Wednesday, August 11, 2010

Diari Ramadhan Rafique Saya



Kita ni walaupun puasa, kehidupan mesti diteruskan ewah. jangan la asek pegang perut sambil berguling depan tv tengok cenel AFC. memang la azan zohor dah rasa nak buat teh ais kan. Tapi sebab i pun hampir-hampir givap siang tadi jadi sebab nak distract dari perut lapar i decided to do something awesome.

I gave my brothers' room a makeover.ngehngeh

-tengok la bilik macam asrama askar wataniah.tak vogue lansong.

semangat nih pukul 3 lebih dah bising-bising dekat mama ajak pergi beli cat. lepastu siap veto telefon ayah dekat opis cakap dedi u have to stop working now,ill meet u at kedai cat. wah tegas.

Sebab mama i prinsip dia if it aint broken dont fix it. So selagi dinding rumah tak tumbuh cendawan hutan memang takkan cat. yang ayah pulak kalau cakap nak cat memang berkobar tapi perlaksanaan dia israk mikraj 6 tahun depan. jadi selaku anak harapan i know that i have to do something.

Pestaim pergi kedai cat nih jakun betul tengok mesin dia.

-gila canggih okeh.dia key in code warna dalam komputer terus mesin tu otomatik bancuhkan.lepastu mesin sebelah goncang tin bagi kaler sebati.omaigod ternganga kejap kat situ

Lepastu nak pilih kaler satu hal.


mula-mula my parents suruh i pilih.lepastu i pilih diorang kata gelap sangat lah,panas sangat lah kalernye.last-last i ambik kaler yang balance kegelapan dan kepanasannya.kang ade plak yang tak puas hati taknak balik rumah.jadi kena sebulat suara di situ.

Balik rumah terus mula operasi.

-longgok barang ke tepi.checked

-tangga untuk memanjat.checked

-alihkan kucing yang pura-pura mati kejung.checked.over dia ni bukannye puasa pun sikit-sikit nak berlakon pitam.

-under construction..

so after what seems like forever inilah hasilnya..
*sekarang bayangkan muka eric leong*
tutup mata,tutup mata...

SURPRISE!!


from drab to fab in less than 3 hours hehe. *tepuk belakang sendiri*

Jadi tips untuk makeover kali ini:
-sebab siling bilik gila tinggi so kaler yang gelap-gelap skit takpe
-untuk penjimatan sempena ramadhan,pilih kaler cat yang boleh masuk dengan perabot,carpet sedia ada.takdelah lepas cat satu hal nak beli set bilik tidur baru.
-guna lampu mentol kuning untuk memberi atmosphere elegan.lampu yang macam hantu pocong tu 35ringgit je kat ikea.takyah kedekut.
-walaupun lampu pocong tu floor light tapi sebab dinding tinggi takpe kita convert jadik bedside.improvise sikit,lagipun ini bilik bujang.takyah nak lampu fancy-fancy.

Matila perasan interior designer siap nak bagi tips segala. Eric Leong eat your heart out!



37 comments:

farahiyah zaini said...

hatim hahahah..abis laa pasni bkn takat eric leong tutup kedai ngn rizalman skali la....heheheh..trus x pggl u g fesyen show die..mkn ati laaaaa...:p

farahiyah zaini said...
This comment has been removed by the author.
♥ zoe ana ♥ said...

i beli jugak the same lampu, letak betul2 sebelah katil bila tejaga trus tekejut macam nak pengsan ingat ada pocong tepi katil...T___T

happy ramadhan, by the way! :)

Nisa~ said...

hatim tlg makeover bilik aku sikit.. aku upah

adrinaqamarina said...

eh macam kaler kat bilik kte juga! tiru. haha.

ada tak nampak cam tu macam sirap jugak ke?

hatim a.r said...

@farahiyah:rizalman tak boleh celen ah.dia rumah setinggan pun boleh convert jadik resort style.i ni baru testing2 je haha

@zoe ana:memang macam pocong kan?nasib baik murah haha.selamat puasa too dear

@nisa:tunjuk la keadaan asal bilik ko dulu kat belog hehe.barula boleh agak ada harapan ke tidak haha

hatim a.r said...

@adrina:ini hasil memerah otak 30 menet kat kedai cat ye.tak main ah tiru hehe.dia maroon gelap sket takdela mcm air sirap

Nana said...

wahhh rajin sungguh! Selamat berpuasa!!!

anisizatyA.J said...

"Lampu mcm pocong" ?? Hahahahahha bongok ah you. Adik tak nightmare ke dgn lampu tu? Lol. Btw aawwwwwww comel gila kucing you!!!!! Geramnyaaa. Picit dia for me. Tsk.

hatim a.r said...

@nana:im more rajin when im hungry.distractions pleasee haha.selamat puasa to u n family!

@anis:okeh dah picit.beliau tak menghargainya

Liyana said...

pasni takyah panggil interior designer. panggil ko je kan

Cik Tudung Merah said...

so bile boleh datang PD, tolong cat rumah i pulak?teeeeeeeheeee~

mizz sue said...

cantik lah!

