Wednesday, October 20, 2010

Tutorial Makeover Blog:Edisi Golongan Lemah IT


Its makeover time!!

Perasan tak template baru nih?? Cun tak? Cun tak?
Eh over pulak tuan punya belog eksaited lebih. Sebenarnya i memang noob gila bab-bab teknologi ni. Tu yang sejak dari mula tulis belog paling adventerous pun tukar-tukar background. Itupun dah berpeluh-peluh ketiak nak adjust setting.

Ini pestaim godek mendalah html tu lepastu siap tambah Facebook LIKE button dekat bawah post. Wah teruja teruja!!! Jadi para readers sekalian sila tekan button LIKE itu untuk menzahirkan sokongan anda terhadap belog ini.

Cara Menambah Button Like Di Belog Anda:

1)Buka browser
2)Type 'letak button like di blogspot' or something along that line
3)Ikut instruction
4)Kalau salah buat,belog jadi huru hara proceed ke langkah no5
5)Lupakan blogging.Cari hobi baru

I follow instruction je dari ada satu belog nih.Tapi i dah lupa belog mana.Nanti kalau jumpa balik ill put up the link here ok.

Lepastu sekarang terasa dah maju gila ah sebab dah reti buat watermark dekat gambar. Setahun lebih tulis belog selalu teringin nak buat bila tengok belog orang lain gambar ade watermark. Sayu betul.



AAAnnnd i went overboard with the editing siap nak black and white bagai.

Cara membuat watermark untuk golongan noob IT:

1)Buka browser
2)pergi ke website www.picnik.com
3)Go crazy

Senang dan sungguh user friendly.

Sekian saja tips makeover belog kali ini.Tak reti-reti nak LIKE?

32 comments:

Liyana said...

yela..kasi can...

'like!'

teehee

~Kak AZZ~ said...

hahahaha....

Akak lak mmg malas nak ltk button Like kt blog Lemak ni sbb nnt makin senang kaum kerabat dan kawan2 realiti jumpa blog akak... Akak kan low profile... =D

*Tak suka kecoh2 dan kecah2...

nama.aku.lynn said...

selamat pagi malaysiaa!!=)

waaahhh..da ada wajah baru!cun..cunn..
btw...tahniah di atas kemajuan anda!i likeee laahhh!hahahha

p/s::patut lah tgerak hati nk on9 b4 g kampus ni..ada bnda baru rupanya!=)daaa~~~

BuNgA PuJaAn said...

picnik selalu di hati.
senang sangat guna kan?
sebenarnya, ingat kan tutorial yang ade kaitan ngan post sebelum ni tuh.
ihhihihihih.

Fatin Fairuz said...

mane button like yang patut di click tu hatim?

crescent said...

hahaha...gie blaja guna photoscape n photoshope lak...

WZulhilmi said...

Eh aku pun baru install Button like.. Happy betul rasanya.. hahaha

Tiba2 rasa rindu dekat background yg ada bikini tu dulu.. LOL!

mimi mn said...

eh tensen belajar ke? selalunya kalau tensen belajar belog jadi mangsa.

btw you're so right. malam tadi bergelimpangan bersama file,kertas dan buku before 1 a.m.

maaf tak dapat like kerna pengurusan block fb thingy di pagi hari.blame them.

Nazrul Izuan said...

go crazy? lol. ok like this.

tengku_fir21 said...

huh..tak per belum terlambat untuk mencuba..hahaha

~mouwn~ said...

dulu waktu tahu picnik tu jadi gile jap buat watermark dekat gambar..

adrinaqamarina said...

berat ah hatim. huhu

carissa said...

yeay! akhirnye ade jgak butang like!

jadi jgn trauma jika tibetibe byk post anda di-like oleh saye. sekian.

hatim a.r said...

@liyana:mcm x ikhlas je ;p

@kak azz:saya punya belog semua kaum keluarga dah tau.xde maknanya nk privasi dah huhu

@lynn:ewah sebelum pergi kelas siap online dulu ish ish.orang patutnya pegi asah pensil dulu ke apa

@bunga:alaa tutorial yg tu dah siap dh pun hehe

@fatin:ada dekat bawah hujung post tu.cbe carik

@crescent:lets leave that to archi students haha

@wzulhilmi:agak sentimental di situ.takpe pembaharuan ke arah kebaikan cewah

@mimi:hahahaha dah agak dah!!!mesti dah tertiarap by 1 am

@nazrul:thanks! =)

@tengku:agak terlambat sebenarnya haha

@mouwn:best kan?sungguh mudah digunakan.i loikee

@adrina:are you trying to say im fat or is it the blog??haha alaa sama je loading time dgn yg lama

@carissa:silakan.go crazy!!

FarahMadiha said...

oooh.. cool!
i like your old template better lah. :D
wah follower you setiap hari tak sah kalau tak bertambah! hebat hebat

i clicked the like button! hoho

Miss Ran said...

like3...hehe nak terai la..kalo tak jd siap! wakaka

carissa said...

saye tak gile, but i will go crazyy! :P

farahmadiha: kan?dh setahun bace blog ni mmg tak pernah berkurang followernye. haha =P

bugs said...

a'ah picnik mmg bes!!

BuNgA PuJaAn said...

wahhh..header blog die. meletoppp!! heheehhe.

hatim a.r said...

@farahmadiha:i kinda miss the old one too T_T

@miss ran:kalau x jadi,refer step no 5 =D

@carissa:yes go!haha jakun gila semalam semua gambar nak main edit-edit

@bugs:apasal tak share the link with me b4 this?haihh kalau x dah lama buat watermark.baru mcm eksklusif sikit

@bunga:hehe my housemate yg buatkan. glad u like it!

wardah jamil said...

banner ko..konon model jejaka tampan idaman lah ek?? hahahhaa

aidabh said...

ok hatim!

since ak ske bace blog ko sbb blog ko buat ak rotfl,so ak tekan LIKE XD

carissa said...

fullamak! header baru mengancam ah! :P

Fana Flora said...

hatim, cantiknye header baru kau
hawt!

az said...

laaa...ingatkan aritu sedang gigih jadi sedikit bizi tu maknanya bulan depan baru updet. tokujut den bukak belog ni arini aleh2 dah tak kuar gambar tepi sawah tu lagi. wahlawei..sempat u mekapkan belog time2 sedang gigih ni ye...hehe... but, very handsome page la i must say. :)

Suey Al zahra. said...

alaaa dah takde layout jambu tu..
haha.I LIKE ok.

hatim a.r said...

@wardah:konon???memang itu lah hakikat dia *petir*

@aidabh:thanks! =D

@carissa:tgk la gambar sape ehehehehe

@fana:thanks =)

@az:yela sambil2 bizi tu sambil buat la.kalau bizi je manjang stress nanti

@suey:layout ni macam dewasa sikit la.dh tak kanak-kanak ribena dah

Miss Ran said...

hoho BERJAYE
si de keg la..tak psan pon num5 tu pe
wakaka

bugs said...

cun ah header br..

p/s:nmpk smakin kurus la

hatim a.r said...

@miss ran:jangan riak tak baik ;p

@bugs:memang semakin kurus pun.susah hati ecewah

Miss Ran said...

tak smpat riak mende alah tu ilang..haha
sengal btol
nk buat balik tkde da data post tu...adekah ini blsan Tuhan???

misa said...

4)Kalau salah buat,belog jadi huru hara proceed ke langkah no5
5)Lupakan blogging.Cari hobi baru

^sgt ta boleh blah step yg ni. haha