Sunday, August 8, 2010

Akibat Overdose Menonton TV


Bila dah duduk rumah diam-diam ni kebanyakan masa memang habis menonton tv je. Daripada rancangan dokumentari serius sampai ke wonderpets semua bantai tengok okeh.selagi ada.

Jadi bila dah lama sangat buang masa tengok tv lama-lama setiap iklan pun dah hafal.siap boleh take note lagi beberapa iklan yang gila babi annoying.yang tahap scam terang-terangan pun tak kurang jugak macam membodohkan penonton je.

Mari kita lihat beberapa kategori iklan yang berjaya direkodkan sepanjang pemerhatian i di rumah.

Iklan krim pencerah


Yang ni i dah cakap kat fesbuk tempohari. memang takbley blah ok iklan krim pencerah Diana Danielle,Juliana Evans jadik model. Diorang tu dah memang genetik omputeh apekejadah nak pakai krim pencerah.

lepastu konon nak bagi real siap gelapkan muka Juliana evans tu tampal jeragat 2-3 bijik kasi berlemoih sikit.lepas 3 minggu WOW putih dah. ingat orang tak tau ke weh? kalau betul berkesan krim tu ambik Acappan la jadik model. ada brani??

Iklan ubat gigi

Kalau korang perasan watak-watak dalam iklan ubat gigi semua kalau bercakap asyik la nak tersenyum lebar. senyum tu bagus,tapi ni semua stok senyum yang purposely nak tunjuk gigi. tau la iklan ubat gigi tapi takyah la effort gila doplopat jam nak tayang gigi je.nampak fake gila kot. entah-entah kalau ada adegan berak dalam commercial tu pun wajiblah berak pun nak tersenyum.


kalau dalam dunia sebenar jumpa orang macamtu tak ke ko rasa nak tempeleng je?

Iklan melibatkan pakar

Tak kisah la iklan ubat gigi ke,iklan sabun basuh baju ke mesti ada sorang mamat pakai lab coat buat ujikaji nak tunjuk produk tu bagus. ingat pakai labcoat dah pakar sangat lah tu. dah tu kadang-kadang yang jadik 'pakar' tu sah-sah pelakon drama tv1. apelah salahnye guna je yang betul-betul saintis ke apa buat ujikaji. Dah terang-terang menipu pengguna sebab guna pelakon ada hati siap nak buat ujikaji bagai.



Iklan kasi surprise

Kadang-kadang ada jugak yang konon pergi rumah orang buat surprise nak cuci jamban. tapi yang disurprisekan tu siap dah mekap bergincu bagai. kalau betul-betul surprise dah tentu-tentu owner rumah tu bukak pintu pakai tshirt kepam dengan kain batik je. lainla kalau kau Rozita che Wan .itu haruslah scene nak masuk tidur pun pakai bulu mata.

-seprais nye akak!sumpah akak tak ready nih

Iklan produk kecantikan

Sekarang ni dah macam-macam produk kecantikan dah wujud kat malaysia ni. De'putih, De'wajah, Didie Alias lah. Tapi kebanyakan produk kecantikan ni kalau tengok iklan dia alahaiii sedih la weh.macam takde bajet. buat guna powerpoint ke ape? Sendayu tinggi respek sket iklan dia. yela ko nak jual krim bagi orang taruk kat muka,iklan kasi convincing la sket. rupa macam iklan muruku ingat ade orang nak beli ke??

Kalau nak ikut iklan kat radio pun ade jugak yang bangang. dialog semua takbley blah tapi tak larat dah nak type. kalau anda semua takde kerja macam i bolehla bukak tv sekarang dan tonton iklan-iklan yang disiarkan sambil-sambil tu kira berapa je iklan yang boleh dikategorikan sebagai iklan bijak.

Selamat menonton and baidewei selamat berposa juga.

ps:sejak Yasmin Ahmad takde ni lagi kurangla iklan bijak kat tv



37 comments:

Tijah said...

selamat berpuasa juer. esok lusa last sarapan durian ni kannn?

Sue said...

memang,setuju sangat!
sah genetik omputeh nk pkai krim
uat ape.amik la kenchana dewi,lepas tu tengok apa jadi. (:

zuera said...

iklan petronas je yg slalu besh:)
tabik arwah yasmin ahmad....

adrinaqamarina said...

setuju sangat. iklan annoying giler. part accapan tu paling cannot go. iklan supride,pakar tu sume memang fake habes la. adeh.

part ps tu betol la. yasmin ahmad sangat kreatif.

selamat berpuasa. jangan ponteng terawih.

hatim a.r said...

