekat skinchan kan??

@rizalman:u can pay my tuition fee with that kind of money ceh.dahla tinggalkan sambal bilis je T_T balik malaysia wajib la belanja makan!!

@farahiyah:selamat tinggal impian iphone.*nanges*

Suehaily Mohd Jiwa said...

apasal xnak try bb lagi best than iphone..pepandai je bg suggestion,tampar kangg!!KAHKAHKAH

nizan zakaria said...

lebiu kaler fefle, menusuk jiwa mak! ahahah

ala..konsep i kan. pejam mata redah je. bila lagi nak merasa? kendian punya hal, kendian kita pikir, ye tak?

Anash said...

ur blog memang sempoi..
suka folo baca,
tapi
ari nih macam besh je nak komen
so...
selamat main seki di sana..hehe(tu je..)

Mrs Azarol said...

hatim..u ni cute betul..
word cute menepati ciri2 ilebiu diblkg hp.. :p

baguslah kalau mmg nk balik msia. at least ada hati utk berjasa utk negara pula.... :)

Arash Libra said...

wow prada uolls! huhu..

FarahMadiha said...

pergi hholiday 7 hari pon tak pe. once you jadi doctor, takdenye nak dapat holiday lame cenggini. dahlah winter! kat malaysia tak de nak pegang snow dah. so baik pergi pegang snow puas-puas. hehe

Farah said...

Ski di skinchan tu , okay juga . Haha =P

Alahai , memang jambu betul phone tuu .

hatim a.r said...

@suehaily:no BB tak best.its too profesional looking.

@nizan:kadang2 boleh la konsep cmtu tp kena beringat utk masa depan juga

@anash:terimakasih akhirnya sudi juga komen hehe

@mrsazarol:eh jgn la puji puji.maluuuewww

@arash:prada bodoss.function macam 3310 cis

@farahmadiha:kalau 7 hari tempat sejuk takut mati kering je

@farah:boleh buat tarikan pelancong ke skinchan kan?tourism minister,get on this stat!

Miss Ran said...

saye harap jugak de y sponsor henset...kalaulah encik hatim kaye alangkah besnye wakaka

~HuSnA ShInA RaZaLi~ said...

nk iphone eh??kite ade tp da kna curik!!!!da la tu hdiah beday in advance..niat ati sje je nk blgak..dok tayang2 kt public..at the end,gigit jari..waaa~~~~~nk iphone!!!x puas lg nk godek2!!!

~Kak AZZ~ said...

cmner nak sponsor orang... akak sndri pakai nokia 3230 yg cokia yoo haa...

*syukur.... =)

hatim a.r said...

@missran:doakan kekayaan saya.tenkiu

@husna:itu mmg tragis.itulah akibatnya riak.haa kan dh kena tibai

@kak azz:tapi akak punya tade ilebiu belakang die T_T

Aida Ilyana. said...

hello.

best tak pakai LG PRADA? berbaloi ke beli?

Natasha,K. said...

Nampak seperti tengah desPERIT nie...But, I tell u, xde besh mana pun iphone..application je yg besh, tapi bluetooth pun xdo, camera xdo flash, apo lagi nk videocalling...perabih duit den yo..

http://natashabintikhalil.blogspot.com

~Kak AZZ~ said...

Hahahaha...

Kalau cmtu kita tukar enpon laa... Ko amek enpon akak... Akak amek enpon ko yg ada ilebiu tu... ^__^

hatim a.r said...

@aida:tak berbaloi!!haha

@natasha:i dont care bout the app and all. just nak hp yg byk function dan boleh tahan 5 tahun pakai.value for money la

@kakazz:boleh dipertimbangkan hehe

~HuSnA ShInA RaZaLi~ said...

dush!!!!x pe..len kali blh dpt lg..tp syg r.x smpt nk expert lg godek mnggodek..kpd pak cik polis tu,time kaseh sbb x nk amik report..

Emma : PictuRe of Life said...

bli le nokia c6...menepati ciri2 keremajaan dan kedewasaan hehehehe... tp kalo nk tahan lasak nyer hp..sila la betuka kpd sony ericson. ni ha hp k660i..dh jatuh dr tingkat 1..kna baling dek anak buah (mcm hp plastik je drg anggap..cess) kena pijak tu byk kali..jatuh meja jgn ckp le...tp still befungsi dgn jaya...hehehe i lap S.E.

Fatin Fairuz said...

@emma:u pakao c6 ek?me too..tp asal kadang2 hanged ek..cm ayam jerk..huhu

Amalina dan Benda Kecil said...

malas nak baca sangat.tapi teruja tengok picture dalam blog ni.haha.hahaha for dat sticker.