Balqis Riza said...

buat bilik aku lak pasni..aku upah jalan2 bandung free..hehehe

norhidana said...

alahai rajin nyer ko dik, tp ok gk kan dr duk umah guling2 dpn tv kan baik bt keje2 makeover...

nsb lah akak keje klau tak keje comfirm jd cam ko lpk dpn tv...

apa pun lps di makeover mmg nampak lain.... the bomb

~Kak AZZ~ said...

OMG..!!!

Takleh terima kaler merah ni.... Tengok je dah nak pitam.. walaupun ko letak ekon kat dlm bilik tu...

Akak boleh jd geng mak ko la Tim.... hahaha...

Btw, tahniah la sbb dah berjaya mengalahkan eric leong.. Ko lupa tagline dia... "Cantik tak..?? Cantik kannn.... cantik kannn.... hahaha..."

AdiHana said...

encik hatim, saya dah jatuh chenta dgn kucing u. bak sini bagi kat saya!!

tengku_fir21 said...

ko nk jadi tukang cat partime tak..???

dali said...

wah3x..untung sape dapat si hatim ni..akak takde adik pompuan tim, kalo tak akak gi meminang ko wakaka..

hatim a.r said...

@liyana:sekali menyesal panggil aku kan haha baik panggil mereka yg bertauliah

@ciktudungmerah:amboih dah dapat offer kerja nampaknya ni

@mizzsue:thank u!!! =)

@balqis:tiket flight kena sertakan sekali la.kalau setakat jadi tour guide je tak berbaloi tu

@norhidana:kena distraction sket baru tak lapor ngehngeh

@kak azz:dia tak merah terang la.macam maroon sket.so takdela panas.parents dh bising dah tanak kaler yg panas2

@adihana:walaupun kucing itu kepam,ia kesayangan tau.tak bley ambik haha

@tengku:kerja biasa pun malas lagikan jadik tukang cat haha

@dali:aiseh itu takde jodoh namanya.takpe cuba lain kali :)

nizan zakaria said...

enche dokter bukan saja merawat pesakit, akan tetapi merawat bilik juaa..

terbaek ah!

bugs said...

wah,bleh gigit jari gk rizalman ni,haha ;p

MY HEART said...

Apa lagi,

singgahlah kota warisan buat make over umah akak....

hatim a.r said...

@nizan:tula ingat nak makeover wad bersalin hospital kl sekali.dah kusam benar nampaknye tuh hehe

@bugs:setakat cat dinding je T_T

@myheart:fuh sampai kota warisan tempahan nih =D sori la booking dah tutup cewah macam banyak je booking

Emma : PictuRe of Life said...

terbaekk... kalo le umah sewa aku yg tahap umah kerajaan zaman british yg usang dan masam penuh kata2 nista di diding bole di convert mcm tu pun jadik le.. too bad...owner kedekut

KEMA said...

Fuhhh agak hebat arr encek dokter...
slm ramadhan buat encek..

farahiyah zaini said...

hatim, rizalman tu convert rumah setinggan jadik "sting garden" uuuuuu.. hahahah..

OK pasni i kne roger kawan se interior i kne cari keja lain rrr tuk mencari sesuap nasi..hahahahah

namivamp said...

hahah! T__T <<<---- ERIC NANGES

bytheway kucing tu naklah! comel ;p

tatap mata aku said...

hoisy, menarik betol dapat abg mcm nih...berapa kos sume nih?? n berapa lama nak buat nih???sumpah rajin gile...

hatim a.r said...

@emma:dah owner kedekut,tenant la kuor duitnye

@kema:biase-biase je.alamak nak terbangga pulak

@farahiyah:hahaha cuba la tengok kot ada tapak kosong kat bazar ramadhan tu.bole keje jual popiah

@namivamp:dia tak balik rumah lagi hari ni.adakah anda yg menculiknya?

@tatap mata aku:alah cat tu seratus lebey je.yang bendalah lain sume dh ada kat rumah.improvise sket2 la.bajet la katekan

annis said...

apesal u punya blog kelakar sangat?
nanges nanges i gelak.
agak agak puasa i ney sah lagi tak?
good writing bro. keep it up :)

hatim a.r said...

bawak-bawak mengucap..tak baik gelak lebih2 puasa nih.siap nanges lagi.makruh tu ;p

alia zarfullah said...

selamat berbulan puasa!
make over bilik yg sangat cool.

hatim a.r said...

tq alia!havnt seen u around b4.so welcome to my blog. =)

lisz. said...

pinjam kucing gemok yang suke pitam tuh!!
ish geraaamm!!

wah..
mesti hanis suke sebab bilik dah bercat!

tadaaa..
tekeju ke?<--gaya eric leong..

hatim a.r said...

haha ini bukan bilik hanis.ni bilik bebudak 2 orang yg dok asrama tu.tapi sekor2 takde perasaan je tgk bilik dh cat.hampeh

Ct SoLeHa said...

i like kaler 2..cam ade elemen pink2 skit..hehe..dazzling red gitu..lawa2..pasni leh panggil u jadi pereka dalaman la..haha