@tijah:slamat berposa kak!!durian dah habeh lama dah.tempoyak je tinggal.tu kompem bantai time berbuka

@sue:yesss.itu baru mencabar

@zuera:haah.tu je yg tak jemu tengok.siap carik kat u tube lagi

hatim a.r said...

@adrina:selamat berpose juga.terawih tgk la kalau rajin,kalau tak dok rumah je tengok ulangan raja lawak haha

HaRaShO HiDaYaH said...

hehe dah duk umah nih, mmg melanguk tgk tv je la kan...smpai leh wat ulasan iklan plak ni ha....hahaha nak posa dah...selamat berpuasa yer...ada masa nanti leh buka sama2 kat bagan lalang...ecewah...hahaha raya tahun ni takde dah iklan petronas yg best2 kan...huhuhu...

neddie said...

kan2
sejak yasmin ahmad takda dah kurang iklan bijak -.-
now nak join advert industry pun dah tak cofident .
haih

sweet life said...

agaknya iklan kat radio era hatim lagi bengang kot.. panjang berjela dari lagu.. huk~!

Xaxatie said...

hahaha..akhirnya ada juga yang sependapat. Lagi satu, iklan slimming or teh sliming/detox bagai tu. Those people memg dah slim. Gile fake okehh. gune adobe kot kasi gemok untuk gambar 'before' n after. =P
Anyway, saya kwn senior kamu kat maktab dolu dolu tu. Dia introduce your blog yang nice ni. keep it up!

NUR HIDAYAH said...

Memang ar..iklan sengal je nowdays..dulu2 pun sama gak, iklan tak memberangsangkan..kesian orang memblei tertipu, kalau pakai ok tak pe gak, arwah nenek aku pun leh buat iklan cam tur..hahaha

NUR HIDAYAH said...

Memang ar..iklan sengal je nowdays..dulu2 pun sama gak, iklan tak memberangsangkan..kesian orang memblei tertipu, kalau pakai ok tak pe gak, arwah nenek aku pun leh buat iklan cam tur..hahaha

hatim a.r said...

@harasho:tula dh takde keje nih jawabnye ngadap tv jela.uihh bagan lalang the best ikan bakar tuh hehe

@neddie:join jela.so that i can sount on you to make smart adverts!

@sweetlife:iklan radio memang ah.kalau pasang radio on de way nak gi kedai jawabnye sampai rumah dengar iklan je

@xaxatie:lagi satu iklan alat senaman.model guna amber chia yang sejak janin mmg kurus. T_T

@nurhidayah:tula.banyak scam je ceh.yang berkesan adela 2-3,yg lain hampeh

Izzaty said...

cant stop laughing after reading this!! LOL!!!
couldnt agree more. no more meaningful advertisement lepas Yasmin pergi.
selamat berpuasa juga ye!

esyah0110ssai said...

hahaha.. great opinion!!! kadang2 tuh iklan punya la lame.. api xde point...

norhidana said...

salam hatim,

biasalah iklan kt melesia, sumenye lakonan yg ampeh...
kadang tuh yg bestnyer iklan time raya or merdeka day
mcm ada 1 iklan merdeka yg psl ABC tuh.., comel sgt itu akak suke

zuera said...

tu r siap cri kt youtube g kn..k la slamat b'pose hatim:)

Balqis Riza said...

wah benar !! kalau u tgk gak iklan indo, lg sengal..tp ni i br blk msia ni, nnt i tgk eh iklan2 tak bijak ni..hehehe

btw cuti smpai bl??

p/s : setuju dgn 'ps'..Alfatihah utk arwah~

•myraSHJ• said...

yg product Didie Alias sumpah kelaka weh.

*jgn ckp dia jugak yg akn jd model.tehee (:

hatim a.r said...

@izzaty:selamat berpuasa jugak izzaty!

@esyah:tula.buang masa je depan tv lama2 last2 kluar iklan bodo je semua

@norhidana:wsalam.owh yg iklan 1malaysia tu ek?haha smart jugak la

@zuera:slamat berpuasa zuera!

@balqis:indo punyer sure lagi takbley blah kan.drama pun macam haram haha.cuti sampai 16 sept,dapat raya weeee

hatim a.r said...

@myra:didie alias cute ape.klaka pulak tuh

FNS said...

hahahaaa..memg mlampau2 la..
apsl xmasuk skali iklan minyak masak yg menyanyi keliling umah tuh..tuh lagi tepapo..huu
lg,kne la ptimbangkn cdgn u untuk i g audition fairnluvly 2..hahaa
btw,slmt bposa!!

nizan zakaria said...

huh!
itu belom lagi iklan menatang nih
'..malam jumaaat..'
kejadahnye tah.

WZulhilmi said...

selamat berpuasa to you hatim!!

Betul2.. setuju bebeno lah dgn semua komen ko tuh.. lagi2 part nak dtg umah org nk buat surprise tapi baju semua dah lawa semacam.. Menipu gila.. lepas tu pasal pencerah tu.. smua bagi kat org2 yg sedia putih.. (- -").. we are not stupid advertiser!!

Siti Rohana said...

hahaha...tak boleh nk bayang pun iklan2 tu...tak de tv...sebab boleh agak...kalau ade tv buat sakit hati tengok iklan2 tah ape2...hahaha..tak payah lh nak jawab soalan anak2 untuk yg minta penjelasan sebab keliru..hahaha

btw..selamat berpuasa...:)

Miss Rouge said...

eh eh tapi i paling suka iklan radio ayam kfc hot & spicy. lame tu lame jugak tapiiii brilliant lah lame dia! hahahahaha!

tengku_fir21 said...

huuu...
buat research bebas nampak ;p , setelah aku menonton beberapa iklan yg ko sebut (aku tk tgk tv)jadi aku sangat setuju tapi iklan kosmetik bumiputera sangat sedih sehingga membuat aku nk tukar saluran...

*naper iklan simplsiti tak sehebat sendayutinggi..???

~Kak AZZ~ said...

Alaa.... sebodoh2 iklanpun ramai jugak yang percaya dan tertipu... so, sama2 bodoh la tu kann... hahaha...

Akak paling tak minat bab iklan2 ni... Kalau kuar tv je, terus alih cenel lain... Lain la kalau buat iklan sendiri... (^_^)

Selamat berpuasa untuk ko dan keluarga ko gak Tim.. Maaf banyak2 ya jika ada salah silap bahasa selama jd geng blogger ni...

Panjang umur jumpa lagi di lain masa...

hatim a.r said...

@FNS:iklan minyak semua stok nyanyi nyanyi je skang haha.

@nizan:malam jumaat tuh kalau dia buat iklan betol2 tak lepas tv.18sx gamaknye

@wzulhilmi:ys we are not stupid!!!wah marah nih

@siti rohana:kadang2 tu enjoy jugak tgk iklan tu.buat bahan gelak sebab bodoh sangat

@miss rouge:tak pernah dengar lagila that one.tapi iklan radio mmg agak kelakar sikit tapi kalau dengar ulang2 gila annoying jugak

@tengku:dah takde keje,buat la research tak berbayar ni hehe.simplysiti punya iklan kira ok la lagi considering dia produk baru.ada iklan produk lain yg lagi sedeh

@kakazz:time iklan mmg time nk tengok cenel lain cerita apa haha.ewah mintak maap macam nk raya dah ni hehe.sama la saya pun kak =)

miss miss said...

rajinnye tgk iklan. klu i mase iklan la nk ligat tukar rancangan len. ;p
well,klu acapan jd model iklan pencerah,mmg sume org bli la kalo btul bole berubah wane kn. haha. lol

suehaily mohd jiwa said...

Happy Ramadhan!
Ikan di laut asam di darat dalam periuk bikin muafakat!Iklan paling mantap ni!

hatim a.r said...

@missmiss:dah semua cenel pun iklan je tu yg tengok jugak tu

@suehaily:happy ramadhan to u too! owh iklan raju ek?hehe

*cik azeya* said...

kebanyakan org msia mmg cmtu kot... nak untung je lebih.. tak kira la tipu ke tak.. nasib. nasib. haha

Shahirah Elaiza said...

HAHA! Trueee. One of your best posts to date =)

hatim a.r said...

@cik azeya:buat iklan asal siap je.memang sedih btol tengok

@shaelaiza:thanks sha.happy fasting di perantauan.hehe send salam perantau lah

Ct SoLeHa said...

haha..suka entri ni...iklan tah pe2
lagi satu xmau ke komen iklan pad wanita?? haha..kepanjangan yg dipromotekan..haha
iklan2 susu yg ade protection la ape la..

Amalina dan Benda Kecil said...

thumb up!entry ni best giler.